Finns det mobilt bredband med stöd för 5G?

Nej, i dagsläget verkar det inte finnas någon svensk operatör som erbjuder mobilt bredband med stöd för 5G. De operatörer som erbjuder 5G har valt att inledningsvis lansera mobilabonnemang med stöd för den nya tekniken, men än så länge är även det utbudet något begränsat. 5G ingår vanligtvis bara i abonnemangen med mest surf.

När lanserar operatörerna mobilt bredband med 5G?

Ingen av operatörerna skriver något om exakt när deras abonnemang för mobilt bredband kommer uppdateras med 5G, men med tanke på att 5G-utbyggnaden pågår för fullt är det inte helt orimligt att anta att en lansering kommer ske någon gång under de kommande åren.

En möjlig förklaring till varför operatörerna ligger lite lågt med att lansera 5G-kompatibla mobila bredband är att det ännu inte finns så många surfplattor och laptops (det vill säga enheter som ofta används tillsammans med mobilt bredband) som har stöd för 5G. Du behöver ju nämligen båda delarna för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

Vilka fördelar finns det med mobilt bredband som har stöd för 5G?

Med ett abonnemang för mobilt bredband som har stöd för 5G, och en enhet som stödjer tekniken, kan du koppla upp dig mot operatörens 5G-nät och få tillgång till riktigt höga datahastigheter och kortare svarstider. 5G-nätet har dessutom betydligt större kapacitet än sina föregångare, vilket innebär att fler enheter kan vara uppkopplade samtidigt.

Vad behöver jag för att kunna skaffa mobilt bredband med 5G?

När operatörerna väl lanserar abonnemang för mobilt bredband med stöd för 5G finns det några saker du ska ha i åtanke innan du klickar på beställningsknappen. För det första ska du hitta en operatör som kan erbjuda god täckning i mobilnätet där du bor. Spana in täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor. Där kan du i regel även skriva in din adress för att få ett mer exakt resultat.

Sedan måste du även ha en enhet som har stöd för 5G, till exempel en surfplatta eller laptop. Om du vill kunna dela ditt mobila bredband måste du även ha en 5G-kompatibel router.

Jämför operatörernas erbjudanden för att hitta det bästa mobila bredbandet med 5G

Vi kommer att uppdatera den här sidan med en jämförelsetabell när operatörerna börjar erbjuda mobilt bredband med 5G. Då kommer du kunna filtrera din sökning utifrån dina egna behov och önskemål.

Du ska som sagt tänka lite extra på operatörens täckning där du bor, men även utbudet av surfmängder och eventuella bindnings- och uppsägningstider. Efter det kan du jämföra priserna. Du har då större chans att hitta ett mobilt bredband med 5G som matchar dina behov och önskemål såväl som din plånbok.

Vanliga frågor om mobilt bredband 5G

Finns det mobilt bredband med stöd för 5G?

Nej, i dagsläget verkar det faktiskt inte finnas någon svensk operatör som erbjuder mobilt bredband med 5G. De flesta har valt att börja med att 5G-uppdatera mobilabonnemangen, men det är ju inte helt orimligt att tro att de mobila bredbanden står näst på tur.

Vilka fördelar har mobilt bredband med 5G?

Med ett mobilt bredband med stöd för 5G kan du koppla upp dig mot operatörens 5G-nät och till exempel få tillgång till högre datahastigheter och kortare svarstider.

Vad krävs för att kunna skaffa mobilt bredband med 5G?

När operatörerna väl börjar erbjuda mobilt bredband med 5G behöver du förutom själva abonnemanget även en enhet, till exempel en surfplatta eller laptop, som har stöd för tekniken. Om du vill kunna dela det mobila bredbandet med andra behöver du även en 5G-kompatibel router.

Kommer mobilt bredband med 5G vara dyrare än andra mobila bredband?

Det är svårt att säga så här på förhand, men om operatörerna går i samma linje som med mobilabonnemangen så kommer det förmodligen vara de mobila bredbanden med mest surf som först utrustas med 5G och då är de ju även dyrare.