Ska jag välja abonnemang eller kontantkort?

Om du ska välja abonnemang eller kontantkort beror på hur ofta du använder din mobiltelefon eller surfplatta och hur mycket du surfar på nätet. Ett abonnemang passar dig som använder din telefon eller surfplatta dagligen medan ett kontantkort passar dig som använder din enhet mer sporadiskt.

Med kontantkort får du kontroll över utgifterna

Den stora fördelen med ett kontantkort är att du får kontroll över dina utgifter. Du bestämmer själv hur mycket pengar du vill ladda ditt kontantkort med och när du vill göra det. Kontantkort ger även mer frihet än ett abonnemang då du slipper både bindningstid och uppsägningstid. Du kan själv byta kontantkort när du vill.

Tips! Kontantkort passar perfekt när du bara ska använda det under en kortare period, exempelvis i sommarstugan eller på husvagnssemestern.

Nackdelen med ett kontantkort är att du hela tiden måste komma ihåg att ladda på en ny prisplan. Vanligtvis är prisplanerna giltiga i 30 dagar innan du behöver ladda på en ny. Om du glömmer bort att ladda på ditt kontantkort kan du inte använda det.

Kontantkort är bra för barn

Många föräldrar väljer att skaffa ett kontantkort till sina barn. Då vet föräldrarna redan på förhand vad kontantkortet kommer att kosta och behöver inte oroa sig för oförutsägbara kostnader. Trots det finns det även mobilabonnemang för barn som är bra. De har ofta olika spärrar för att hindra barnet från att köpa dyra appar, ringa utlandssamtal och liknande.

Tänk på! Barn under 18 år får inte teckna något mobilabonnemang. Det får barnets målsman göra i stället.

Kontantkort är bra alternativ för dig med betalningsanmärkning

De flesta operatörerna låter dig inte teckna ett abonnemang om du har en betalningsanmärkning. Då kan ett kontantkort vara ett bra alternativ i stället. Eftersom du betalar för prisplanen i förhand kan du skaffa ett kontantkort även om du har en betalningsanmärkning.

Ett abonnemang passar dig som använder mobilen eller surfplattan ofta

Om du använder din telefon eller surfplatta dagligen är ett abonnemang något för dig. Då behöver du inte tänka på att ladda på kontantkortet varje månad. I stället betalar du en månadsavgift för ditt abonnemang som du sedan kan använda månaden ut.

De flesta abonnemangen fungerar även utomlands. Det gör att du kan använda din mobil eller surfplatta även på semestern.

Tänk på! Det är främst mobilabonnemang som fungerar utomlands men även några mobila bredband. Abonnemangen fungerar i regel bara inom EU- och EES-länder, men hos några operatörer kan du använda abonnemangen i ytterligare några länder.

Nackdelen med abonnemang är att du måste betala för det även om du inte använder det. Därför passar abonnemang bäst för dig som använder din enhet ofta. Till abonnemang tillkommer även uppsägningstid och i vissa fall även bindningstid. Det gör att ett abonnemang är lite mindre flexibelt än ett kontantkort.

En del abonnemang liknar kontantkort

Några operatörer erbjuder abonnemang utan vare sig bindningstid eller uppsägningstid. Den typen av abonnemang påminner lite om ett kontantkort. Du kan säga upp abonnemanget när du vill samtidigt som du kan vara säker på att abonnemanget alltid fungerar.

Du kan få rabatt på mobiltelefon och surfplatta när du tecknar abonnemang

Planerar du att köpa en ny telefon eller surfplatta kan du göra det samtidigt som du tecknar ett abonnemang. Hos många operatörer kan du få rabatt på telefonen eller surfplattan om du tecknar ett abonnemang samtidigt. Hur stor rabatten är varierar dock mellan olika operatörer och telefoner.

Tänk på! Du får inte rabatt på mobiltelefonen eller surfplattan om du köper ett kontantkort samtidigt.

För att ta del av rabatten behöver du binda dig till operatören under en viss tid. Det rör sig vanligtvis om 12 eller 24 månader.

Under tiden du har bindningstid kan du inte byta abonnemang. Antingen måste du vänta tills bindningstiden har löpt ut eller be att få betala en slutfaktura med månadsbetalningarna du har kvar under bindningstiden.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se