Så hittar du det billigaste mobila bredbandet

Genom att jämföra operatörernas olika mobila bredband kan du hitta det som är billigast och bäst just för dig. Självklart ska du kolla priserna, men tänk på att det finns fler faktorer som är viktiga att ha i åtanke när du jämför operatörernas erbjudanden. När du väl har fått fram några alternativ kan du jämföra priserna. Billigt är bra, men det behöver inte alltid vara det bästa valet just för dig.

3 saker att tänka på när du jämför mobila bredband

När du jämför operatörernas erbjudanden på mobila bredband, till exempel med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan, ska du utgå ifrån dina egna behov och önskemål. Det finns ett par faktorer som är extra viktiga att ha i åtanke för att du ska hitta det billigaste och samtidigt bästa alternativet för dig.

Dessa faktorer kan du läsa mer om här nedanför.

1. Välj surfmängd efter din förbrukning

Den surfmängd du väljer till ditt mobila bredband ska vara anpassad efter hur ditt internetanvändande ser ut. Om du använder internet till att streama filmer behöver du en högre surfmängd än om du till exempel bara läser nyheter på webben.

Det är viktigt att du hittar rätt surfmängd för att inte behöva betala mer än du måste för det mobila bredbandet. Väljer du en surfmängd som är högre än vad du förbrukar måste du betala mer än du behöver. Väljer du däremot för låg surfmängd är risken stor att du tvingas köpa till extra surf vilket ofta blir väldigt dyrt i längden.

Så mycket räcker surfen till

  • Ungefär 8 GB surf går åt när du streamar musik från Spotify två timmar om dagen i en månads tid.
  • Om du tittar på en Netflix-serie med 12 avsnitt där varje avsnitt är en timme förbrukas cirka 12 GB surf.
  • Vid en timmes Instagram-surfande per dag under en månads tid förbrukas cirka 21 GB data.

Förbrukar du väldigt mycket data kan mobilt bredband med obegränsad surf vara det bästa och mest prisvärda alternativet för dig. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen tar slut, och du slipper även köpa extra surf som ofta är väldigt dyr jämfört med surfen som ingår.

2. Operatörens täckning måste vara bra där du bor

Förutom att välja en surfmängd som motsvarar ditt internetanvändande måste täckningen vara bra där du ska surfa med mobilt bredband som mest. Är täckningen dålig kommer du inte att kunna använda det mobila bredbandet i den utsträckning du har hoppats på, och då har du ju verkligen kastat pengar i sjön.

Du tar reda på hur bra täckning operatörerna har genom att titta på täckningskartorna som du hittar på deras respektive hemsidor.

3. Välj mobilt bredband utan startavgift och fakturaavgift

Det finns möjlighet att få ett ännu billigare mobilt bredband genom att välja ett utan vare sig fakturaavgift eller startavgift. Det är framförallt fakturaavgiften du bör undvika, så dubbelkolla om operatören erbjuder möjligheten att betala via e-faktura eller autogiro innan du beställer mobilt bredband.

Startavgiften är en engångskostnad, men om det är möjligt är det såklart en fördel att slippa den också.

Vilken operatör har det billigaste mobila bredbandet?

Om vi ska se priset som en enskild faktor kan Hallon erbjuda några av de billigaste abonnemangen för mobilt bredband just nu. Men om du är ute efter obegränsad surf hittar du inte vad du söker hos Hallon, utan här är det till exempel Tre och Chili som har de bästa priserna i dagsläget.

Chili mobilt bredband obegränsad surf
  • Ingen bindningstid
  • Enkel betalning
  • Viaplay och Chili Kompisar ingår

Studenter och pensionärer kan få billigare mobilt bredband

Vissa operatörer har extra förmånliga priser på sina mobila bredband till studenter och pensionärer. Hur mycket billigare ett mobilt bredband blir med student- eller pensionärsrabatt varierar. Det beror dels på vilken operatör du skaffar mobilt bredband hos, dels på hur mycket data du vill ha.

Är kontantkort billigare än abonnemang till mobilt bredband?

Vilket alternativ som är billigast och bäst för dig beror på hur ofta du surfar på ditt mobila bredband. Surfar du på nätet dagligen är ett abonnemang i stort sett alltid mer prisvärt i längden. Mobilt bredband kontant är däremot att föredra om du surfar i perioder. Då slipper du ju betala för det mobila bredbandet när du inte använder det.

Vanliga frågor om billiga mobila bredband

Ska jag välja ett billigt mobilt bredband?

Ja, det finns allra oftast ingen anledning att inte välja ett billigt mobilt bredband. De flesta operatörerna använder samma nät, så prisskillnaderna grundar sig främst i operatörens kostnad för kundtjänst med mera.

Vad bör jag tänka på när jag jämför?

När du jämför bör du främst fokusera på det ordinarie priset. Bara för att en operatör har ett riktigt bra pris i 3 månader är det inte alltid det bästa valet på sikt. Skapa dig en referens utifrån vad abonnemanget skulle kosta på exempelvis 12 månader.

Är det billigare med ett kontant mobilt bredband?

Nej, ett kontant mobilt bredband är sällan billigare än ett abonnemang. Däremot är ett kontant bredband ett bra alternativ i många andra situationer.

Kan jag testa hur mycket surf jag behöver?

Ett enkelt sätt att testa dina surfvanor och anpassa ditt abonnemang är att teckna ett mobilt bredband utan bindningstid. Efter en månads användning får du sedan utvärdera om du använder det mer eller mindre än tänkt och om du bör byta abonnemang.

Kan jag få ännu billigare mobilt bredband?

Ja, är du student eller senior har du möjlighet att få ytterligare rabatt på mobila bredband. Dessa rabatter är oftast tidsbundna, och sedan återgår abonnemanget till ursprungspris.