Vilket är det billigaste mobilabonnemanget just nu?

Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget på marknaden just nu. Avgiften ligger just nu på 25 kr/mån i 4 månader, därefter 105 kr/mån (kontrollerat 2024-12-08).

Läs mer & beställ hos Fello

Vad kostar mobilabonnemang?

Mobilabonnemang kan kosta allt från cirka 100 kronor upp till drygt 600 kronor, men det beror på hur mycket surf eller hur höga hastigheter som ingår och vilken operatör du väljer. Ju större abonnemanget är, desto högre blir också månadskostnaden. I dag ingår fria samtal och sms i stort sett alltid, så det är med andra ord egentligen bara surfen som avgör hur mycket du behöver betala för abonnemanget.

Överlag är priserna på mobilabonnemang högre hos de större operatörerna. Om vi ska ta ett exempel så kostar 5 GB hos Hallon i dagsläget strax över 100 kronor, medan samma surfmängd hos Tre och Tele2 kostar cirka 200 respektive 250 kronor.

Är billiga mobilabonnemang lika bra som dyra?

Ja, ett billigt mobilabonnemang kan vara lika bra som ett dyrare, men det beror å andra sidan helt på dina krav och behov. Du hittar i regel billigare abonnemang hos de mindre operatörerna som ofta lyckas hålla priserna låga genom att till exempel bara ha onlineförsäljning och begränsa supporten till chatt och mejl. 

Tips! De mindre och billigare operatörerna delar nät med någon av de fyra största, det vill säga Telia, Tele2, Telenor eller Tre. Fello delar till exempel nät med Telia, Hallon med Tre och Vimla med Telenor. Genom att till exempel välja Fello får du tillgång till landets bästa mobilnät, men kommer betydligt billigare undan än om du hade valt ett mobilabonnemang hos Telia.

Dessa faktorer är ju dock inget som påverkar kvaliteten på själva mobilabonnemangen, så om du inte har några problem med att sköta det mesta kring ditt abonnemang digitalt så kan ett billigare alternativ passa utmärkt.

Så får du ett så billigt mobilabonnemang som möjligt

Jämför mobilabonnemang hos olika operatörer

För att hitta det billigaste mobilabonnemanget på marknaden behöver du jämföra alternativ från flera olika operatörer. I tabellen högst upp på sidan kan du sortera och filtrera mobilabonnemangen efter olika faktorer och på så vis hitta det bästa och billigaste alternativet utifrån dina preferenser och behov.

Priset är så klart en viktig faktor, men om du inte även tar hänsyn till andra viktiga faktorer riskerar du att få ett abonnemang som inte är prisvärt i längden. Tänk även på att operatören ska ha god täckning där du kommer att använda mobilabonnemanget som mest och att du kan få de surfmängder eller hastigheter du vill ha och behöver. Varierar din surfförbrukning något från månad till månad kan det även bra att se till att det finns möjlighet att spara oanvänd surf.

Köp inte mer surf än du behöver

Eftersom det är surfen som avgör priset på mobilabonnemanget är det viktigt att försöka hitta en nivå som matchar med din genomsnittliga förbrukning. Du vill inte välja för mycket så att du får betala mer än vad du egentligen behöver. Men du vill inte heller att den ska ta slut mitt i månaden så att du tvingas köpa till dyr extra surf.

Tips! På vår sida Hur mycket surf behöver jag? berättar vi till exempel vad olika surfmängder räcker till, hur mycket surf de vanligaste apparna drar och även vad du kan göra för att hålla igen lite på surfförbrukningen.

Är du osäker på vilken surfmängd du behöver gör du bäst i att välja en lägre nivå. Därefter kan du byta upp dig om du inser att surfmängden inte räcker till.

Ta del av rabatter och erbjudanden

Många operatörer erbjuder rabatt på mobilabonnemang för olika målgrupper, och har ofta även tillfälliga erbjudanden eller kampanjer som sänker månadskostnaden eller ger extra surf. 

