Finns det gratis mobila bredband?

Ja, det finns en möjlighet att få mobilt bredband gratis. Det kan du få som en förmån hos Telia om du samlar bredband och mobiltelefoni hos operatören. Utöver det är det däremot inte möjligt att få något mobilt bredband helt kostnadsfritt.

Du kan beställa ett gratis kontantkort 

Om du vill ha ett mobilt bredband med kontantkort kan du beställa hem ett kontantkort gratis. Du får då ett vanligt simkort hemskickat till din folkbokföringsadress. För att sedan kunna använda kontantkortet måste du ladda på det med den prisplan du vill ha. Hur mycket prisplanen kostar beror på vilken operatör du har och vilken surfmängd du väljer.

De flesta operatörer skickar numera ut ett trippel-sim som innehåller alla tre simkortsstorlekar. Därmed kan du vara säker på att simkortet kommer passar i din enhet, router eller modem.

Du kan få ett nytt simkort om du tappar bort det

Skulle du tappa bort ditt simkort till ditt mobila bredband kan du få ett nytt hos din mobiloperatör. Det är oftast helt gratis men hos vissa operatörer kostar det lite pengar.

Surfa gratis utomlands med mobilt bredband

En del mobila bredband kan du använda utan extra kostnad när du är på utlandsresa. Det mobila bredbandet blir dock aldrig helt gratis eftersom du betalar din månatliga kostnad, men du behöver inte betala något extra för utlandssurfen.

Mobila bredband som fungerar utomlands gör det framför allt inom andra EU- och EES-länder. Det finns ett fåtal som fungerar i ytterligare några länder.

Mobiloperatörerna som tillåter utlandssurf brukar dock begränsa surfmängden. Det innebär att du har inte lika mycket surf till ditt förfogande på utlandsresan som när du surfar hemma. Hur pass begränsad surfen är varierar mellan olika operatörer. Det beror även på vilken surfmängd du har på ditt mobila bredband.

Får man testa mobilt bredband gratis?

Nej, det är inte möjligt att testa mobilt bredband gratis även om det bara gäller för en kortare period. Är du osäker på om du har valt rätt mobilt bredband kan det i alla fall vara bra att veta att du har rätt att lämna tillbaka det om du inte är nöjd. Du har nämligen ångerrätt på mobilt bredband.

Tänk på! Du har enligt lag rätt till en ångerfrist på 14 dagar.

Skulle du lämna tillbaka ett mobilt bredband under ångerrätten måste du dock betala för den del av tjänsten du har använt.