Vilket mobilt bredband är bäst?

Vilket som är det bästa mobila bredbandet just för dig är tyvärr omöjligt för oss att svara på. Det beror nämligen helt på dina behov, förutsättningar och önskemål. Du ska alltid utgå ifrån dig själv när du ska välja mobilt bredband, men för att ge dig lite hjälp på traven har vi utsett det bästa mobila bredbandet inom olika kategorier. Kolla in våra rekommendationer eller ta hjälp av vår tabell högst upp på den här sidan.

Så jämför du mobila bredband

För att hitta det bästa mobila bredbandet för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina personliga preferenser. Det finns vissa faktorer som kan vara extra bra att ha i åtanke, och fyra av dem ser du i listan här nedanför.

1. Kolla upp operatörernas täckning där du bor

Eftersom mobila bredband använder mobilnätet behöver du titta på vilka operatörer som har bäst täckning där du bor. Det kan skilja sig rätt rejält mellan olika delar av landet. Några säkra kort är dock Telia eller Telenor, som båda två fick höga poäng i mätföretaget Umlauts senaste test av nätkvaliteten bland operatörerna på den svenska marknaden.

2. Välj surf efter din faktiska förbrukning

Om det mobila bredbandet ska vara din huvudsakliga källa till internet behöver du mer surf än om det bara ska vara ett komplement till ett fast bredband. Det krävs också högre mängd om du vill kunna streama film och serier och spela online än att surfa på hemsidor och sociala medier.

Operatörernas utbud av olika surfnivåer till mobila bredband är i regel mindre än till mobilabonnemangen, så här kanske du får lägga lite extra tid på att fundera på vilket alternativ som matchar bäst med din förbrukning. Vissa operatörer erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf, vilket kan vara det bästa alternativet för dig som surfar riktigt mycket eller kommer använda det mobila bredbandet som den enda uppkopplingen i ditt hem.

3. Kontrollera om det mobila bredbandet har bindningstid

I dag kan du teckna i princip alla mobila bredband utan bindningstid. I vissa fall kan du dock välja till bindningstid för att exempelvis få med en router till bättre pris. Köper du mobilt bredband till din surfplatta kan du hos vissa operatörer även lägga till plattan i din beställning, och även då tillkommer en bindningstid på 12 eller 24 månader.

Fördelen med ett mobilt bredband utan bindningstid är att du inte är bunden till tjänsten eller operatören en viss tid, och kan byta abonnemang eller till och med operatör om du inte är nöjd.

Fundera på vad du behöver och om det är värt att binda upp dig till operatören eller ej.

4. Tänk prisvärt i stället för att jaga det billigaste alternativet

När du har tagit fram några alternativ som motsvarar dina krav på täckning, surfmängd och bindningstid är det dags att jämföra priserna och hitta ett mobilt bredband som ger dig mest för pengarna. Det är förstås trevligt med ett billigt mobilt bredband, men tänk på att det billigaste inte behöver vara det bästa för dig. Det är just därför du ska kolla priserna som ett sista steg, när du försäkrat dig om att du hittat mobila bredband som uppfyller dina förväntningar i övrigt.

Tips! Jämför priser på mobila bredband då och då. Priserna kan uppdateras, och då kanske en annan operatör kan ge dig en bättre deal.

Titta även om det finns några rabatter på mobilt bredband som du kan ta del av. Vissa operatörer har till exempel rabatter på mobilt bredband för studenter. Det kan även finnas specialerbjudanden på mobilt bredband för pensionärer och seniorer.

Hur fungerar mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är, precis som fast bredband, ett sätt att koppla upp dig till internet. Men med mobilt bredband kopplar du upp dig trådlöst direkt till mobilnätet, på samma sätt som med mobildata på mobiltelefonen.

Du behöver alltså inga sladdar eller fasta installationer för att skapa ett eget nätverk, som med fast bredband. Allt du behöver är ett simkort som du kan ladda surfen på.

Det här betyder att du kan ta med dig ditt bredband i stort sett vart som helst, så länge din operatör har täckning. Mobilt bredband är inte knuten till en specifik plats. I stället följer den med enheten som du stoppar simkortet i.

Det mobila bredbandet kan användas till både mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Det vanligaste är att teckna mobilt bredband som abonnemang, men det finns även mobilt bredband kontant som du laddar för en viss period.

Är fast eller mobilt bredband bäst hemma?

