Vad är bredband via ADSL?

Bredband via ADSL är en bredbandstyp som använder telejacket för att ge dig internet. Denna bredbandstyp använder därmed kopparnätet för att skicka och ta emot data. 

Kopparnätet är samma nät som våra fasta telefoner rör sig via. Därför kallas ADSL-bredband också för bredband via telenätet. ADSL står för Assymetrical Digital Subscriber Line.

Något som kan vara bra att veta är att kopparnäten håller på att stängas ner till förmån för fibernäten. Bredband via ADSL är alltså inte ett särskilt framtidssäkert alternativ. I Sverige har man i stället valt att satsa på att de flesta ska ha tillgång till fiber.

Fördelar

 • Stabilt
 • Förhållandevis billigt

Nackdelar

 • Något lägre hastighet
 • Nätet kan påverkas negativt av väder och vind
 • Inte ett framtidssäkert alternativ

Vad kostar bredband via ADSL?

Priserna för bredband via telenätet varierar mellan olika operatörer. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att ett abonnemang kostar mellan 300 och 500 kronor i månaden. Men priset beror förstås också på faktorer som hur snabbt internet du vill ha och om du letar efter ett abonnemang med eller utan bindningstid.

Skriv in din adress i sökfältet ovan för att hitta det bästa bredbandet via ADSL för dig och dina behov. Jämför enkelt med andra tillgängliga abonnemang för ADSL och hitta din favorit!

Hur får jag bredband via ADSL

För att få bredband via ADSL behöver du:

 • Ett telefonjack
 • En ADSL
 • Ett modem
 • En router
 • Ett abonnemang för bredband via ADSL

Ofta får man ett kit med sladdar, modem och router när man tecknar ett ADSL-abonnemang. 

Telefonjack och ADSL

För att över huvud taget kunna skaffa bredband via ADSL behöver du ha ett telejack. Många hem har fortfarande sådana uttag, även om färre hus byggs med telejack till följd av mobiltelefonernas framfart. Dessutom behöver du ett modem och en ADSL, det vill säga själva sladden som kopplar den analoga förbindelsen (telenätet) med den digitala (modemet/routern).

Modem och router

Om ADSL är kopplingen mellan den analoga förbindelsen i telenätet och den digitala i modemet, så är modemet översättaren. Det modemet gör är nämligen att den översätter signaler och data, så att vi i förlängningen får internet.

Därefter skickar modemet “översättningen” till routern som i sin tur fördelar internet till alla uppkopplade enheter. 

Tänk på! I dag finns det routers som har ett modem inbyggt. Det innebär alltså att du inte nödvändigtvis behöver köpa både en router och ett modem.

Man kan också använda bara modemet, genom att koppla det direkt till en dator. Men då kan bara en enhet vara uppkopplad mot internet i taget. Dessutom är det inte alla datorer som i dag har möjlighet att kopplas direkt mot modemet eftersom det krävs ett speciellt uttag i enheten.

En router gör internet mer flexibelt och du kan ha hur många uppkopplade enheter du vill samtidigt. Notera dock att ju fler som är uppkopplade mot routern, desto långsammare blir internet.

Vilka hastigheter kan jag få med bredband via ADSL?

Maxhastigheten för ADSL-bredband ligger på 24 Mbit/s, vilket alltså är betydligt lägre än bredband via kabel-tv, mobilt bredband och bredband via fiber.

Uppladdningshastigheten är dessutom ännu lägre än nedladdningshastigheten och kommer inte upp högre än till runt 8 Mbit/s. 

Vad ADSL:s hastigheter kan användas till

24 Mbit/s kanske låter som väldigt lite – och i jämförelse med exempelvis bredband via fiber, där man kommer upp i 1 200 Mbit/s, är ADSL förstås väldigt långsamt. Samtidigt är 24 Mbit/s tillräckligt för de flesta aktiviteter som många av oss ägnar oss åt.

