Vad innebär bredband via fiber?

Bredband via fiber är en typ av fast bredband där data överförs i form av ljussignaler via optisk fiber. Fibern är tillverkad av plast eller glas och är lika tunn som ett hårstrå. För att få fiber i en bostad ansluts en optisk fiberkabel till villan eller flerbostadshuset där den sedan kopplas till en mediaomvandlare. Mediaomvandlaren omvandlar ljussignalerna till elektriska signaler så att alla uppkopplade prylar i hemmet kan ta upp informationen.

Info! För att kunna använda bredband via fiber måste din bostad vara ansluten till ett fiber- eller stadsnät. Om din bostad är ansluten kommer du att se fiberbredband som alternativ när du söker på din adress här ovanför. Är bostaden inte ansluten behöver du dra in fiber.

Samma sak sker åt andra hållet. De uppkopplade prylarna i ditt hem skickar med andra ord elektriska signaler till mediaomvandlaren som gör om dessa till ljussignaler innan de skickas via fibern ut på internet.

Fördelar

  • Snabbare än andra typer av bredband
  • Stabilt och tåligt mot yttre påverkan
  • Den mest framtidssäkra bredbandstypen

Nackdelar

  • Dyrt att installera

Vad betyder öppen fiber?

Öppen fiber är ett fibernät där nätägaren gör det möjligt för flera olika bredbandsleverantörer att erbjuda sina tjänster. Du som är ansluten till ett öppet fibernät kan alltså välja mellan flera olika leverantörer, både när det gäller bredband, tv och telefoni.

I dag är de allra flesta av Sveriges stadsnät öppna fibernät.

Bästa fiberleverantören

Ownit är den bästa fiberleverantören just nu, enligt vår bedömning som du kan läsa mer om på sidan Bästa bredbandet. Ownit har hög kundnöjdhet enligt Svenskt kvalitetsindex mätningar och erbjuder ett snabbt och stabilt bredband. Du kan dessutom kontakta supporten varje dag, året runt.

Vad kostar bredband via fiber?

Kostnaden för bredband via fiber ligger på mellan 100 och 1 000 kronor per månad, men det beror på vilken hastighet och bredbandsleverantör du väljer och var du bor. Samma abonnemang hos en och samma operatör kan alltså kosta olika mycket beroende på din adress och vilket stadsnät du är ansluten till.

Billigast bredband via fiber

VK Media Bredband 100/100 är det billigaste bredbandet via fiber på marknaden just nu (kontrollerat 2025-01-15). Månadskostnaden startar på 85 kr/mån för det billigaste bredbandet men både pris och tillgänglighet kan variera mellan olika adresser.

Vad kostar det att dra in fiber till bostaden?

Om det redan finns fiber i ditt område får du räkna med att en fiberinstallation landar på cirka 25 000 kronor. Med grävning på egen tomt blir det dessutom dyrare (om man inte gräver själv). Det går ofta att komma billigare undan om flera hushåll inom samma område går ihop, så ett tips är att prata med grannarna om det är fler som är intresserade innan du sätter igång en fiberinstallation.

Exempel på företag som gräver för fiber

  • GlobalConnect
  • Itux
  • Open Infra
  • Telia öppen fiber
  • Zitius

Här ovanför listar vi alltså bara några exempel på några stora fibernät och nätägare som kan gräva för fiber. För att se vilka aktörer som finns i ditt område och eventuellt kan ansluta din bostad till ett fibernät kan du också söka på din adress på Bredbandskartan hos PTS.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Man kan ofta välja hastigheter på mellan 100 och 1 000 Mbit/s, men exakt vilka valmöjligheter du har beror på din adress och vilken bredbandsleverantör du väljer. Värt att nämna är att leverantörerna alltid anger maxhastigheterna, det vill säga upp till ett visst antal Mbit/s, men exakt hur snabbt det går hos dig kan påverkas av kapaciteten på din utrustning (som routern och enheten du använder), hur stor bostaden är, om det finns tjocka väggar som hindrar signalen och hur många som är uppkopplade mot bredbandet samtidigt.

Info! Den teoretiska topphastigheten för fiber är 10 000 Mbit/s, men sådana abonnemang är ytterst sällsynta. I dagsläget verkar det bara vara Bahnhof som har ett fiberabonnemang med 10 000 Mbit/s, men om du kan få det eller ej beror alltså på var du bor.

Vilken hastighet som passar dig och ditt hushåll bäst beror på hur många ni är och hur era surfvanor och -behov ser ut. I tabellen här nedanför ser du vad de vanligaste fiberhastigheterna räcker till på ett ungefär.

Det här kan du göra med olika bredbandshastigheter

Hastighet ned/upp
Användning
10/10 Mbit/sSurfa (exempelvis lättare nyhetssajter), mejla, använda sociala medier.
100/100 Mbit/sLadda ner bilder och musik, streama film i HD-kvalitet.
250/250 Mbit/sFlera personer kan streama musik, film och spela onlinespel samtidigt.
500/500 Mbit/sFler kan använda nätet samtidigt, ladda ner större filer, spela onlinespel.
1000/1000 Mbit/sFör de mest krävande hushållen. Ett stort hushåll kan spela och streama utan risk för fördröjningar.

Kan man få både bredband, tv och telefoni via fiber?

Ja, till skillnad från andra typer av bredband kan du få både bredband, tv och telefoni via fiber. Hos många bredbandsleverantörer kan du till exempel få bredband och tv-paket, vilket blir en smidig och prisvärd helhetslösning för hushållet.

Ska man välja fiber eller mobilt bredband?

Välj fiber om du har möjlighet och tanken är att koppla upp hela hushållet mot samma bredband. Mobilt bredband passar bäst för dig som vill ha en mer flexibel bredbandslösning och kanske är den enda som kommer använda bredbandet. Det kan också vara ett alternativ om du inte kan få fast bredband. Som vi har nämnt tidigare är fiber både den snabbaste och mest stabila bredbandslösningen, och fast bredband ger dessutom alltid fri surf, vilket inte alltid är fallet med mobilt bredband.

Vanliga frågor om bredband via fiber

Vad kostar bredband via fiber?

Bredband via fiber kan kosta allt från cirka 100 upp till drygt 1 000 kronor, men det beror på vilka hastigheter du väljer, vilken operatör du beställer abonnemanget hos och var du bor. Sök på din adress högre upp på sidan för att se vilka priser som gäller för dig. Om du måste dra in fiber till bostaden blir det betydligt dyrare, men det är å andra sidan en engångskostnad.

Vilka bredbandsleverantörer erbjuder fiber?

Ja, i dag erbjuder i stort sett alla bredbandsleverantörer fiber. Men vilka som kan leverera fiber till dig beror på vilket fiber- eller stadsnät din adress är ansluten till.

Är fiber bättre än 5G?

Ja, i dagsläget är fiber fortfarande snabbare och mer stabilt än 5G, och har dessutom högre kapacitet för att hantera stora mängder data och användare samtidigt.

Kan jag få fiber där jag bor?

Sök på din adress högre upp på sidan så ser du om du kan beställa fiber och vad det i så fall kostar. Det finns ju även bredband utan fiber, men dessa alternativ kan inte riktigt mäta sig med fiberns stabilitet och styrka.

Fungerar fiber i villa?

Ja, så länge det finns fiber i området så fungerar fiber utmärkt i en villa. Om du måste installera fiber i villan kan det handla om en ganska saftig kostnad, men en fiberinstallation ökar å andra sidan ofta värdet på bostaden och kan därför vara en väl värd investering.