Hastigheterna i mobilnätet blir ständigt allt snabbare. Det gör att mobilt bredband i dag kan vara ett mycket bra alternativ till fast bredband även i hemmet, särskilt om du tidigare haft bredband via  ADSL.

Tips! Allt fler operatörer erbjuder nu bredband via mobilnätet, som alltså är en slags hybrid mellan fast och mobilt bredband. Bredband via mobilnätet hittar du till exempel hos Telia och Telenor.

Väljer du en operatör med god täckning kan mobilt bredband fungera precis lika bra som fast bredband hemma. Du behöver dessutom inte lägga några pengar på installationer till skillnad från med bredband via fiber. Mobilt bredband är därmed ett smidigt och relativt billigt alternativ till fast bredband.

Om du rör dig mycket mellan hemmet, stugan eller på resande fot rekommenderar vi också mobilt bredband. Då kan du använda samma nätverk oavsett var du är någonstans. Den flexibiliteten är den främsta fördelen med mobilt bredband.

Fördelar med mobilt bredband

  • Går att ta med sig överallt
  • Inga installationer behövs
  • Stabilt så länge täckningen är bra

Nackdelen med mobilt bredband är just att den är helt beroende av täckningen. Om det är dålig täckning eller mycket i omgivningen som kan störa signalerna är fast bredband via fiber förmodligen stabilare.

Behöver jag en router till mobilt bredband?

Det beror på vad du vill använda det mobila bredbandet till. Om ni är flera som ska dela på surfen behövs en router. Då stoppar du in simkortet för det mobila bredbandet där, så skapas ett wifi-nätverk där var och en kan koppla upp sig trådlöst. Detsamma gäller om du själv vill använda det mobila bredbandet till flera olika enheter.

En router kan också behövas om enheten du vill använda inte har plats för ett simkort. Då kan du använda routern i stället. Men om du bara ska använda bredbandet med en enda enhet och den har simkortsplats behövs ingen router.

Tips! Hos många operatörer kan du köpa till en router när du beställer mobilt bredband.

Se till att skaffa en router som passar för det nätverk du vill använda och som det mobila bredbandet har stöd för. Vissa routrar stödjer bara 3G, men för att få bra surfhastigheter bör din router ha stöd för minst 4G. I takt med att 5G-nätet byggs ut och operatörerna börjar lansera mobilt bredband med 5G-stöd måste du se till att även routern stödjer 5G-frekvenser.

Behöver jag ett usb-modem till mobilt bredband?

Du behöver ett modem ifall routern eller enheten du vill använda inte har plats för ett simkort. I så fall kan du skaffa ett usb-modem att sätta in simkortet i. Därefter pluggar du in usb-stickan i enheten eller routern för att koppla upp dig till mobilnätet.

Hur mycket surf ska jag ha på mitt mobila bredband?

Du ska helst ha precis så mycket surf som du behöver för det du använder mobilt bredband till. Får du surf över betyder det att du betalar för mer surf än du använder, vilket förstås är en onödig kostnad. Men om surfen inte räcker måste du kanske köpa till extra surf, vilket kostar mer per gigabyte än själva bredbandet gör.

Fundera därför på hur mycket surf du behöver innan du köper mobilt bredband. Är du osäker på vad som är lagom kan du alltid beställa mobilt bredband utan bindningstid och sedan ändra surfmängden om du upptäcker att det blev för mycket eller för lite. Nedan ser du några exempel på vad 5 GB surf räcker till.

Detta kan du till exempel göra med 5 GB surf 

  • Streama musik i 72 timmar
  • Streama film i 5 timmar
  • Besöka cirka 1 500 webbsidor

Finns det mobilt bredband med obegränsad surf?

Ja, det finns flera mobila bredband med obegränsad surf, eller fri surf som det också kallas. Det kan vara något för dig om du dagligen streamar film eller serier, eller om ni är flera som ska surfa på det mobila bredbandet. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen ska ta slut.

Det finns även mobila bredband med så höga surfnivåer att de flesta slipper oroa sig för att surfen tar slut, även om den inte är obegränsad.

Hur snabbt kan jag surfa med mobilt bredband?

Hastigheten på mobila bredband beror på en rad olika faktorer. Normalhastigheten under goda förutsättningar varierar mellan operatörer, men brukar ligga någonstans mellan 10 och 60 Mbit/s för 4G.

Täckningen är A och O för hastigheterna. Din operatör måste ha god täckning där du befinner dig för att ditt mobila bredband ska fungera. Kolla därför operatörens täckningskarta för att avgöra hur bra täckning du har.

