Vilket mobilabonnemang är bäst för mitt barn?

Vilket mobilabonnemang som passar bäst just för ditt barn är svårt för oss att säga eftersom det beror helt på barnets, och till viss del även dina egna, behov och önskemål. När du ska hitta ett mobilabonnemang för barn vill du att det ska motsvara användningen av samtal och sms, och så klart även surf.

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för ditt barn bör du därför lägga lite tid på att jämföra operatörernas erbjudanden utifrån vad ditt barn behöver och önskar, men det finns vissa faktorer som är lite extra viktiga att tänka på.

Så jämför du barnabonnemang

När du jämför operatörernas erbjudanden på mobilabonnemang för barn, till exempel i tabellen högst upp på den här sidan, är följande punkter extra viktiga att ta hänsyn till.

1. Operatörens täckning där ni bor

För att ditt barn ska kunna få ut så mycket som möjligt av mobilabonnemanget bör du välja en operatör som har god täckning i området där barnet kommer att använda mobilen. Operatörernas täckning varierar beroende på var i landet ni bor, så det kan vara en bra idé att ta en titt på täckningskartorna som finns på operatörernas respektive hemsidor. 

Det är i regel de mindre operatörerna som erbjuder särskilda barnabonnemang så tänk på att kolla upp vilket nät de använder. Hallon, som går under samma mobilnät som Tre, har många bra erbjudanden för barn och ungdomar, men är på grund av täckningen tyvärr ändå inte ett alternativ som passar alla. Tres mobilnät är både starkt och snabbt i landets södra och mellersta delar, medan man i norr och ute på landsbygden i vissa fall har svårt att ens komma upp i 3G-hastigheter.

2. Ska ditt barn ha fria samtal och sms?

Något av det viktigaste med ett mobilabonnemang för barn är väl ändå att ditt barn alltid ska kunna kontakta dig? Då är det ju en klar fördel om abonnemanget har fria samtal och sms. Nu ingår förvisso fria samtal och sms i de allra flesta barnabonnemang, men det kan vara bra att dubbelkolla detta när du jämför alternativen.

3. Välj surf efter förbrukning

Ditt barn bör så klart ha en surfmängd som är tillräckligt för en månads användande. Däremot ska du inte välja mer surf än barnet gör av med, så här gäller det att fundera på hur den faktiska förbrukningen ser ut. Hur mycket surf som behövs? Det beror helt enkelt på hur ofta ditt barn behöver koppla upp sig mot nätet och vilka aktiviteter barnet ägnar sig åt när hon eller han är uppkopplad.

4. Jämför priserna, men jaga inte efter det billigaste

Det är så klart viktigt att jämföra operatörernas priser, men tänk på att det billigaste mobilabonnemanget inte behöver vara det bästa just för ditt barn. Även om du gärna vill hitta ett så billigt mobilabonnemang som möjligt är det viktigast att mobilabonnemanget motsvarar både ditt och barnets behov och önskemål.

Lägger du för stort fokus på priset riskerar du att teckna ett mobilabonnemang som ni inte blir nöjda med i det långa loppet. Tänk hellre på prisvärdheten i stället för att jag efter den absolut billigaste prislappen.

Vilka operatörer erbjuder barnabonnemang?

De operatörer som erbjuder mobilabonnemang för barn, eller mer exakt ungdomar under 18 år (i vissa fall är både barn och studenter inkluderade i denna målgrupp), är några av marknadens mindre aktörer. Det finns flera operatörer som har ”vanliga” abonnemang som även passar för barn. Men nedan ser du några exempel på operatörer som alltså har mobilabonnemang som riktar sig särskilt till barn och studenter under 18 år.

Exempel på operatörer som erbjuder mobilabonnemang för barn och studenter

 • Comviq: Studenter och barn under 18 år
 • Fibio: Barn under 18 år
 • Fello: Barn och ungdomar under 18 år
 • Hallon: Barn under 18 år
 • Vimla: Studenter eller barn under 18 år

Vilket mobilabonnemang för barn är billigast?

Som vi påpekade tidigare ska du försöka undvika att jaga efter det billigaste alternativet innan du har säkerställt att mobilabonnemanget lever upp till dina och ditt barns förväntningar i övrigt. Ska man se priset som en enskild faktor är det helt klart Hallon som erbjuder några av marknadens billigaste alternativ, men då kan det vara andra delar som inte lever upp till förväntningarna. I Hallons fall är det täckningen i mobilnätet som är den största svagheten, i alla fall om ni bor i landets norra delar eller ute på landsbygden.

