Hur får jag ett billigt mobilt bredband som student?

Du som studerar har chans att få mobilt bredband lite billigare. Om du jämför alternativen och utnyttjar vissa rabatter som finns kan du få en riktigt bra deal hos någon av operatörerna.

De flesta studentrabatter som finns för mobilt bredband är i samarbete med Studentkortet eller Mecenatkortet. I regel behöver du alltså ha något av dem för att få teckna mobilt bredband till studentpris. Men det händer också att operatörer har egna rabatter som du kan ta del av som student, till exempel upp till en viss ålder.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet för studenter?

Det mobila bredband som uppfyller dina kriterier till det lägsta priset är billigast för dig som studerar. Det kan därför variera beroende på vad du behöver hos det mobila bredbandet.

Tänk på att inte bara välja det billigaste mobila bredbandet du kan hitta, utan börja med att jämföra alternativen. Det billigaste mobila bredbandet behöver inte per automatik vara det bästa. Det måste även leva upp till dina förväntningar.

Det billigaste för dig behöver inte ens vara ett studenterbjudande på mobilt bredband. Det finns många operatörer med riktigt låga priser även utan studentrabatt. Jämför därför både vanliga mobila bredband och erbjudanden för studenter för att se vilket som passar dig.

Bestäm vilken surfmängd du vill ha

Innan du jämför bör du fundera över vilken surfmängd du vill ha. Hur mycket surf du väljer kommer i slutändan påverka vad du kan göra med det mobila bredbandet. För vanligt surfande på webben krävs inga högre mängder, men om du däremot vill ladda ner filer eller streama filmer behöver du mer surf.

Det gäller att hitta en datamängd som passar dina surfvanor. Du ska inte välja mer data än du faktiskt förbrukar. Som student är ekonomin ofta ansträngd och det sista du vill göra är att spendera mer pengar än du behöver. 

Du ska dock inte välja för lite surf heller. Är surfmängden för låg kan du inte surfa så mycket som du vill. Det kan framför allt bli ett problem om du ska använda det mobila bredbandet för att göra ett skolarbete och surfen tar slut.

Tips! Det finns inte så många mobila bredband för studenter. Men du kan spara mycket pengar genom att jämföra vanliga mobila bredband och hitta det lägsta priset.

När du vet hur mycket surf du behöver ska du jämföra operatörernas täckningskartor med varandra. Då kan du ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du kommer att surfa som mest.

Sist av allt ska du jämföra priserna med varandra. Då kommer du att få det billigaste abonnemanget av dem som passar dig.

Så hittar du bästa och billigaste bredbandet för dig

  1. Bestäm vilken surfmängd du vill ha. Är du osäker på vilken surfmängd du ska välja kan du läsa vår guide om hur mycket surf man behöver.
  2. Jämför operatörernas täckningskartor för att ta reda på vilka operatörer som har bra täckning där du kommer använda bredbandet.
  3. Jämför priser. Sist av allt kan du jämföra priserna. På så sätt hittar du det bästa mobila bredbandet som även uppfyller dina kriterier.

Bästa mobila bredbandet för studenter

Chili Mobils mobila bredband med fri surf är det bästa för studenter enligt oss. Hos Chili får du alltid fri surf, men du väljer vilken hastighet du vill ha. Vi rekommenderar att du väljer upp till 100 Mbit/s för att du ska kunna plugga, kolla film och annat viktigt utan problem!

För några extra kronor i månaden ingår också Viaplay.

Vem kan teckna mobilt bredband för studenter?

För att kunna få studentrabatt behöver du plugga på antingen gymnasial nivå eller eftergymnasial nivå. I regel måste utbildningen ge dig rätt till stöd från CSN för att du ska få utnyttja rabatten. Är du under 18 år får du inte teckna abonnemang själv, utan då måste din målsman göra det.