Yttre faktorer kan påverka hastigheterna

Vissa saker i omgivningen kan störa täckningen i mobilnätet, och därmed hastigheten. Till exempel blir internet långsammare om många kopplat upp sig till samma nät i samma område. Träd, väggar och annat i miljön omkring dig kan också störa täckningen.

Använder du en router spelar det även roll hur du placerar den i förhållande till enheten du surfar på.

Kan jag koppla upp mig mot 3G, 4G och 5G med mobilt bredband?

I dagsläget kan du surfa med ditt mobila bredband i 4G-hastigheter i stort sett över hela Sverige. På vissa platser kan det dock vara så att du bara kan surfa i 3G, vilket innebär lägre hastigheter mellan 2 och 10 Mbit/s.

Just nu är även 5G under utbyggnad på många håll i landet, men oss veterligen är det i dagsläget inga operatörer som har uppdaterat sina mobila bredband med 5G-stöd.

Fungerar mobilt bredband även utomlands?

Ja, en del operatörer låter dig även använda sina mobila bredband utomlands, åtminstone till länder inom EU och EES. Det gör att du även kan ta med dig ditt mobila bredband och surfa på utlandssemestern i utvalda länder.

Kontrollera dock alltid vad som gäller hos operatören du har valt. Det är nämligen inte säkert att alla mobila bredband fungerar att använda utomlands. Ibland fungerar operatörens mobila bredband bara inom Sveriges gränser, även om deras vanliga mobilabonnemang kan tas med till utlandet.

Finns det mobilt bredband för företag?

Ja, många operatörer, särskilt de större, erbjuder mobilt bredband för företag. Ni har i regel ett par surfalternativ att välja mellan, varav ett brukar vara obegränsad surf. Till skillnad från mobila bredband för privatpersoner finns det vissa företagsabonnemang som har stöd för 5G. Mobilt bredband med stöd för 5G hittar ni exempelvis hos Tele2.

Många operatörer erbjuder även särskild företagssupport eller rådgivning om ni är osäkra på vilket abonnemang som passar företagets storlek och internetanvändning bäst. Kontakta operatörens support så kan ni tillsammans komma fram till hur mycket surf företaget bör ha och vilka eventuella tilläggstjänster ni bör teckna.

Vanliga frågor om mobila bredband

Vilka är fördelarna med mobilt bredband?

Mobilt bredband är flexibelt på så sätt att du kan ta med det överallt och koppla upp dig helt trådlöst. Du behöver inte heller några krångliga installationer för att surfa med mobilt bredband.

Hur får jag ett billigt mobilt bredband?

För att få ett billigt mobilt bredband bör du jämföra operatörernas olika alternativ. Välj först vilken surfmängd och operatör som passar dig. Sedan kan du kolla på priser och välja det billigaste. 

Vilken datamängd behöver jag till mitt mobila bredband?

Det beror på vad du använder det mobila bredbandet till och hur många ni är som delar på det. Titta på din tidigare surfförbrukning eller på vad du brukar använda nätet till för att avgöra vilken datamängd du behöver.

Ska jag välja kontantkort eller abonnemang till mobilt bredband?

Dina surfvanor avgör om du ska ha kontantkort eller abonnemang till mobilt bredband. Kontantkort passar om du vill fylla på mobila bredbandet för en viss period i taget. Abonnemang passar dig som vill betala en fast summa varje månad och använda bredbandet regelbundet.

Kan jag surfa i 4G med mobilt bredband?

Ja, 4G är det mobilnät som används mest till mobilt bredband i dag.

Kan jag surfa i 5G med mobilt bredband?

Nej, i skrivande stund är operatörernas mobila bredband ännu inte anpassade efter det nya 5G-nätet. 

Kan jag använda mobilt bredband i hemmet?

Ja, mobilt bredband går utmärkt att använda i hemmet så länge din operatör har god täckning där.

Fungerar mobilt bredband bara i Sverige?

Vissa mobila bredband fungerar bara inom Sveriges gränser, medan andra fungerar även utomlands i utvalda länder. Kolla alltid vad som gäller hos just din operatör.

Kan man spara surf med mobilt bredband? 

Hos vissa operatörers abonnemang går det att spara surf som blir över till nästa månad. Det är vanligare hos mindre operatörer än hos de större.

Finns det mobilt bredband för företag?

Ja, det finns särskilda mobila bredband för företag.