Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som ger uppkoppling mot internet. Det finns både fast och mobilt bredband och vilket alternativ som passar dig bäst beror på dina personliga preferenser, surfbehov, men även din boendesituation. Det är nämligen inte alltid som det finns möjlighet att välja mellan fast och mobilt bredband, utan i vissa delar av landet är mobilt bredband helt enkelt det enda alternativet för att få tillgång till internet.

 • Fast bredband: Är knutet till en specifik adress och kan alltså bara användas där. Du får alltid tillgång till fri surf, och betalar lika mycket varje månad oavsett hur mycket du förbrukar. Priserna på fast bredband varierar inte bara mellan olika leverantörer, utan kan även variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor.
 • Mobilt bredband: En flexibel bredbandslösning du kan använda var du vill så länge som operatören har täckning i mobilnätet där du befinner dig. Många operatörer erbjuder mobilt bredband med fri surf, men det går inte att ta för givet på samma sätt som med fast bredband. Priserna på mobilt bredband varierar mellan olika operatörer, men inte mellan olika delar av landet.

Vilka typer av fast bredband finns det?

Bredband via fiber

Bredband via fiber är överlägsen alla andra bredbandstekniker gällande både hastigheter, kapacitet och stabilitet. Det är det mest framtidssäkra alternativet och fiberutbyggnaden pågår för fullt över hela landet. Om du vill ha fast bredband och har tillgång till fiber där du bor finns det ingen anledning att välja något annat alternativ.

Bredband via ADSL

Bredband via ADSL, det vill säga via det gamla kopparnätet, håller på att avvecklas och kommer snart att vara helt nedlagt. Det är alltså inget framtidssäkert bredbandsalternativ, och det är ytterst få (om ens några) bredbandsoperatörer som erbjuder nya abonnemang för ADSL i dagsläget.

Bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv var som störst i början av 2000-talet. Då var internet via “tre hål i väggen” mer eller mindre en självklarhet. Sedan dess har bredband via kabel-tv minskat i popularitet, men vissa operatörer erbjuder fortfarande det som alternativ till fiber.

Du kan komma upp i relativt höga hastigheter med bredband via kabel-tv, men anslutningen är lite känsligare för störningar än både fiber och ADSL, och således inte lika stabil.

Bredband via mobilnätet

Bredband via mobilnätet (även kallat FWA, Fast Wireless Access) använder både trådlös och fast bredbandsteknik (i regel fiber) och är i de flesta fall kopplat till en specifik adress (med andra ord mindre flexibelt än vanligt mobilt bredband). Uppkopplingen sker antingen via en utomhusmottagare eller en inomhusrouter, och det är din adress och bostadstyp som avgör vilken utrustning du ska ha. 

Precis som för fast bredband ingår alltid fri surf i abonnemangen, men du kan däremot i vissa fall ha möjlighet att välja mellan olika hastigheter.

Vilket bredband kan jag ha?

Vilket slags bredband du kan ha beror på var och hur du bor. Skriv in din adress i sökfältet här nedanför för att snabbt få veta vilka typer av bredband som är tillgängliga hos dig.

Viktigt att tänka på när man ska skaffa bredband

 • Din adress avgör vilket slags bredband du kan ha och hur höga hastigheter du har tillgång till.
 • Priserna på fast bredband varierar inte bara mellan olika bredbandsleverantörer utan även mellan olika delar av landet (alltså för samma abonnemang hos en och samma operatör).
 • Ju fler som ska dela på uppkopplingen, desto högre hastigheter (eller surfmängd) behövs.
 • En router behövs för att kunna surfa trådlöst via bredbandet och koppla upp andra användare och enheter.

Hur snabbt bredband behöver man?

Använd vår funktion här nedanför för att få en bättre bild av vilka bredbandshastigheter du och ditt hushåll behöver.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många ni är som ska dela på bredbandet.
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som brukar vara uppkopplade samtidigt.
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni brukar använda internet till!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Kan man använda bredband via fiber utan en router?

