Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker att koppla upp sig till internet med. Med ett bredband kan du använda internet på till exempel en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Det finns både fast bredband och mobilt bredband. Med ett fast bredband har du alltid fri surf och kostnaden varierar beroende på hur hög hastighet du vill ha. Med med ett mobilt bredband betalar du i stället för en viss surfmängd. Dock har vissa operatörer börjat erbjuda mobila bredband som alltid har fri surf, men med olika surfhastigheter.

Så hittar du bästa bredbandet för dig

När det gäller fast bredband varierar utbudet och priserna beroende på var du bor. Det är också därför du behöver skriva in din adress för att vi ska kunna ta fram de bredband du kan välja mellan.

När du skriver in din adress kommer du till en översikt där du enkelt kan jämföra priser, hastigheter och villkor. När du har valt ett bredband klickar du dig vidare till leverantören för att beställa. Det kostar inget extra för dig att använda vår tjänst.

Så jämför du bredband hos oss

 1. Skriv din adress i sökrutan längst upp på sidan.
 2. Du får upp en lista på alla bredband du kan välja mellan.
 3. Filtrera listan utifrån vilken hastighet och bredbandstyp du vill ha.
 4. När du har bestämt dig för vilket bredband du vill ha klickar du på Läs mer.
 5. Du skickas nu till operatörens hemsida för att beställa.

Att tänka på när du jämför bredband

Det finns några saker som är bra att tänka på för att du ska hitta rätt bredband för dig. Här går vi igenom dem.

 • Ta reda på vilken typ av bredbandsanslutning du kan ha. Det finns olika sätt att få bredband på. Vilka lösningar du kan välja mellan beror på var du bor. Genom att söka på din adress högst upp på sidan kan du enkelt se vilka bredbandstyper du har tillgång till. Vi rekommenderar att du väljer bredband via fiber om du har möjlighet. Det är snabbt, stabilt och framtidssäkert.
 • Välj surfhastighet utifrån dina behov (fast bredband). Vilken hastighet du ska välja beror på hur stort ditt hushåll är och vad ni brukar göra på nätet. De flesta hushållen i Sverige har 100/100 Mbit/s som hastighet. Det räcker bra för en normalstor familj där det kanske är flera som streamar film samtidigt.
 • Välj surfmängd utifrån dina behov (mobilt bredband). Ska du ha ett mobilt bredband behöver du bestämma vilken surfmängd du vill ha. Hur mycket surf du behöver beror på vad du gör på internet. Det krävs till exempel mer surf för att streama film än att surfa på hemsidor.
 • Se till att kundtjänsten passar dina behov. Operatörerna har olika omfattande kundtjänst. Vissa går det att ringa till medan vissa bara går att kontakta via mejl eller chatt. Är det viktigt för dig att ha personlig kontakt med leverantören bör du välja en operatör du kan ringa. Spelar det mindre roll är du mer fri i ditt val. Då kan du ofta komma billigare undan också, eftersom många av de mindre operatörerna inte har lika omfattande kundtjänst.
 • Titta på priserna sist av allt. Först när du vet vilka kriterier du har för bredbandet kan du jämföra priserna. Då kan du vara säker på att du får det bästa möjliga bredbandet till billigaste priset.

Vilket är det billigaste bredbandet?

För fast bredband är det egentligen omöjligt att säga vilket som är det billigaste bredbandet just för dig, eftersom priserna varierar beroende på var du bor. Men enligt Post- och telestyrelsens senaste prisrapport hade Bahnhof lägst mediankostnad för ett bredband med hastighet på 100/100 Mbit/s. Rapporten är visserligen från 2019, så man får kanske ta de siffrorna med en nypa salt. En annan operatör som har låga priser på fast bredband är Bredband2.

När det gäller mobilt bredband är det lite lättare att jämföra priserna. Den tveklöst billigaste operatören som erbjuder mobilt bredband är Hallon.

Det bästa sättet att hitta ett billigt fast bredband som just du kan ha är att söka på din adress här nedanför.

Olika typer av bredband

Det finns olika typer av bredbandsanslutningar. Beroende på var du bor kan du kanske välja mellan flera bredbandstyper, men det kan också vara så att du bara har en bredbandstyp att välja på.

