Så jämför du mobilabonnemang med fri surf

För att du ska hitta det bästa mobilabonnemanget med fri surf gäller det att jämföra alternativen. Här nedanför har vi listat de viktigaste frågorna du ska ställa dig själv i jakten på det bästa abonnemanget just för dig.

1. Vilken operatör har bäst täckning där du bor?

Olika operatörer har olika bra täckning runt om i landet. Jämför deras täckningskartor för att se vilken operatör som har bäst täckning där du bor. Du hittar täckningskartorna på operatörernas hemsidor.

2. Ska du ha mobilabonnemang med eller utan bindningstid?

De flesta operatörer ger dig möjlighet att välja om du vill teckna ditt abonnemang med eller utan bindningstid, men det är alltid bra att kolla upp vad som gäller. Fördelen med bindningstid är att kostnaderna i regel blir lägre. Nackdelen är att abonnemanget blir betydligt mindre flexibelt eftersom du är bunden till operatören och måste vänta till bindningstiden löper ut om du skulle vilja byta tjänst eller operatör.

3. Hur mycket får du surfa utomlands?

Du som skaffar ett mobilabonnemang med obegränsad surf förbrukar troligtvis mycket surf oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands. Ta reda på hur mycket surf du får använda på utlandsresan och vilka länder du kan surfa i utan extra kostnad.

Mobilabonnemang med obegränsad surf har i princip alltid en begränsning när det gäller utomlandssurfen, men operatörerna kan alltså vara mer eller mindre generösa.

4. Vilket mobilabonnemang med fri surf är mest prisvärt?

När du har tagit fram ett par potentiella alternativ är det dags att börja jämföra priserna för att hitta det mobilabonnemang med fri surf som ger dig mest för pengarna. Och ja, vi rekommenderar alltid att du kollar priserna det sista du gör eftersom du då har störst chans att välja ett abonnemang som uppfyller dina övriga krav. Billigt är förvisso trevligt, men att börja med att vända på prislapparna kommer varken gynna dig eller din ekonomi i längden.

Många operatörer har kampanjer med jämna mellanrum. Innan du tecknar ett mobilabonnemang på grund av en förmånlig kampanj måste du dock ta reda på mobilabonnemangets ordinarie pris. Det är ändå den kostnaden du kommer att betala för ditt mobilabonnemang framöver.

Bästa mobilabonnemanget med fri surf

Chili Mobil Fri Surf erbjuder det bästa mobilabonnemanget med fri surf enligt våra rekommendationer. Det är det billigaste abonnemanget med fri surf på marknaden. Självklart får du också fria samtal och sms, och abonnemanget har ingen bindningstid.

Se dock till att kika på Chilis täckningskarta innan du beställer. Chili använder nämligen Tres nät, som har bristfällig täckning på landsbygden och i norra Sverige. Där det finns täckning håller nätet dock riktigt hög kvalitet.

Vad menas egentligen med fri surf?

Med ett mobilabonnemang med fri surf kan det låta som att du kan surfa hur mycket som helst. Det behöver dock inte vara fallet. Om du surfar väldigt mycket och din surfförbrukning är mer än vad som anses vara ”normalt” kan din mobiloperatör stänga av surfen.

Tips! Hör av dig till operatörerna och fråga om de stänger av surfen vid väldigt hög dataförbrukning och vad den gränsen ligger på.

Du ska kunna surfa uppemot minst 100 GB i månaden, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller med din operatör.

För vem passar ett mobilabonnemang med fri surf?

Mobilabonnemang med fri eller obegränsad surf passar utmärkt för dig som surfar på nätet väldigt mycket. Men det är inte bara tiden framför skärmen som avgör om du behöver fri surf eller inte. Det handlar även om vad du gör på nätet. Streamar du filmer och serier eller laddar ned större filer förbrukas en hel del data och då kan ett abonnemang med fri surf vara något för dig.

På senare år har det dessutom blivit vanligare att man använder mobildatan som sin primära källa till internet i stället för fast bredband. Hade du tänkt göra något liknande kan ett mobilabonnemang med fri surf vara bra för dig.

Kolla upp din surfförbrukning

Är du osäker på vilken surfmängd du behöver kan du alltid titta i din mobiltelefon eller på dina senaste fakturor för att få en bättre bild över din genomsnittliga surfförbrukning. Om den inte överstiger 50 GB i månaden finns det inte någon större anledning att välja fri surf. Det finns i sådana fall klart billigare alternativ.

Ingår fria samtal och sms i abonnemang med fri surf?

I samtliga mobilabonnemang med fri surf får du även fria samtal och fria sms. Det spelar alltså ingen roll vilken operatör du tecknar mobilabonnemanget hos.

Kan jag använda mobilabonnemang med fri surf utomlands?

Ja, du kan använda mobilabonnemang med fri surf utomlands, men du har inte tillgång till lika mycket surf som hemma. 

Roamingavgifterna avskaffades 2017 inom EU och EES, vilket har gjort det möjligt att använda mobilabonnemanget till samma kostnad som i Sverige. Operatörerna begränsar dock i princip alltid mängden surf du får ta med dig på resan, och det gäller i synnerhet mobilabonnemangen med fri surf.

Tänk på! Olika operatörer har olika begränsningar när det gäller hur mycket av surfen från ditt abonnemang med fri surf du får ta med dig på utomlandsresan. Kolla upp vad som gäller just hos din operatör.

En operatör får inte ta ut någon extra kostnad för att du använder mobilabonnemanget utomlands. Däremot har operatören möjlighet att helt stänga av mobilabonnemanget från att fungera utomlands.

Vanliga frågor om mobilabonnemang med fri surf

Hur kan det vara så stora prisskillnader på mobilabonnemang med fri surf?

Skillnaderna beror främst på vilket nät som operatören använder, och i vissa fall om abonnemanget har en bindningstid. Även möjligheten till kundtjänst kan skilja sig mellan de olika operatörerna.

När ska man välja ett mobilabonnemang med fri surf?

Du bör välja ett abonnemang med fri surf om du förbrukar stora datamängder. För att det ska vara värt det bör du dock använda närmare 100 GB i månaden, annars finns det billigare mobilabonnemang.

Har jag fri surf även utomlands?

Nej, ingen operatör har i dagsläget fri surf utomlands. Däremot har flera operatörer en viss datamängd som du kan använda inom EU, exempelvis 50 GB.

Finns det några begränsningar i hur mycket jag kan surfa?

Om det finns begränsningar i hur mycket du kan surfa beror på din operatörs policy. Det har rapporterats om användare som blir avstängda för att de missbrukar abonnemanget på olika sätt. Har du en ”normal” dataförbrukning bör det här dock inte vara några problem.

Ingår fria samtal och sms i abonnemanget?

Ja, alla mobilabonnemang med fri surf har även fria sms och samtal.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med fri surf?

I tabellen högst upp på sidan ser du vilka operatörer som erbjuder mobilabonnemang med fri surf.