Du behöver också ha antingen Mecenatkortet eller Studentkortet för att få deras rabatter. Bägge korten kan du skaffa i samband med att du börjar plugga.

Vilken studentrabatt kan jag få på mobilt bredband?

Vad du kan få för rabatt varierar mellan olika operatörer och olika mobila bredband. Rabatterna byts ut då och då, så det går inte att säga exakt hur erbjudandet ser ut just när du vill teckna ditt mobila bredband.

Exempelvis kan rabatten gälla en viss surfmängd, eller så får du olika stor rabatt ju mer surf du vill ha. Ibland gäller studentrabatten en begränsad tid, och i andra fall kan du ha kvar eller förlänga rabatten så länge du fortfarande studerar.

Vilka fördelar finns med mobilt bredband för studenter?

Mobilt bredband har flera fördelar som du kan dra nytta av som student. Internetuppkoppling behövs både till studier och fritid, och är bredbandet mobilt är du också fri att koppla upp dig var du än är.

Fördelar med mobilt bredband för studenter

  • Plugga var du vill. Ett mobilt bredband sitter i ett simkort som du lätt kan ta med dig överallt. Så länge du har täckning i operatörens nät är det bara att sätta in simkortet i din enhet och börja surfa.
  • Billigare än fast bredband. Det kostar mindre att skaffa mobilt bredband än att installera och teckna fast bredband till hemmet.
  • Välj när du vill säga upp bredbandet. Mobila bredband är nästan alltid utan bindningstid. Därför är du fri att säga upp ditt mobila bredband när du inte behöver det längre eller om du vill byta till ett annat bredband.

Kan jag använda mobilt bredband på resa i utlandet?

Vissa operatörers mobila bredband går att använda utomlands, medan andra bara fungerar i Sverige. Det gäller även för dig som tecknar mobilt bredband som student. Du bör därför titta noga på villkoren för det mobila bredband du tecknar.

De mobila bredband som fungerar utomlands gäller oftast i EU- och EES-länder, men mer sällan utanför EU. De flesta gånger är surfmängden dessutom begränsad när du använder den i utlandet. Hur mycket surf som är tillgänglig på utlandsresan varierar mellan också mellan olika operatörer.

Vanliga frågor om mobila bredband för studenter

Vilka operatörer har mobilt bredband för studenter?

Studenterbjudanden på mobilt bredband kan bytas ut då och då, så det går inte att säga generellt vilka operatörer som har det. Har du Mecenatkort eller Studentkort kan du titta på deras hemsida vilka rabatter som gäller för tillfället. Du hittar alla operatörer på marknaden i vår tabell över mobilt bredband för studenter.

Finns det mobilt bredband med fri surf för studenter?

Det finns mobila bredband med fri surf som du kan teckna som student. Du kan alltid kolla om det finns studentrabatter som gäller abonnemangen med fri surf, annars kan du teckna det till ordinarie pris.

Hur tecknar jag mobilt bredband med studentrabatt?

Ofta behöver du teckna mobilt bredband via Studentkortet eller Mecenatkortet för att få rabatt. I andra fall kan du teckna mobilt bredband direkt hos operatören och ange att du är student.

Hur kan jag teckna mobilt bredband om jag är under 18 år?

Är du under 18 år kan du inte teckna mobilt bredband själv, men du kan fortfarande få studentrabatt. Skillnaden är att din målsman måste stå på abonnemanget, eftersom du enligt lag inte får teckna några avtal.

Hur mycket surf behöver jag som student?

Det beror helt på dina surfvanor. Se till att välja en surfmängd som kommer så nära din användning som möjligt, så att du varken betalar för mycket eller riskerar att surfen tar slut.

Var kan jag använda mobilt bredband för studenter?

Du kan använda ditt mobila bredband i hela Sverige där din operatör har täckning. Ska du resa utomlands har vissa operatörer en begränsad surfpott inom EU. Reser du utanför EU kan du oftast inte använda ditt mobila bredband över huvud taget.