Vad är bredband via fiber?

Bredband via fiber är en snabb, säker och pålitlig bredbandslösning med hög kapacitet. Fibernätet använder ljus som färdas via kablar med glasfiber eller plast. Det gör bredband via fiber till den potentiellt snabbaste och samtidigt mest stabila lösningen för bredband i dag.

För att kunna använda bredband via fiber måste din bostad vara ansluten till fibernätet. Om din bostad är ansluten kommer du att se fiberbredband som alternativ när du söker på din adress här ovanför. Om bostaden inte är ansluten behöver du dra in fiber.

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt ska du kontakta hyresvärden respektive bostadsrättsföreningen om du vill att bostaden ska anslutas till fibernätet. Men om du bor i en villa är det du själv som ansvarar för att dra in fiber.

Fördelar

  • Snabbt
  • Pålitligt
  • Hög kapacitet

Nackdelar

  • Dyrt att installera

Vad kostar fiberbredband?

Du kan räkna med att ett fiberbredband på 100/100 Mbit/s kostar mellan 300 och 500 kronor. Men det kan också vara både billigare och dyrare än så. Det är svårt att säga exakt vad ett bredband via fiber kostar, eftersom det beror på var du bor samt vilken operatör och hastighet du väljer.

Det bästa sättet att ta reda på priset för ett fiberbredband är därför att skriva in din adress högst upp på sidan. Då ser du exakt vilka bredband du kan välja mellan och vad de kostar.

Vilket bredband via fiber är billigast?

Det går inte riktigt att säga vilket fiberbredband som är billigast eftersom det beror på var du bor. Men några av de billigare bredbandsleverantörerna är Bredband2, Ownit och Halebop.

Genom att söka på din adress här nedanför kan du hitta det billigaste bredbandet just för dig.

Vad kostar det att dra fiber?

Att dra fiber kan snabbt bli en dyr historia, men allt beror på hur långt kablarna behöver dras från huvudkabeln. Man brukar prata om att “dra fiber” och det är just för att man helt enkelt behöver dra in fiberkablar till fastigheten.

Tips! Ofta kan man komma undan mycket billigare om man går ihop flera stycken inom samma område, så prata med grannarna innan du drar fiber!

Om det redan finns fiber i ditt område får du räkna med att en fiberinstallation går på runt 25 000 kronor. Med grävning på egen tomt blir det dessutom dyrare (om man inte gräver själv).

Vilket fiberbredband är bäst?

Vilket fiberbredband som är bäst är svårt att säga, eftersom det beror på dina förutsättningar och behov. Däremot har vi på vår sida om bästa bredbandet valt ut de fem bredbandsleverantörer som vi tycker är bäst. Vill du ha lite hjälp på traven kan du alltså läsa våra omdömen där.

Kan man använda bredband via fiber i villa?

Bredband via fiber fungerar utmärkt i villa. Den stabila uppkopplingen möjliggör för pålitligt internet i hela hemmet.

Tänk på! Om villan har väggar av ett material med hög densitet, såsom betong, kan du behöva tänka på var du placerar routern. Ett annat alternativ är att använda en eller flera wifi-förstärkare.

När det gäller fiber i villa är det även många som väljer att köpa ett paketerbjudande där tv ingår.

Dessutom ökar ofta en fiberinstallation också värdet på din fastighet och kan därmed ses som en investering.

Kan man få bredband, telefoni och tv via fiber?

Ja, det kan man.

Om det är någonting som gör att fiber sticker ut från de äldre bredbandstyperna, såsom ADSL, så är det att man kan få både bredband och tv i ett. Och telefoni, om man skulle vilja det. Dessutom är det lätt att välja rätt abonnemang efter vilka behov bredbandet behöver möta. 

Om du exempelvis surfar mycket (eller om någon annan i hushållet gör det) kanske du behöver ett abonnemang med högre hastighet. Eller så kanske du vet med dig att du vill kunna titta på film i HD-kvalitet och behöver ett bredbandsabonnemang som klarar av det utan att buffra i tid och otid. Då går även det att ordna. 

Helt enkelt: Fiber blir en helhetslösning för hela hushållet.

Vad är öppen fiber?

Öppen fiber är ett fibernät som inte är bundet till någon specifik operatör. Det är helt enkelt öppet för dig att välja vilken operatör och abonnemang du vill.

Dessutom innebär öppen fiber att du kan välja pakettjänster. Till exempel kan du välja bredband, telefoni och tv i ett och samma paket.

Välja bredband med öppen fiber

Om du vill välja bredband med öppen fiber kan det vara bra att tänka på att det står dig helt fritt att välja olika leverantörer till olika tjänster. Valfriheten är en av de stora fördelarna med öppen fiber.

Exempelvis kanske du vill ha en operatör till tv och en helt annan till bredband.

