Använda svenska abonnemang och kontantkort utomlands

Du kan i princip alltid använda ditt mobilabonnemang utomlands, i alla fall inom EU/EES, medan det inte är riktigt lika säkert när det gäller kontantkort. Innan du reser kan det därför vara bra att kolla upp vad som gäller i ditt fall. I den här guiden går vi igenom hur du använder ditt abonnemang eller kontantkort utomlands, och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad är roaming?

Innan vi går igenom närmare vad som gäller för abonnemang och kontantkort utomlands tänkte vi först definiera vad roaming innebär, eftersom det är ett ord som ofta används när man pratar om att använda telefonen utomlands.

När man pratar om roaming i vardagligt tal syftar man ofta på att använda mobilsurf utomlands. Begreppet är dock egentligen bredare än så. Roaming innebär att man lånar en annan operatörs mobilnät, och det kan man behöva göra både för att ringa, sms:a och surfa.

Det är alltså detta som sker när du använder din telefon i ett annat land. Eftersom din svenska operatör (troligtvis) inte har nät i landet du befinner dig i måste du ”låna” en annan operatörs nät för att använda telefonen. ’Du måste därför se till att roaming-funktionen är aktiverad i mobilen.

Så aktiverar du roaming i mobilen

Exakt hur du aktiverar roaming beror på vilken telefon du har. Men här går vi igenom hur det kan se ut på ett ungefär för en Iphone och en Android-telefon. Tänk på att menyvalen kan skilja sig något beroende på vilken modell av Iphone eller Android-telefon du har.

Aktivera roaming på en Iphone

  1. Gå till inställningar.
  2. Välj Mobilnät.
  3. Välj Alternativ för mobildata.
  4. Aktivera data-roaming
  5. Har du en äldre version av iOS måste du se till att valet EU-internet inte är aktiverat.

Aktivera roaming på en Android-mobil

  1. Gå till inställningar.
  2. Välj Mobila nätverk.
  3. Aktivera data-roaming.

I EU och EES gäller fri roaming

Enligt regler från EU måste operatörer som erbjuder kunderna att använda mobilabonnemang och kontantkort i EU- och EES-länder erbjuda fri roaming. Det innebär att du inte ska behöva betala extra avgifter för att ringa, sms:a och surfa när du befinner dig i ett EU-land.

När du reser inom EU kan du alltså använda mobilen som vanligt och det kostar lika mycket som hemma. När det gäller surf kan det dock finnas begränsningar.

Här nedanför går vi igenom närmare vad som gäller när du vill använda abonnemang eller kontantkort i EU och utanför EU.

Använda mobilabonnemang och kontantkort inom EU och EES

Om ditt abonnemang eller kontantkort går att använda utomlands betalar du inget extra när du reser inom EU och EES. Du ringer och sms:ar till svenska nummer till samma pris som du gör hemma.

Tänk på! EU:s roamingregler gäller bara när du ringer och sms:ar från ett svenskt nummer till ett annat svenskt nummer. Ringer du till ett utländskt nummer måste du betala den utlandstaxa som gäller enligt din operatörs prislista.

Du behöver inte heller betala något extra för att ta emot samtal och sms när du är i ett EU-land.

Surfmängden kan vara begränsad

Det är inte säkert att du kan använda all den surf som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort när du är utomlands. Om surfen är väldigt billig har operatörerna rätt att begränsa hur mycket surf du kan använda utomlands.

För mobilabonnemang kan operatörerna begränsa din surf om du betalar mindre än 1 euro per GB (siffrorna är från år 2022). Hur mycket utlandssurf som ingår bör framgå i villkoren för abonnemanget. Operatören måste också meddela dig när du når gränsen. Du kan fortsätta surfa även efter att du har nått gränsen, men då måste du betala extra för det. Den extra avgiften får vara högst 2 euro per GB plus moms.

För kontantkort kan operatören begränsa surfmängden om du betalar efter användning och priset för surfen du betalar för hemma är lägre än 2 euro per GB. Du ska minst kunna använda den surfmängd du får om du delar saldot du har på kontantkortet med 2. Så om du till exempel har 12 GB kvar på ditt kontantkort när du åker utomlands får du använda minst 12/2, det vill säga 6 GB.

