Hur fungerar mobilt bredband via USB-sticka?

Mobilt bredband via USB-sticka fungerar på så sätt att du placerar ditt sim-kort i USB-stickan och sätter in den i datorns USB-port. Om du vill dela ditt mobila bredband via router sätter du USB-stickan i routern. En USB-sticka kallas även USB-modem och är bra om du är på resa och vill kunna surfa på nätet.

Hur skiljer sig router och USB-sticka från mobilt bredband?

Har du en USB-sticka till det mobila bredbandet kan bara en person surfa åt gången. Om du däremot har en router kan du dela med dig av surfen till flera personer. Då kopplar alla upp sig mot det lokala nätverket du skapar via wifi.

Även om du använder ditt mobila bredband via en router kan du behöva en USB-sticka. Det beror på att det finns olika typer av routrar. Vissa routrar har inbyggda modem och behöver därmed ingen USB-sticka. Då stoppar du bara in sim-kortet i routern för att börja surfa.

Har du däremot en router utan inbyggt modem behöver du en USB-sticka. Då sätter du sim-kortet i modemet som du sedan kopplar in i routern.

Tänk på! Din router och USB-sticka måste vara kompatibla med varandra.

En router passar bra om hela familjen vill surfa samtidigt. En router är bäst att använda hemma. Vill du ta med routern på resa är det bättre med en portabel router.

Fördelar med en USB-sticka

  • Den är enkel att ta med sig på resa.
  • Det är lätt att komma igång.

Nackdelar med en USB-sticka

  • Bara en person kan surfa i taget.
  • Du når inte upp i lika höga hastigheter som med router.

Fördelar med en router

  • Flera personer kan surfa samtidigt.
  • Du kommer upp i högre hastigheter än med USB-sticka.

Nackdelar med en router

  • Inte lika enkelt att ta med routern på resa.
Tänk på! Har din enhet stöd för ett sim-kort behövs varken USB-sticka eller router. Då kopplar du bara in sim-kortet direkt i enheten.

Beställ USB-stickan när du skaffar mobilt bredband

När du tecknar ditt mobila bredband brukar det finnas möjlighet att även köpa en USB-sticka. Om du inte beställer en USB-sticka från operatören får du bara ett sim-kort skickat till dig. I sådana fall får du själv köpa till USB-stickan i efterhand. En sådan kan du köpa i de flesta elektronikbutiker.

Tänk på! Du kan ha en USB-sticka till ditt mobila bredband med både abonnemang och kontantkort.

USB-stickan ska vara kompatibel med din dator

Om du ska använda ditt mobila bredband via datorn måste du se till att din USB-sticka är kompatibel med det operativsystem som din dator använder. Det är dessutom viktigt att USB-stickan har stöd för just den version av operativsystemet som används på datorn.

Detta är något du bör ta reda på i samband med att du köper din USB-sticka.

Du kan köpa ett startpaket med modem till mobilt bredband med kontantkort

Det finns möjlighet att köpa ett startpaket till mobilt bredband med kontantkort. I ett sådant startpaket ingår sim-kortet och ibland även en router med inbyggt modem. Då behöver du inte köpa till någon USB-sticka. Du stoppar bara in sim-kortet i routern för att komma igång.

USB-sticka fungerar inte till surfplatta

Du kan inte koppla din USB-sticka direkt till surfplattan. Om surfplattan har inbyggd sim-kortsplats kan du placera sim-kortet direkt i surfplattan för att sedan surfa. Skulle din surfplatta sakna sim-kortsplats behöver du skaffa en router. Då får du i stället surfa via wifi.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se