Skillnaden mellan 2G, 3G, 4G och 5G
Hastigheterna, svarstiderna och kapaciteten är de största skillnaderna mellan 2G, 3G, 4G och 5G, vilket inte är så konstigt eftersom de baseras på olika teknologier och har utvecklats under olika årtionden. På den här sidan berättar vi mer om skillnaderna, vilka syften de olika nätverken fyller eller har fyllt och hur framtiden ser ut för respektive nätverk.
2G/GSM lade grunden för den digitala tekniken
Med 1G introducerades trådlösa analoga telefonitjänster, men det var när 2G/GSM lanserades i början av 1990-talet som tekniken gick från analog till digital. I och med 2G-lansering lades faktiskt grunden till den trådlösa teknik vi använder i dag. 2G/GSM har framför allt använts för samtal och sms och M2M-kommunikation (Machine to Machine) som larm och betalterminaler, eftersom näthastigheterna är för låga för surf och andra aktiviteter som kräver hyfsat snabb internetuppkoppling.
Hastigheterna och dataöverföringsmöjligheterna förbättrades förvisso något när nätet uppgraderades med GPRS (General Packet Radio Services), och ytterligare lite till när EDGE-tekniken (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) lanserades. Men i takt med att våra digitala behov och krav på snabb uppkoppling har ökat har intresset för 2G bara blivit svagare, och operatörerna har därför valt att stänga ner nätverket för att kunna satsa mer på 4G och 5G.
Med 3G blev det möjligt att ”surfa på nätet”
3G lanserades på bredare front i början av 2000-talet, och kunde tack vare sin kärnstruktur (UMTS) erbjuda högre hastigheter än tidigare nätverk. Det blev plötsligt möjligt att surfa på internet, skicka mejl och ladda ner bilder och video.
3G-hastigheterna är förvisso betydligt högre än 2G-hastigheterna, men de är inte tillräckligt höga för att uppfylla våra allt större behov av snabb och sömlös uppkoppling. Det är möjligt att surfa i 3G, men under de senaste åren har nätverket främst använts för röstsamtal. Nu har dock 4G och 5G tagit över allt fler av 3G-nätens användningsområden, och kan dessutom leverera högre hastigheter och större kapacitet. Operatörerna har därför beslutat att även lägga ner 3G-näten.
När försvinner 2G och 3G?
Operatörerna har som sagt redan påbörjat avvecklingen av både 2G och 3G, och räknar med att nätverken ska vara helt nedlagda senast i slutet av 2025. Enligt operatörerna själva ska du som kund inte påverkas så mycket alls av nedläggningen, men har du till exempel en äldre mobil eller router kan du behöva ändra vissa inställningar eller helt enkelt uppgradera till en nyare modell.
Info! Telia har beslutat att skjuta upp sin avveckling av 2G-nätet till 2027. Syftet är att underlätta övergången till modernare nät eftersom många uppkopplade enheter, som larm och övervakningskameror, fortfarande använder 2G/GSM.
Om du har en relativt ny mobil eller router ska du inte behöva göra något mer än att möjligen kontrollera att enheten är inställd på att använda 4G eller högre. Här nedanför ser du hur du hanterar nätverksinställningar på Iphone respektive Android.
Välj nätverk på Iphone
- Gå till Inställningar.
- Gå till Mobilnät > Alternativ för mobildata > Röst och data.
- Ställ in 4G eller högre.
- För att förbättra samtalskvaliteten kan du aktivera VoLTE.
Välj nätverk på Android
- Gå till Inställningar.
- Välj Wifi och nätverk > SIM och nätverk > Nätverkstyp.
- Ställ in 4G eller högre.
- Aktivera VoLTE för bättre samtalskvalitet.
När det gäller Android-mobiler kan både tillvägagångssätt och menyval variera mellan olika mobilmärken och modeller.
Tänk på att vissa enheter bara stödjer 2G/3G
Något att tänka på är dock att vissa M2M-enheter, till exempel larm, bara kommunicerar via 2G eller kanske 3G som högst. Och dessa enheter kommer efter nedläggningen bli helt obrukbara. Ta därför reda på hur det är med dina enheter redan nu, så att du hinner byta till nyare modeller om det skulle behövas.
4G baseras på annan teknik än 2G och 3G
4G lanserades i slutet av 2000-talet, men det skulle dröja nästan tio år innan nätverket byggdes ut på bredare front. Till skillnad från både 2G och 3G, som baseras på GPRS/GSM, är 4G-tekniken helt IP-baserad. Det innebär att 4G samlar både röstsamtal, sms och data i samma så kallade radiomiljö, medan 2G och 3G har röstsamtal som en separat tjänst i nätet.
