Varför ska man ha företagsabonnemang?
Företagsabonnemang är ofta en mycket smidig och mer kostnadseffektiv lösning för både stora och små företag. Fördelarna med företagsabonnemang är många, men det finns även vissa nackdelar som kan vara bra att känna till. Här nedanför listar vi både fördelar och nackdelar.
Fördelar med företagsabonnemang
- Ofta mer prisvärt i längden (många operatörer erbjuder mängdrabatter och särskilda företagsförmåner).
- Ger större möjlighet att hantera och kontrollera företagskommunikationen.
- Går i regel att anpassa utifrån företagets specifika behov, till exempel när det gäller surf, säkerhet och support.
- Inkluderar i många fall tillgång till snabb service och prioriterad support.
Nackdelar med företagsabonnemang
- Den initiala kostnaden kan vara hög (till exempel på grund av dyra startavgifter).
- Kräver visst administrativt arbete.
- Användarnas integritet kan begränsas.
Så jämför du företagsabonnemang
För att hitta det bästa abonnemanget för ert företag måste ni som sagt jämföra alternativen som finns på marknaden. Det finns vissa faktorer som är lite extra viktiga att tänka på, och de går vi igenom närmre här nedanför.
1. Välj operatören med bäst täckning i ert område
För att hitta det bästa mobilabonnemanget för företaget är det viktigt att välja en operatör som har god täckning där ni bor eller kommer att använda företagsabonnemanget. Och täckningen varierar rätt rejält mellan våra olika landsdelar.
Enligt flera oberoende tester är det Telias mobilnät som är landets bästa, sett till täckningen i landet som helhet. Men det kan fortfarande förekomma både regionala och lokala variationer, så kolla alltid täckningskartan innan ni bestämmer er.
2. Surf som matchar företagets förbrukning
Använder ni en större mängd mobildata i ert arbete, till exempel Skype, Teams, Google Meet eller andra internetbaserade tjänster är det viktigt att ni väljer ett mobilabonnemang som kan motsvara era behov.
Många operatörer erbjuder företagsabonnemang med obegränsad surf, vilket kan vara ett bra alternativ för er som vill slippa oroa er för att surfen plötsligt ska ta slut.
3. Ringer ni mycket i arbetet vill ni ha fria samtal och sms
Många mobilabonnemang kommer med fria samtal och sms, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller hos operatörerna ni är intresserade av. Särskilt för er som ringer många samtal i arbetet.
Det kan även vara intressant att kolla upp operatörernas villkor när det gäller utlandssamtal, och vilka priser som gäller inom och utanför Europa.
4. Jämför priserna i förhållande till vad ni får
Priserna är så klart en viktig del när ni jämför operatörernas erbjudanden, men gör inte misstaget att jaga efter det absolut billigaste alternativet. Då riskerar ni att teckna ett företagsabonnemang som inte motsvarar era förväntningar i övrigt. Fokusera i stället på prisvärdheten och ta en funderare på vad som faktiskt ingår i abonnemanget.
Billigaste företagsabonnemanget
Hallon 10 GB är det billigaste företagsabonnemanget just nu. Avgiften ligger på 129 kr/mån (kontrollerat 2024-10-04).
Bästa företagsabonnemanget
Telness Fri surf är det bästa företagsabonnemanget enligt oss. Priset är lågt och abonnemanget är helt utan bindningstid, så att du kan byta till en lägre surfmängd eller en annan operatör när du vill. Självklart ingår fria samtal och sms. Ytterligare en fördel med Telness är att de använder Telias mobilnät, vilket är Sveriges bästa i dagsläget.
Finns det företagsabonnemang med fri surf?
Ja, det finns flera företagsabonnemang med obegränsad surf som håller mycket hög kvalitet. Till exempel Telenor, Telia, Tele2 och Tre har bra alternativ som du kan få både med och utan bindningstid, och hos Telness tecknas abonnemangen alltid utan bindning.
Fördelen med bindningstid är att du får mobilabonnemanget till ett lägre pris. Nackdelen är att du inte kan byta eller ändra företagsabonnemanget lika lätt.
Har mobilabonnemang för företag någon uppsägningstid?
Det varierar mellan operatörerna. De flesta operatörer har en uppsägningstid på tre månader, medan vissa inte har någon alls. Ju kortare uppsägningstid, desto smidigare är det att säga upp mobilabonnemanget om ni skulle vilja det.
Hur säger man upp ett företagsabonnemang?
Det beror på vilken operatör ni har. Hos de flesta säger du upp mobilabonnemanget genom att ringa kundtjänsten. Det är ytterst få mobiloperatörer som låter dig säga upp företagsabonnemanget direkt på hemsidan. Tänk på att det bara är den som är betalningsansvarig för mobilabonnemanget som kan säga upp det.
Har man ångerrätt på företagsabonnemang?
Nej, företagsabonnemang omfattas i regel inte av ångerrätten. Du kan däremot be om att få prova på företagsabonnemanget under en begränsad tid innan du bestämmer dig.
Du kan även fråga operatören om de erbjuder öppet köp. I sådana fall kan du säga upp företagsabonnemanget om det inte uppfyller era kriterier. Då betalar ni bara för den del av tjänsten som ni har utnyttjat.
Vilket företagsabonnemang är mest flexibelt?
