Vad är simkort?

Simkort är ett elektroniskt plastkort som du får när du beställer ett abonnemang eller ett kontantkort hos en operatör. Simkortet innehåller information om dig, ditt telefonnummer och vad som ingår i din tjänst. Man kan säga att det är länken mellan dig och din operatör.

Info! Simkort kan ha stöd för olika nätverkstekniker. Läs mer på våra sidor om 4G-simkort respektive 5G-simkort.

Du placerar simkortet i enheten du ska använda tillsammans med abonnemanget eller kontantkortet. Som du ser här ovanför finns det flera olika enheter som behöver ett simkort för att fungera, allt från mobiltelefoner till larm och åtelkameror.

Är simkort och kontantkort samma sak?

Nej, simkort och kontantkort är inte samma sak. Kontantkortet är själva tjänsten som du beställer och betalar för att få använda, medan simkortet bara innehåller information om dig som kund och kopplar dig till operatören.

Vilken storlek ska jag ha på mitt simkort?

Nano-sim är det som gäller i nästan alla nyare enheter och modeller, men är du osäker kan du alltid kolla i produktbeskrivningen eller kontakta tillverkaren eller operatören. Du behöver dock aldrig vara orolig för att operatören ska skicka ut ett simkort som inte passar din enhet. I dag får du nämligen alltid hem ett så kallat trippel-sim (även kallat multi-sim) som innehåller alla tre simstorlekar.

Följande sim-storlekar finns

  • Nano-sim. Minsta simkortet på marknaden som är 12,3 mm högt och 8,8 mm brett. Används i alla nyare enheter och modeller.
  • Micro-sim. Mellanstorleken som används i vissa äldre smartphones och surfplattor. Micro-sim är 15 mm högt och 12 mm brett.
  • Mini-sim. Kallas även standardsim och är det största och äldsta simkortet på marknaden. Äldre telefoner, routrar och modem kan använda mini-sim. Kortet är 25 mm högt och 15 mm brett.

Har du ett äldre simkort som kanske är för stort för din nya enhet kan du klippa simkortet för att få det att passa. Är kortet för litet behöver du beställa ett nytt från operatören eller använda en adapter för att göra det större.

Hur beställer man simkort?

Du får hem ett simkort när du beställer abonnemang eller kontantkort via operatörens hemsida. Högst upp på den här sidan kan du välja din enhet och om du vill ha kontantkort eller abonnemang. Då kommer du till en sida där du enkelt kan jämföra abonnemang eller kontantkort, och sedan klicka dig vidare för att beställa.

Tänk på! Om du har tappat bort ditt befintliga simkort eller kanske blivit av med telefonen bör du kontakta operatören direkt och beställa ett nytt. Ett ersättnings-simkort kostar i regel en slant, men exakt hur mycket varierar mellan olika operatörer.

Själva simkortet är helt gratis när du beställer online. Det du behöver betala för är det kontantkort eller abonnemang du väljer. Du kan även köpa ett startpaket med simkort i butiker och hos återförsäljare, men då behöver du i regel betala för det.

Hur aktiverar jag simkortet?

I de flesta fall är simkortet redan aktiverat när du får det, eller så aktiveras kortet när du sätter in den i enheten. Är det inte aktiverat kan du i regel göra det på operatörens hemsida eller genom att kontakta deras kundtjänst.

Kan jag behålla samma nummer när jag byter simkort?

Ja, när du byter simkort kan du behålla ditt gamla nummer. Det gäller oavsett om du byter operatör eller om du behöver ett nytt simkort från din nuvarande operatör.

Tips! Läs mer på vår sida Behålla nummer med nytt simkort.

När du beställer ditt nya simkort får du i regel välja direkt på hemsidan om du vill ha ett nytt nummer eller behålla det befintliga. Vill du ha samma nummer kan det ta lite längre tid innan du får ditt kort, eftersom din nya och gamla operatör måste ordna med administrationen för bytet.

Behöver jag byta simkort när jag byter telefon?

Nej, om du vill behålla det abonnemang eller kontantkort du har på simkortet behöver du inte skaffa ett nytt när du byter telefon. I så fall tar du bara ut kortet ur den gamla telefonen och sätter in det i den nya.

