Hur hittar jag det bästa företagsabonnemanget?

För att hitta det bästa företagsabonnemaget bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån företagets behov och önskemål. Ta gärna hjälp av vår tabell högst upp på den här sidan. Vilket som är det bästa abonnemanget just för ert företag beror helt på hur ni planerar att använda det.

Ringer ni många samtal på jobbet är ett företagsabonnemang med fria samtal och sms det självklara valet. Om ni reser regelbundet i arbetet är det även en fördel att välja en operatör som erbjuder förmånliga priser på utlandssamtal och låter er använda mobilsurfen utanför Sveriges gränser.

Kommer ni använda mycket mobildata är ett mobilabonnemang med hög eller obegränsad surfmängd det bästa valet för företaget. Som du hör är det era egna förutsättningar och preferenser som avgör vilket företagsabonnemang som är bäst just för dig och ditt företag.

Så jämför ni företagsabonnemang

För att hitta det bästa abonnemanget för ert företag måste ni som sagt jämföra alternativen som finns på marknaden. Det finns vissa faktorer som är lite extra viktiga att tänka på, och de går vi igenom närmre här nedanför.

1. Välj operatören med bäst täckning i ert område

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för företaget är det viktigt att välja en operatör som har god täckning där ni bor eller kommer att använda företagsabonnemanget. Och täckningen varierar rätt rejält mellan våra olika landsdelar. 

Enligt Umlauts senaste oberoende test är det Telia och Telenor som har Sveriges starkaste mobilnät, men eftersom det kan finnas både regionala och lokala skillnader rekommenderar vi att ni tar en titt på operatörernas täckningskartor. Kartorna hittar ni på deras respektive hemsidor.

2. Surf som matchar företagets förbrukning

Använder ni en större mängd mobildata i ert arbete, till exempel Skype, Teams, Google Meet eller andra internetbaserade tjänster är det viktigt att ni väljer ett mobilabonnemang som kan motsvara era behov.

Många operatörer erbjuder företagsabonnemang med obegränsad surf, vilket kan vara ett bra alternativ för er som vill slippa oroa er för att surfen plötsligt ska ta slut.

3. Ringer ni mycket i arbetet vill ni ha fria samtal och sms

Många mobilabonnemang kommer med fria samtal och sms, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller hos operatörerna ni är intresserade av. Särskilt för er som ringer många samtal i arbetet.

Det kan även vara intressant att kolla upp operatörernas villkor när det gäller utlandssamtal, och vilka priser som gäller inom och utanför Europa.

4. Jämför priserna i förhållande till vad ni får

Priserna är så klart en viktig del när ni jämför operatörernas erbjudanden, men gör inte misstaget att jaga efter det absolut billigaste alternativet. Då riskerar ni att teckna ett företagsabonnemang som inte motsvarar era förväntningar i övrigt. Fokusera i stället på prisvärdheten och ta en funderare på vad som faktiskt ingår i abonnemanget.

Ibland kan ju till exempel ett stort utbud, flexibilitet och ett starkt mobilnät vara värt de extra kronorna. Billigt kan vara bra, men det behöver inte alltid vara bäst.

Finns det företagsabonnemang med fri surf?

Ja, det finns flera företagsabonnemang med obegränsad surf som håller mycket hög kvalitet. Telenor, Telia och Tele2 har bra alternativ som du kan få både med och utan bindningstid. Fördelen med bindningstid är att du får mobilabonnemanget till ett lägre pris. Nackdelen är att du inte kan byta företagsabonnemang lika lätt. 

Tre erbjuder också företagsabonnemang med obegränsad surf, men till ett lägre pris än Telia, Tele2 och Telenor. Här gäller det dock att vara extra uppmärksam på hur täckningen ser ut på företagets adress eller där ni som arbetar befinner er. Tres mobilnät är riktigt starkt i landets södra och mellersta delar, framför allt i större städer, men har tyvärr sina brister i norr och ute på landsbygden. Dubbelkolla Tres täckningskarta innan ni lägger en beställning.

Har mobilabonnemang för företag någon uppsägningstid?

