Vad är simkort?

Simkort är ett elektroniskt plastkort som du använder i din surfplatta, mobiltelefon, dator eller liknande för att identifiera vem som använder enheten. Ordet sim står för Subscriber Identity Module.

Du får ett simkort när du beställer ett abonnemang eller kontantkort från en operatör. Det gäller även för simkort till larm och simkort till mobilt bredband.

Simkortet programmeras med information om vilka tjänster och vilket telefonnummer som är kopplat till det simkortet. Med andra ord laddas den surf och de samtal och sms som ingår i prisplanen just på simkortet.

Exempel på enheter du kan använda med simkort

  • Mobiltelefon
  • Surfplatta
  • Larm
  • Åtelkamera
  • GPS-klocka
  • Router

Du behöver skaffa simkort hos den operatör som du vill bli kund hos. Simkorten fungerar nämligen bara med deras egna abonnemang och kontantkort. Kolla därför upp om operatören har ett utbud och täckning som passar dig innan du beställer simkortet.

Vilken storlek ska jag ha på mitt simkort?

Vilken storlek på simkort du behöver beror på vilken enhet du ska ha kortet i. De allra flesta enheter kräver i dag ett nano-sim. Är du osäker kan du ta reda på vilken storlek som krävs genom att titta i simkortsfacket, läsa produktbeskrivningen eller kontakta tillverkaren.

De flesta operatörer skickar dock ut ett trippel-sim som innehåller alla storlekarna. Då behöver du aldrig vara orolig att simkortet inte ska passa i din enhet.

De här storlekarna finns

  • Nano-sim. Minsta simkortet på marknaden som används i de senaste telefonerna. Det är bland annat det simkortet som finns i Iphone-mobiler. I stort sett alla mobiltillverkare använder nano-sim i sina telefoner. Nano-sim är 12,3 mm högt och 8,8 mm brett.
  • Micro-sim. Mellanstorleken som används i vissa nyare smartphones och surfplattor. Bland annat är micro-sim simkortet i Ipads. Micro-sim är 15 mm högt och 12 mm brett.
  • Mini-sim. Kallas även standardsim och är det största och äldsta simkortet på marknaden. Äldre telefoner, routrar och modem använder mini-sim. Kortet är 25 mm högt och 15 mm brett.

Skulle du ändå få fel storlek skickat till dig kan du klippa simkortet om det är för stort. Är kortet för litet behöver du beställa ett nytt från operatören eller använda en adapter för att göra det större.

Hur gör jag för att beställa nytt simkort?

Du beställer nytt simkort via operatörens hemsida. Högst upp på den här sidan kan du välja din enhet och om du vill ha kontantkort eller abonnemang. Då kommer du till en sida där du enkelt kan jämföra abonnemang eller kontantkort, och sedan klicka dig vidare för att beställa.

Själva simkortet är helt gratis. Det du behöver betala för är det kontantkort eller abonnemang du väljer. Du kan även köpa ett startpaket med simkort i butiker och hos återförsäljare, men då behöver du i regel betala för det.

Hur aktiverar jag ett simkort?

I de flesta fall är simkortet redan aktiverat när du får det, eller så aktiveras kortet när du sätter in den i enheten. Är det inte aktiverat kan du i regel göra det på operatörens hemsida eller genom att kontakta deras kundtjänst.

Kan jag behålla samma nummer när jag byter simkort?

Ja, när du byter simkort kan du behålla ditt gamla nummer. Det gäller oavsett om du byter operatör eller om du behöver ett nytt simkort från din nuvarande operatör.

När du beställer ditt nya simkort får du i regel välja direkt på hemsidan om du vill ha ett nytt nummer eller behålla det befintliga. Vill du ha samma nummer kan det ta lite längre tid innan du får ditt kort, eftersom din nya och gamla operatör måste ordna med administrationen för bytet.

Vill du byta simkort för ett nummer med kontantkort måste kontantkortet vara registrerat hos din operatör innan du beställer det nya simkortet. Det går inte att behålla numret om kontantkortet är oregistrerat.

Behöver jag byta simkort när jag byter telefon?

