Vad är ett kontantkort?

Ett kontantkort är ett simkort som du laddar på med en prisplan. En prisplan talar om för dig hur mycket du kan ringa, sms:a och surfa för under prisplanens giltighetstid. Det finns exempelvis både kontantkort med surf och utan surf.

Med ett kontantkort får du friheten att själv bestämma när du vill ladda på ditt kontantkort, till skillnad från ett abonnemang som du betalar för varje månad. 

Ett kontantkort kan vara i fysisk form men det finns även kontantkort med e-sim.

Hur lång giltighetstid har kontantkort?

Giltighetstiden för kontantkorten varierar beroende på vilken prisplan du väljer. När giltighetstiden har gått ut slutar kontantkortet att fungera och du måste ladda på det igen. Giltighetstiden är vanligtvis 30 dagar, men det finns prisplaner som gäller både längre och kortare än så.

Även själva kontantkortet har en viss giltighetstid. Om du inte laddar på det med en ny prisplan eller använder det under ett års tid pausas det. Efter ytterligare en månad avaktiveras kontantkortet och det går inte längre att återaktivera.

Vilket kontantkort ska jag välja?

För att du ska hitta det bästa kontantkortet för dig måste du jämföra dina alternativ. På så sätt kan du hitta det billigaste kontantkortet utifrån dina behov. Innan du börjar med din jämförelse är det dock några faktorer du behöver fundera på.

Tänk på det här när du väljer kontantkort

 • Välj surfmängd utifrån din förbrukning. Det första du måste bestämma dig för är vilken surfmängd du vill ha. Om du till exempel vill streama filmer och serier behöver du mer surf än om du bara surfar runt på nyhetssajter. Din internetanvändning avgör vilken surfmängd du behöver. 
 • Välj mellan fria samtal och sms eller inte. Fundera på om du vill ha fria samtal och sms eller om du vill ha ett begränsat antal. Fria samtal och sms är helt klart smidigare eftersom du inte behöver oroa dig för att inte kunna ringa eller sms:a. Däremot brukar kontantkort med begränsade samtal och sms vara billigare, och är därmed ett bra alternativ om du inte använder telefonen så mycket.
 • Välj en giltighetstid som passar dig. Kontantkort har en giltighetstid och därför måste du bestämma dig för hur länge ditt kontantkort ska vara giltigt innan du behöver ladda på en ny prisplan. De allra flesta kontantkort är giltiga i 30 dagar, men det finns alternativ som är giltiga längre än så
 • Täckningen ska vara bra där du bor. Precis som när du tecknar ett mobilabonnemang behöver du bra täckning. Det är dock inte säkert att du kan få det hos alla mobiloperatörer. Jämför operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som passar dig bäst.

Barn bör ha kontantkort med fria samtal och sms

Ska du skaffa ett kontantkort till ditt barn bör du välja ett med fria samtal och sms. På så vis vet du hur mycket det kommer kosta per månad. Du vet även att det alltid är möjligt att ringa och sms:a. 

Vad gäller surfmängden ska du tänka precis som för ett vanligt kontantkort. Surfmängden ska passa ditt barns nuvarande internetanvändning. Tillbringar ditt barn mycket tid framför spel eller filmer är det bra med högre surfmängd. Den typen av internetanvändning förbrukar en hel del data.

Välj kontantkort utifrån hur mycket du surfar

Surfmängden ska motsvara din internetanvändning. Det som påverkar din dataförbrukning är dels hur mycket du surfar, dels vad du gör på nätet. Du förbrukar exempelvis mer data om du streamar filmer än om du bara surfar runt på webben.

En fördel med kontantkort jämfört med abonnemang är att du själv avgör hur mycket surf du vill betala för. Om du åker bort en månad och vet att du inte kommer att surfa så mycket kan du välja en lägre surfmängd. Om du vill surfa mycket kan du välja kontantkort med mer surf.

Olika typer av surfmängder att välja på

 • Kontantkort med låg surfmängd. Tillräckligt för dig som surfar ibland. När du surfar på nätet handlar det mest om att besöka vanliga webbsidor eller skicka mejl. Du använder främst kontantkortet till att ringa och sms:a.
 • Kontantkort med hög surfmängd. För dig som surfar varje dag och gärna ser serier eller filmer på din enhet. Du kan även göra annat på din enhet som förbrukar mycket surf.
 • Kontantkort med fri surf. För dig som vill surfa extra mycket under en viss period finns också kontantkort med fri surf.
 • Kontantkort med bara surf. Om du vill ha kontantkortet i ett mobilt bredband och bara är ute efter surfen är ett kontantkort med bara surf det optimala valet.
 • Kontantkort utan surf. Den här typen av kontantkort är bra för dig som inte surfar på nätet utan bara ringer eller sms:ar. Kontantkort utan surf fungerar även bra att ha i larm och porttelefoner.

Var kan jag köpa kontantkort?

Du kan köpa kontantkort på flera ställen. Det lättaste är att beställa det direkt från operatörens hemsida. I sådana fall får du det hemskickat till din folkbokföringsadress inom några dagar. 

Operatörerna har dessutom en rad olika återförsäljare där du kan köpa deras kontantkort. Det kan vara olika matbutiker, kiosker och servicebutiker. Självklart kan du även köpa ett kontantkort i operatörens egna butiker.

