Vad är bredband via ADSL?

 ADSL står för Assymetrical Digital Subscriber Line, och är en fast bredbandstyp som ger dig som ansluten till kopparnätet internet via telejacket. Detta har länge varit den allra vanligaste formen av fast bredband i Sverige, men nu håller operatörerna på att avveckla kopparnäten till förmån för de betydligt snabbare och stabilare fibernäten. År 2026 beräknas kopparnäten vara helt avvecklade i landet, men redan nu är det flera bredbandsleverantörer som har slutat erbjuda nya abonnemang för ADSL.

På den här sidan ska vi berätta mer om vad som kan vara bra att tänka på när det gäller ADSL, vilka fördelar och nackdelar som finns och vilka andra typer av bredband du kan välja om du inte kan få ADSL.

Fördelar

  • Stabilt
  • Relativt billigt

Nackdelar

  • Något lägre hastighet
  • Nätet kan påverkas negativt av väder och vind
  • Inte ett framtidssäkert alternativ

Vad kostar bredband via ADSL?

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att ett abonnemang för ADSL kostar mellan 300 och 500 kronor i månaden. Men priserna varierar beroende på vilken leverantör du kan få och vilka hastigheter du väljer. Precis som med andra typer av fast bredband kan priserna även variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet du bor. Så sök på din adress här nedanför för att se vad ADSL kostar just för dig.

Vad behöver jag för att få ADSL?

För att du ska kunna få bredband via ADSL måste du först och främst ha ett telejack. Många hem har fortfarande sådana uttag, även om färre hus byggs med telejack till följd av mobiltelefonernas framfart.

Tänk på! I vissa fall behöver du även ett telefonabonnemang för att kunna få bredband via ADSL. Hör med leverantören vad som gäller..

Dessutom behöver du ett modem och en ADSL-sladd som kopplar den analoga förbindelsen (telenätet) med modemet och routern. Modemet översätter signaler och data så att du får internet, och skickar sedan vidare “översättningen” till routern som i sin tur fördelar internet till alla uppkopplade enheter. 

Måste man ha både modem och router?

Man kan också använda bara modemet, genom att koppla det direkt till en dator. Men då kan bara en enhet vara uppkopplad mot internet i taget. Dessutom är det inte alla datorer som i dag har möjlighet att kopplas direkt mot modemet eftersom det krävs ett speciellt uttag i enheten.

I dag har de flesta routrar dock ett inbyggt modem, så det är egentligen inget du behöver fundera så mycket på.

Vilka hastigheter kan jag få med bredband via ADSL?

Maxhastigheten för ADSL ligger på 24 Mbit/s nedströms och 8 Mbit/s uppströms. Det är med andra ord betydligt lägre än både bredband via fiber och bredband via kabel-tv. Med rätt förutsättningar och under optimala förhållanden kan även mobilt bredband vara snabbare än ADSL.

Men med det sagt är 24 Mbit/s i nedladdningshastighet fortfarande tillräckligt för att klara många av de aktiviteter vi sysslar med när vi är uppkopplade mot internet. Här nedanför ser du några exempel.

Med bredband via ADSL kan du till exempel

  • Streama film på tjänster såsom Netflix
  • Lyssna på musik
  • Surfa
  • Mejla
  • Spela (vissa) spel online

Däremot är uppladdningshastigheten den stora begränsningen med ADSL. Den är nämligen inte tillräckligt hög för att ladda upp mycket material. Och då bör man komma ihåg att 8 Mbit/s alltså är den teoretiska maxhastigheten. I praktiken är uppladdningshastigheten ofta ännu lägre än så.

VDSL är snabbare, men har kortare räckvidd

Använder man en VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) i stället för ADSL kan man som mest komma upp i 60 Mbit/s. Både ADSL och VDSL kopplas in i telejacket, det är bara sladdtypen som skiljer dem åt. De fungerar på nästan samma sätt, men fördelen är alltså att VDSL ger högre hastigheter än ADSL. Nackdelen är att VDSL inte har lika lång räckvidd.

Vad ska jag välja i stället för ADSL?

Som vi nämnde tidigare är bredband via ADSL inte något framtidssäkert bredbandsalternativ. Om du inte skaffar ett annat slags bredband redan nu kommer du ändå att behöva göra det inom bara ett par år. Här nedanför ser du vilka andra alternativ som finns på marknaden i dag.

I stället för ADSL kan du teckna

Men det är som vanligt din adress som avgör vilka bredbandstyper som är tillgängliga just för dig. Mobilt bredband kan de allra flesta teckna oavsett var i landet man bor (säkerställ bara att du väljer en operatör med god täckning där du bor), men annars varierar tillgängligheten mellan olika delar av landet.

Sök på din adress och se vilka bredband som du kan få där du bor.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Kan man få både tv och bredband via ADSL?

Ja. Genom att koppla ADSL till routern och routern till din tv via en HDMI-sladd är det möjligt att få både tv och internet via ADSL.

Kommer ADSL att ersättas av fiber?

Ja, avvecklingen av kopparnätet har redan påbörjats.

Är bredband via ADSL mindre säkert än andra bredband?

Nej, ADSL-bredband är inte mindre säkert än något annat bredband.

Är ADSL och VDSL samma sak?

Nej, det är inte samma sak. ADSL står för Asymmetrical Digital Subscriber Line. VDSL står för Very High Speed Digital Subscriber Line. Skillnaden dem emellan avslöjas i namnet, då VDSL har stöd för mycket snabbare överföring av data än vad ADSL har. Däremot pluggas de in i samma uttag och fungerar på ungefär samma sätt.

Finns det abonnemang för ADSL-bredband utan bindningstid?

Ja, det finns det absolut. Skriv in din adress i vår sökfunktion för att hitta det bästa bredbandet utan bindningstid för dig.

Kan man ha bredband via ADSL utan fast telefoni?

Ja, oftast behöver du inte ha något telefonabonnemang för att kunna få bredband via ADSL, utan det räcker med att du har ett telejack i fastigheten.