Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som ger uppkoppling mot internet. Det finns både fast och mobilt bredband, och vilket alternativ som passar dig bäst beror på dina personliga preferenser, internetbehov och din boendesituation. 

  • Fast bredband: Är knutet till en specifik adress och kan alltså bara användas där. Du får alltid tillgång till obegränsad surf, och betalar lika mycket varje månad oavsett hur mycket du förbrukar. Priserna på fast bredband varierar inte bara mellan olika leverantörer, utan kan även variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor.
  • Mobilt bredband: En flexibel bredbandslösning du kan använda var du vill så länge som operatören har täckning i mobilnätet där du befinner dig. Många operatörer erbjuder mobilt bredband med fri surf, men det går inte att ta för givet på samma sätt som med fast bredband. Priserna på mobilt bredband varierar mellan olika operatörer, men inte mellan olika delar av landet.

Olika typer av fast bredband

Det finns flera olika typer av fasta bredbandsanslutningar. Och eftersom de baseras på olika tekniker skiljer de sig även när det gäller hastigheter, kapacitet och stabilitet. I vissa fall finns det möjlighet att välja mellan olika slags bredbandsanslutningar, men det beror helt på hur och var du bor.

Vi går igenom de tre vanligaste bredbandstyperna lite kort här nedanför.

Bredband via fiber

Bredband via fiber är överlägsen alla andra bredbandstekniker gällande både hastigheter, kapacitet och stabilitet. Det är det mest framtidssäkra alternativet och fiberutbyggnaden pågår för fullt över hela landet. Om du vill ha fast bredband och har tillgång till fiber där du bor finns det ingen anledning att välja något annat alternativ.

Bredband via ADSL

Bredband via ADSL, det vill säga via det gamla kopparnätet, håller på att avvecklas och kommer snart att vara helt nedlagt. Det är i alltså inget framtidssäkert bredbandsalternativ, och det är ytterst få (om ens några) bredbandsoperatörer som erbjuder nya abonnemang för ADSL i dagsläget.

Den här typen av fast bredband har förvisso kunnat erbjuda relativt stabil och pålitlig uppkoppling, men hastigheterna har varit låga.

Bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv var som störst i början av 2000-talet. Då var internet via “tre hål i väggen” mer eller mindre en självklarhet. Sedan dess har bredband via kabel-tv minskat i popularitet, men det finns fortfarande som alternativ hos vissa operatörer. 

Du kan komma upp i relativt höga hastigheter med bredband via kabel-tv, men anslutningen är lite känsligare för störningar än både fiber och ADSL, och således inte lika stabil.

Vilket bredband kan jag ha?

Vilket bredband du kan ha beror på var och hur du bor. Hos oss kan du enkelt se vilka bredbandstyper du har tillgång till genom att skriva in din adress i sökrutan här nedanför.

Vilket bredband är bäst?

Ownits bredband är bäst just nu enligt vår bedömning. Du kan läsa mer om varför vi har utsett Ownits bredband till marknadens främsta på vår sida bästa bredbandet. Där kan du även se vilka andra bredbandsleverantörer som placerar sig på topp fem-listan.

Jämför bredband hos oss 

Det är som sagt viktigt att du utgår ifrån dig själv och dina egna förutsättningar när du ska välja bredband. Det bästa bredbandet för en person behöver ju inte vara det bästa alternativet för någon annan. När du skriver in din adress i sökrutan här ovanför visar vi vilka bredbandsleverantörer, hastigheter och priser som är tillgängliga där du bor. Sedan kan du i lugn och ro jämföra alternativen för att hitta det bästa just för dig.

Sedan klickar du dig vidare till leverantören och beställer.

När du ska välja bredband finns det vissa saker som är bra att tänka på för att du ska kunna göra ett så bra och prisvärt val som möjligt. Här nedanför listar vi de viktigaste.

Tänk på det här när du väljer bredband

  • Ta reda på vilken typ av bredbandsanslutning du kan ha (fast bredband).
  • Välj hastighet (fast bredband) eller surfmängder (mobilt bredband) som matchar dina vanor och behov.
  • Se till att kundtjänsten uppfyller dina kriterier.
  • Jämför priserna sist av allt. 

Vilket är det billigaste bredbandet?

Bredband2 1/1 är det billigaste bredbandet just nu (kontrollerat 2024-04-14). Avgiften är från 169 kr/mån men både pris och tillgänglighet kan variera mellan olika adresser.

Hur snabbt bredband ska jag välja?

För att kunna avgöra vilka bredbandshastigheter du ska välja behöver du framför allt fundera på hur många som kommer att använda bredbandet och hur era internetvanor och -behov ser ut.