Beställ startpaket till kontantkort gratis på nätet

På nätet kan du beställa hem ett startpaket till ditt kontantkort helt gratis. Startpaketet består av ett tomt simkort som du sedan laddar på med den prisplan som passar dig. Du kan köpa ett kontantkort med startpaket hos alla operatörer som erbjuder kontantkort.

Du måste registrera ditt kontantkort för att kunna använda det

När du skaffar kontantkort måste det registreras för att fungera. Kravet infördes 2022 i syfte att underlätta brottsbekämpande myndigheters arbete och göra det svårare för kriminella att undanhålla viktiga uppgifter och information. Läs mer om detta på vår sida Registrera kontantkort.

Hur aktiverar jag mitt kontantkort?

Ditt kontantkort aktiveras automatiskt när du sätter in det i din mobil, surfplattan, ditt mobila bredband, din router eller dator. 

Så kommer du igång med ditt kontantkort

 1. Tryck ut simkortet och sätt in det i din mobil. De flesta operatörerna skickar ut ett trippelsim som en garanti att något av simkorten passar till just din mobil. Ett tips är att spara de andra delarna om du någon gång byter mobil.
 2. Hitta en prisplan som passar dig. I tabellen ovan kan du jämföra olika prisplaner och hitta den som passar dig bäst.
 3. Ladda kortet med en prisplan. När du har hittat en bra prisplan kan du ladda kontantkortet med surf, samtal och sms.
 4. Klart! Ditt kontantkort är aktiverat och du kan nu börja använda det.

Hur laddar jag mitt kontantkort?

Det finns flera olika sätt att ladda ett kontantkort. Du kan ladda kontantkortet direkt på operatörens hemsida, genom operatörens app eller genom ett värdebevis som du kan köpa hos någon av operatörens återförsäljare. 

I tabellen ovan kan du jämföra prisplaner från din operatör. När du bestämt dig för en prisplan klickar du på ”Läs mer”. Du skickas då vidare till operatörens hemsida där du kan ladda ditt kontantkort.

Läs mer om hur du fyller på ditt kontantkort med surf, samtal och sms på vår sida Hur laddar jag mitt kontantkort?

Kan jag använda kontantkort utomlands?

Inom EU och i alla EES-länder kan du använda ditt kontantkort precis som hemma i Sverige. Du kan surfa, ringa, skicka sms och mms precis som vanligt. Men det krävs att ditt kontantkort är registrerat för att du ska kunna använda det utomlands.

När surfen tar slut kan du fylla på med surf precis som hemma i Sverige om du befinner dig inom EU eller i ett EES-land.

Kontantkort utanför EU och EES

Vissa operatörer erbjuder kontantkort som fungerar även utanför EU/EES, men det är relativt ovanligt så kolla med din operatör vad som gäller hos dem och om det finns något särskilt att tänka på.

Finns det kontantkort till mobilt bredband?

Ja det finns kontantkort till mobilt bredband. Ett kontantkort till mobilt bredband fungerar på samma sätt som ett kontantkort till mobilen. Du väljer själv hur mycket surf du vill ladda ditt kontantkort med. Du kan när som helst fylla på med mer surf om det skulle ta slut. På vår sida om mobilt bredband kan du läsa mer om hur det fungerar och jämföra prisplanerna hos olika operatörer.

Finns det kontantkort till larm?

Ja, det finns kontantkort till larm. När du väljer ett kontantkort till ditt larm bör du välja ett kontantkort med lång giltighetstid. Eftersom ett larm inte används lika ofta är kan det vara lätt att glömma bort att ladda kontantkortet.

Tänk på! Innan du sätter i simkortet i ett larm ska du sätta det i en telefon och kolla att det inte finns någon pinkod eller telefonsvarare inlagd.

Kontantkort till larm laddas bara med samtal och sms. Det är viktigt att kortet är laddat så att vaktbolaget kan kontakta dig om larmet aktiveras på grund av till exempel inbrott. På vår sida om kontantkort till larm kan du läsa mer om hur det fungerar.

Vanliga frågor om kontantkort

Hur laddar jag ett kontantkort?

Du laddar enklast ditt kontantkort direkt på operatörens hemsida. Du kan även köpa den prisplan du vill ha i operatörens egna butiker, hos återförsäljare och i vissa fall även via din internetbank. På operatörens hemsida framgår det hur du kan ladda ditt kontantkort.

Fungerar kontantkort utomlands?

En del kontantkort kan användas utomlands men inte alla. Det varierar mellan olika operatörer och prisplaner. Hos en del operatörer fungerar kontantkortet bara utomlands om du har registrerat det på operatörens hemsida. De kontantkort som fungerar utomlands gör det i regel bara inom EU- och EES-länder.

Finns det kontantkort till mobilt bredband?

Ja, det finns kontantkort till mobilt bredband. Dessa innehåller bara surf och inga samtal eller sms.

Finns det kontantkort till larm?

Ja, det finns kontantkort för larmsystem. Dessa kontantkort har enbart samtal och sms för att kunna varna dig vid ett potentiellt inbrott.

Finns det kontantkort utan surf?

Ja, det finns kontantkort utan surf. Du väljer själv om du vill ladda ditt kontantkort med bara samtal och sms eller om du vill ladda det med surf. Flera operatörer erbjuder även kontantkort med ett saldo som du får spendera på vad du själv behöver. 

Hur mycket kostar ett kontantkort?

Du kan beställa ditt kontantkort gratis direkt på operatörens hemsida. Om du köper kontantkortet hos någon av operatörens återförsäljare kostar det mellan 29 och 79 kronor beroende på vilken operatör du väljer.