Vad skiljer mobilabonnemang för barn från vanliga mobilabonnemang?
Den största skillnaden mellan barnabonnemang och ”vanliga” abonnemang är att barnabonnemang i regel är betydligt billigare och ger mer surf för pengarna. I vissa fall kan de lägre priserna dock ha att göra med att surfmängderna helt enkelt är lägre överlag.
Info! Ett barnabonnemang är ett mobilabonnemang som riktar sig särskilt till den yngre målgruppen, det vill säga barn och ungdomar under 18 år. Vissa operatörer inkluderar även studenter i den kategorin, medan andra har separata barn- och studentabonnemang.
En annan stor skillnad mellan abonnemangstyperna är att ett barnabonnemang aldrig kan tecknas av användaren själv. För att över huvud taget få ta del av barnrabatten måste användaren vara under 18, samtidigt som man måste vara minst 18 år för att själv få teckna abonnemang. En målsman måste därför stå som ansvarig på abonnemanget tills barnet fyller 18 år.
Vem kan skaffa ett barnabonnemang?
Eftersom man som sagt inte får teckna ett abonnemang förrän man har fyllt 18 år är det du som förälder eller vårdnadshavare som får teckna och stå som ansvarig för ditt barns mobilabonnemang. När du tecknar abonnemanget anger du dock även barnets personnummer. På så vis bekräftar du att personen är under 18 år.
Vanliga krav du måste uppfylla för att få teckna ett mobilabonnemang
- Inte ha någon betalningsanmärkning
- Ha ett svenskt personnummer
- Vara folkbokförd i Sverige
Du kan teckna ett barnabonnemang i butik, om operatören har fysiska butiker det vill säga, men det smidigaste sättet är att beställa direkt via operatörens hemsida. Du väljer ett passande abonnemang, fyller i de uppgifter som efterfrågas och om abonnemanget ska kopplas till ett befintligt nummer eller om ditt barn ska få ett nytt. Sedan är det bara att skicka in beställningen och vänta på att få hem ett simkort.
Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang för barn och ungdomar?
- Comviq: Studenter och barn under 18 år
- Fibio: Barn under 18 år
- Fello: Barn och ungdomar under 18 år
- Hallon: Barn under 18 år
- Vimla: Studenter och barn under 18 år
Är du över 18 år men yngre än 27 kan du få ungdomsrabatt på Telias mobilabonnemang. Du behöver inte vara student för att teckna abonnemanget, utan det räcker alltså med att du är mellan 18 och 27 år.
Viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang till ett barn
1. Välj operatören med bäst täckning där ni bor
För att ditt barn ska kunna använda mobilabonnemanget fullt ut bör du välja operatören med bäst täckning där ni bor. Operatörernas täckning varierar rätt rejält mellan olika delar av landet, så det kan vara en bra idé att ta en titt på täckningskartorna som finns på operatörernas respektive hemsidor.
Tänk på! Eftersom det i stort sett bara är mindre operatörer som erbjuder särskilda barnabonnemang är det viktigt att kolla upp vilket mobilnät de använder. Hallon går exempelvis under Tres nät och kommer således ha lika bra eller dålig täckning som Tre har där ni bor.
Bor ni i landets södra eller mellersta delar, nära eller i en av storstadsregionerna, kommer täckningen troligtvis vara bra oavsett vilken operatör du väljer, men bor ni i norr eller ute på landsbygden kan det vara en god idé att studera täckningskartorna lite extra. Telias mobilnät är i dagsläget Sveriges bästa och det som får operatören att sticka ut lite extra är just täckningen i norra Sverige. Och det gäller även för Fello eftersom de går under samma nät.
2. Säkerställ att fria samtal och sms ingår
Något av det viktigaste med ett mobilabonnemang för barn är väl ändå att ditt barn alltid ska kunna kontakta dig? Då är det ju en klar fördel om abonnemanget har fria samtal och sms. Nu ingår förvisso fria samtal och sms i de allra flesta barnabonnemang, men det kan vara bra att dubbelkolla detta när du jämför alternativen.
3. Välj surf utifrån barnets behov
Ditt barn bör så klart ha en surfmängd som är tillräckligt för en månad. Däremot ska du inte välja mer surf än barnet gör av med eftersom det blir onödigt dyrt. Hur mycket surf som behövs beror helt enkelt på hur ofta ditt barn behöver koppla upp sig mot nätet och vilka aktiviteter barnet ägnar sig åt när hen är uppkopplad.
Svårt att avgöra hur många gigabyte som motsvarar ditt barns internetanvändning? Använd funktionen nedan för att snabbt få bättre koll.
4. Ta det billigaste av era bästa alternativ
Det är så klart viktigt att jämföra operatörernas priser, men gör det efter att du har valt ut några abonnemang som matchar era övriga krav. Välj det billigaste av era bästa alternativ så får ni det mest prisvärda barnabonnemanget.
Billigaste barnabonnemanget
Vimla 1 GB är det billigaste barnabonnemanget på marknaden just nu. Avgiften ligger på 20 kr/mån i 4 månader, därefter 90 kr/mån (kontrollerat 2025-01-15).
Bästa barnabonnemanget
Hallon Barn 10 GB är det bästa barnabonnemanget på marknaden, enligt vår bedömning. Priserna är bland de lägsta på marknaden överlag, och barn får dessutom dubbelt så mycket surf till samma kostnad som de ordinarie abonnemang. Det är med andra ord en riktigt bra deal!
Något att ha i åtanke är dock att Hallon använder Tres mobilnät som kan ha vissa brister i landets norra delar och ute på landsbygden. I södra och mellersta Sverige ska det däremot inte vara några större problem, särskilt inte om ni bor i en större stad. Men ta en titt på Tres täckningskarta innan du beställer.