Ju fler enheter som kommer att vara uppkopplade samtidigt, desto snabbare behöver bredbandet vara för att inte tappa i styrka. Och för att alla användare ska kunna streama film i hyfsat hög kvalitet, arbeta med större filer och kanske spela onlinespel behövs ytterligare några megabytes.

Använd vår funktion här nedanför för att få en bättre bild av vilka bredbandshastigheter du och ditt hushåll behöver.

test
Hur många personer är ni i hushållet?
Fyll i hur många ni är som ska dela på bredbandet.
test
Hur många enheter är uppkopplade?
Fyll i hur många enheter som brukar vara uppkopplade samtidigt.
test
Hur använder ni era enheter?
Berätta vad ni brukar använda internet till!
Vi rekommenderar
200Mbit/s
Sök på din adress och se vilka alternativ som finns
Föregående fråga Fråga 1 av 3

Har bredband någon bindningstid?

Det finns bredband både med och utan bindningstid. Lägger du till teknisk utrustning i din bredbandsbeställning, till exempel en router, tillkommer dock i princip alltid bindningstid på 12 eller 24 månader.

Om du över huvud taget kan välja mellan ett bundet och obundet abonnemang får du utgå ifrån dina personliga preferenser och boendesituation. Och det finns faktiskt för- och nackdelar med båda alternativen.

För- och nackdelar med bundet och obundet bredband

Den kanske tydligaste fördelen med ett bredband med bindningstid är att du får behålla samma månadskostnad under hela bindningsperioden, även om operatören skulle höja sina priser överlag. Det brukar också bli något billigare att teckna ett abonnemang med bindningstid. Nackdelen är att du binder dig till en och samma operatör, och att det under den tiden inte finns möjlighet att avsluta avtalet. Det kan bli krångligt om du till exempel behöver flytta till ett nytt område där din operatör inte erbjuder sina tjänster.

Tips! Du kan avsluta ett bundet bredbandsavtal genom att betala för tiden som är kvar. Be då bredbandsoperatören om en slutfaktura som motsvarar de resterande månadsavgifterna.

Då ger ett bredband utan bindningstid betydligt större frihet, vilket kan passa dig som kanske inte har någon fast bostad eller dig som helt enkelt vill ha möjlighet att kunna byta mellan olika bredbandsleverantörer. Nackdelen är att ett obundet bredband kan bli lite dyrare från start, och att bredbandsoperatören dessutom har rätt att höja din månadskostnad i princip när som helst.

Ett obundet bredband kan fortfarande ha uppsägningstid

Även om du väljer ett abonnemang utan bindningstid brukar det ändå finnas en uppsägningstid på minst en månad att ta hänsyn till. Under uppsägningstiden måste du fortfarande betala för bredbandet.

Tänk på! Bredband som är tecknade efter den 1 maj 2014 får ha en uppsägningstid på max en månad, medan äldre abonnemang kan ha en uppsägningstid på upp till tre månader.

Har du ett bundet bredband och vill säga upp avtalet så att det upphör när bindningstiden löper ut ska du säga upp abonnemanget en eller tre månader i förväg (beroende på uppsägningstiden). Då löper uppsägningstiden nämligen parallellt med din bindningstid och ditt bredband upphör att gälla samtidigt som bindningstiden löper ut.

Vanliga frågor om bredband

Ska jag välja fast eller mobilt bredband?

Om du över huvud taget kan välja: välj fast bredband om du behöver stabil och snabb uppkoppling i din bostad, och välj mobilt bredband om du vill ha en så flexibel bredbandslösning som möjligt och inte nödvändigtvis behöver obegränsad surf.

Är 5G lika snabbt som fiber?

Nej, dagens 5G är inte lika snabbt som fiber, och inte heller lika stabilt.

Kan man få tv via mobilt bredband?

Ja, det är möjligt att få tv via mobilt bredband. Ofta krävs dock en smart-tv, eftersom det behövs en koppling till internet.

Är bredband och wifi samma sak?

Nej, bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som gör att vi kan koppla upp oss till internet, medan wifi är en trådlös nätverksstandard som gör det möjligt att koppla upp sig trådlöst mot internet via en wifi-kompatibel enhet.

Vad är bredband via stadsnätet?

Bredband via stadsnätet är ingen bredbandsteknik, utan snarare ett sätt för en kommun att ge sina invånare tillgång till bredband via fiber. Stadsnätet ansvarar för själva infrastrukturen, medan leverantörerna som är anslutna till nätet står för bredbandstjänsterna.