Alla operatörer har mobilt bredband utan bindningstid

Du kan skaffa ett mobilt bredband utan bindningstid hos vilken operatör som helst. Därför behöver du inte utesluta någon mobiloperatör av den anledningen när du ska välja mobilt bredband. Du kan fortfarande jämföra hela utbudet på marknaden.

Vissa operatörer erbjuder dock även mobilt bredband med bindningstid. Om du binder dig till operatören under en bestämd tid kan det gå att få lite lägre kostnad på det mobila bredbandet, eller på tillbehör du vill köpa. Bindningstiden är vanligtvis 12 eller 24 månader.

Nackdelen med bindningstid är att du inte kan byta operatör under den tiden. Ibland är det även svårt att bara sänka surfmängden hos samma mobiloperatör. Om du har bindningstid och vill bli av med den måste du betala en slutfaktura för resterande månadskostnader, vilket blir onödigt dyrt.

Varför ska jag välja mobilt bredband utan bindningstid?

Du blir mycket mer flexibel när du inte har någon bindningstid. Utan bindningstid kan du nämligen byta mellan mobila bredband när du vill. Det kan exempelvis vara bra om du tecknar ett mobilt bredband som du sedan märker inte passar dig.

Det är också bra att vara utan bindningstid om du ska ha ditt mobila bredband under en kortare period. Om du exempelvis bara vill ha mobilt bredband på semestern när du är i sommarstugan kan du teckna ett mobilt bredband som gäller under ledigheten. Därefter går det att säga upp ditt mobila bredband när semestern är slut.

Jämför och hitta ett billigt abonnemang utan bindningstid

När du ska jämföra mobila bredband som inte har bindningstid behöver du förstås inte ta med bindningstiden i beräkningen. I stället ska du lägga större fokus vid surfmängden, operatörernas täckning och övriga erbjudanden, och slutligen priset.

Surfmängden är det första du bör bestämma. Som alltid bör mängden data motsvara din internetanvändning och varken vara för hög eller för låg. Det är avgörande för om du blir nöjd med ditt mobila bredband och för att du inte ska betala för mycket. Fördelen med att inte ha någon bindningstid är att du enkelt kan byta surfmängd om du inte är nöjd. 

Troligen finns det flera operatörer som erbjuder en lämplig surfmängd för dig. Då finns det flera aspekter att ta med i beräkningen för att avgöra vilken som passar bäst.

Saker att jämföra hos operatörer utan bindningstid

  • Har operatören rätt täckning? Täckningen är viktig för hur och var du kan använda ditt mobila bredband. Operatörernas täckningskartor visar dig hur bra täckning vardera operatör har. Tänk på att vissa operatörer använder samma mobilnät, och därmed har exakt samma täckning.
  • Hur kan du nå operatörens kundtjänst? Värdesätter du en omfattande och bra kundtjänst bör du också kolla vilka kontaktvägar operatörerna i fråga har.
  • Kolla om operatören har uppsägningstid. Du är visserligen inte bunden till operatören under någon längre tid, men vill du ha största möjliga frihet att byta ska du även kolla upp om operatören har uppsägningstid.
  • Vill du använda det mobila bredbandet utomlands? Det kan vara bra att ha koll på om ditt mobila bredband gäller även utanför Sveriges gränser, och i så fall i vilka länder.

När du slutligen vet vilka alternativ du har ska du göra en prisjämförelse för att hitta det mobila bredbandet utan bindningstid som är billigast. Glöm inte att utbudet förändras ständigt och att det kan löna sig att jämföra igen då och då.

Vilket mobilt bredband utan bindningstid är bäst?

Vilket som är det bästa mobila bredbandet är helt individuellt. Det bästa mobila bredbandet ska uppfylla dina kriterier och ge dig precis det du behöver för ditt internetanvändande.

Tips! Låt dig inte luras av priserbjudanden som gäller en kortare tid. Det är den ordinarie kostnaden som du kommer att betala största delen av tiden.

