Vad är ett kontantkort?
Ett kontantkort är ett simkort som du laddar på med en prisplan. En prisplan talar om för dig hur mycket du kan ringa, sms:a och surfa för under prisplanens giltighetstid. Operatörerna har många olika prisplaner att välja mellan i olika prisnivåer
Med ett kontantkort får du friheten att själv bestämma när du vill ladda på ditt kontantkort, till skillnad från ett abonnemang som du betalar för varje månad. Det är den stora skillnaden mellan abonnemang och kontantkort.
Prisplanerna till kontantkort har en giltighetstid. Därefter slutar det fungera och du måste ladda på det igen. Giltighetstiden är vanligtvis 30 dagar, men det finns prisplaner som gäller både längre och kortare än så.
Även själva kontantkortet har en viss giltighetstid. Om du inte laddar på det med en ny prisplan eller använder det under ett års tid pausas det. Efter ytterligare en månad avaktiveras kontantkortet och det går inte längre att återaktivera.
Så väljer du rätt kontantkort
För att du ska hitta det bästa kontantkortet måste du jämföra dina alternativ. Innan du börjar med din jämförelse är det dock några faktorer du behöver fundera på.
- Välj lagom surfmängd. Det första du måste bestämma dig för är vilken surfmängd du vill ha. Om du till exempel vill streama filmer och serier behöver du mer surf än om du bara surfar runt på nyhetssajter. Din internetanvändning avgör vilken surfmängd du behöver.
- Fria samtal och sms eller inte. Fundera på om du vill ha fria samtal och sms eller om du vill ha ett begränsat antal. Fria samtal och sms är helt klart smidigare eftersom du inte behöver oroa dig för att inte kunna ringa eller sms:a. Däremot brukar kontantkort med begränsade samtal och sms vara billigare, och är därmed ett bra alternativ om du inte använder telefonen så mycket.
- Välj en giltighetstid som passar dig. Kontantkort har en giltighetstid och därför måste du bestämma dig för hur länge ditt kontantkort ska vara giltigt innan du behöver ladda på en ny prisplan. De allra flesta kontantkort är giltiga i 30 dagar, men det finns alternativ som är giltiga längre än så. Ett kontantkort med lång giltighetstid kan vara bra om du använder kontantkortet sporadiskt. Då behöver du inte fylla på kontantkortet så fort du ska använda det.
- Täckningen ska vara bra där du bor. Precis som när du tecknar ett mobilabonnemang behöver du bra täckning. Det är dock inte säkert att du kan få det hos alla mobiloperatörer. Därför måste du jämföra operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som passar dig bäst.
Vilket kontantkort som har bäst täckning beror på var du bor
Vilken operatör som kan erbjuda bäst täckning på sina kontantkort beror på var du bor. Operatörerna har olika bra täckning i hela landet. Alla operatörer har bra täckning i de större städerna, men på landsbygden och i mindre städer kan det finnas vissa skillnader.
Du tar reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor genom att jämföra operatörernas täckningskartor.
Barn bör ha kontantkort med fria samtal och sms
Ska du skaffa ett kontantkort till ditt barn bör du välja ett med fria samtal och sms. På så vis vet du hur mycket det kommer kosta per månad. Du vet även att det alltid är möjligt att ringa och sms:a.
Vad gäller surfmängden ska du tänka precis som för ett vanligt kontantkort. Surfmängden ska passa ditt barns nuvarande internetanvändning. Tillbringar ditt barn mycket tid framför spel eller filmer är det bra med högre surfmängd. Den typen av internetanvändning förbrukar en hel del data.
Välj kontantkort utifrån hur mycket du surfar
Surfmängden ska motsvara din internetanvändning. Det som påverkar din dataförbrukning är dels hur mycket du surfar, dels vad du gör på nätet. Du förbrukar exempelvis mer data om du streamar filmer än om du bara surfar runt på webben.
En fördel med kontantkort jämfört med abonnemang är att du själv avgör hur mycket surf du vill betala för. Om du åker bort en månad och vet att du inte kommer att surfa så mycket kan du välja en lägre surfmängd. Om du vill surfa mycket kan du välja kontantkort med mer surf.