Ja, tekniskt sett kan du använda ett fiberbredband utan router. Då ansluter du enheten du ska använda direkt till ett nätverksuttag via en nätverkskabel, men då kan du alltså inte surfa trådlöst och inte heller dela uppkopplingen med flera användare eller enheter via wifi.

I många fall ingår en router i bredbandsabonnemanget, och annars finns det ofta möjlighet att köpa till en av de routrar som operatören har i sitt sortiment. Det är inte heller säkert att du behöver köpa en ny router bara för att du beställer ett nytt bredband, utan det kan finnas möjlighet att fortsätta använda den du redan har. Men du bör alltid kolla med operatören vilken router de rekommenderar för sitt bredband, så att du kan få de hastigheter och den kapacitet du betalar för.

Fördelen med att köpa en av operatörens routrar är att du då vet att den är kompatibel med bredbandet du har valt. Det blir i regel även enklare för operatören att hjälpa dig om det skulle uppstå några tekniska problem.

Vilket är det billigaste bredbandet?

VK Media Bredband 100/100 är det billigaste bredbandet just nu (kontrollerat 2024-07-18). Avgiften är från 85 kr/mån men både pris och tillgänglighet kan variera mellan olika adresser.

Vilket bredband är bäst?

Ownits bredband är bäst just nu enligt vår bedömning. Du kan läsa mer om varför vi har utsett Ownits bredband till marknadens främsta på vår sida bästa bredbandet. Där kan du även se vilka andra bredbandsleverantörer som placerar sig på topp fem-listan.

Hur skaffar man bredband?

 1. Hitta ett passande bredband genom att söka på din adress högre upp på den här sidan.
 2. Jämför operatörernas erbjudanden i och välj det som matchar dina behov och preferenser.
 3. Klicka på Läs mer så kommer du direkt till operatörens hemsida.
 4. Beställ ditt bredband, välj eventuella tilläggstjänster och fyll i de uppgifter som efterfrågas.
 5. När operatören har godkänt dig som kund får du hem all nödvändig utrustning och informationen du behöver för att komma igång med bredbandet.

Här ovanför beskriver vi hur det brukar gå till att skaffa bredband, men det exakta tillvägagångssättet kan variera något mellan olika bredbandsleverantörer och beroende på vilket slags bredband du har valt.

Vilka alternativ finns det om man inte kan få fast bredband?

Om du inte kan få fast bredband kan du skaffa ett mobilt bredband eller bredband via mobilnätet. Trådlösa bredbandstekniker kan visserligen inte mäta sig med fiberns kraft och kapacitet (även om det finns stöd för 5G), men det är fortfarande ett bra alternativ för dig som behöver tillgång till internet men inte kan (eller inte vill) skaffa fast bredband till din bostad.

Vanliga frågor om bredband

Ska jag välja fast eller mobilt bredband?

Om du över huvud taget kan välja: välj fast bredband om du behöver en stabil och snabb uppkoppling i din bostad, och välj mobilt bredband om du vill ha en så flexibel bredbandslösning som möjligt och inte nödvändigtvis behöver obegränsad surf.

Är 5G lika bra som fiber?

Nej, fiber är fortfarande både snabbare och mer stabilt än 5G.

Vad är skillnaden mellan wifi och bredband?

Wifi är en trådlös nätverksstandard som gör det möjligt för dig som användare att ansluta till bredbandet via en enhet som har stöd för wifi, medan bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som ger uppkoppling mot internet.

Vad innebär bredband via stadsnätet?

Bredband via stadsnätet är ingen bredbandsteknik, utan snarare ett sätt för en kommun att ge sina invånare tillgång till bredband via fiber. Stadsnätet ansvarar för själva infrastrukturen, medan leverantörerna som är anslutna till nätet står för bredbandstjänsterna.

Är det någon skillnad mellan bredband och fiber?

Ja bredband är ett paraplybegrepp för tekniker som på olika sätt ger uppkoppling mot internet, och fiber är en av dem. Men eftersom fiber är den vanligaste bredbandstypen i dagsläget är det inte sällan som bredband och fiber används synonymt.