Vill du exempelvis surfa mycket eller streama film och serier är det mer troligt att det mobila bredbandet som är bäst för dig har 100 GB surf än 5 GB. Genom din jämförelse kan du hitta det mobila bredbandet utan bindningstid som passar dig bäst.

Finns det mobila bredband utan bindningstid med fri surf?

Ja, mobila bredband med fri surf är nästan alltid utan bindningstid, precis som mobila bredband med andra surfmängder.

Kan mobila bredband utan bindningstid ändå ha uppsägningstid?

Ja, även om operatören inte har bindningstid på sina mobila bredband är det ändå möjligt att det tillkommer en uppsägningstid. Har du uppsägningstid är du betalningsskyldig en viss tid efter att du har sagt upp abonnemanget.

Uppsägningstiden för mobila bredband får max vara en månad lång, men räknas först från nästa månadsskifte.

Tips! Mobilt bredband kontant har varken bindningstid eller uppsägningstid. Sådana tecknar du bara för en bestämd giltighetstid.

Det finns dock operatörer som varken har bindningstid eller uppsägningstid på mobilt bredband. I så fall avslutas ditt mobila bredband redan nästa månadsskifte från att du säger upp det.

Säg till exempel att du säger upp ditt mobila bredband den 11 juni. Har du ingen uppsägningstid avslutas bredbandet den 30 juni. Om du har en månads uppsägningstid fortsätter bredbandet gälla fram till den 31 juli. 

Hallon mobilt bredband
  • Varken bindningstid eller uppsägningstid
  • Surfa i Tres 4G-nät
  • Avsluta mobila bredbandet när du vill

Hur tar jag reda på om jag har bindningstid på mitt mobila bredband?

Det finns flera sätt att ta reda på om du har bindningstid och hur länge den gäller. Du kan antingen läsa igenom ditt abonnemangsavtal eller logga in på Mina sidor på operatörens hemsida. Där brukar det framgå om du har någon bindningstid.

Tänk på! Din bindningstid får som längst vara 24 månader.

Skulle du mot förmodan inte hitta den informationen kan du kontakta operatörens kundtjänst för att få hjälp att ta reda på bindningstiden.

Vanliga frågor om mobilt bredband utan bindningstid

Finns det abonnemang för mobilt bredband utan bindningstid?

Ja, i princip alla abonnemang för mobilt bredband saknar bindningstid i dag. Vissa operatörer har alternativ med bindningstid, men det blir främst aktuellt om du vill köpa en router eller annan hårdvara till ditt mobila bredband.

Finns mobilt bredband kontant utan någon bindningstid?

Ja, alla kontantkort för mobilt bredband är helt utan bindningstid. Du väljer själv hur länge du vill ladda dessa mobila bredband för, och sedan är du inte längre bunden till operatören.

Finns mobilt bredband med obegränsad surf utan bindningstid?

Ja, även bland mobila bredband med obegränsad surf finns det många att välja bland som är helt utan bindningstid.

Vilket mobilt bredband utan bindningstid är billigast?

Vilket mobilt bredband som är billigast kan variera. Jämför därför mobila bredband med jämna mellanrum. Saknar de bindningstid är det enkelt att byta när du hittar ett billigare alternativ.

Vilka operatörer har mobilt bredband utan bindningstid?

Alla operatörer som erbjuder mobilt bredband har erbjudanden helt utan bindningstid. Några exempel är Hallon, Tre, Telenor, Tele2 och Telia.

Kan det finnas en uppsägningstid även utan bindningstid?

Ja, de flesta operatörer tillämpar en månads uppsägningstid även om du inte har bindningstid. Kontrollera detta innan du tecknar ett avtal, så att det inte kommer som en överraskning när du ska byta eller avsluta abonnemanget.

Vilka är fördelarna med att inte ha någon bindningstid?

Den stora fördelen med att inte ha bindningstid är flexibiliteten. Om abonnemanget inte passar eller om du inte behöver det längre kan du avsluta det direkt. Det kan även vara bra om du vill testa en operatör, eftersom du då kan avsluta avtalet förhållandevis snabbt.