Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är en bredbandstyp som gör det möjligt att koppla upp sig och använda internet, men till skillnad från fast bredband sker uppkopplingen trådlöst via operatörens mobilnät. Det innebär att du kan använda ditt mobila bredband överallt så länge som operatören har god täckning i mobilnätet där du befinner dig.

Info! Abonnemang är den vanligaste formen av mobilt bredband, men vissa operatörer erbjuder även mobilt bredband kontant. Det senare kan vara ett alternativ för dig som vill ha det så flexibelt som möjligt och inte förbrukar så mycket surf varje månad. Men för dig som ska använda det mobila bredbandet regelbundet och har behov av mycket surf kommer ett abonnemang bli mer prisvärt i längden.

Precis som när du beställer mobilabonnemang eller kontantkort till mobilen är det smidigast att beställa mobilt bredband online direkt på operatörens hemsida. Du får välja mellan olika surfnivåer eller hastigheter. När operatören har tagit emot och godkänt din beställning skickar de ett simkort hem till dig. Simkortet placerar du i enheten du ska använda (om enheten har simkortsplats) eller i en router för mobilt bredband.

Behöver man en router till mobilt bredband?

Ja, om du ska dela det mobila bredbandet med flera användare och enheter behöver du en router som är anpassad just för mobilt bredband. Då placerar du helt enkelt simkortet du får från operatören i routern så kan de som vill ansluta till bredbandet via routerns wifi.

Tänk på! Säkerställ att routern du skaffar har stöd för operatörens frekvenser och tillräckligt hög kapacitet för hastigheterna i mobilnätet.

Är det bara du som ska använda det mobila bredbandet på en och samma enhet behövs däremot ingen router, förutsatt att enheten har simkortsplats. Annars behövs en router även i det fallet.

När behöver man ett usb-modem till mobilt bredband?

Du behöver ett modem om routern eller enheten du vill använda inte har plats för ett simkort. I så fall kan du skaffa ett usb-modem att sätta in simkortet i. Sedan pluggar du in usb-stickan i enheten eller routern för att koppla upp dig till mobilnätet.

Hur snabbt är mobilt bredband?

I 4G ligger normalhastigheterna för mobilt bredband i regel på mellan 10 och 80 Mbit/s (nedströms). Det beror dock lite på vilken operatör du har, täckningen i mobilnätet och även på kapaciteten på din utrustning.

Har du ett mobilt bredband, en enhet och eventuellt en router som stödjer 5G bör normalhastigheterna vara betydligt högre. Många operatörer anger 5G-hastigheter på mellan 200 och 600 Mbit/s, men det förutsätter att du befinner dig i ett område där operatörens täckning i 5G-nätet är god.

Viktigt att tänka på när man väljer mobilt bredband

  • Mobilt bredband är beroende av täckningen i mobilnätet.
  • En router behövs om flera ska dela på uppkopplingen.
  • Vissa mobila bredband kan bara användas i Sverige.
  • Mobilt bredband kontant gör bredbandet ännu mer flexibelt.

Vilket är det bästa mobila bredbandet?

Hallons mobila bredband är bäst just nu, enligt vår bedömning. Priserna är bland de absolut lägsta på marknaden, abonnemangen tecknas utan bindningstid och du har dessutom möjlighet att spara upp till hela 200 GB oanvänd surf. Nu ingår även 5G i Hallons mobila bredband, vilket är en klar fördel. Vi rekommenderar 20 GB, men det finns alternativ både med lägre och högre surfmängd du kan välja mellan.

Tips! På vår sida Bästa mobila bredbandet kan du läsa mer om varför vi rekommenderar Hallons mobila bredband, och även vilka mobila bredband vi rekommenderar för olika målgrupper.

En eventuell nackdel med Hallon är att täckningen har sina brister i vissa delar av landet, och det gäller främst i norra Sverige och på landsbygden. Ta därför alltid en titt på täckningskartan för att få en indikation på hur täckningen ser ut där du bor eller planerar att använda bredbandet som mest.

Vilket mobilt bredband är billigast?