Det är bara om du i samband med telefonbytet också byter operatör som du behöver ett nytt simkort.

Hur fungerar dubbla simkort?

Har din enhet plats för två simkort kan du använda dem parallellt med varandra. Beroende på vilken enhet det gäller kan du ha båda aktiva på en gång, eller så behöver du växla mellan dem. Du kan då ha två olika nummer på en och samma telefon, det vill säga till exempel två olika mobilabonnemang eller kanske ett abonnemang och ett kontantkort. 

Det kan passa dig som har ett privatnummer och ett annat nummer som du använder i jobbet.

Kan jag köpa ett extra simkort?

Om du vill ha två olika simkort till samma abonnemang behöver du ett extra simkort. Det kan du till exempel skaffa om du vill använda abonnemanget med både mobil och surfplatta eller om ni är flera personer som ska dela på samma abonnemang.

Flera operatörer erbjuder extra simkort, men lösningarna kan se lite olika ut. Hos exempelvis Telenor kan du lägga till en extra användare med eget simkort i ett mobilabonnemang för att dela surf med en familjemedlem eller en annan enhet. Hos Tele2 kan du köpa ett extra simkort som innehåller bara surf men inga samtal eller sms.

Med e-sim slipper du fysiska simkort

Allt fler operatörer har börjat erbjuda e-sim som alternativ till traditionella fysiska simkort. Kort förklarat är e-sim ett digitalt simkort som är integrerat i själva enheten som du aktiverar genom en QR-kod som du får från operatören. Hos vissa operatörer kan du välja e-sim oavsett om du beställer kontantkort eller mobilabonnemang, men av någon anledning är det ett betydligt vanligare alternativ för mobilabonnemang.

Tips! I dag är det även många operatörer som erbjuder e-sim till smartwatch

Fördelarna med e-sim är många. Det är till exempel smidigare att hantera och aktivera, bättre för miljön och gör det betydligt enklare för dig som vill ha två olika nummer i en och samma telefon. För att du ska kunna skaffa e-sim måste du både ha ett abonnemang (eller kontantkort) och en enhet som stödjer tekniken.

Vanliga frågor om simkort

Kan jag ha två simkort i samma mobil?

Ja, om mobilen har stöd för dubbla simkort, det vill säga dual sim, kan du ha två olika simkort i samma mobil. Korten kan i så fall vara från olika operatörer och laddas med två olika abonnemang.

Kan jag beställa simkort gratis?

Ja, simkort är helt gratis att beställa via nätet, oavsett vilken operatör det gäller. Det är bara om du köper simkortet i butik som du behöver betala för det. Däremot behöver du förstås betala för det abonnemang eller kontantkort du sedan laddar kortet med.

Kan jag flytta ett simkort till en ny mobil?

Ja, du kan flytta ditt gamla simkort till en ny mobil.

Vilket är det billigaste simkortet?

Eftersom simkort är gratis att beställa finns det inget som är billigare än något annat. Det du behöver jämföra priserna på är i stället de olika operatörernas abonnemang och kontantkort.

Hur låser jag upp ett simkort?

Du låser upp simkortet med pinkoden som bör stå angiven på korthållaren som simkortet satt fast på när du fick hem det, eller på ett separat papper. Du har tre försök på dig att slå rätt kod, sedan behöver du puk-koden för att låsa upp simkortet.

Hur gör jag för att sätta i ett simkort?

Hur du sätter i simkortet beror på vilken enhet du har. På enhetens förpackning ska du kunna se var simkortsfacket sitter och hur du öppnar det. Därefter sätter du bara i kortet du har fått från din operatör.

Kan jag spärra mitt simkort?

Ja, om du exempelvis tappar din telefon kan du spärra simkortet genom att kontakta operatören. På så sätt hindrar du någon annan från att använda simkortet.

Kan jag ringa med mobilen utan simkort?

Nej, du måste skaffa ett simkort för abonnemang eller kontantkort där det ingår samtal för att kunna ringa med mobilen. Har du tillgång till wifi kan du dock ringa samtal via appar som bara behöver internet, och då behöver du inget simkort.