För att ditt larm ska kunna meddela dig via samtal eller sms om något händer behöver du ett kontantkort. Men det är kanske inte helt lätt att veta vilket slags kontantkort som passar en enhet som inte är en mobiltelefon. Det är här vi kommer in i bilden! På den här sidan guidar vi dig genom kontantkortsdjungeln och berättar vilket kontantkort som enligt vår bedömning passar bäst till larm.

Hur fungerar kontantkort till larm?

Ett kontantkort till ditt larm fungerar precis på samma sätt som ett kontantkort till en mobiltelefon. Med hjälp av kontantkortet kan ditt larm till exempel både ringa och skicka sms. Du anger själv i larminställningarna vilka telefonnummer som larmet ska ringa vid inbrott, exempelvis dig själv, ditt säkerhetsbolag eller dina grannar.

Vid händelser som inte är lika akuta, exempelvis strömavbrott, kan du låta larmet skicka sms till dina angivna telefonnummer.

Tänk på! Innan du sätter i ditt kontantkort i larmet måste du ta bort en eventuell pinkod och telefonsvarare. Om ditt kort har en pinkod när du placerar det i larmet kommer larmet inte att fungera som det ska. Larmpanelen kan då inte kommunicera via ditt simkort.

För att larmet ska fungera behöver du ladda kontantkortet. De pengar du laddar på kortet kallas för saldo, och därifrån dras kostnaden när larmet använder samtal, sms eller surf.

Se till att kontantkortet är laddat

Det är viktigt att du ser till att det alltid finns pengar kvar på kontantkortet så larmet kan meddela larmcentralen om ett pågående inbrott. Är saldot slut kommer larmet inte fungera som det ska. Vissa operatörer erbjuder prenumerationer på kontantkortsladdningar. Då fylls kontantkortet på automatiskt, och du behöver aldrig oroa dig för att pengarna och giltighetstiden tar slut.

Ska jag ha fria samtal och sms till kontantkort för larm?

Det går att använda ett kontantkort med fria samtal och sms till ett larm. Det kan kännas tryggt för att slippa oroa sig över att saldot tar slut. Men faktum är att det ofta blir onödigt dyrt. När ett kontantkort har fria samtal och sms finns det i regel även en viss surfmängd på kortet, och om ditt larm inte behöver någon surf alls för att fungera får du betala för något du ändå inte kommer att använda.

Dessutom har de flesta kontantkort med fria samtal och sms en giltighetstid på bara 30 dagar. Glömmer du bort att fylla på kontantkortet någon månad blir säkerheten således inte alls större. Då är det bättre att ladda med ett saldo som gäller upp till 365 dagar.

Så väljer du rätt kontantkort till ditt larm

Ett kontantkort till larm behöver oftast främst samtal och sms, men i vissa fall även en mindre surfmängd för att fungera. Därför kan du satsa på ett kontantkort som antingen inte har någon surfmängd alls eller en väldigt låg surf, men det beror alltså på vilken typ av larm du har. Oavsett kommer du hyfsat billigt undan eftersom det är surfen som drar upp priserna.

Här nedanför kan du läsa mer om de tre viktigaste sakerna att tänka på när du letar kontantkort till larm.

1. Välj ett kontantkort med lång giltighetstid

Se till att du väljer ett kontantkort med lång giltighetstid. Då slipper du även ladda på en ny prisplan hela tiden. Skulle du ha för kort giltighetstid och glömma att ladda på en ny prisplan kan larmet inte meddela dig om något händer.

Den vanligaste giltighetstiden på kontantkort är 30 dagar, men det finns kontantkort med en giltighetstid på både ett halvår och ett år. Kontantkort som är utan surf och därmed passar för larm har ofta 365 dagars giltighetstid.

2. Täckningen måste vara bra där du bor

För att ditt larm ska kunna meddela dig vid ett inbrott behöver du köpa kontantkort hos en operatör som har god täckning där du bor. Olika operatörer har olika bra täckning runt om i Sverige. Därför måste du jämföra operatörernas täckningskartor med varandra. Täckningskartorna hittar du på operatörernas hemsidor.

Det finns flera operatörer som använder sig av samma mobilnät. Det innebär att du får precis lika bra täckning oavsett vilken operatör du väljer.

3. Jämför priserna på kontantkort för att hitta det billigaste

När du har fått fram några kontantkort som passar ditt larm ska du jämföra priserna. Genom att göra det kan du vara säker på att du skaffar det billigaste kontantkortet som dessutom är det bästa för ditt larm.

Vilket kontantkort är bäst till ett larm?

Halebop Go är det bästa kontantkortet till larm enligt våra rekommendationer. Med Halebop Go laddar du kontantkortet med en valfri summa, som inte har någon giltighetstid. Du får helt enkelt använda upp summan tills den är slut. Du betalar en avgift för varje samtal och sms. Skulle du behöva surf går det att köpa till separat.

Halebop Go
  • Ladda valfri summa
  • Välj till surf om du behöver
  • Ingen giltighetstid

Vissa larm fungerar bara med en specifik operatör

Rent teoretiskt fungerar alla kontantkort som använder mobilnätet till larm. Vissa larm har dock krav på vilka operatörer du kan använda. Har du till exempel ett larm som bara använder 2G-nätet måste du givetvis köpa kontantkort hos en operatör som har ett aktivt 2G-nät.

Viktigt att tänka på är att operatörerna just nu håller på att avveckla både 3G- och 2G-näten i landet, vilket innebär att de enheter som bara använder dessa tekniker inom kort riskerar att bli obrukbara. Du som har ett larm med några år på nacken bör därför kolla upp vad som gäller för din enhet, och om du är på jakt efter nytt larm bör du alltså välja ett som har stöd för 4G.

Vanliga frågor om kontantkort till larm

Fungerar kontantkort både till uppkopplade och ouppkopplade larm?

Ja, det spelar ingen roll om ditt larm är uppkopplat eller inte; ett kontantkort fungerar oavsett. 

Hur lång giltighetstid ska ett kontantkort till larm ha?

Ska du beställa ett kontantkort till ett larmsystem bör giltighetstiden vara så lång som möjligt. Väljer du ett kontantkort med en giltighetstid på exempelvis ett år slipper du oroa dig över att kontantkortet ska inaktiveras.

Kan mitt kontantkort ha en pinkod?

Nej, för att sätta ett kontantkort i ett larmsystem måste du vanligtvis ta bort pinkoden. Se därför till att fixa det innan du sätter in ett nytt kontantkort i ett larm.

Kan mitt larm vara bundet till en operatör?

I undantagsfall kan ett larmsystem vara kopplat till en operatör. Men oftast är det obundet, vilket innebär att du får välja operatör helt fritt.

Hur vet jag om kontantkortet har täckning i mitt hus?

För att ta reda på om ditt kontantkort har täckning kan du först testa kontantkortet i en mobiltelefon. Får du signal är det troligtvis larmsystemet det är fel på, och inte kontantkortet. Kontrollera även att kontantkortet har ett saldo så att det kan signalera när larmet utlöses.