Ska jag välja fast eller mobilt bredband?

Om du ska välja fast bredband eller mobilt bredband beror på hur dina surfvanor ser ut och var du vill surfa någonstans. Ett fast bredband fungerar bara på en och samma plats medan du kan ta med dig ett mobilt bredband i stort sett var du vill.

Surfmängden ska motsvara din internetanvändning

Fördelen med ett fast bredband är att du kan surfa helt fritt. Riktigt så är det inte med mobilt bredband. Där väljer du en surfmängd som du får använda under en månads tid.

Du vill hitta en surfmängd som motsvarar din internetanvändning. Tar surfen slut för tidigt måste du köpa till extra surf, vilket kostar mycket pengar. Får du mycket surf över har du för hög surfmängd och betalar därmed mer än du behöver.

Det här kan du göra med olika surfnivåer

  • 2–10 GB surf. Räcker till att surfa på webbsidor, svara på e-post och göra bankärenden. 
  • 10–15 GB surf. Förutom allt som tidigare har nämnts kan du även se på tv, film och streama musik på det mobila bredbandet.
  • 100 GB surf. Du kan streama filmer och serier varje dag. Du kan även lyssna på musik i högsta kvalitet.
  • 200 GB surf. Du kan göra allt som tidigare har nämnts men i ännu större skala. En surfmängd på 200 GB passar perfekt för familjen som vill dela på ett mobilt bredband.

Fast bredband ger högre hastigheter

Med fast bredband kan du i regel uppnå högre hastigheter, även om mobilt bredband har närmat sig de senaste åren. Just hastigheterna gör det lättare att exempelvis streama filmer och serier i hög kvalitet än vad det är med ett mobilt bredband.

Med ett fast bredband kan också flera personer surfa samtidigt utan att hastigheten påverkas. Av den anledningen är fast bredband ofta det bästa alternativet om du bara vill ha internet hemma.

Du kan få fast bredband på flera olika sätt. Det allra snabbaste är bredband via fiber, men det vanligaste är bredband via telejacket, även kallat ADSL. På vilket sätt du kan få bredband beror på var du bor och vilka bredbandsleverantörer som är verksamma hos dig.

Bredbandskartan.se kan du ta reda på vilka leverantörer som kan erbjuda dig bredband och på vilket sätt.

Välj mobilt bredband om du vill vara uppkopplad överallt

Den stora fördelen med ett mobilt bredband är att du kan vara uppkopplad i stort sett var du vill. Det enda som behövs är täckning från din mobiloperatör. Det här skiljer sig åt från ett fast bredband som bara fungerar på ett och samma ställe.

Om du åker mycket till sommarstugan eller på husvagnssemester är ett mobilt bredband ett perfekt sätt att få internet på. Då tar du bara med dig det mobila bredbandet på semestern så har du tillgång till internet när du behöver det. 

Mobilt bredband kan ha flera enheter anslutna

Är ni flera som vill surfa samtidigt kan ni göra det med både ett fast bredband och mobilt bredband. För att kunna surfa flera samtidigt med ett mobilt bredband behövs dock både en router och ett modem.

I dag finns det routrar med inbyggt modem. Har man en sådan behövs inget externt modem. I stället är det bara att koppla upp sig mot wifi, precis som för ett vanligt fast bredband.

Just mobilt bredband kan vara en bra lösning för företag som vill låta sina besökare koppla upp sig mot internet. Då kan besökarna koppla upp sig mot det mobila bredbandets wifi-nätverk medan ni på företaget använder fast bredband.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se