Vimlas barnabonnemang ligger lite högre i pris, men eftersom de går under Telenors nät, som i dagsläget är Sveriges näst bästa, kan det ändå vara ett mer prisvärt val.

Hur skaffar jag ett barnabonnemang?

Du kan teckna ett mobilabonnemang för ditt barn både i butik eller direkt från operatörens hemsida. Eftersom man inte får teckna ett abonnemang förrän man har fyllt 18 år är det du som förälder eller vårdnadshavare som får göra det. När du tecknar mobilabonnemanget anger du barnets personnummer. På så vis bekräftar du att personen är under 18 år.

Vanliga krav du måste uppfylla för att få teckna ett mobilabonnemang

 • Inte ha någon betalningsanmärkning
 • Ha ett svenskt personnummer
 • Vara folkbokförd i Sverige

Kan jag skaffa barnspärr till mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos många mobiloperatörer går det bra att skaffa en barnspärr till mobilabonnemangen, och i vissa fall kan du teckna tjänsten helt kostnadsfritt. Tele2 har till exempel tjänsten Föräldrakollen, som spärrar abonnemang mot oväntade köp som betalsamtal, surf utanför EU/EES och köp av extra mobildata. 

Tänk på! Barnspärrarna kan fungera olika hos olika operatörer, men oftast kan du till exempel begränsa surfmängden, spärra utlands- och betalsamtal och göra så att det inte går att söka efter numret på internet.

Hos många operatörer kan du dessutom begränsa hur mycket barnets mobilabonnemang får kosta varje månad. När gränsen är nådd kan du inte längre använda mobilabonnemanget som tidigare.

Hindra barnet från att köpa appar och spel med en spärrtjänst

Med dagens mobiltelefoner är det enkelt att klicka hem olika appar och spel och ett barn kanske inte alltid tänker på att det kostar pengar.

För att ditt barn inte ska spendera en massa pengar på spel och andra appar utan att du vet om det kan du teckna ett mobilabonnemang hos en operatör som erbjuder en spärrtjänst som förhindrar att det sker. Ofta brukar den möjligheten ingå i operatörens vanliga barnspärr.

När ska jag ge mitt barn sin första mobiltelefon?

Det är upp till dig som förälder att bestämma när ditt barn är moget nog för att få sin första egna mobiltelefon. Den stora anledningen till att skaffa en mobiltelefon i tidig ålder bör vara behovet. Tillbringar ditt barn mycket tid själv eller går ensam till skolan kan det exempelvis vara bra att ha en mobiltelefon.

Tips! Eftersom barn ofta är ute och leker och mer oförsiktiga än vad vuxna är så finns risken att mobiltelefonen kan gå sönder. Därför är det kanske ingen jättebra idé att köpa den allra senaste (och således även dyraste) Iphone-modellen. Det finns många mobiler som både är bra och betydligt billigare.

Ett annat tips är att köpa en begagnad mobiltelefon. Flera operatörer inkluderar i dag begagnade lurar i sitt mobilsortiment, som både är kontrollerade och kvalitetssäkrade. Halebop ligger i framkant på området så om ni även är intresserade av deras mindre mobilabonnemang kan ni passa på att kika på vilka mobiler de erbjuder.

Ska jag köpa barnabonnemanget tillsammans med en Iphone?

Om du överhuvudtaget kan köpa barnabonnemang och en mobil, till exempel en Iphone, som ett paket kan det bli mer prisvärt för dig i längden. Meni vissa fall kan det vara lika dyrt som att köpa abonnemang och telefon separat, och du ska även tänka på att ett paket med abonnemang och mobil ofta kommer med bindningstid.

Tänk på! Ofta tillkommer det en bindningstid på 12 eller 24 månader när du köper en mobiltelefon tillsammans med ett mobilabonnemang.

Innan du köper en mobiltelefon, till exempel en Iphone, tillsammans med mobilabonnemanget för barn bör du räkna på kostnaden för att se om du kan spara några pengar alls och i så fall hur mycket. 

Är ett abonnemang bättre än kontantkort för ett barn?

Det finns flera fördelar med mobilabonnemang till ditt barn i stället för kontantkort. Men precis som det finns fördelar finns det även nackdelar med mobilabonnemang. Du bör därför ställa för- och nackdelarna mot varandra innan du bestämmer dig för vad som är bäst för ditt barn.

Fördelar med ett mobilabonnemang för barn

 • Det finns många mobilabonnemang du kan välja mellan.
 • Du slipper fylla på en ny surfplan en gång i månaden.
 • Det går alltid att ringa.

