Så väljer du rätt kontantkort till ditt barn

För att hitta det bästa kontantkortet till ditt barn bör du först fundera över vilken surfmängd ditt barn behöver. Surfmängden bör motsvara ditt barns internetanvändning. Du bör även välja ett kontantkort med fria samtal och sms. Då behöver du aldrig vara orolig för att ditt barn inte ska kunna komma i kontakt med dig om pengarna tar slut.

Därefter bör du ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där ni bor.

Just täckningen är väldigt viktig för att du ska kunna komma i kontakt med ditt barn när du behöver det.

Tips! På operatörernas hemsidor finns deras täckningskartor där du kan se hur bra täckningen är där ni bor.

Ett smart alternativ är att välja ett kontantkort med fast pris. Ett kontantkort med fast pris kan liknas vid ett abonnemang. Du betalar en fast summa varje månad för att få surf, samtal och sms men du har ingen bindningstid. De flesta kontantkort med fast pris har fria samtal och sms och då betalar du alltså bara för surfen.

Med ett kontantkort med fast pris har du som förälder har koll på kostnaderna och riskerar inte att ditt barn står med ett kort utan pengar.

Fördelarna med kontantkort till barn med fast pris

  • Koll på kostnaderna
  • Ingen bindningstid
  • Ring och sms:a gratis

När du har kommit fram till vilka behov du har för kontantkortet kan du använda jämförelsetabellen högst upp på sidan. Filtrera utifrån dina kriterier så kan du enkelt hitta det billigaste kontantkortet som dessutom passar ditt barns behov.

Tyvärr finns det inte några rabatter på kontantkort för barn som det gör för mobilabonnemang för barn. Men det finns trots det många väldigt billiga alternativ som passar bra för barn.

Tips till föräldrar som ska skaffa kontantkort till barn

  • Mindre surf innebär oftast billigare kontantkort
  • Du måste ofta beställa kontantkortet åt ditt barn om barnet är under 16 år
  • Håll lösenordet till appbutiker hemligt
  • Välj en prisplan utifrån hur mycket surf du vill att barnet ska ha
  • Om barnet bara ska kunna ringa kan du beställa kontantkort utan surf

Bästa kontantkortet för barn

Hallon 4 GB är det bästa kontantkortet för barn enligt våra rekommendationer. Den största fördelen med Hallons kontantkort är de låga priserna. Skulle ditt barn behöva högre surfmängd finns det flera alternativ att välja på.

Se dock till att kolla Hallons täckningskarta innan du beställer. De använder Tres nät, som främst har täckning i större städer och i södra delarna av Sverige. Det är därför viktigt att se till att ditt barn kommer att ha täckning där hen kommer använda mobilen.

Så laddar du kontantkort för barn med fast pris

Du laddar ditt kontantkort enklast direkt hos operatören. I jämförelsetabellen högst upp på sidan kan du jämföra mängden surf, giltighetstid och kostnaden. Därefter går du vidare till operatörens hemsida och laddar ditt kontantkort. 

Flera av operatörerna erbjuder fria samtal och sms när du laddar ditt kontantkort med surf. Du bör välja ett kontantkort med fria samtal och sms om du vill att ditt barn ska kunna surfa på mobilen och kunna ringa dig när det behövs.

Köp kontantkort för barn utan surf om barnet bara behöver kunna ringa

Om ditt barn bara behöver ha tillgång till samtal kan du köpa ett kontantkort utan surf eller med en väldigt låg surfmängd. Det finns flera alternativ att välja mellan om du vill köpa ett sådant kontantkort.

Ju lägre surfmängd ditt barn behöver, desto billigare blir kontantkortet. Men i takt med att ditt barn blir äldre och surfvanorna förändras kan du behöva byta prisplan till en med mer surf. Eftersom kontantkort inte har någon bindningstid är det lätt att byta prisplan när du vill.

Du måste själv köpa kontantkortet till ditt barn

De flesta operatörerna har någon form av åldersgräns på kontantkort. Vanligtvis måste ditt barn ha fyllt 16 eller 18 år för att få köpa ett själv. Därför måste du som förälder köpa det.

Tänk på! Det går att köpa startpaket i vissa butiker, men de måste man oftast betala för.

Du kan skaffa ett startpaket för kontantkort från operatören helt kostnadsfritt och sedan ladda på med den prisplan du vill ha. Startpaketet beställer du från operatörens hemsida, och det tar inte mer än ett par dagar innan du får det i brevlådan.

Med kontantkort är det lättare att kontakta ditt barn

Ett kontantkort är ett bra första steg för ditt barn innan han eller hon får ett abonnemang. Med ett kontantkort blir det lätt för dig att komma i kontakt med ditt barn och vice versa. I och med att de flesta kontantkorten har fria samtal och sms behöver du inte heller oroa dig för att pengarna du laddade på ska ta slut.

Med ett kontantkort för ditt barn har du full kontroll över kostnaderna eftersom det är du som laddar på en ny prisplan varje månad.

Låt inte ditt barn använda appbutiken utan din vetskap

Dagens telefoner har tillgång till appbutiker som Google Play och Apple Store. Tjänsterna vill gärna att du kopplar ett betalkort till kontot för att på ett smidigt sätt kunna köpa diverse appar och tjänster. För att kunna genomföra ett köp behöver du ofta ange ett lösenord. Om du vill undvika att ditt barn köper saker från appbutiken bör du hålla lösenordet hemligt från ditt barn.

Vill du köpa en app eller tjänst till ditt barn bör du själv genomföra köpet.

Vanliga frågor om kontantkort för barn

Kan mitt barn själv ladda ett kontantkort?

Nej, ett barn kan inte ladda ett kontantkort digitalt. För att ladda ett befintligt kontantkort i exempelvis en butik finns det dock ingen åldersgräns.

Kan jag begränsa mitt barns möjlighet att köpa saker med mobilen?

Ja, du kan begränsa ditt barns möjligheter att handla via mobilen. Du bör se över att inga kontouppgifter är inlagda i appbutiken, och att du sätter en köpgräns för kontantkortet om detta är möjligt hos din operatör.

Hur stoppar jag telefonförsäljare från att ringa mitt barns mobilnummer?

För att stoppa telefonförsäljare bör du inte registrera kontantkortet, eller registrera numret i NIX register.

Vilket är det bästa kontantkortet för barn?

Vilket som är det bästa kontantkortet beror helt på ditt barns mobilvanor. Kom ihåg att du även har möjligheten att påverka ditt barns mobilanvändande när du väljer kontantkort. Väljer du ett kontantkort med mycket surf är sannolikheten hög att barnet även kommer att använda en stor surfmängd.

Varför ska jag välja ett kontantkort till mitt barn?

Det finns flera bra skäl att välja ett kontantkort till ditt barn. Främst är det ett utmärkt sätt att begränsa barnets mobilkostnad. De flesta kontantkort slutar fungera helt när det tankade saldot eller kvoten av surf eller samtal är uppnådd.