Tänk på! Om du tar del av ett tillfälligt erbjudande som alltså gäller under en begränsad tid är det viktigt att du även har koll på det ordinarie priset eftersom det är det du ska betala när erbjudandet löpt ut. Särskilt eftersom det ofta krävs att du binder dig till operatören en viss tid för att få ta del av rabatten.

Många operatörer har särskilda

Byt operatör om du hittar billigare abonnemang

Operatörerna ändrar ständigt både surfmängder och priser, så det är viktigt att försöka hålla sig uppdaterad och regelbundet jämför ditt eget mobilabonnemang med liknande abonnemang hos andra operatörer. Hittar du ett bättre erbjudande någon annanstans är det ofta relativt enkelt att byta, särskilt med tanke på att du i de flesta fall kan teckna mobilabonnemang utan bindningstid i dag.

I vissa fall behöver du inte ens genomföra bytet för att få ner abonnemangskostnaderna. Det kan räcka med att du kontaktar din operatör och berättar att du har hittat ett billigare mobilabonnemang som du vill byta till för att de ska ge dig ett bättre erbjudande på ditt befintliga abonnemang.

Samla familj och vänner i samma abonnemang

Som du ser i listan över mobilabonnemang för olika målgrupper erbjuder många operatörer så kallade familjeabonnemang. Det är dock inte bara familjemedlemmar som kan samlas i ett abonnemang, utan man kan i de flesta fall även lägga till vänner och släktingar som extra användare. 

I regel blir månadskostnaden per person lägre än om ni hade haft separata abonnemang, men det är inte säkert. Räkna därför på båda varianterna för att se vad som blir billigast för er.

Betala abonnemanget via autogiro

Att betala månadskostnaden för mobilabonnemanget via pappersfaktura kostar en slant, och även om det kan tyckas vara en obetydlig summa blir det onödigt mycket pengar per år. Välj i stället att betala via autogiro eller e-fakturså slipper du inte bara avgiften utan gör även miljön en tjänst.

Vanliga frågor om det billigaste mobilabonnemanget

Hur får man rabatt på mobilabonnemang?

Många operatörer erbjuder billigare mobilabonnemang för seniorer, studenter och/eller barn och ungdomar. Tillhör du någon av dessa målgrupper räcker det i regel med att du anger personnumret när du beställer så registreras rabatten automatiskt. Det är också relativt vanligt att man får rabatt som ny kund. Vissa operatörer har ofta tillfälliga rabatter och erbjudanden på sina ordinarie abonnemang, och här ska du framför allt hålla koll på Vimla och Hallon.

Är familjeabonnemang billigare än separata abonnemang?

Ibland blir månadskostnaden per person lägre med ett familjeabonnemang, men inte alltid. Räkna därför på vad ett familjeabonnemang skulle kosta och jämför med kostnaden för separata abonnemang.

Blir det billigare att köpa mobilabonnemang och mobiltelefon tillsammans?

Kostnaden för telefonen kan bli lägre, men själva mobilabonnemanget blir inte billigare av att du lägger till en mobil i beställningen. När du köper mobilabonnemang och mobil som paket är det viktigt att  komma ihåg att det i stort sett alltid tillkommer en bindningstid på 12 eller 24 månader.

Vilken operatör har billigast mobilabonnemang?

Hallon, Vimla och Fello har några av de billigaste mobilabonnemangen på marknaden just nu.

Vad är det som avgör priset på mobilabonnemang?

Surfmängderna eller -hastigheterna är faktorn som avgör hur hög eller låg månadskostnaden blir. Ju mer surf eller högre hastigheter du väljer, desto högre blir priset. Sedan får du även vara beredd på att betala mer hos en större operatör, ofta på grund av en mer omfattande support, ett större utbud överlag och kanske mer generösa utlandsvillkor.