Roamingreglerna gäller bara under en begränsad tid

Möjligheten att ringa, sms:a och surfa till samma kostnad som hemma inom EU och EES gäller bara när du besöker ett annat land tillfälligt. Ska du bo i landet permanent måste du skaffa ett lokalt abonnemang eller kontantkort.

Använder du ditt abonnemang eller kontantkort mer utomlands än i Sverige under en fyramånadersperiod räknas det som permanent vistelse, och dina kostnader kommer att öka.

Använda mobilabonnemang och kontantkort utanför EU

Om du reser till ett land utanför EU och använder ditt svenska abonnemang eller kontantkort kan du behöva betala extra avgifter för att ringa, sms:a och surfa. Det kan även kosta extra att ta emot samtal, även om samtalet går till röstbrevlådan.

Har man inte koll kan det lätt bli väldigt dyrt. Därför är rekommendationen att du stänger av dataroaming och röstbrevlådan för att undvika onödiga kostnader.

Vill du veta vad det kostar att ringa och sms:a till ett specifikt land kan du titta på din operatörs prislista för utlandssamtal. Den hittar du oftast på operatörens hemsida.

Vissa operatörer erbjuder fri roaming i länder utanför EU

Även om det inte finns någon skyldighet att göra det kan vissa operatörer erbjuda fri roaming i utvalda länder även utanför EU. Till exempel kan du med ett mobilabonnemang från Telenor surfa utan extra kostnad i flera länder utöver EU, bland annat USA, Storbritannien och Thailand. Även Tre erbjuder fri roaming i flera länder utanför EU med tilläggstjänsten 3Världen, som ingår i några av deras mobilabonnemang.

När det gäller kontantkort varierar det bland operatörerna om de erbjuder samtal, sms och surf i länder utanför EU. Besök din operatörs hemsida eller kontakta dem direkt för att ta reda på exakt vad som gäller för ditt kontantkort.

En smidig tjänst för utlandsanvändning är Halebops app Locall. Det är en app som du kan ladda ner oavsett vilken operatör du har. Där kan du köpa utlandspaket för specifika länder. Du behöver inte ha någon internetuppkoppling för att använda appen, och du kan ringa både till mobiler och fasta telefoner.

Att tänka på när du ska åka utomlands

Här har vi samlat en lista på saker att tänka på när du ska använda ditt mobilabonnemang eller kontantkort utomlands.

  • Kontrollera att ditt abonnemang eller kontantkort fungerar i landet du ska åka till. Det första du bör göra innan du åker är att kolla att abonnemanget eller kontantkortet över huvud taget går att använda i det aktuella landet. Du kan ta reda på detta på några olika sätt, till exempel på operatörens sida, på Mina Sidor eller i ditt avtal. Självklart kan du även kontakta operatörens kundtjänst direkt.
  • Ska du åka till ett land utanför EU – kolla vilka priser som gäller. Kolla om operatören erbjuder fri roaming i landet eller om du behöver betala extra avgifter för att använda ditt abonnemang eller kontantkort. Hos vissa operatörer är det möjligt att köpa tilläggspaket för att kunna använda tjänsten i ett land som inte ingår i EU.
  • Inaktivera eventuellt roaming och röstbrevlåda. Om du behöver betala extra för att använda ditt kontantkort eller abonnemang är det bäst att inaktivera dessa tjänster när du kommer till landet. Då undviker du höga telefonkostnader.
  • Var uppmärksam om du befinner dig nära en landsgräns. Om du är i ett EU-land men är nära gränsen till ett land utanför EU är det bra att vara extra vaksam. Om du är nära en landsgräns kan din telefon nämligen kopplas till en telefonmast i det andra landet. Vill du undvika detta kan du stänga av roaming och röstbrevlåda.

Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att det inte blir någon dyr historia att använda ditt abonnemang eller kontantkort utomlands.

Kan man fylla på ett svenskt kontantkort när man befinner sig utomlands?

Ja, du kan fylla på ditt kontantkort även från utlandet. I det flesta fall gör du precis som när du befinner dig i Sverige, men det kan vara bra att dubbelkolla vad som gäller. På operatörernas respektive hemsidor bör du hitta all nödvändig information om hur du går till väga, annars kan du höra av dig direkt till operatörens support.