De här bredbandstyperna finns i dag:

Här nedanför går vi kort igenom de olika bredbandstyperna och vilka fördelar och nackdelar de har.

Bredband via fiber

Bredband via fiber är det snabbaste och stabilaste alternativet som finns i nuläget. Det är också det mest framtidssäkra. Fibernätet byggs just nu ut för fullt, medan till exempel ADSL-bredband håller på att avvecklas.

Med fiber kan du spela riktigt tunga spel, streama i HD-kvalitet och ha många enheter uppkopplade mot routern.

Om fiber är ett alternativ för dig finns det egentligen ingen anledning att inte välja det. Men om du inte har fiber indraget till din bostad och inte vill betala kostnaden för att installera det finns det andra alternativ.

Fördelar

 • Hög hastighet
 • Pålitligt nät (påverkas sällan av väder och vind)
 • Hög kapacitet
 • Stabil uppkoppling

Nackdelar

 • Dyrt att dra fiber

Bredband via ADSL/telejacket

Bredband via ADSL är ett bra alternativ för dig som inte har tillgång till fiber i dagsläget. Det ger oftast pålitliga (om än något låga) hastigheter. ADLS-bredband kan komma upp i 24 Mbit/s. Väljer du det lite snabbare alternativet VDSL kan du komma upp i maximala hastigheter om 60 Mbit/s.

Med bredband via ADSL kommer du att kunna göra det mesta på internet: streama musik och film, spela (vissa) spel online och förstås både mejla och surfa.

Det kan dock vara bra att veta att kopparnäten, som används för ADSL-bredband, håller på att avvecklas. Därför är det inte någon framtidssäker bredbandslösning. I Sverige har man i stället bestämt sig för att satsa på fiberbredband.

Fördelar

 • Pålitligt
 • Relativt billigt

Nackdelar

 • Påverkas negativt av väder och vind
 • Hastigheten är förhållandevis låg
 • Inte framtidssäkert

Bredband via stadsnätet

Bredband via stadsnätet är egentligen ingen egen bredbandsteknik. Det är snarare ett sätt för kommuner att kunna erbjuda fiberbredband till sina invånare. Tanken är att stadsnätet bidrar med infrastrukturen medan bredbandsleverantörerna står för själva bredbandstjänsten.

Ett stadsnät är helt enkelt ett bredbandsnät som är begränsat till ett visst geografiskt område.

Är stadsnätet öppet kan du välja själv vilken operatör du vill använda. Vilka operatörer som finns tillgängliga i ditt stadsnät beror på var du bor, men oftast finns det flera att välja mellan.

Fördelar

 • Erbjuder fiberbredband
 • Pålitligt nät
 • Många valmöjligheter

Nackdelar

 • Förhållandevis dyrt

Bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv var som störst i början av 2000-talet. Då var internet via de “tre hålen i väggen” mer eller mindre en självklarhet. Sedan dess har bredband via kabel-tv minskat i popularitet, men det finns fortfarande som alternativ hos flera operatörer.

Bredband via kabel-tv är snabbt och kan komma upp i en teoretisk hastighet om 1 000 Mbit/s. Dessutom har bredband via kabel-tv potentiellt obegränsad data. Däremot är bredband via kabel-tv inte lika flexibelt som andra bredbandstyper, och det är sannolikt att denna typ av bredband kommer att fasas ut med tiden.

Om du har ”tre hål i väggen”, vill ha ett fast bredband med bra datakapacitet och inte bryr dig om hur framtidssäkert det är, då kan bredband via kabel-tv passa dig perfekt.

Fördelar

 • Snabbt
 • Stabilt

Nackdelar

 • Inte särskilt framtidssäkert
 • Kräver ett uttag med skruvanslutning för data

Mobilt bredband

Mobilt bredband passar dig som vill ha ett flexibelt bredband som du kanske vill ta med dig eller bara använda några månader i stöpet. Det passar också bra om du inte har möjlighet att få någon av de andra bredbandstyperna.

Mobilt bredband är det tveklöst mest flexibla bredbandet på marknaden i dag. Nu erbjuder dessutom vissa leverantörer fast bredband via mobilnätet, som är en slags hybrid mellan emellan fast och mobilt bredband.