Hallon 5 GB är det billigaste mobila bredbandet just nu (kontrollerat 2024-07-18). Priset är just nu 49 kr/mån i 2 månader, därefter 89 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Hallon

Så skaffar du mobilt bredband – 5 steg

  1. Jämför erbjudanden med hjälp av tabellen här ovanför.
  2. Välj det mobila bredband som passar dig bäst och klicka på Läs mer så kommer du till operatörens hemsida.
  3. Beställ abonnemanget eller kontantkortet du vill ha.
  4. Du får hem ett simkort som du sätter i din enhet eller i en router.
  5. Börja surfa!

Är fast eller mobilt bredband bäst för hemmet?

Fast bredband via fiber är den snabbaste och mest stabila bredbandslösningen för hemmet, men det betyder å andra sidan inte att det är den bästa lösningen just för dig. Om du inte kan eller helt enkelt inte vill skaffa fast bredband kan mobilt bredband vara ett mycket bra alternativ, förutsatt att operatören har god täckning i området där du bor.

Info! Ett mellanting mellan fast och mobilt bredband är bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fast Wireless Access). Ett sådant bredband använder alltså både fast och trådlös teknik, och är i de flesta fall knutet till en specifik adress precis som ett fast bredband.

Om du planerar att koppla upp flera familjemedlemmar och enheter är mobilt bredband med fri surf troligtvis det bästa och mest prisvärda alternativet. För att dela uppkopplingen med flera måste du som tidigare nämnt ha en router, och eftersom det mobila bredbandet främst kommer att användas hemma kan en stationär router (som ofta har högre kapacitet än trådlösa varianter) passa bra.

Vanliga frågor om mobilt bredband

Har mobilt bredband stöd för 5G?

Det finns mobila bredband som stödjer både 4G och 5G, men det senare är relativt nytt just på marknaden för mobilt bredband. För att du ska kunna koppla upp dig mot 5G med bredbandet räcker det inte med att abonnemanget (eller kontantkortet) stödjer tekniken, utan det måste även enheten och den eventuella routern göra.

Får studenter och seniorer rabatt på mobilt bredband?

Ja, det finns vissa operatörer som ger studenter och/eller seniorer rabatt på mobilt bredband, men det är inte särskilt vanligt.

Ger mobilt bredband obegränsad surf?

Inte alltid, men det finns flera operatörer som erbjuder mobilt bredband med obegränsad surf.

Hur mycket surf behöver jag på mobilt bredband?

Du behöver så mycket surf som motsvarar din genomsnittliga förbrukning, och den beror i sin tur på hur ofta du använder internet och till vad. Läs mer på vår sida Hur mycket surf behöver jag? för att få vägledning och värdefulla tips.

Fungerar mobilt bredband utomlands?

Vissa mobila bredband fungerar utomlands, medan andra bara kan användas i Sverige. Men även om du har ett mobilt bredband som kan användas utomlands finns det i princip alltid en viss begränsning för hur mycket surf du får förbruka på resan. Läs på vad som gäller hos just din operatör eller kontakta supporten direkt om du inte hittar information om utlandsvillkoren eller bara är osäker på hur det fungerar.

Kan man spara oanvänd surf på mobilt bredband?

Ja, det finns vissa operatörer som låter dig spara oanvänd surf på mobilt bredband. Det är dock relativt ovanligt.

Finns det mobilt bredband för företag?

Ja, det är flera operatörer som har särskilda mobila bredband för företag. Den största skillnaden mellan företagsbredband och vanligt mobilt bredband är priset, men även surfnivåerna och utlandsvillkoren kan skilja sig något.

Ska jag välja abonnemang eller kontantkort till mobilt bredband?

Välj abonnemang om du förbrukar mycket surf och kommer använda bredbandet regelbundet, och välj kontantkort om du vill ha en så flexibel bredbandslösning som möjligt och inte har så stora surfbehov.

Har mobilt bredband någon bindningstid?

Du kan ofta välja om du ska teckna det mobila bredbandet med eller utan bindningstid. Mobilt bredband utan bindningstid blir ju mer flexibelt, där du relativt enkelt kan byta abonnemangsform eller till och med operatör om du inte är nöjd. Ett bundet abonnemang blir dock i regel något billigare.