Fungerar svenska abonnemang och kontantkort utomlands?

Ja, det finns både mobilabonnemang, mobilt bredband och kontantkort som fungerar utomlands, men alla gör inte det. De abonnemang och kontantkort som fungerar utomlands kostar lika mycket att använda i EU- och EES-länder som i Sverige.

Abonnemangen fungerar inom EU och EES

Många abonnemang fungerar världen över, men det är billigast att använda dem inom EU och EES. EU avskaffade roamingreglerna 2017, vilket innebär att du numera kan använda ditt abonnemang inom EU- och EES-länder till samma kostnad som i Sverige. En del operatörer har till och med avskaffat roamingavgifterna i fler länder än bara i Europa. 

Tänk på! Roamingreglerna gäller bara inom EU och EES. Skulle du ringa eller sms:a till ett land som inte innefattas av reglerna tillkommer ytterligare kostnader.

De flesta abonnemangen fungerar utan extra kostnad inom EU och EES, men det finns vissa som bara fungerar i Sverige. Ofta rör det sig då om abonnemang med en lägre surfmängd.

Surfmängden brukar vara begränsad

De flesta mobiloperatörerna brukar begränsa hur mycket man kan surfa utomlands. Hur mycket surfmängd du får beror på vilken operatör och vilket abonnemang du har.

Det finns dock vissa operatörer som låter dig använda hela din surfmängd även utomlands.

En del kontantkort fungerar även utomlands

När det gäller kontantkort fungerar de flesta bara i Sverige. Det finns dock en del kontantkort som fungerar utomlands. Det finns även vissa operatörer som har speciellt utformade kontantkort för dig som ringer och sms:ar till utlandet och reser mycket själv.

EU:s roamingregler omfattar även kontantkort. Det innebär att du kan använda kontantkortet inom EU- och EES- länder till samma kostnad som i Sverige.

En del kontantkort fungerar bara om det är registrerat

I vissa fall måste du registrera ditt kontantkort för att det ska fungera utomlands. Köper du ditt kontantkort direkt från operatörens hemsida är det nästan alltid registrerat. Om du däremot köper det hos en återförsäljare måste du registrera det själv.

Du registrerar lättast ditt kontantkort på operatörens hemsida.

Abonnemang och kontantkort fungerar inom EU och EES under en begränsad tid

Möjligheten att ringa, sms:a och surfa till samma kostnad som hemma inom EU och EES gäller bara när du besöker ett annat land tillfälligt. Ska du bo i landet permanent måste du skaffa ett lokalt abonnemang eller kontantkort.

Använder du ditt abonnemang eller kontantkort mer utomlands än i Sverige under en fyramånadersperiod räknas det som permanent vistelse, och dina kostnader kommer att öka.