Klippa simkort

Om du av någon anledning skulle ha ett simkort som är för stort för din enhet kan du klippa det till rätt storlek. Här berättar vi hur du går till väga.

När kan jag behöva klippa mitt simkort?

När du beställer mobilabonnemang, kontantkort eller mobilt bredband får du i princip alltid med alla tre simkortsstorlekar: mini, micro och nano. Därför är situationerna då du kan behöva klippa ditt simkort ytterst få. Men du kanske köpte abonnemang för väldigt länge sedan och har tappat bort multi-simkortet? Om du inte vill kontakta operatörens support och be om ett simkort i rätt storlek, ja då kan du klippa till simkortet så det passar din enhet.

Så klipper du simkortet för hand

Du kan klippa ditt simkort för hand till en storlek som passar din enhet, men då måste du se till att du har vissa verktyg hemma.

Du behöver följande fyra saker för att klippa ett simkort

  • Penna med vass udd
  • Linjal
  • Sax
  • Nagelfil eller fint sandpapper

Hur du sedan ska klippa beror på om du ska göra ett mini-sim till ett micro-sim, eller om du ska göra ett mini- eller micro-sim till ett nano-sim. Eftersom i princip alla nya mobiltelefoner använder nano-sim är det kanske det senare som är mest aktuellt i dagsläget, men här nedanför går vi igenom hur du går till väga i båda fallen.

Så klipper du mini-sim till micro-sim

  1. Börja med att mäta ut linjerna för micro-sim som ska vara 15 millimeter x 12 millimeter. Var noga och gör gärna en extra kontrollmätning.
  2. Klipp försiktigt enligt dina markeringar. Klipp den diagonala linjen sist av allt.
  3. Fila eventuellt ner kortet så att det passar korthållaren.

Så klipper du mini- eller micro-sim till nano-sim

  1. Mät ut linjerna för nano-sim som ska vara 12,3 millimeter x 8,8 millimeter.
  2. Klipp försiktigt längs dina markeringar. Det är lite känsligare att klippa till ett nano-sim eftersom det finns större risk att komma åt metallkontakterna. Kortet behöver dock inte ta skada så länge chipet förblir intakt.
  3. Du kan behöva fila ner kortet med hjälp av en fil eller sandpapper så att det passar korthållaren.

Klipp simkortet till rätt storlek med ett stansverktyg

Du kan även klippa simkortet till rätt storlek med hjälp av ett stansverktyg. Du kan köpa ett eget stansverktyg för simkort, eller helt enkelt besöka din närmaste operatörsbutik och få hjälp att klippa simkortet till rätt storlek för din enhet.