Så jämför du studentabonnemang

När du är på jakt efter ett studentabonnemang vill du så klart hitta ett som uppfyller de flesta av dina behov och önskemål. För att kunna göra det måste du jämföra alternativen som finns på marknaden. Här har vi listat de tre viktigaste sakerna att tänka på!

1. Välj en operatör med bra täckning där du bor

Något av det absolut viktigaste att tänka på är att välja en operatör med bra täckning där du bor och kommer använda mobilabonnemanget som mest. Det gör du enklast genom att kolla in operatörernas täckningskartor som finns på deras respektive hemsidor.

Tänk på att flera operatörer delar mobilnät och således även täckningsgrad. Hallon går till exempel under samma nät som Tre, och Halebop går under samma nät som Telia.

2. Välj surf efter din internetanvändning

De flesta studentabonnemang kommer med fria samtal och sms, vilket innebär att du kan lägga mer energi på att fundera över hur mycket surf du behöver varje månad.

I de flesta fall kan du som student välja mellan flera olika surfalternativ. Här är det viktigt att du väljer det som matchar bäst med din genomsnittliga förbrukning. Köper du för mycket för ”säkerhets skull” blir månadskostnaden onödigt dyr, men köper du för lite och behöver ladda på extrasurf varje månad kommer kostnaderna också snabbt dra i väg.

3. Hitta det mest prisvärda abonnemanget

Som student är ekonomin sällan den bästa och vi förstår att du därför vill hitta ett så billigt mobilabonnemang som möjligt. Det billigaste behöver dock inte vara det bästa just för dig. Du måste säkerställa att mobilabonnemanget lever upp till dina övriga krav innan du fokuserar på priset. Det är bortkastade pengar att teckna ett mobilabonnemang som inte passar dig bara för att det var billigast på marknaden.

Billigaste studentabonnemanget

Comviq 3 GB är det billigaste studentabonnemanget just nu. Avgiften ligger på 50 kr/mån i 3 månader, därefter 105 kr/mån (kontrollerat 2024-10-04).

Läs mer & beställ hos Comviq

Var uppmärksam på tillfälliga erbjudanden

Låt dig inte heller lockas av tillfälliga erbjudanden när du letar mobilabonnemang. Många erbjudanden gäller bara under en begränsad tid. Därför är det viktigt att du även tar reda på vad mobilabonnemanget kostar till ordinarie pris. Det är trots allt det priset du kommer att betala för ditt studentabonnemang framöver.

Bästa studentabonnemanget

Fello 14 GB är det bästa studentabonnemanget just nu, enligt vår bedömning. Du får fria samtal och sms, mycket surf för pengarna och har dessutom möjlighet att spara surf du inte använder. Dessutom använder de Telias nät, som är det bästa i Sverige.

Vad är skillnaden mellan studentabonnemang och ”vanliga” mobilabonnemang?

Den största skillnaden mellan vanliga mobilabonnemang och mobilabonnemang som riktar sig till studenter är så klart priset, som hos många operatörer har reducerats för att passa en mer begränsad budget.

En annan sak som kan skilja sig något mellan ordinarie mobilabonnemang och studentabonnemang är utbudet av olika surfnivåer. Som student har du i regel färre alternativ att välja mellan, men det ser lite olika ut beroende på vilken operatör det gäller.

Studentrabatten varierar mellan olika operatörer

Hur mycket rabatt du kan få är olika från operatör till operatör. Vissa är generösare än andra. Ta gärna en titt i jämförelsetabellen högst upp på sidan och jämför priserna mellan olika studentabonnemang och se hur stor rabatt du kan få.

Vad krävs för att jag ska få studentrabatt?

Hos vissa operatörer måste du visa upp ett Mecenatkort för att kunna ta del av studentpriser på mobilabonnemang, medan andra operatörer bara har Studentkortet som krav. Har du Studentkortet kan du exempelvis få studentrabatt hos både Hallon och Vimla.

Tänk på! Det som är avgörande för om du har rätt till studentrabatt eller inte är om utbildningen är CSN-berättigad.

Du som studerar och är under 18 år har rätt till studentrabatt på mobilabonnemang. Du får däremot inte teckna abonnemanget själv. Det måste i stället din målsman göra åt dig.

Hur länge kan man ha studentabonnemang?

Du kan ha ditt studentabonnemang under din studietid så länge du har ett giltigt studentkort. Du behöver sällan regelbundet bevisa att du är student när du väl har tecknat ett abonnemang, så i teorin skulle du säkert kunna ha kvar samma abonnemang även om du har avslutat dina studier. Men det är inget vi rekommenderar eftersom det strider mot operatörernas villkor, och kan innebära att du blir betalningsskyldig.

Kan jag skaffa studentabonnemang strax innan jag slutar studera?

Ja, så länge du är student kan du teckna ett mobilabonnemang till studentpris. Det spelar ingen roll om du nyss har börjat plugga eller snart är klar med din utbildning. Den stora fördelen med att du kan teckna ett studentabonnemang i slutet av dina studier är att du får en möjlighet att ta del av lägre priser även efter att du slutat plugga.

Ska jag köpa studentabonnemanget tillsammans med en mobiltelefon?

Prismässigt kan det absolut vara fördelaktigt att köpa ett studentabonnemang och mobiltelefon som ett paket men det behöver inte alltid vara så. Hos vissa operatörer får du telefonen billigare om du köper den med ett studentabonnemang, medan andra inte ger någon rabatt alls.

Tänk på! När du köper mobil och abonnemang som ett paket tillkommer vanligtvis en bindningstid på 12 eller 24 månader.

Därför bör du alltid räkna på vad det kostar att köpa mobiltelefon och mobilabonnemang separat jämfört med att köpa dem tillsammans.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för studenter

Vilken operatör erbjuder det bästa abonnemanget för studenter?

Hallons studentabonnemang är ett av de mest prisvärda just nu, enligt vår bedömning. Läs vår motivering högre upp på sidan.

Hur stor rabatt kan jag få med ett mobilabonnemang för studenter?

Hur stor rabatten är med ett studentabonnemang i stället för ett ”vanligt” mobilabonnemang varierar beroende på vilken operatör det gäller. Använd vår jämförelsetabell för mobilabonnemang, filtrera din sökning på ”student” och jämför rabatten hos olika operatörer.

Får jag behålla studentabonnemanget när jag slutar studera?

Ja, under en viss tid efter studietiden får du behålla din studentrabatt. Den upphör inte att gälla på en gång. Men exakt hur länge du får ha kvar den kan variera beroende på vilken operatör du har.

Kan jag få studentrabatt på en mobiltelefon med abonnemang?

Ja, du kan få studentrabatt när du köper en mobiltelefon med studentabonnemang. Vanligtvis får du då rabatt både på telefonen och abonnemanget.