Hur fungerar ett mobilabonnemang?
När du tecknar ett mobilabonnemang ingår du ett slags avtal med operatören, där du mot en fast månadsavgift får ringa, skicka sms och mms och surfa via operatörens mobilnät. I dag ingår fria samtal och sms i de allra flesta mobilabonnemang, så du behöver egentligen bara fokusera på att välja mellan olika surfmängder eller hastigheter (hos vissa operatörer ingår fri surf oavsett abonnemang, men med ditt val av surfhastighet).
För att få teckna ett mobilabonnemang måste du vara
- Minst 18 år.
- Folkbokförd i Sverige (och ha svenskt personnummer).
- Fri från skulder hos Kronofogden.
- Fri från betalningsanmärkningar.
Viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang
- Operatören måste ha god täckning där du befinner dig för att abonnemanget ska fungera. Ett mobilabonnemang är beroende av täckningen i mobilnätet för att du ska kunna använda det som du vill. Se därför till att välja en operatör som har bäst täckning i området där du bor eller kommer använda abonnemanget som mest.
- Det är surfen som avgör priset – välj en nivå som matchar din förbrukning. I dag ingår fria samtal och sms i nästan alla mobilabonnemang, så det är alltså surfmängden som avgör hur hög eller låg månadskostnaden blir. Köp inte mer surf än du behöver, men inte heller för lite så att du måste köpa till dyr extrasurf när din ordinarie tar slut. Läs mer på vår sida Hur mycket surf behöver jag?.
- Billigare operatörer har ofta en mindre omfattande support. Om du vet att du kommer behöva en del support och gärna pratar med kundtjänsten via telefon har en större operatör i regel mer att erbjuda dig. En mindre och billigare operatör kan givetvis fortfarande ha en bra och tillgänglig kundtjänst, men kontaktvägarna är i de flesta fall färre och det är ytterst få som erbjuder support via telefon.
Ska man teckna mobilabonnemang med eller utan bindningstid?
Teckna mobilabonnemang utan bindningstid om du är ute efter en så flexibel tjänst som möjligt och vet att du kommer vilja byta abonnemangsform eller operatör inom en relativt snar framtid.
Tänk på! Oavsett om ett mobilabonnemang tecknas med eller utan bindningstid finns i de flesta fall en uppsägningstid att ta hänsyn till. Uppsägningstiden avser perioden från det att du säger upp abonnemanget tills avtalet faktiskt avslutas, och under den perioden är du fortfarande betalningsskyldig. Har mobilabonnemanget uppsägningstid ligger den på max en månad.
Men har du hittat det perfekta abonnemanget hos en operatör du kommer vilja stanna kvar hos kan du binda abonnemanget och på så vis komma något billigare undan. Binder du abonnemanget behöver du inte heller oroa dig för att din månadskostnad plötsligt höjs om operatören höjer sina priser överlag, utan då behåller du ditt avtalade pris tills bindningstiden löper ut.
Så kan du sänka priset på mobilabonnemanget – 4 tips
- Jämför erbjudanden och ta inte bara första bästa.
- Köp varken mer eller mindre surf än vad du faktiskt behöver.
- Bind abonnemanget (om det finns möjlighet att välja mellan bundet och obundet).
- Utnyttja särskilda erbjudanden på mobilabonnemang.
- Betala mobilabonnemanget via autogiro.
Bästa mobilabonnemanget
Vimla 20 GB är det bästa mobilabonnemanget på marknaden, enligt vår bedömning. Priset är relativt lågt, du får spara oanvänd surf hur länge du vill och abonnemangen tecknas helt utan bindningstid. Dessutom ligger Vimla ofta i toppen i Svenskt kvalitetsindex mätningar av kundnöjdheten.
Läs mer om varför vi rekommenderar Vimlas mobilabonnemang och vilka andra mobilabonnemang vi rekommenderar för olika målgrupper på vår sida Bästa mobilabonnemanget.
Hur skaffar man ett mobilabonnemang?
- Jämför operatörernas erbjudanden i tabellen på den här sidan.
- Välj mobilabonnemang som passar bäst och gå vidare till operatörens hemsida genom att klicka på Läs mer.
- Fyll i alla uppgifter som efterfrågas (välj också om du vill behålla ditt nuvarande nummer eller ha ett nytt) och slutför beställningen.
- Operatören gör i de flesta fall en kreditupplysning på dig
- Ser allt bra ut skickar operatören ett simkort hem till dig.
- Placera simkortet i din mobiltelefon och kör igång!
Vanliga frågor om mobilabonnemang
Mobilabonnemang kan kosta från drygt 100 upp till drygt 600 kronor, beroende på vilken operatör och surfmängd du väljer.
Ja, vissa operatörer erbjuder senior- eller pensionärsrabatt på mobilabonnemang.
Ja, hos vissa operatörer finns det särskilda mobilabonnemang för studenter.
Ja, om du har tecknat mobilabonnemanget på distans (det vill säga online eller via telefon) har du ångerrätt i 14 dagar.
Hos vissa operatörer kan du få själva mobilen till ett lägre pris om du köper den tillsammans med ett mobilabonnemang. Tänk på att detta i regel medför en bindningstid på 12 eller 24 månader.
Telias mobilnät har enligt flera oberoende tester den bästa täckningen sett till landet som helhet, vilket innebär att deras mobilabonnemang bör vara ett säkert kort i de flesta delarna av landet. Men eftersom både regionala och lokala variationer kan förekomma är det alltid bra att kolla täckningskartan innan du beställer ett abonnemang.
Ja, i dagsläget erbjuder faktiskt de flesta operatörer mobilabonnemang som stödjer 5G, även kallat 5G-abonnemang. Tänk på att du även måste ha en mobil som stödjer 5G för att du ska kunna koppla upp dig mot nätverket.