Olika typer av surfmängder att välja på
- Kontantkort med låg surfmängd. Tillräckligt för dig som surfar ibland. När du surfar på nätet handlar det mest om att besöka vanliga webbsidor eller skicka mejl. Du använder främst kontantkortet till att ringa och sms:a.
- Kontantkort med hög surfmängd. För dig som surfar varje dag och gärna ser serier eller filmer på din enhet. Du kan även göra annat på din enhet som förbrukar mycket surf.
- Kontantkort med bara surf. Optimalt för dig som vill ha kontantkortet i ett mobilt bredband och bara är ute efter surfen.
- Kontantkort utan surf. Den här typen av kontantkort är bra för dig som inte surfar på nätet utan bara ringer eller sms:ar. Kontantkort utan surf fungerar även bra att ha i larm och porttelefoner.
Billigaste kontantkortet behöver inte vara bäst
När du jämför kontantkort vill du hitta den billigaste prisplanen, men det ska inte vara på bekostnad av något du behöver. Är du i behov av mycket surf ska du inte välja ett kontantkort med mindre surf bara för att det är billigare. Det bästa kontantkortet för dig är det som uppfyller dina krav bäst, inte det som är billigast.
Är du ute efter mycket surf är exempelvis Hallons kontantkort med 50 GB data ett bra alternativ. Det är dessutom billigt i förhållande till likvärdiga kontantkort. Är du i stället bara ute efter surf är Telenor Rörligt eller Halebop Go två bra alternativ. Vilket som är bäst för dig beror på dina samtalsvanor. Telenors kontantkort kostar per minut medan Halebops alternativ har ett fast pris per samtal.
Var kan jag köpa kontantkort?
Du kan köpa kontantkort på flera ställen. Det lättaste är att beställa det direkt från operatörens hemsida. I sådana fall får du det hemskickat till din folkbokföringsadress inom några dagar.
Operatörerna har dessutom en rad olika återförsäljare där du kan köpa deras kontantkort. Det kan vara olika matbutiker, kiosker och servicebutiker. Självklart kan du även köpa ett kontantkort i operatörens egna butiker.
Beställ startpaket till kontantkort gratis på nätet
På nätet kan du beställa hem ett startpaket till ditt kontantkort helt gratis. Startpaketet består av ett tomt simkort som du sedan laddar på med den prisplan som passar dig. Du kan köpa ett startpaket hos alla operatörer som erbjuder kontantkort
Därför bör du registrera ditt kontantkort
När du skaffar ett kontantkort bör du registrera det hos operatören. Det finns flera fördelar med att göra det. Hos vissa operatörer är det ett krav för att få använda kontantkortet utomlands. Det ger dig även möjlighet att byta till andra prisplaner, köpa till surf, se betalningshistorik och administrera ditt kontantkort.
Om du registrerar kontantkortet kan du även hitta din puk-kod när du loggar in på operatörens hemsida. Det kan vara bra att få tillgång till den koden om du någon gång skulle glömma bort din pin-koden och inte kunna ta dig in i telefonen.
Vanliga frågor om kontantkort
Du laddar enklast ditt kontantkort direkt på operatörens hemsida. Du kan även köpa den prisplan du vill ha i operatörens egna butiker, hos återförsäljare och i vissa fall även via din internetbank. På operatörens hemsida framgår det hur du kan ladda ditt kontantkort.
En del kontantkort kan användas utomlands men inte alla. Det varierar mellan olika operatörer och prisplaner. Hos en del operatörer fungerar kontantkortet bara utomlands om du har registrerat det på operatörens hemsida. De kontantkort som fungerar utomlands gör det i regel bara inom EU- och EES-länder.
Ja, det finns kontantkort specifikt till mobilt bredband. Dessa kontantkort har vanligtvis en hög surfmängd och inga samtal eller sms.
Ja, det finns kontantkort för larmsystem. Dessa kontantkort har enbart samtal och sms för att kunna varna dig vid ett potentiellt inbrott.
Ja, det finns kontantkort utan surf. Flera operatörer erbjuder även kontantkort med ett saldo som du får spendera på vad du själv behöver.
