Vad är ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang är helt enkelt ett abonnemang som gör att du kan koppla upp dig på operatörens 5G-nät och surfa i 5G-hastigheter. Du kommer dock fortfarande ha tillgång till äldre nätverkstekniker, som 4G, 3G och 2G (även om de två senare snart kommer att läggas ner).

Tänk på! Det räcker inte med att du har ett abonnemang som stödjer 5G, utan du måste även ha en enhet som har stöd för femte generationens nätverk. Kolla upp vilka nätverk din mobiltelefon har stöd för innan du beställer ett 5G-abonnemang hos operatören.

Värt att tänka på är att det ibland bara är vissa av operatörens abonnemang som stödjer 5G, och det handlar då om abonnemangen med mest surf.

Måste man ha ett särskilt abonnemang för 5G?

Ja, för att få tillgång till operatörens 5G-nät måste du ha ett mobilabonnemang som stödjer tekniken. I  tabellen högst upp på sidan ser du vilka du har att välja mellan.

Hur höga hastigheter kan jag få med ett 5G-abonnemang?

Under optimala förhållanden ska 5G kunna ge nedladdningshastigheter på upp till 1 Gbit/s, men det är alltså den teoretiska hastigheten. Den faktiska hastigheten kan variera rätt rejält beroende på var du bor, operatörens täckning och din utrustning. Men oavsett ska du kunna räkna med att 5G ger ungefär 10 gånger så höga hastigheter som 4G-nätet gör i dag.

Jämför 5G-täckningen innan du väljer abonnemang

För att hitta ett 5G-abonnemang som matchar bäst med dina behov och önskemål ska du börja med att jämföra alternativen, till exempel i tabellen här ovanför. Det finns ett par faktorer du ska tänka lite extra på när du jämför operatörernas erbjudanden, och vilka de är kan du se här nedan. Häng med!

Operatörens täckning där du bor

Först och främst ska du välja ett 5G-abonnemang hos en operatör som har god täckning där du bor. Det kan nämligen skilja sig rätt rejält i olika delar av landet, och om täckningen är dålig har du inte så stor glädje av ditt nya 5G-abonnemang. Ta en titt på operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du i regel även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat.

Vilka surfnivåer kan du välja mellan?

Utbudet av 5G-abonnemang skiljer sig mellan operatörerna, men oftast är det abonnemangen med mest surf som kommer med 5G-stöd. Och det innebär ju att alternativen blir färre än vanligt. Men försök att alltid utgå ifrån dina egna surfvanor och välja en surfmängd som matchar bäst med dina behov.

Om du vill ha ett abonnemang med lite surf ska du försöka hitta en operatör som erbjuder 5G till alla sina abonnemang, och inte bara till abonnemangen med de högsta surfmängderna. Telia är en av få operatörer som erbjuder 5G till alla sina abonnemang, det vill säga oavsett hur stor surfmängden är.

Kan du teckna abonnemanget utan bindnings- och uppsägningstider?

I dag kan i regel alla abonnemang, oavsett om de har stöd för 5G eller inte, tecknas utan bindnings- och uppsägningstider. Men det kan vara bra att dubbelkolla vad som gäller hos operatören du är intresserad av. Fördelarna med ett obundet abonnemang är att du kan ändra surfmängder om behovet ändras över tid, eller helt enkelt byta operatör om du inte är nöjd.

Välj ett prisvärt 5G-abonnemang

Det kan vara frestande att försöka komma så billigt undan som möjligt, men om du bara stirrar dig blind på prislappen riskerar du att teckna ett 5G-abonnemang som inte uppfyller dina övriga krav. Jämför därför faktorerna ovan först, och sedan kan du börja kolla hur priserna skiljer sig. Fundera över hur prisvärt erbjudandet är och vad du faktiskt får på köpet – billigt kan vara bra, men det behöver inte vara det bästa just för dig.

Billigaste 5G-abonnemanget

Halebop 3 GB är det billigaste 5G-abonnemanget just nu. Avgiften ligger på 149 kr/mån (kontrollerat 2024-02-22).

Läs mer & beställ hos Halebop

Erbjuder alla operatörer 5G-abonnemang?

I dagsläget erbjuder faktiskt de allra flesta operatörer abonnemang som stödjer 5G, både stora och små. Kolla tabellen högst upp på sidan för att se vilka de är.

Är 5G-abonnemang dyrare än andra abonnemang?

Här är svaret både ja och nej. Det är inte så att operatörerna har lagt till en extra kostnad bara för att abonnemanget har stöd för 5G. Men eftersom 5G vanligtvis ingår i abonnemangen med mest surf blir de ju automatiskt dyrare än de andra abonnemangen i sortimentet.

Vanliga frågor om 5G-abonnemang

Vad kostar ett 5G-abonnemang?

Priserna på 5G-abonnemang varierar beroende på hur mycket surf som ingår i abonnemanget: det finns 5G-abonnemang från drygt 100 kronor upp till drygt 600 kronor. Priserna varierar även mellan olika operatörer.

Är 5G-abonnemang dyrare än 4G-abonnemang?

5G ingår vanligtvis i abonnemangen med mest surf, och då blir ju dessa automatisk dyrare än abonnemangen som ”bara” har stöd för 3G och 4G. 

Vad behöver jag för att mitt 5G-abonnemang ska fungera?

Förutom ett 5G-abonnemang hos en operatör med ett aktivt 5G-nät behöver du även en mobiltelefon som har stöd för 5G.

Hur vet jag om mitt abonnemang har 5G?

På operatörens hemsida ska det framgå tydligt vilka av abonnemang som stödjer 5G (om inte alla gör det det vill säga). Om du har ett abonnemang med 5G och befinner dig i ett område där det finns täckning i operatörens 5G-nät bör du se en symbol för 5G högst upp på mobilskärmen.

Hur vet jag om min mobiltelefon har stöd för 5G?

Du ska hitta information om mobiltelefonens anslutningsmöjligheter i produktbeskrivningen du fick med dig i samband med köpet. Är du osäker kan du alltid kontakta operatören eller återförsäljaren och höra vad som gäller för din telefonmodell.