Så väljer du rätt kontantkort till ditt larm

Eftersom du bara behöver samtal och sms för ett larm bör du välja ett kontantkort med så lite surf som möjligt, gärna utan surf, eftersom priset blir lägre. Du bör även välja ett kontantkort med lång giltighetstid så att du inte behöver fylla på kontantkortet så ofta.

Jämför även operatörernas olika mobilnät för att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning. Du vill ha bra täckning så att larmet kan varna om någon tar sig in i din bostad.

Fyll på kontantkortet med ett saldo

För att larmet ska fungera behöver du ladda kontantkortet med pengar för samtal och sms. De pengar du laddar på kortet kallas för saldo, och därifrån dras kostnaden när larmet ringer samtal eller skickar meddelanden.

Se till att det alltid finns pengar kvar på saldot. Då behöver du aldrig vara rädd för att larmet inte ska kunna meddela larmcentralen om ett pågående inbrott på grund av att saldot är slut.

Fria samtal och sms rekommenderas inte för kontantkort till larm

Det går att använda ett kontantkort med fria samtal och sms till ett larm. Det kan kännas tryggt för att slippa oroa sig över att saldot tar slut.

Men faktum är att det blir onödigt dyrt. För att ringa och sms:a fritt behövs nämligen ett kontantkort som även innehåller surf, vilket du inte behöver till ett larm. Att då betala för surf är bara en onödig kostnad som du egentligen inte behöver göra.

Dessutom har de flesta kontantkort med fria samtal och sms en giltighetstid på bara 30 dagar. Glömmer du bort att fylla på kontantkortet någon månad blir säkerheten därmed inte alls större. Då är det bättre att ladda med ett saldo som gäller upp till 365 dagar.

Välj ett kontantkort med lång giltighetstid

Se till att du väljer ett kontantkort med lång giltighetstid. Då slipper du även ladda på en ny prisplan hela tiden. Skulle du ha för kort giltighetstid och glömma att ladda på en ny prisplan kan larmet inte meddela dig om något händer.

Den vanligaste giltighetstiden på kontantkort är 30 dagar, men det finns kontantkort med en giltighetstid på både ett halvår och ett år. Kontantkort som är utan surf och som därmed passar för larm har ofta 365 dagars giltighetstid.

Täckningen ska vara bra där du bor

För att ditt larm ska kunna meddela dig vid ett inbrott behöver du ha bra täckning på ditt kontantkort. Olika operatörer har olika bra täckning runt om i Sverige. Därför måste du jämföra operatörernas täckningskartor med varandra. Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor.

Det finns flera operatörer som använder sig av samma mobilnät. Det innebär att du får precis lika bra täckning oavsett vilken operatör du väljer.

Jämför priserna på kontantkortet för att hitta det billigaste

När du har fått fram flera alternativ som du kan ha i ditt larm ska du jämföra priserna. Genom att göra det kan du vara säker på att du skaffar det billigaste kontantkortet som dessutom är det bästa för ditt larm.

Priserna kan överlag skilja sig ganska kraftigt åt mellan olika operatörer. I regel är lågprisoperatörerna klart billigare än de större operatörerna.

Vissa larm fungerar bara med en specifik operatör

Rent teoretiskt fungerar alla kontantkort till larm som använder mobilnätet, så kallade GSM-larm, förutsatt att du har samtal och sms på kontantkortet. En del larm har dock krav på vilka operatörer du kan använda.

När du jämför larmen kan du antingen jämföra alla operatörers kontantkort eller sortera på en specifik operatör om du vet vilken operatör du måste ha till ditt larm.

Kontantkort för larm fungerar som vanliga kontantkort

Ett kontantkort till ditt larm fungerar precis på samma sätt som ett kontantkort till en mobiltelefon. Med hjälp av kontantkortet kan ditt larm både ringa och sms:a. Du anger själv i larminställningarna vilka telefonnummer som larmet ska ringa vid inbrott. Du kan exempelvis låta larmet ringa dig själv, ditt säkerhetsbolag eller dina grannar.

Vid händelser som inte är lika akuta, exempelvis strömavbrott, kan du låta larmet sms:a dina angivna telefonnummer.

Ta bort pinkoden innan du sätter kontantkortet i ett larm

Innan du sätter i ditt kontantkort i larmet måste du ta bort en eventuell pinkod och telefonsvarare. Om ditt kort har en pinkod när du placerar det i larmet kommer larmet inte att fungera som det ska. Larmpanelen kan då inte kommunicera via ditt simkort.

Kontantkort fungerar till både uppkopplade och icke-uppkopplade larm

Det spelar ingen roll om ditt larm är uppkopplat eller inte; ett kontantkort fungerar lika bra ändå. Ett uppkopplat larm är ett larm som är uppkopplat mot en larmcentral. De flesta larmoperatörer rekommenderar att man använder ett uppkopplat larm.

Ett icke-uppkopplat larm är inte uppkopplat mot en larmcentral. I stället meddelas du via sms eller telefon när larmet går igång.

Vanliga frågor om kontantkort till larm

Vilket kontantkort är bäst till larmsystem?

Det finns inget enskilt kontantkort som är bäst för ett larm. Alla kontantkort som har en lång giltighetstid och täckning där du bor kan vara bra alternativ. Hur mycket du behöver ladda det, eller hur många samtal och sms som bör ingå är högst individuellt.

Hur lång giltighetstid ska mitt kontantkort till larm ha?

Ska du beställa ett kontantkort till ett larmsystem bör giltighetstiden vara så lång som möjligt. Väljer du ett kontantkort med en giltighetstid på exempelvis ett år slipper du oroa dig över att kontantkortet ska inaktiveras.

Kan mitt kontantkort ha en pinkod?

Nej, för att sätta ett kontantkort i ett larmsystem måste du vanligtvis ta bort pinkoden. Se därför till att åtgärda detta innan du sätter in ett nytt kontantkort i ett larm.

Kan mitt larm vara bundet till en operatör?

I undantagsfall kan ett larmsystem vara kopplat till en operatör. Men oftast är det helt obundet, vilket innebär att du får välja helt fritt.

Hur vet jag om kontantkortet har täckning i mitt hus?

För att ta reda på om ditt kontantkort har täckning kan du testa kontantkortet i en mobiltelefon först. Får du signal är det troligtvis larmsystemet det är fel på, och inte kontantkortet. Kontrollera även att kontantkortet har ett saldo så att det kan signalera när larmet utlöses.