Det varierar mellan operatörerna. De flesta operatörer har en uppsägningstid på tre månader, medan vissa inte har någon alls. Ju kortare uppsägningstid, desto smidigare är det att säga upp mobilabonnemanget om ni skulle vilja det.

Hur säger man upp ett företagsabonnemang?

Det beror på vilken operatör ni har. Hos de flesta säger du upp mobilabonnemanget genom att ringa kundtjänsten. Det är ytterst få mobiloperatörer som låter dig säga upp företagsabonnemanget direkt på hemsidan. Tänk på att det bara är den som är betalningsansvarig för mobilabonnemanget som kan säga upp det.

Har man ångerrätt på företagsabonnemang?

Nej, det finns ingen vanlig ångerrätt för företagsabonnemang. Åtminstone inte en sådan som privatpersoner har. Du kan däremot be om att få prova på företagsabonnemanget under en begränsad tid innan du bestämmer dig.

Du kan även fråga operatören om de erbjuder öppet köp. I sådana fall kan du säga upp företagsabonnemanget om det inte uppfyller era kriterier. Då betalar ni bara för den del av tjänsten som ni har utnyttjat.

Vilket företagsabonnemang är mest flexibelt?

Det som utmärker ett flexibelt mobilabonnemang är bland annat om det tillkommer någon bindningstid eller uppsägningstid. Två operatörer som varken har bindning- eller uppsägningstider på sina företagsabonnemang är Telness och Hallon. Det gör det inte bara enkelt att byta surfnivå om det skulle behövas, utan du kan även byta operatör om du inte känner dig nöjd med den du har.

Hallons företagsabonnemang
  • Fria samtal och sms
  • Spara oanvänd surf
  • Inga bindningstider

Vilket abonnemang är bäst för mindre företag?

Precis som för vilket företag som helst ska ett mobilabonnemang för mindre företag vara anpassat efter behovet. Små företag kanske i vissa fall inte har de ekonomiska förutsättningarna eller behovet av de dyrare mobilabonnemangen. Men det finns gott om andra alternativ. Hallon kan erbjuda några av marknadens lägsta priser, och har även flera olika surfalternativ för sina företagsabonnemang.

Tänk dock på att Hallon går under samma mobilnät som Tre, och därför har begränsad täckning i landets norra delar och på landsbygden.

Vilket företagsabonnemang är bäst för utlandssamtal?

Det finns flera företagsabonnemang som är bra om du ska ringa utomlands. Vilket som är det bästa beror bland annat på hur ofta ni ringer till utlandet. Här nedanför ser du hur villkoren för utlandssamtal ser ut hos tre olika operatörer.

Tre erbjuder tilläggstjänsten 3Världen

Hos Tre kan du få tilläggstjänsten 3Världen när du binder dig till operatören i 24 månader. Då kan du surfa och sms:a till samma pris som i Sverige i 50 extra länder. Utöver det ingår 10 samtalstimmar och 3 000 sms varje månad från Sverige till alla länder som ingår i 3Världen och EU/EES.

Ring kostnadsfritt till kollegor över hela världen med Telenor

Med ett företagsabonnemang med obegränsad surf från Telenor ringer du kostnadsfritt till dina kollegors företagsmobiler oavsett var i världen ni befinner er. Detta gäller både utgående och inkommande samtal.

Ring billigare till länder både i och utanför EU hos Telia

Hos Telia kan ditt företag teckna en tjänst som för en viss summa per månad låter er ringa till Sveriges grannländer eller till Europa. Priset per minut/sms/mms styrs av det pris du har inom Sverige på ditt mobilabonnemang, oavsett om det är nytt eller äldre. Det finns även en tilläggstjänst som låter er ringa till länder inom EU/EES samt Schweiz, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Taiwan och USA till rabatterat pris.

Vilka andra tjänster kan ingå i ett företagsabonnemang?

Flera av Sveriges operatörer erbjuder tilläggstjänster som du och företaget kan ha nytta av. Ett exempel är växeltjänster. Det gör det möjligt att nå alla anställda på ett enda nummer. Ni kan själva bestämma i vilken ordning ni blir uppringda.

