Vad är kontantkort?
Kontantkort är ett elektroniskt kort som laddas i förskott med en viss summa pengar för att man ska kunna ringa, skicka sms och/eller surfa i operatörens mobilnät. Det fungerar med andra ord ungefär som ett abonnemang, men med skillnaden att ett kontantkort alltså betalas i förskott och vid behov jämfört med ett abonnemang som du betalar en fast månadsavgift för oavsett hur din användning ser ut.
Förutom kontantkort till mobilen finns det även till exempel kontantkort för mobilt bredband. Det finns även kontantkort som passar extra bra för M2M-kommunikation (Machine to Machine) som larm, övervakningskameror och betalterminaler.
Hur beställer man kontantkort?
Det smidigaste är att beställa startpaket för kontantkort direkt på operatörens hemsida, och då är det dessutom helt gratis. Om operatören har fysiska butiker eller återförsäljare kan du även köpa kontantkort där, men då får du i regel betala en viss summa för startpaketet, som i stort sett bara innehåller ett simkort. Ytterligare en fördel med att köpa kontantkort online är att det då ofta registreras automatiskt, annars måste du själv registrera kontantkortet för att få använda det.
Tips! Läs varför kontantkort måste registreras och vilka uppgifter du behöver uppge på vår sida Registrera kontantkort.
Sedan får du ladda kontantkortet med en viss prisplan som innehåller samtal, sms och surf (det finns även alternativ utan surf). Laddningen är vanligtvis giltig i 30 eller 31 dagar. Efter det kan du välja att tanka på kortet igen (med vilken prisplan du vill), eller helt enkelt låta bli om du inte behöver använda kontantkortet just den månaden. Viktigt att komma ihåg är dock att själva kontantkortet också har en giltighetstid, ofta på 12 månader. Det innebär att du måste använda eller ladda kontantkortet minst en gång per år för att det inte ska avaktiveras.
Viktigt att tänka på när man väljer kontantkort
- Välj en operatör som har god täckning där du ska använda kontantkortet. För att kontantkortet ska fungera måste operatören ha god täckning i mobilnätet där du bor eller kommer använda kontantkortet som mest. På operatörernas respektive hemsidor finns täckningskartor som kan ge dig en bild av hur täckningen är i ditt område.
- Välj surf utifrån din förbrukning. Även om du kan ändra surfmängder från månad till månad kan det vara bra att se över hur mycket du brukar använda i genomsnitt. Köper du för mycket blir kostnaden onödigt hög och köper du för lite riskerar surfen att sina innan månaden är slut. Och det är i regel ganska dyrt att köpa till extra surf.
- Välj mellan fria samtal och sms eller en begränsad mängd. Fundera på om du vill ha fria samtal och sms eller om du vill ha ett begränsat antal. Fria samtal och sms är helt klart smidigare eftersom du inte behöver oroa dig för att inte kunna ringa eller sms:a. Däremot brukar kontantkort med begränsade samtal och sms vara billigare, och är därmed ett bra alternativ om du inte använder telefonen så mycket.
Bästa kontantkortet
Comviq Fastpris 10 GB är det bästa kontantkortet på marknaden, enligt vår bedömning. Du surfar i Tele2:s och Telenors gemensamma mobilnät, har möjlighet att spara upp till hela 300 GB surf och får fria samtal och sms på köpet. Utbudet av olika surfalternativ är stort och varierat, så oavsett om du vill ha mer eller mindre än 10 GB finns det flera alternativ att välja mellan.
Läs vilka andra kontantkortslösningar vi rekommenderar för olika målgrupper och situationer på vår sida Bästa kontantkortet.
Så kommer du igång med kontantkort
- Jämför erbjudanden i tabellen högst upp på sidan.
- Välj kontantkortet som passar bäst och klicka på Läs mer för att beställa gratis startpaket direkt hos operatören.
- Operatören skickar ett simkort till dig som du sätter direkt i enheten du ska använda (eller en router om du har köpt kontantkort till mobilt bredband som du vill dela med flera).
- Ladda kontantkortet med en passande prisplan.
- Nu kan du börja använda kontantkortet!
Är kontantkort bättre än abonnemang?
Kontantkort är ett bättre alternativ än abonnemang för dig som prioriterar flexibilitet och vill kunna styra din användning av samtal, sms och surf utifrån dina behov från månad till månad. Men ska du använda mobilen eller ditt mobila bredband regelbundet och har behov av mycket surf är abonnemang troligtvis ett bättre och mer prisvärt val i längden.
Det ena alternativet är med andra ord inte bättre än det andra i sig, utan det beror helt på dina behov och personliga preferenser.
Vanliga frågor om kontantkort
Kontantkort kan kosta allt från under 50 kronor upp till över 500 kronor beroende på vilken operatör, kontantkortslösning och prisplan du väljer.
Det smidigaste är att beställa kontantkort online direkt på operatörens hemsida, och då är startpaketet dessutom alltid gratis. Om operatören har en fysisk butik eller har återförsäljare kan du även köpa kontantkort där, men då får du vara beredd på att betala en slant för startpaketet. Läs mer på vår sida Gratis kontantkort.
Kontantkort aktiveras i regel automatiskt när du sätter i simkortet i enheten du ska använda. Men för att du ska kunna använda kontantkortet måste du ladda på en prisplan.
Ja, alla kontantkort måste registreras för att fungera. Köper du kontantkort online registreras kontantkortet i de flesta fall automatiskt, men annars bör det finnas information om hur du går till väga på operatörens hemsida.
Vissa kontantkort fungerar utomlands, medan andra bara får användas i Sverige. Detta bör framgå av informationen på operatörernas respektive hemsidor. Fungerar ditt kontantkort utomlands gäller fri roaming inom EU/EES (dock i regel med vissa begränsningar gällande surfen), och vissa operatörer erbjuder även fri roaming i ett antal andra länder. Men kolla noga upp vad som gäller just hos din operatör innan du reser. Läs mer på vår sida Använda svenska abonnemang och kontantkort utomlands.
Ja, det finns särskilda kontantkort till mobilt bredband som då bara innehåller surf.
Ja, det finns kontantkort som passar larm, och dessa behöver i de flesta fall bara laddas med samtal och sms.
Ja, det finns kontantkort med fri surf, men de flesta ger bara fri surf under en kortare period (från ett dygn upp till en vecka). Comviq har dock mobilt bredband kontant som ger fri surf i en hel månad.
Ja, det finns kontantkort utan surf. Då får du tanka på en summa att ringa och sms:a för och så är det upp till dig att välja om du ska köpa till en viss surfpott eller ej.
Du kan ladda kontantkortet på flera sätt, antingen direkt på operatörens hemsida, via operatörens app eller genom ett värdebevis som du kan köpa hos någon av operatörens återförsäljare. Läs mer om hur du fyller på ditt kontantkort med surf, samtal och sms på vår sida Ladda kontantkort.