Nackdelar med ett mobilabonnemang för barn

 • Du måste betala för abonnemanget oavsett om det används eller inte.
 • Med ett mobilabonnemang är du låst till en specifik operatör.

Vad är det för skillnad mellan vanliga mobilabonnemang och barnabonnemang?

Den stora skillnaden mellan ”vanliga” mobilabonnemang och barnabonnemang är priserna. Barnabonnemangen är i regel betydligt billigare än de ordinarie.

En annan skillnad är att det inte är användaren av mobilabonnemanget som tecknar det. Ett barnabonnemang är avsett för en person under 18 år vilket även innebär att personen i fråga inte får teckna det själv. I stället är det du som vårdnadshavare som får teckna mobilabonnemanget.

Tänk på! Från den dag barnet har fyllt 18 år kan hon eller han överta mobilabonnemanget.

Som vårdnadshavare kan du även sätta in olika spärrar i mobilabonnemanget. På så sätt kan du hindra barnet från att exempelvis ringa betalsamtal eller köpa spel och appar utan att du har gett tillåtelse.

Precis som för vanliga mobilabonnemang finns det ofta flera surfnivåer att välja mellan, men det kan variera beroende på vilken operatör det gäller. Vissa operatörer erbjuder samma surfnivåer för barnabonnemangen som för de vanliga mobilabonnemangen, medan andra har sänkt surfmängderna i mobilabonnemangen för barn.

Går det att överlåta mobilabonnemanget från föräldern till barnet?

Nej, så länge personen är under 18 år går det inte att överlåta mobilabonnemanget. För att få stå på ett mobilabonnemang måste man vara minst 18 år gammal.

Är det bättre att teckna ett barnabonnemang i stället för ett familjeabonnemang?

Det beror på hur surfvanorna ser ut för barnet och resterande delen av familjen. Surfar ni mycket är ett barnabonnemang och vanliga mobilabonnemang för resterande familjemedlemmar att föredra. Det beror på att surfen vanligtvis delas mellan medlemmarna i ett familjeabonnemang.

Det finns dock vissa mobiloperatörer där det är möjligt att dela upp surfen så att varje individ får så mycket surf den vill ha. Med ett separat mobilabonnemang kan alla familjemedlemmar få precis så mycket surf som passar dem.

Fördelen med familjeabonnemang är att allt samlas på en faktura. Det gör det hela mycket smidigt och det blir lättare att hålla koll på kostnaderna.

Få koll på ditt barns mobilanvändande

Det finns flera saker du kan göra för att få koll på hur ditt barn använder sin mobiltelefon. Vi har tidigare nämnt olika spärrtjänster som gör det lättare att få koll på barnets användande. Men ett familjeabonnemang kan också vara ett alternativ om du vill ha lite extra koll.

Hos de flesta operatörerna kan du dessutom få koll på hur mycket ditt barn har surfat den senaste tiden genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida. Där kan du enkelt få en överblick över mobilabonnemanget.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn

Kan mitt barn stå på mobilabonnemanget?

Nej, enligt svensk lag får ditt barn inte stå på ett abonnemang om barnet är under 18 år. Det innebär att du kommer att teckna mobilabonnemanget, och att enbart rabatten är kopplad till ditt barns personnummer.

Kan jag få rabatt på mitt barns mobilabonnemang?

Absolut, du kan få rabatt på mobilabonnemang för barn. Många mindre operatörer har riktigt bra rabatter för dig som tecknar ett mobilabonnemang för ditt barn under 18 år. I tabellen ser du dessa abonnemang markerade, och kan lätt jämföra de olika operatörerna.

Ska jag köpa ett kontantkort eller abonnemang till mitt barn?

Det beror främst på ålder och mobilanvändning. Är ditt barn relativt ungt och inte använder mobilen så mycket kan du välja ett kontantkort. Då kan du dessutom se till att barnet inte kan övertrassera mobilräkningen. Är barnet äldre och kräver mer surf är det oftast billigare med ett mobilabonnemang.

Vad händer med abonnemanget på 18-årsdagen?

När ditt barn har fyllt 18 kommer barnrabatten att upphöra, om den inte redan har gjort det. Vidare kan ditt barn nu själv teckna avtal, och kan därför ta över ansvaret för mobilabonnemanget.

Kan jag spärra mitt barns mobilabonnemang?

Ja, de flesta operatörer har någon typ av spärr för barnets mobilabonnemang. Kolla med operatören innan du tecknar ett abonnemang om de erbjuder de funktioner som du efterfrågar.