Vad är ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang är helt enkelt ett abonnemang som gör att du kan koppla upp dig på operatörens 5G-nät och surfa i 5G-hastigheter. Det är fortfarande relativt nytt med 5G i Sverige, så precis som du ser i jämförelsetabellen här ovanför är det i dagsläget bara vissa operatörer som kan erbjuda abonnemang med stöd för 5G.

Tänk på! Det räcker inte med att du har ett abonnemang som stödjer 5G, utan du måste även ha en enhet som har stöd för femte generationens nätverk. Kolla upp vilka nätverk din mobiltelefon har stöd för innan du beställer ett 5G-abonnemang hos operatören.

Värt att tänka på är att det ofta bara är vissa av operatörens abonnemang som kommer redo för 5G, och det handlar i nio fall av tio om abonnemangen med mest surf. Ett undantag är Telia, där alla abonnemang, oavsett surfmängder, ska komma med stöd för 5G.

Hur höga hastigheter kan jag få med ett 5G-abonnemang?

Under optimala förhållanden ska 5G kunna ge nedladdningshastigheter på upp till 1 Gbit/s, men det är alltså den teoretiska hastigheten. Den faktiska hastigheten kan variera rätt rejält beroende på var du bor, operatörens täckning och din utrustning. Men oavsett ska du kunna räkna med att 5G ger ungefär 10 gånger så höga hastigheter som 4G-nätet gör i dag.

Jämför 5G-täckningen innan du väljer abonnemang

För att hitta ett 5G-abonnemang som matchar bäst med dina behov och önskemål ska du börja med att jämföra alternativen, till exempel i tabellen här ovanför. Det finns ett par faktorer du ska tänka lite extra på när du jämför operatörernas erbjudanden, och vilka de är kan du se här nedan. Häng med!

Operatörens täckning där du bor

Först och främst ska du välja ett 5G-abonnemang hos en operatör som har god täckning där du bor. Det kan nämligen skilja sig rätt rejält i olika delar av landet, och om täckningen är dålig har du inte så stor glädje av ditt nya 5G-abonnemang. Ta en titt på operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du i regel även söka på din adress för att få ett mer exakt resultat.

Vilka surfnivåer kan du välja mellan?

Utbudet av 5G-abonnemang skiljer sig mellan operatörerna, men oftast är det abonnemangen med mest surf som kommer med 5G-stöd. Och det innebär ju att alternativen blir färre än vanligt. Men försök att alltid utgå ifrån dina egna surfvanor och välja en surfmängd som matchar bäst med dina behov.

Om du vill ha ett abonnemang med lite surf ska du försöka hitta en operatör som erbjuder 5G till alla sina abonnemang, och inte bara till abonnemangen med de högsta surfmängderna. Telia är en av få operatörer som erbjuder 5G till alla sina abonnemang, det vill säga oavsett hur stor surfmängden är.

Kan du teckna abonnemanget utan bindnings- och uppsägningstider?

I dag kan i regel alla abonnemang, oavsett om de har stöd för 5G eller inte, tecknas utan bindnings- och uppsägningstider. Men det kan vara bra att dubbelkolla vad som gäller hos operatören du är intresserad av. Fördelarna med ett obundet abonnemang är att du kan ändra surfmängder om behovet ändras över tid, eller helt enkelt byta operatör om du inte är nöjd.

Välj ett prisvärt 5G-abonnemang

Det kan vara frestande att försöka komma så billigt undan som möjligt, men om du bara stirrar dig blind på prislappen riskerar du att teckna ett 5G-abonnemang som inte uppfyller dina övriga krav. Jämför därför faktorerna ovan först, och sedan kan du börja kolla hur priserna skiljer sig. Fundera över hur prisvärt erbjudandet är och vad du faktiskt får på köpet – billigt kan vara bra, men det behöver inte vara det bästa just för dig.

Erbjuder alla operatörer 5G-abonnemang?

I skrivande stund är det de fyra största operatörerna, det vill säga Telia, Tele2, Telenor och Tre, men även Comviq som erbjuder 5G-abonnemang. Vanligast är att abonnemangen med de högsta surfmängderna kommer redo för 5G, medan de billigare alternativen får nöja sig med 4G. Men här sticker Telia ut hakan och erbjuder 5G till alla sina mobilabonnemang.

Är 5G-abonnemang dyrare än andra abonnemang?

Här är svaret både ja och nej. Det är inte så att operatörerna har lagt till en extra kostnad bara för att abonnemanget har stöd för 5G. Men eftersom 5G vanligtvis ingår i abonnemangen med mest surf blir de ju automatiskt dyrare än de andra abonnemangen i sortimentet.

Vanliga frågor om 5G-abonnemang

Hur höga hastigheter kan jag få med ett 5G-abonnemang?

Vilka 5G-hastigheter du kan komma upp i kan variera, till exempel beroende på operatörens täckning och var du bor. Men på ett ungefär ger 5G cirka 10 så höga hastigheter som 4G.

Är 5G-abonnemang dyrare än 4G-abonnemang?

5G ingår vanligtvis i abonnemangen med mest surf, och då blir ju dessa automatisk dyrare än abonnemangen som ”bara” har stöd för 3G och 4G. 

Vad behöver jag för att mitt 5G-abonnemang ska fungera?

Förutom ett 5G-abonnemang hos en operatör med ett aktivt 5G-nät behöver du även en mobiltelefon som har stöd för 5G.

Vilka operatörer erbjuder 5G-abonnemang?

I dagsläget är det Telia, Tele2, Telenor, Tre och Comviq som erbjuder 5G-abonnemang. Men tänk på att det i regel bara är vissa av operatörens abonnemang som har stöd för 5G.

Hur vet jag om min mobiltelefon har stöd för 5G?

Du ska hitta information om mobiltelefonens anslutningsmöjligheter i produktbeskrivningen du fick med dig i samband med köpet. Är du osäker kan du alltid kontakta operatören eller återförsäljaren och höra vad som gäller för din telefonmodell.