Använda mobilt bredband via USB-sticka

Mobilt bredband via USB-sticka fungerar på så sätt att du placerar ditt simkort i USB-stickan och sätter in den i datorns USB-port. Om du vill dela ditt mobila bredband via router sätter du USB-stickan i routern. En USB-sticka kallas även USB-modem och är bra om du är på resa och vill kunna surfa på nätet.

Är USB-sticka eller router bäst till mobilt bredband?

Vilket alternativ av USB och router som är bäst beror helt på hur du planerar att använda ditt mobila bredband. Har du en USB-sticka till det mobila bredbandet kan bara en person surfa åt gången. Om du däremot har en router kan du dela med dig av surfen till flera personer. Då kopplar alla upp sig mot det lokala nätverket du skapar via wifi.

Tips! Har din enhet stöd för ett simkort behövs varken USB-sticka eller router. Då kopplar du bara in simkortet direkt i enheten.

Det finns dock olika typer av routrar. Vissa routrar har inbyggda modem och då behöver du bara stoppa in simkortet i routern för att börja surfa.

Har du däremot en router utan inbyggt modem behöver du ett USB-modem. Du placerar simkortet i modemet som du sedan kopplar in i routerns USB-port. Tänk bara på att routern och USB-modemet måste vara kompatibla.

En router passar bra om hela familjen vill surfa samtidigt, och det är även det bästa alternativet om du främst kommer använda ditt mobila bredband hemma. Vill du kunna ta med ditt mobila bredband på resa är en trådlös router såklart att föredra.

Fördelar och nackdelar med USB-sticka och router

Det finns för- och nackdelar med både USB-sticka och router till mobilt bredband, och här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med en USB-sticka

  • Den är enkel att ta med sig på resa.
  • Det är lätt att komma igång.

Nackdelar med en USB-sticka

  • Bara en person kan surfa i taget.
  • Du når inte upp i lika höga hastigheter som med router.

Fördelar med en router

  • Flera personer kan surfa samtidigt.
  • Du kommer upp i högre hastigheter än med USB-sticka.

Nackdelar med en router

  • Inte lika enkelt att ta med routern på resa.

Skaffa USB-sticka och mobilt bredband samtidigt

När du tecknar abonnemang till mobilt bredband eller köper mobilt bredband kontant brukar det finnas möjlighet att även köpa en USB-sticka. Om du inte beställer en USB-sticka skickar operatören bara ett simkort, så får du själv köpa en sticka i efterhand. Du hittar en USB-sticka i de flesta elektronikbutiker.

USB-stickan måste fungera med din dator

Om du ska använda ditt mobila bredband via datorn måste du se till att din USB-sticka är kompatibel med det operativsystem som din dator använder. Det är dessutom viktigt att USB-stickan har stöd för just den version av operativsystemet som används på datorn.

Detta är något du bör ta reda på i samband med att du köper din USB-sticka.

Fungerar USB-sticka till surfplatta?

Nej, du kan inte koppla din USB-sticka direkt till surfplattan. Om surfplattan har inbyggd simkortsplats kan du placera simkortet direkt i surfplattan för att sedan surfa. Skulle din surfplatta sakna simkortsplats behöver du skaffa en router. Då får du i stället surfa via wifi.

Kan man köpa ett startpaket med modem till mobilt bredband kontant?

Ja, du kan köpa ett startpaket till mobilt bredband kontant. Då får du ett simkort och ibland även en router med inbyggt modem. Då behöver du inte köpa till någon USB-sticka. Du stoppar bara in simkortet i routern för att komma igång.