4G introducerade livestreaming och videosamtal, och gjorde även mobilt bredband stort på ”riktigt”. Normalhastigheterna i dagens 4G-nät ligger på mellan 10 och 50 Mbit/s (vissa operatörer hävdar mellan 10 och 80), men nätet ska under optimala förhållanden klara hastigheter på upp till 100 Mbit/s.
Info! LTE (Long Time Evolution) nämns ofta ihop med eller i stället för 4G. LTE är själva nätverksstandarden bakom 4G och står för en serie tillägg och förbättringar. Ett exempel på det är funktionen VoLTE (Voice over LTE), som möjliggör samtal via 4G och gör så att du kan prata i telefon samtidigt som du använder internet.
De två viktigaste teknikerna bakom 4G-nätets stora genomslagskraft ska vara MIMO (Multiple Input Multiple Output) och OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing).
- MIMO: Möjliggör trådlös digital dataöverföring där både sändare och mottagare har multipla radiomottagare respektive -sändare, vilket helt enkelt ökar kapaciteten i nätet.
- OFDM: En digital modulationsmetod som delar upp den information som ska överföras i parallella dataströmmar vid olika frekvenser. Kort förklarat en teknik som gör det möjligt att sända många meddelanden i samma radiosignal.
Hur länge kommer 4G att finnas kvar?
Det finns inga planer på att lägga ner 4G-näten. Faktum är att operatörerna moderniserar sina respektive 4G-nät parallellt med utbyggnaden av 5G, där kapaciteten beräknas bli mer än dubbelt så hög. Den nya tekniken är dessutom mer energieffektiv och bättre för miljön. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att 4G försvinner i första taget.
5G ger högre hastigheter och kortare svarstider än 2G, 3G och 4G
4G var en revolutionerande uppgradering från 2G och 3G och har på många sätt banat vägen för den teknik vi i dag mer eller mindre tar för given. Men nätet har ändå inte tillräckligt stor kapacitet för att kunna hantera alla enheter och smarta prylar som behöver uppkoppling, och det är här som 5G kommer in i bilden. 5G är till viss del en vidareutveckling av 4G, men det finns ändå markanta skillnader mellan nätverken och det handlar främst om vilka frekvenser de använder.
Tips! Läs mer om hur 5G fungerar, vad du behöver för att få tillgång till nätet och annat som är bra att veta om på vår sida Vad är 5G?.
5G använder högre frekvenser än 4G, vilket ger större datakapacitet, högre hastigheter och betydligt kortare svarstider. Medan 4G som sagt ger normalhastigheter på mellan 10 och 50 Mbit/s, ska 5G ge normalhastigheter på över 100 Mbit/s (hos vissa operatörer ligger normalhastigheterna i 5G+-nätet på mellan 200 och 600 Mbit/s). Den teoretiska topphastigheten för 5G ligger på hela 10 Gbit/s, även om det i dagsläget är i princip omöjligt att nå så höga hastigheter som ”vanlig” mobilanvändare.
Info! Kort förklarat beskriver svarstiden (latency på engelska) fördröjningen mellan att skicka och få information (tiden mellan klick och action). Ju kortare svarstid, desto snabbare överförs data mellan enheten och servern. För dig som användare innebär stabilare uppkoppling och en smidigare upplevelse överlag.
5G-nätets stora kapacitet har till stor del att göra med MIMO-tekniken, eller snarare Massive MIMO då antalet antenner är betydligt fler än för 4G. Massive MIMO gör att ett större antal användare kan vara anslutna mot samma nät samtidigt utan att hastigheterna och svarstiderna blir sämre, vilket tidigare har varit lite av ett problem.
Sammanfattning
Skillnaderna mellan de olika nätverksgenerationerna handlar alltså främst om vilken teknik de baseras på och även vilka frekvenser de använder. Och eftersom de tekniska förutsättningarna bara har blivit bättre under årens lopp är det inte så konstigt att de nyare nätverken är överlägsna de äldre när det gäller hastigheter och kapacitet, även om varje nätverk länge har fyllt olika funktioner och varit viktiga för den totala användarupplevelsen.
Men nu har som sagt både 2G- och 3G-näten snart tjänat ut sin roll, eftersom 4G och 5G kan erbjuda så mycket mer på samtliga områden. För dig som användare kommer nedläggningen av 2G och 3G förhoppningsvis bara innebära fördelar, och så länge som du har en nyare enhet (som mobil eller router) ska du inte behöva göra något särskilt i övergången till 4G/5G. Är du osäker på om och hur du påverkas kan du alltid kontakta din operatör för att få vägledning.