Med en växeltjänst kan ni koppla numret till en telefonsvarare när ni har stängt för dagen. Det går även att koppla numret till ett journummer om det skulle behövas.

Kan företaget betala mitt privata mobilabonnemang?

Det är fullt möjligt att låta företag stå för privata mobilabonnemang som för företagsabonnemang. Det kan vara aktuellt om du har skött ditt arbete via din privata telefon.

Det är dock en rätt omständlig process att låta företaget betala det privata mobilabonnemanget och därför kanske inget att föredra. Företaget måste nämligen få tillgång till dina kvitton och du måste kunna bevisa vilka samtal som har gjorts privat och vilka som är arbetsrelaterade. Anledningen till detta är att företag vanligtvis inte får betala anställdas privata kostnader.

Kan jag göra mitt företagsabonnemang till ett privatabonnemang?

Ja du kan göra ditt företagsabonnemang till ett privatabonnemang, men då måste du göra en överlåtelse. Du kan behålla numret, men får byta abonnemangsform eftersom företagsabonnemang och privata mobilabonnemang har olika prisplaner. Ofta finns det överlåtelseblanketter att fylla i på operatörens hemsida. Vissa operatörer vill dock att du mejlar eller ringer dem för att göra en överlåtelse. 

Precis som med privata mobilabonnemang är det inte möjligt att överlåta ett mobilabonnemang om det finns bindningstid kvar. Be operatören om att få en slutfaktura eller vänta ut bindningstiden innan du gör överlåtelsen.

Förmånsbeskattas jag om jag använder företagsabonnemanget privat?

Ja, använder du företagsabonnemanget för privat bruk kan du i vissa fall förmånsbeskattas. För att slippa förmånsbeskattning gäller det att företagsabonnemanget har fast avgift. Det ska inte heller vara möjligt att särskilja vad som är jobbanvändning och privat användning.

För att inte förmånsbeskattas ska det dessutom finnas ett behov av en jobbmobil. Du ska behöva ha telefonen för att utföra arbetsuppgifterna.

Kan jag göra avdrag för kostnaden på företagsabonnemang?

Som företagare har du rätt att göra avdrag på mobilabonnemangskostnaderna. Det gör du i deklarationen. Abonnemangskostnaden är en kostnad i resultaträkningen och ska deklareras som inköp.

Resultatet deklareras i inkomstdeklaration 1 om du har en enskild firma. Har du aktiebolag ska du deklarera i inkomstdeklaration 2, och för handelsbolag gäller inkomstdeklaration 4.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för företag

Kan jag teckna ett privat mobilabonnemang på mitt företag?

Nej, du kan inte teckna ett privat abonnemang som företag, men däremot kan du betala ett abonnemang du själv står för via bolaget. Detta kan dock ställa till det i redovisningen och du måste kunna påvisa att abonnemanget har använts i arbetsrelaterade syften. Du måste även spara alla kvitton för mobilabonnemangets kostnader till redovisningen.

Förmånsbeskattas mobilabonnemang?

Ja, om du har använt mobilen i privata syften kan mobilabonnemanget förmånsbeskattas. Men har du bara använt abonnemanget i jobbsyfte behöver det däremot inte betraktas som en förmån.

Kan jag koppla ett fast nummer till ett företagsabonnemang?

Ja, de flesta operatörer kan lägga till ett fast nummer till ditt företagsabonnemang. Dubbelkolla alltid med operatören vilka funktioner som ingår i det abonnemanget du tecknar, så att det inte blir dyrare än tänkt.

Ingår växeltjänster i ett företagsabonnemang?

Nej, växeltjänster är inget som ingår i de flesta företagsabonnemang. Däremot går det utmärkt att köpa till hos de flesta operatörer.

Kan jag flytta mitt privata mobilabonnemang till ett företagsabonnemang?

Ja, oftast kan du flytta ditt privata mobilabonnemang till ett företagsabonnemang. Det gör du genom att helt enkelt flytta över ditt nummer till det nya företagsabonnemanget, vilket är möjligt hos de allra flesta operatörer.