Hur snabbt bredband ska jag välja?

Du ska välja så snabbt bredband som du behöver. Hos många operatörer får man ofta välja på hastigheter som ligger mellan 10 och 1 000 Mbit/s. Och det kan vara svårt att veta vilken hastighet som är rätt. 

Det här kan du göra med olika hastigheter

Hastighet ned/upp
Användning
10/10 Mbit/sSurfa (exempelvis lättare nyhetssajter), mejlanvändning, sociala medier.
100/100 Mbit/sLadda ner bilder, ladda ner musik, streama film i HD.er, ladda ner musik, streama film i HD.
250/250 Mbit/sFlera personer kan streama musik, film och spela onlinespel samtidigt.
500/500 Mbit/sFler kan använda nätet samtidigt, ladda ner större filer, spela onlinespel.
1000/1000 Mbit/sFör de allra mest krävande hushållen. Ett stort hushåll kan spela och streama utan risk för fördröjningar.

Trots att fibernätet har teoretiska topphastigheter på upp till 10 000 Mbit/s är det sällan vi ser privatpersoner abonnera på så höga hastigheter – men det kommer antagligen att förändras. Ju mer avancerad programvara och appar som ser dagens ljus, desto högre kapacitet behöver vi nämligen ha från bredbandet.

I dag är bredband via fiber därför en god investering även inför framtiden.

Visste du? Bahnhof har ett abonnemang på 10 000 Mbit/s via fiber. Det gör dem till den första operatören i Sverige som erbjuder så höga hastigheter.

När du väljer hastighet på abonnemanget är det nästan alltid bättre att överskatta hastigheten du behöver än tvärtom. Men om du ändå skulle välja för låg hastighet erbjuder många operatörer ett kostnadsfritt byte till ett abonnemang med högre hastighet.

Ska jag välja mobilt bredband eller fiber?

I dag är de flesta ense om att du bör välja fiber för bästa möjliga användarupplevelse. Och det finns flera anledningar till det.

Fibernätet, till skillnad från de mobila bredbanden och ADSL-bredband, har sitt nät under jord. Med kablar nedgrävda en bra bit ner i jorden är de skyddade mot yttre omständigheter på ett mer effektivt sätt. 

Särskilt vindfällen brukar nämligen vara ett stort problem för nät som är installerade ovan mark. Men eftersom fiberkablarna är nedgrävda är det mindre risk att någonting händer med nätet på grund av exempelvis kyla eller vind. 

Fibernätet är alltså mer pålitligt än andra bredbandslösningar. 

Är bredband via fiber bättre än 5G?

Ja, i dagsläget är fiber är bättre än 5G, sett till pålitlighet och kapacitet.

På många sätt har fiber nämligen kommit längre än exempelvis 5G, som ju också sägs ha en otrolig kapacitet. 5G kan nämligen inte komma till sin fulla rätt i dag på grund av att utrustningen runt om ännu inte lever upp till 5G:s kapacitet. Det finns inte heller tillräckligt många master installerade. 

Visste du? Ljusvåglängderna som används i fibernätet är nästan alltid infrarött ljus som rör sig på våglängder om 850 nanometer, 1 310 nanometer och 1 550 nanometer.

Dessutom använder vi i dag inte mer än en bråkdel av fibernätets kapacitet, vilket innebär att även om vi just nu låst upp cirka 1 000 Mbit/s (med vissa undantag) finns det mycket mer att hämta hos tekniken i framtiden. Hastigheter upp mot 10 000 Mbit/s kommer vi att se hos fler operatörer snart.

En annan positiv aspekt med bredband via fiber är att det inte påverkas negativt av hur många som är uppkopplade mot nätet samtidigt.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Vad kostar bredband via fiber?

Det beror på vilken hastighet du vill ha på ditt bredband. Man kan säga att priserna i regel varierar mellan 300 och 700 kronor i månaden, beroende på var du bor och dina preferenser. Behöver du dessutom dra fiber kostar det mer.

Vad kan jag få för fiber?

Om du har fiber installerat där du bor kan du oftast välja på fiber från alla tillgängliga operatörer som erbjuder bredband via fiber.

Vilka fiberleverantörer finns?

Det finns många fiberleverantörer. Några av de mest populära är Bahnhof, Bredband2, Ownit, Tele2, Tre, Telenor och Telia.

Kan jag ha bredband via fiber?

Om du kan skaffa bredband via fiber beror på om du har en fiberanslutning i fastigheten. Om så inte är fallet kommer du eller den som är fastighetsägare att behöva dra fiberkablar.

Kan man teckna ett bredband med en betalningsanmärkning?

Oftast kan man inte teckna ett bredband med en betalningsanmärkning. Det finns dock vissa operatörer som låter kunden betala i förväg och då kan det gå bra. Kontakta din bredbandsleverantör för mer information.