Mobilt bredband passar särskilt bra för den som vill ta med sig bredbandet mellan olika fastigheter eller som vill utnyttja möjligheten till ett bredband via kontantkort.

Tänk på! Hastigheterna för mobilt bredband brukar inte bli högre än 60 Mbit/s (med undantag för fast bredband via mobilnätet som kan ge 100 Mbit/s). Med 5G kommer dock hastigheterna sannolikt att öka.

Om du vill ha ett flexibelt bredband är mobilt bredband ett bra alternativ. 

Fördelar

 • Flexibelt
 • Förhållandevis snabbt
 • Finns med abonnemang eller kontantkort
 • Tillgängligt för de flesta

Nackdelar

 • Inte alltid pålitlig uppkoppling
 • Låg datakapacitet

Vilket bredband kan jag ha?

Vilket bredband du kan ha beror på var och hur du bor. Hos oss kan du enkelt se vilka bredbandstyper du har tillgång till genom att skriva in din adress i sökrutan här nedanför.

Fast eller mobilt bredband – vad är bäst?

Vad som är bäst av fast eller mobilt bredband beror lite på dina förutsättningar och vad du ska använda bredbandet till. Här nedanför går vi igenom fördelarna med fast respektive mobilt bredband. Du kan också läsa mer om detta i vår guide om fast och mobilt bredband.

Fördelar med fast bredband

De största fördelarna med fast bredband är hastigheten och pålitligheten, även om det kan skilja en del mellan olika typer av bredband.

En fast uppkoppling bryts mer sällan än en mobil uppkoppling. Samtidigt finns det vissa fasta bredband som är mer pålitliga än andra.

Bredband via fiber, som har kablar nedgrävda, påverkas inte lika mycket av yttre omständigheter. Detsamma gäller bredband via stadsnätet. Däremot har bredband via kabel-tv och bredband via ADSL nät ovan jord. Det gör att de är känsligare för väder och vind.

Fördelar med mobilt bredband

Fördelarna med mobilt bredband handlar kanske främst om flexibiliteten. Med ett mobilt bredband är du aldrig bunden till en specifik plats, förutsatt att du har täckning förstås.

Det mobila bredbandet kommer dessutom ofta i två former: abonnemang eller kontantkort. Ett mobilt bredband med kontantkort är det mest flexibla alternativet för bredband på marknaden i dag. Med ett kontantkort surfar du helt enkelt tills surfen är slut – när, hur och var du vill.

På grund av flexibiliteten är mobilt bredband via kontantkort ett av de populäraste alternativen för bredband till sommarstugan.

Ska jag teckna bredband med bindningstid eller inte?

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. 

Den kanske tydligaste fördelen med ett bredband med bindningstid är att du får ett fast pris under hela bindningsperioden. Nackdelen är att om du skulle flytta till en annan adress är det väldigt sällan bredbandet kan flytta med.

Den största fördelen med ett bredband utan bindningstid är att det ofta passar den som lever och bor på en temporär adress – eller som gärna vill och kan byta mellan olika tjänsteleverantörer. Nackdelen med ett bredband utan bindningstid är att priset dels kan vara dyrare från början, dels kan priset höjas från tjänsteleverantörens sida till synes utan förvarning.

Tänk på! Även om du väljer ett abonnemang utan bindningstid brukar det finnas en uppsägningstid på minst en månad. Det innebär att du måste betala för bredbandet en månad efter att du har sagt upp det.

Innan man bestämmer sig för ett bredband med eller utan bindningstid kan det vara värt att se över sin boendesituation. Om du är student eller vet att du ska flytta kan ett bredband utan bindningstid vara bättre. 

Men om du har hittat ett abonnemang du tycker om med en hastighet som passar dig kanske ett fast pris under 12 eller 24 månader passar bättre. Dessutom brukar router och andra tekniska detaljer som du behöver för att aktivera ditt internet följa med gratis när du tecknar ett bredband med bindningstid.

Innan man bestämmer sig för ett bredband med eller utan bindningstid kan det vara värt att se över sin boendesituation. Om du är student eller vet att du ska flytta kan ett bredband utan bindningstid vara bättre. 