Kan jag skaffa barnspärr till barnets mobilabonnemang?
Ja, hos många mobiloperatörer går det bra att skaffa en barnspärr till mobilabonnemangen, och i vissa fall kan du teckna tjänsten helt kostnadsfritt. Tele2 har till exempel tjänsten Föräldrakollen, som spärrar abonnemang mot oväntade köp som betalsamtal, surf utanför EU/EES och köp av extra mobildata.
Tänk på! Barnspärrar kan fungera olika hos olika operatörer, men oftast kan du till exempel begränsa surfmängden, spärra utlands- och betalsamtal och göra så att det inte går att söka efter numret på internet.
Hos många operatörer kan du dessutom begränsa hur mycket barnets mobilabonnemang får kosta varje månad. När gränsen är nådd kan du inte längre använda mobilabonnemanget som tidigare.
Hur hindrar jag mitt barn från att köpa appar och spel?
Med dagens mobiltelefoner är det enkelt att klicka hem olika appar och spel och ett barn kanske inte alltid tänker på att det kostar pengar.
För att ditt barn inte ska spendera en massa pengar på spel och andra appar utan att du vet om det kan du teckna ett mobilabonnemang hos en operatör som erbjuder en spärrtjänst som förhindrar att det sker.
När ska barnet få sin första mobiltelefon?
Det är upp till dig som förälder att bestämma när ditt barn är moget nog för att få sin första egna mobiltelefon. Tillbringar ditt barn mycket tid själv eller går ensam till skolan kan det exempelvis vara bra att ha en mobiltelefon.
Tips! Läs artikeln Barnets första mobiltelefon: Det här ska du tänka på i vår föräldraguide för att få värdefulla råd och rekommendationer.
Eftersom barn ofta är ute och leker och är mer oförsiktiga än vad vuxna är så finns risken att mobiltelefonen kan gå sönder. Därför behöver du ju inte köpa den allra senaste och dyraste Iphone-modellen. Det finns många mobiler som både är bra och betydligt billigare.
Ett annat tips är att köpa en begagnad mobiltelefon. Flera operatörer inkluderar i dag begagnade mobiler i sitt mobilsortiment, som både är kontrollerade och kvalitetssäkrade. Halebop ligger i framkant på området så om ni även är intresserade av deras mindre mobilabonnemang kan ni passa på att kika på vilka mobiler de erbjuder.
Ska jag köpa barnabonnemang och mobiltelefon tillsammans?
Om du över huvud taget kan köpa barnabonnemang och en mobil, till exempel en Iphone, som ett paket kan det bli mer prisvärt i längden. Men tänk på att ett paket med abonnemang och mobil ofta kommer med bindningstid på 12 eller 24 månader.
Innan du köper en mobiltelefon tillsammans med mobilabonnemanget för barn bör du räkna på kostnaden för att se om du kan spara några pengar alls och i så fall hur mycket.
Är ett abonnemang bättre än ett kontantkort för barn?
Det finns flera fördelar med mobilabonnemang till ditt barn i stället för kontantkort. Men precis som det finns fördelar finns det även nackdelar med mobilabonnemang. Du bör därför ställa för- och nackdelar mot varandra innan du bestämmer dig för vad som är bäst just för ditt barn.
Fördelar med ett mobilabonnemang för barn
- Utbudet av mobilabonnemang är större
- Du slipper fylla på surf, samtal och sms varje månad.
- Det går alltid att ringa.
Nackdelar med ett mobilabonnemang för barn
- Du måste betala för abonnemanget oavsett om det används eller inte.
- Är inte lika flexibelt som ett kontantkort.
Ska jag välja barnabonnemang eller familjeabonnemang?
Det beror på hur surfvanorna ser ut för barnet och resten av familjen. Surfar ni mycket är ett barnabonnemang och vanliga mobilabonnemang för resterande familjemedlemmar att föredra. I vissa familjeabonnemang måste alla medlemmar nämligen dela på surfpotten. Men det finns även familjeabonnemang där alla medlemmar får precis så mycket surf som ingår i huvudabonnemanget. Har abonnemanget exempelvis 30 GB surf får alltså varje användare 30 GB.
Fördelen med familjeabonnemang är att allt samlas på en faktura. Det gör det hela mycket smidigt och det blir enklare att hålla koll på kostnaderna.
Så får du koll på ditt barns mobilanvändande
Det finns flera saker du kan göra för att få koll på hur ditt barn använder sin mobiltelefon. Vi har tidigare nämnt olika spärrtjänster som gör det lättare att få koll på barnets användande. Men ett familjeabonnemang kan också vara ett alternativ om du vill ha lite extra koll.
Hos de flesta operatörerna kan du dessutom få koll på hur mycket ditt barn har surfat den senaste tiden genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida. Där kan du enkelt få en överblick över mobilabonnemanget.
Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn
Det går inte att överlåta ett mobilabonnemang från föräldern till barnet så länge barnet är under 18 år. För att få stå på ett mobilabonnemang måste man alltså vara minst 18 år gammal.
Det beror främst på barnets ålder och hur behovet av mobil och surf ser ut. Har du ett yngre barn som inte använder mobilen så mycket kan du välja ett kontantkort. Då kan du dessutom se till att barnet inte kan övertrassera mobilräkningen. Är barnet äldre och kräver mer surf är det oftast billigare med ett mobilabonnemang.
När ditt barn har fyllt 18 kommer barnrabatten att upphöra, om den inte redan har gjort det. Ditt barn kan ju nu själv teckna avtal, och kan därför ta över ansvaret för mobilabonnemanget.
Ja, de flesta operatörer har någon typ av spärr för barnets mobilabonnemang. Kolla med operatören innan du tecknar ett abonnemang om de erbjuder de funktioner som du efterfrågar.