Vad kostar det att surfa utomlands?

Vad det kostar att surfa utomlands beror på vilket land du surfar i och om du har ett mobilabonnemang, mobilt bredband eller kontantkort. Så länge din operatör låter dig surfa utomlands kan du göra det helt kostnadsfritt inom EU och EES.

Det är gratis att surfa inom EU och EES

De mobilabonnemang, mobila bredband och kontantkort som fungerar utomlands gör det inom EU- och EES-länder. Enligt EU:s roamingregler som infördes 2017 får du surfa i ett annat EU- eller EES-land till samma kostnad som i Sverige. Det innebär alltså att du inte betalar något extra för att surfa i utlandet.

En operatör kan förbjuda utlandssurf för sina abonnemang och kontantkort, men om operatören erbjuder utlandssurf får den inte kosta mer än i Sverige. 

Fri roaming gäller bara på tillfällig resa

Fri roaming inom EU och EES gäller bara när du är på en tillfällig resa i ett annat land. Om du flyttar permanent måste du skaffa ett lokalt kontantkort eller abonnemang.

Surfar du mer i utlandet än i Sverige under en fyramånadersperiod räknas det som en permanent vistelse. I så fall stiger kostnaden för utlandssurfen kraftigt. Exakt hur mycket det kostar om du fortsätter surfa utomlands varierar mellan olika operatörer.

Surfmängden är ofta begränsad

När du surfar inom EU och EES har operatören rätt att begränsa din surfmängd. Ofta är surfmängden lägre när du surfar utomlands, men det finns några operatörer som låter dig använda hela din surfmängd även i utlandet.

Om du har ett abonnemang med obegränsad surf är den nästan alltid begränsad när du surfar utomlands. 

Vissa operatörer har abonnemang som fungerar i länder utanför Europa

Några operatörer erbjuder möjligheten att surfa till samma kostnad som hemma i fler länder än bara inom Europa. Mobiloperatören Tre har exempelvis tjänsten 3Världen som ingår i flera mobilabonnemang när du väljer till en bindningstid. Med den tjänsten kan du surfa i 50 extra länder utöver EU- och EES-länderna, däribland USA, Australien, Thailand och Schweiz.

Priserna för att surfa utanför Europa varierar

Vanligtvis är det väldigt dyrt att surfa utanför Europa. Undantaget är om operatören har någon särskild tjänst, som 3Världen.

Exakt hur mycket det kostar att surfa utanför Europa varierar hos olika operatörer. Alla använder sig av sina egna prislistor. De hittar du på operatörernas hemsidor.

Om du ofta reser till ett land utanför Europa kan det vara bra att jämföra operatörernas prislistor för att se vilken operatör som är billigast.

Mobilt bredband och kontantkort fungerar oftast bara i Sverige

I regel är det bara mobilabonnemang som fungerar utomlands medan mobilt bredband och kontantkort oftast bara fungerar i Sverige. Det finns dock vissa operatörer som låter dig använda både mobilt bredband och kontantkort utomlands. För att använda ett kontantkort utomlands måste det ofta vara registrerat.