Vad är bredband via kabel-tv?

Bredband via kabel-tv är en internetuppkoppling via ett uttag för kabel-tv, alltså samma uttag som kan användas till just kabel-tv. Nätverket kallas för koaxialkabelnätverk. Ett sådant bredband kallas därför ibland bredband via koax, eller det något missvisande FiberKoax.

Det är vanligt med koax-bredband i Sverige, även om det antagligen kommer att försvinna mer och mer i takt med att bredband via fiber tar över. I dag står leverantörer som Tele2 för den största delen av abonnemang för bredband via kabel-tv.

Fördelar

  • Stabil uppkoppling
  • (Förhållandevis) höga hastigheter
  • Obegränsad data

Nackdelar

  • Kräver speciella förutsättningar
  • Inte lika snabbt som fiber
  • Inte lika flexibelt som mobilt bredband

Hur får jag bredband genom kabel-tv?

För att få bredband genom kabel-tv behöver du följande:

  • Ett uttag med skruvanslutning för data. Först måste du titta om din fastighet över huvud taget har ett uttag med skruvanslutning för data. Ett sådant uttag kallades förut för “tre hål i väggen”. Om du har ett sådant uttag kan du skaffa bredband via koax, eller bredband via FiberKoax som det också kallas.
  • Ett abonnemang. Förutsatt att du har rätt typ av uttag i fastigheten måste du även skaffa ett abonnemang för bredband via kabel-tv. Det gör du enklast genom att skriva in din adress i sökfältet högre upp på den här sidan.
  • Ett modem. Du behöver ett modem som kan ansluta den digitala utrustningen med den analoga.
  • En DOCSIS. DOCSIS är en speciell typ av kabel som kopplar ihop modemet med uttaget i väggen.
  • En router. Om du vill att flera enheter ska kunna ansluta samtidigt till ditt internet behöver du även en router. I vissa routermodeller finns ett modem redan inbyggt. Då behöver du inte införskaffa både en router och ett modem, utan det räcker med routern.

Många operatörer skickar hem all utrustning du behöver för att få bredbandet att fungera när du tecknar ett abonnemang med dem. Se därför till att kolla med leverantören innan du skaffar router, DOCSIS och eventuellt modem.

Modem för bredband via kabel-tv

För att kunna få koax-bredband behöver du ett modem. Anledningen till att du behöver ett modem är att modemet ansluter din enhet (dator) till internet. 

Modemet ansluter alltså din digitala utrustning till en analog förbindelse, vilket i det här fallet är din kabel-tv. Modemet är en viktig del till ditt kabelbredband – utan det kommer du helt enkelt inte ut på nätet.

Hur fungerar bredband via koax med DOCSIS?

DOCSIS är vad man kallar den kabel som kopplar ihop modemet med uttaget i väggen. Förkortningen står för Data Over Cable Service Interface Specification.

Visste du? Det är vilken DOCSIS du har som i slutändan begränsar hur snabbt bredband via kabel-tv som du kan få. 

DOCSIS finns i flera varianter och i dag har det kommit moderna varianter som kan stödja hastigheter upp till 1 200 Mbit/s. Äldre varianter stödjer inte särskilt snabba hastigheter och det kan därför vara värt att investera i en modernare variant om du är ute efter ett bredband via kabel-tv.

Router för bredband via kabel-tv

I dag vill de flesta ha möjlighet att koppla upp fler enheter än bara datorn till internet. När det gäller bredband via koax behöver du då skaffa en router. Ett modem kan nämligen inte fungera som en router.

Tänk på! I vissa routermodeller finns ett modem redan inbyggt. Då behöver du inte både en router och ett modem, utan det räcker med routern.

En router agerar lite som en hub. Å ena sidan är den kopplad till modemet, det vill säga internet. Å andra sidan är den kopplad till alla enheter som du vill ha internet till. En router är därför förutsättningen för att du ska kunna ha till exempel både mobil och dator kopplad mot internet.

Vilken hastighet har koax-bredband?

Koax-bredband har en stabil uppkoppling och förhållandevis god hastighet. Den maximala hastighet som erbjuds i teorin är 1 200 Mbit/s, men det är väldigt sällan man ser de hastigheterna i praktiken.

Beroende på vilka förutsättningar som finns kring och i din fastighet kan du få bredband via kabel-tv som rör sig mellan 50 Mbit/s och 1 200 Mbit/s.

Det är med andra ord inte lika snabbt som exempelvis bredband via fiber.

DOCSIS kan bromsa hastigheten

Glöm inte bort DOCSIS när du väljer abonnemang. Vad menar vi med det? Jo, eftersom olika DOCSIS har stöd för olika hastigheter är det viktigt att fundera på vilken variant du har hemma – och om det eventuellt är värt att investera i en ny.

Det vore exempelvis olyckligt om du börjar abonnera på en hastighet om 250/100 Mbit/s när din DOCSIS inte klarar av mer än 100/10 Mbit/s eller ännu lägre hastigheter.

Vanliga frågor om bredband via kabel-tv

Vad är FiberKoax?

FiberKoax är samma sak som bredband via kabel-tv.

Är bredband via kabel-tv eller stadsnät bäst?

Man brukar säga att bredband via stadsnät är bättre. Men om man inte har möjlighet att skaffa internet via fiberoptik är bredband via kabel-tv ett bra alternativ.

Vad är skillnaden mellan bredband via kabel-tv och bredband via fiber?

Det är två helt olika typer av bredband, även om båda är fasta bredband. Bredband via fiber använder ljus som skickas genom kablar med glasfiber. Bredband via kabel-tv använder uttag som har skruvanslutning för data, något som brukade kallas för “tre hål i väggen”.

Ska jag välja mobilt bredband eller bredband genom kabel-tv?

Det beror på flera faktorer, bland annat på vilken sorts bredband du vill ha. Ett mobilt bredband ger ökad flexibilitet men är inte lika pålitligt som fast bredband, vilket bredband genom kabel-tv är. Du kan också ofta få högre hastigheter via ett fast bredband än via ett mobilt bredband.

När försvinner bredband via kabel-tv?

Det finns i dag inga specifika uppgifter om när den här bredbandsformen kommer att försvinna. Det vi vet är att bredband via kabel-tv hade som starkast utveckling i början av 2000-talet och att det i dag knappt byggs några nät för kabel-tv. Sannolikt kommer bredband via kabel-tv att fasas ut när andra bredbandsalternativ utvecklas.

Hur vet man om man har kabel-tv?

Man vet att man har uttag som stödjer kabel-tv om man har något som tidigare kallades för “tre hål i väggen”, vilket i dag benämns som skruvanslutning för data.