Med bredband via ADSL kan du bland annat:

 • Streama film på tjänster såsom Netflix
 • Lyssna på musik
 • Surfa
 • Mejla
 • Spela (vissa) spel online

Däremot är uppladdningshastigheten på 8 Mbit/s kanske vad som begränsar ADSL-bredband mest. Den hastigheten är nämligen inte tillräcklig för att ladda upp mycket material till molnet, eller till internet. Och då bör man komma ihåg att 8 Mbit/s alltså är maxhastigheten för uppladdning som ADSL kommer upp i. Vid lägre hastigheter klarar bredband via ADSL inte av att ladda upp tyngre filer.

VDSL – snabbare alternativ men kortare räckvidd

Använder man en VDSL i stället för ADSL kan man i kontrast till 24 Mbit/s komma upp i 60 Mbit/s. Både ADSL och VDSL kopplas in i telejacket, det är bara sladdtypen som skiljer dem åt. De fungerar på nästan samma sätt, skillnaden är att VDSL ger högre hastigheter än ADSL. Nackdelen är att VDSL inte har lika lång räckvidd som ADSL.

ADSL når längre än VDSL från telestationerna och är ett stabilt och pålitligt alternativ, om än lite långsamt.

Ska jag välja ADSL eller mobilt bredband?

Om du behöver ett pålitligt bredband på en plats där den mobila täckningen sviktar är ADSL vinnaren. Men om du vet med dig att du vill ha bredband i en fastighet där mobilnätet har bra täckning, då kan ett mobilt bredband vara att föredra.

Anledningen är att bredband via ADSL har begränsade hastigheter. I takt med att programvara och appar utvecklas krävs mer och mer av våra bredband, särskilt gällande datakapacitet och hastighet. 

ADSL behöver för den delen inte vara ett dåligt alternativ till bredband, men man bör vara medveten om dess brister innan man bestämmer sig.

Billigaste bredbandet via ADSL

Det enklaste sättet att hitta det billigaste abonnemang för ADSL är att söka på din adress här nedanför. Priset kan nämligen variera beroende på var du bor. Ett exakt likadant abonnemang kan ha olika pris på olika platser i Sverige.

Är ADSL-bredband bra för företag?

Om det är ett företag som inte är i behov av att ladda upp material på internet: Ja. Om det är ett företag som är i behov av att både ladda ner och ladda upp material: Nej.

Kort och gott är det hastigheten som är ADSL-bredbandets stora nackdel. Eftersom det bara kommer upp i 8 Mbit/s i uppladdningshastighet och maximalt 24 Mbit/s i nedladdningshastighet är det ingen gigant på bredbandsmarknaden, sett till hastigheten.

Däremot har bredband via ADSL en solklar fördel i det att bredbandet är stabilt och pålitligt. Det är dock inte lika framtidssäkert som andra alternativ.

Vi råder dig att också jämföra tillgängliga erbjudanden för bredband via fiber, som lämpar sig bra för företag.

Vanliga frågor om bredband via ADSL

Kan man få både tv och bredband via ADSL?

Ja. Genom att koppla ADSL till routern och routern till din tv via en HDMI-sladd är det möjligt att få både tv och internet via ADSL.

Kommer ADSL att ersättas av fiber?

Ja, i sinom tid. Det pågår diskussioner om när och hur kopparnätet (som ADSL använder) ska avvecklas. Inom en överskådlig framtid kommer dock bredband via ADSL fortfarande att vara kvar.

Är bredband via ADSL mindre säkert än andra bredband?

Nej, ADSL-bredband är inte mindre säkert än något annat bredband.

Är ADSL och VDSL samma sak?

Nej, det är inte samma sak. ADSL står för Asymmetrical Digital Subscriber Line. VDSL står för Very High Speed Digital Subscriber Line. Skillnaden dem emellan avslöjas i namnet, då VDSL har stöd för mycket snabbare överföring av data än vad ADSL har. Däremot pluggas de in i samma uttag och fungerar på ungefär samma sätt.

Finns det abonnemang för ADSL-bredband utan bindningstid?

Ja, det finns det absolut. Skriv in din adress i vår sökfunktion för att hitta det bästa bredbandet utan bindningstid för dig.

Kan man ha bredband via ADSL utan fast telefoni?

Ja, oftast behöver du inte ha något telefonabonnemang för att kunna få bredband via ADSL, utan det räcker med att du har ett telejack i fastigheten.