Kan jag teckna ett abonnemang trots betalningsanmärkning?

Ja, det går att teckna ett mobilabonnemang även om du har en betalningsanmärkning. Det är dock inte alla operatörer som erbjuder den möjligheten. De allra flesta mobiloperatörerna har som krav att du inte får ha någon betalningsanmärkning för att få teckna ett abonnemang.

Har du en betalningsanmärkning kan du teckna ett abonnemang hos Fello, Hallon och Vimla.

De flesta operatörer tar kreditupplysning när du tecknar ett abonnemang

I samband med att du tecknar ett mobilabonnemang eller mobilt bredband gör mobiloperatören en kreditupplysning på dig. Ser operatören att du har en betalningsanmärkning kan du få svårt att teckna abonnemanget. Hos många operatörer är det nämligen ett krav att du inte får ha någon betalningsanmärkning.

Mobiloperatörerna gör kreditupplysningen av säkerhetsskäl. De vill vara säkra på att du har ekonomin för att klara av att betala fakturan för ditt abonnemang. En betalningsanmärkning kan vara en indikation på att du inte har det.

Tips! Om du inte får teckna ett abonnemang kan du skaffa ett kontantkort. Det kan du skaffa även om du har en betalningsanmärkning. Då fyller du på kontantkortet i förväg och laddar på det med en prisplan.

Du kan teckna abonnemang trots betalningsanmärkning hos Fello, Hallon och Vimla

De mest tillåtande operatörerna att teckna abonnemang trots betalningsanmärkning är Fello, Hallon och Vimla. Varken Hallon eller Vimla tar någon kreditupplysning när du tecknar ett abonnemang. De använder andra metoder för att ta reda på om du får teckna något abonnemang eller inte.

Så hanterar operatörerna kunder med betalningsanmärkning.

  • Fello. Gör en bedömning av ditt fall och tar därefter hänsyn till det. Ofta får kunder med betalningsanmärkning teckna abonnemang.
  • Hallon. Drar månadskostnaden i förväg och behöver därför inte göra någon kreditupplysning.
  • Vimla. Gör en kreditkontroll, men om du inte går igenom den på grund av din betalningsanmärkning kan du välja kortbetalning som betalningsperiod. Då fungerar dock inte utlands- och betalsamtal.
Tips! Eftersom det finns risk för obetalda fakturor om du har en betalningsanmärkning kan det vara bra att skaffa ett abonnemang som du kan betala för i förtid.

Du kan inte teckna abonnemang med telefon om du har betalningsanmärkning

Du kan nästan aldrig teckna ett abonnemang tillsammans med en telefon eller surfplatta när du har en betalningsanmärkning. Surfplattan eller mobiltelefonen betalas ofta på avbetalning och det är något många operatörer inte tillåter om du har en betalningsanmärkning.

Tänk på! En betalningsanmärkning finns kvar i tre år från att du fick den. När din betalningsanmärkning försvinner bör du jämföra abonnemangen för att se om du kan hitta något som passar dig bättre.

Svårt att förlänga ditt abonnemang med betalningsanmärkning

Hos en del operatörer kan du välja att förlänga ditt abonnemang när du har mindre än tre månader kvar av bindningstiden. Då kan du få lägre månadskostnad eller få köpa en ny telefon billigare.

Har du en betalningsanmärkning kan det dock vara svårt att förlänga ett abonnemang. Det beror på att operatörerna som är mest tillåtande gällande betalningsanmärkningar inte har några bindningstider på sina abonnemang.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se