Nej, om du vill behålla det abonnemang eller kontantkort du har på simkortet behöver du inte skaffa ett nytt när du byter telefon. I så fall tar du bara ut kortet ur den gamla telefonen och sätter in det i den nya.

Det är bara om du i samband med telefonbytet också byter operatör som du behöver ett nytt simkort.

Hur funkar dubbla simkort?

Dubbla simkort innebär att du använder två olika simkort i samma enhet. Du kan ladda de båda simkorten med två olika prisplaner, det vill säga med abonnemang eller kontantkort.

Har din enhet plats för två simkort kan du använda dem parallellt med varandra. Beroende på vilken enhet det gäller kan du ha båda aktiva på en gång, eller så behöver du växla mellan dem.

Kan jag köpa ett extra simkort?

Om du vill ha två olika simkort till samma abonnemang behöver du ett extra simkort. Det kan du till exempel skaffa om du vill använda abonnemanget med både mobil och surfplatta eller om ni är flera personer som ska dela på samma abonnemang.

Flera operatörer erbjuder extra simkort, men lösningarna kan se lite olika ut. Hos exempelvis Telenor kan du lägga till en extra användare med eget simkort i ett mobilabonnemang för att dela surf med en familjemedlem eller en annan enhet. Hos Tele2 kan du köpa ett extra simkort som innehåller bara surf men inga samtal eller sms.

Med e-sim slipper du fysiska simkort

Simkorten har blivit mindre och mindre med tiden. I dag finns det enheter som inte kräver ett fysiskt simkort överhuvudtaget. I stället har de stöd för ett så kallat e-sim, som allt fler operatörer börjar erbjuda.

E-sim, eller embedded sim, laddas elektroniskt på din enhet och tar därmed ingen plats i enheten. Det gör det dels smidigare att byta operatör utan att behöva beställa något fysiskt kort, dels finns det mer plats för tillverkarna att utveckla mer teknik i själva enheten.

Vanliga frågor om simkort

Kan jag ha två simkort i samma mobil?

Ja, om mobilen har stöd för dubbla simkort, det vill säga dual sim, kan du ha två olika simkort i samma mobil. Korten kan i så fall vara från olika operatörer och laddas med två olika abonnemang.

Kan jag beställa simkort gratis?

Ja, simkort är helt gratis att beställa via nätet, oavsett vilken operatör det gäller. Det är bara om du köper simkortet i butik som du behöver betala för det. Däremot behöver du förstås betala för det abonnemang eller kontantkort du sedan laddar kortet med.

Kan jag flytta ett simkort till en ny mobil?

Ja, du kan flytta ditt gamla simkort till en ny mobil om du vill använda samma prisplan.

Fungerar alla simkort i 2G, 3G och 4G?

Ja, i regel ska alla simkort fungera med både 2G, 3G och 4G. Det du behöver kontrollera är om enheten som du stoppar simkortet i har stöd för alla generationer av mobilnät.

Vilket är det billigaste simkortet?

Eftersom simkort är gratis att beställa finns det inget som är billigare än något annat. Det du behöver jämföra priserna på är i stället de olika operatörernas abonnemang och kontantkort.

Hur låser jag upp ett simkort?

Simkort är ofta aktiverade redan när du får dem, så du behöver inte låsa upp det för att börja använda det. Däremot är simkorten låsta till operatören du beställt det ifrån. Så om du ska byta operatör behöver du beställa ett simkort från den operatören du vill ha i stället.

Hur gör jag för att sätta i ett simkort?

Hur du sätter i simkortet beror på vilken enhet du har. På enhetens förpackning ska du kunna se var simkortsfacket sitter och hur du öppnar det. Därefter sätter du bara i kortet du har fått från din operatör.

Kan jag spärra mitt simkort?

Ja, om du exempelvis tappar din telefon kan du spärra simkortet genom att kontakta operatören. På så sätt hindrar du någon annan från att använda simkortet.

Kan jag ringa med mobilen utan simkort?

Nej, du måste skaffa ett simkort och ladda det med ett abonnemang eller ett kontantkort där det ingår samtal för att kunna ringa med mobilen. Har du tillgång till wifi kan du dock ringa samtal med appar som kräver internet även utan simkort.