Dela mobilt bredband via router

Du kan dela med dig av surfen på ditt mobila bredband med hjälp av en router. Det är en bra lösning om hela familjen vill dela på ett mobilt bredband eller om du bara vill dela på surfen med dina kompisar. Det finns flera sätt att dela surfen på. Hur du gör beror på vilken router du har.

Hur du delar mobilt bredband via router

För att dela med dig av ett mobilt bredband behövs både en router och ett modem. Det finns två olika typer av routrar: med inbyggt modem eller utan inbyggt modem. Har du inget inbyggt modem i din router behöver du skaffa ett externt sådant.

Finns det ett modem inbyggt i routern behöver du bara koppla in ditt simkort i routern. Därefter kan du och dina vänner koppla upp er via wifi och börja använda det mobila bredbandet.

Tänk på! Alla routrar och modem är inte kompatibla med varandra. Se till att skaffa ett modem som är kompatibelt med din router.

Har du däremot inget inbyggt modem behöver du köpa ett USB-modem. Då placerar du simkortet i modemet och kopplar in det i routerns USB-uttag. Därefter kan ni koppla upp er mot det mobila bredbandet via wifi.

Så delar du mobilt bredband via router:

  1. Lokalisera facket för simkort i din router.
  2. Sätt i simkortet i routern.
  3. Slå på routern.

En router kan vara både stationär och portabel

En del routrar har inbyggt modem, andra inte. Dessutom finns det routrar som är portabla medan andra är stationära.

En portabel router kan du ta med dig till sommarstugan, stranden eller på husvagnssemestern. Du kan skapa ett eget wifi-nätverk i stort sett var du än är. En portabel router är batteridriven, liten och lätt att ha med sig.

En stationär router har du i stället på en och samma plats. En sådan router är större och därmed svår att ta med. Den här typen av router passar bäst för dig som oftast surfar på ett och samma ställe.

Som med det mesta finns det fördelar och nackdelar med de olika varianterna.

Fördelar med stationär router

  • Hög kapacitet
  • Snabb överföring

Nackdelar med stationär router

  • Används endast på en plats
  • Stor och svår att ta med

Fördelar med portabel router

  • Liten och lätt att ta med
  • Du får internet överallt

Nackdelar med portabel router

  • Inte avsedd för högintensiv datakommunikation

Dela mobilt bredband utan router med extra simkort

Det går även att dela på ett mobilt bredband utan router. Då behövs bara flera extra simkort. Det kan vara bra att ha om ni är en familj som vill dela på surfen men inte behöva sitta på samma ställe för att kunna surfa.

Extra simkort är något flera operatörer erbjuder. Hur mycket det kostar att skaffa ett extra simkort varierar hos olika operatörer.

Köp router enklast hos operatören

Routern till det mobila bredbandet kan du köpa på flera ställen. Du kan dels köpa den hos mobiloperatören, dels i större datorbutiker. I datorbutikerna brukar sortimentet vara större, men hos operatören kan du vara säker på att routern är kompatibel med ditt mobila bredband.

Tips! Din operatör kan hjälpa dig ta reda på vilken router som passar dig bäst.

Hur hög kapacitet routern måste ha beror på vad ni gör på nätet. Om du och personerna du delar det mobila bredbandet med bara surfar på hemsidor och skickar e-post fungerar vilken router som helst. Ska ni däremot spela spel och streama filmer krävs en router med hög kapacitet.