Men om du har hittat ett abonnemang du tycker om med en hastighet som passar dig kanske ett fast pris under 12 eller 24 månader passar bättre. Dessutom brukar router och andra tekniska detaljer som du behöver för att aktivera ditt internet följa med gratis när du tecknar ett bredband med bindningstid.

Vilken hastighet ska jag välja?

Det kan vara klurigt att lista ut vilken hastighet man ska ha på sitt bredband. Men det handlar egentligen bara om vad du vill använda bredbandet till och hur många enheter som är uppkopplade samtidigt.

En tumregel är att ju fler enheter som du vill kunna ha uppkopplade samtidigt, desto snabbare bredband behöver du. Samma sak gäller för vad du vill göra på nätet. Om du vill kunna streama film i HD, lyssna på mycket musik och dessutom spela onlinespel passar ett snabbare bredband bättre.

Tänk på! Det är inte alla bredband som erbjuder samma nedladdningshastighet som uppladdningshastighet. Om du vet med dig att du vill ladda upp material kan det vara en bra sak att hålla reda på.

För många av oss räcker ett bredband som ger en hastighet på 100/100 Mbit/s. Men om du vet att du exempelvis vill spela spel online är det oftare bättre att satsa på ett bredband som ger en hastighet om 250/250 Mbit/s.

Frågor att ställa när du jämför bredbandshastigheter:

 • Hur många enheter ska vara uppkopplade samtidigt?
 • Vill du kunna kolla på film i hög kvalitet?
 • Kommer du att spela spel online? Om ja, hur mycket kraft tar de från ditt internet?
 • Vill du streama musik?
 • Vill du bara kolla mejlen och surfa?

Ska jag välja 5G eller fiber?

5G-nätet kommer antagligen att ersätta fiber till slut. Men i dagsläget är fiber bättre och det kommer troligtvis vara det en bra stund framöver.

Anledningen är att 5G-nätet ännu inte är tillräckligt utbrett och moderniserat för att vi ska kunna använda dess fulla kapacitet. Så även om den teoretiska maxhastigheten för 5G ligger på 1 Gbit/s är det hastigheter vi inte ser i dag.

Dessutom är 5G känsligare för hinder, såsom träd, väggar och sten, vilket gör att täckningen för nätet inte fungerar lika bra som den för exempelvis 4G. För att ge 5G samma täckningsförutsättningar som 4G behövs många fler master. Det är en mångmiljardinvestering för operatörerna och kommer därför att ta tid.

Innan 5G-nätet är utbyggt helt och fullt är det alltså bättre att välja bredband via fiber eller något annat fast bredband.

Vanliga frågor om bredband

Hur snabbt bredband behöver jag?

Hur snabbt bredband du behöver beror på vad du gör när du kopplar upp dig. Spelar du mycket onlinespel och streamar film krävs högre hastighet än om du mest surfar på nätet. För de flesta hushåll räcker ett bredband på 100/100 Mbit/s.

Är ett fast bredband bättre än ett mobilt?

Ja, ett fast bredband är bättre än ett mobilt bredband om man kollar på hastighet, datakapacitet och stabilitet. Men ett mobilt bredband är mer flexibelt än ett fast bredband.

Ska jag välja 5G eller fiber?

I dag är de flesta experter ense om att bredband via fiber är det bättre alternativet. Det har många anledningar, men bland annat eftersom 5G-nätet ännu inte är tillräckligt utvecklat eller utbrett för att kunna användas optimalt som bredband.

Kan man få tv via mobilt bredband?

Ja, det är möjligt att få tv via mobilt bredband. Ofta krävs dock en smart-tv, eftersom det behövs en koppling till internet.

Vilket bredband är bäst och billigast?

Det billigaste och bästa bredbandet är det bredband som täcker dina behov men som antagligen inte har tilläggstjänster. Utan tilläggstjänster, såsom tv eller telefoni, kommer man nämligen undan billigare. Man brukar också säga att bredbandet blir billigare om man väljer en lägre hastighet.

Är bredband och wifi samma sak?

Nej, bredband och wifi är inte riktigt samma sak. Bredband är ett samlingsnamn för de olika tekniker som gör att vi kan koppla upp oss till internet. Wifi är en standard för att koppla upp sig trådlöst till internet med en wifi-kompatibel enhet.