Det som utmärker ett flexibelt mobilabonnemang är bland annat om det tillkommer någon bindningstid eller uppsägningstid. Två operatörer som varken har bindning- eller uppsägningstider på sina företagsabonnemang är Telness och Hallon. Det gör det inte bara enkelt att byta surfnivå om det skulle behövas, utan du kan även byta operatör om du inte känner dig nöjd med den du har.
Vilket abonnemang är bäst för mindre företag?
Hallon kan erbjuda företagsabonnemang till några av marknadens lägsta priser, vilket ett mindre företag troligtvis kan uppskatta extra mycket. Det finns några olika surfnivåer att välja mellan, fria samtal och sms ingår oavsett, och abonnemangen tecknas helt utan bindningstid.
Tänk dock på att Hallon går under samma mobilnät som Tre, och att täckningen därför kan ha sina begräsningar i de norra delarna av landet och ute på landsbygden.
Hur fungerar utlandssamtal med företagsabonnemang?
Det finns flera operatörer som erbjuder riktigt bra villkor för utlandssamtal för sina företagskunder, men exakt vad som gäller varierar mellan operatörerna. Här nedanför berättar vi om utlandsvillkoren hos tre olika operatörer.
Tre erbjuder tilläggstjänsten 3Världen
Hos Tre kan du få tilläggstjänsten 3Världen när du binder dig till operatören i 24 månader. Då kan du surfa och sms:a till samma pris som i Sverige i 50 extra länder. Utöver det ingår 10 samtalstimmar och 3 000 sms varje månad från Sverige till alla länder som ingår i 3Världen och EU/EES.
Ring kostnadsfritt till kollegor över hela världen med Telenor
Med ett företagsabonnemang med obegränsad surf från Telenor ringer du kostnadsfritt till dina kollegors företagsmobiler oavsett var i världen ni befinner er. Detta gäller både utgående och inkommande samtal.
Ring billigare till länder både i och utanför EU hos Telia
Hos Telia kan ditt företag teckna en tjänst som för en viss summa per månad låter er ringa till Sveriges grannländer eller till Europa. Priset per minut/sms/mms styrs av det pris du har inom Sverige på ditt mobilabonnemang, oavsett om det är nytt eller äldre. Det finns även en tilläggstjänst som låter er ringa till länder inom EU/EES samt Schweiz, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Taiwan och USA till rabatterat pris.
Vilka andra tjänster kan ingå i ett företagsabonnemang?
Flera av Sveriges operatörer erbjuder tilläggstjänster som du och företaget kan ha nytta av. Ett exempel är växeltjänster. Det gör det möjligt att nå alla anställda på ett enda nummer. Ni kan själva bestämma i vilken ordning ni blir uppringda.
Med en växeltjänst kan ni koppla numret till en telefonsvarare när ni har stängt för dagen. Det går även att koppla numret till ett journummer om det skulle behövas.
Kan företaget betala mitt privata mobilabonnemang?
Ja, det är möjligt att låta företaget stå för ett privat mobilabonnemang. Till exempel om du har skött ditt arbete via din privata telefon.
Det är dock ganska krångligt att låta företaget betala det privata mobilabonnemanget och är därför kanske inget att föredra. Företaget måste nämligen få tillgång till dina kvitton och du måste kunna bevisa vilka samtal som har gjorts privat och vilka som är arbetsrelaterade. Anledningen till detta är att företag vanligtvis inte får betala anställdas privata kostnader.
Kan jag göra mitt företagsabonnemang till ett privatabonnemang?
Ja du kan göra ditt företagsabonnemang till ett privatabonnemang, men då måste du göra en överlåtelse. Du kan behålla numret, men får byta abonnemangsform eftersom företagsabonnemang och privata mobilabonnemang har olika prisplaner. Ofta finns det överlåtelseblanketter att fylla i på operatörens hemsida. Vissa operatörer vill dock att du mejlar eller ringer dem för att göra en överlåtelse.
Precis som med privata mobilabonnemang är det inte möjligt att överlåta ett mobilabonnemang om det finns bindningstid kvar. Be operatören om att få en slutfaktura eller vänta ut bindningstiden innan du gör överlåtelsen.
Förmånsbeskattas jag om jag använder företagsabonnemanget privat?
Ja, använder du företagsabonnemanget för privat bruk kan du i vissa fall förmånsbeskattas. För att slippa förmånsbeskattning gäller det att företagsabonnemanget har fast avgift. Det ska inte heller vara möjligt att särskilja vad som är jobbanvändning och privat användning.
För att inte förmånsbeskattas ska det dessutom finnas ett behov av en jobbmobil. Du ska behöva ha telefonen för att utföra arbetsuppgifterna.
Kan jag göra avdrag för kostnaden på företagsabonnemang?
Ja, som företagare har du rätt att göra avdrag på mobilabonnemangskostnaderna. Det gör du i deklarationen. Abonnemangskostnaden är en kostnad i resultaträkningen och ska deklareras som inköp.
Resultatet deklareras i inkomstdeklaration 1 om du har en enskild firma. Har du aktiebolag ska du deklarera i inkomstdeklaration 2, och för handelsbolag gäller inkomstdeklaration 4.
Vanliga frågor om mobilabonnemang för företag
Nej, du kan inte teckna ett privat abonnemang som företag, men däremot kan du betala ett abonnemang du själv står för via bolaget. Detta kan dock ställa till det i redovisningen och du måste kunna påvisa att abonnemanget har använts i arbetsrelaterade syften. Du måste även spara alla kvitton för mobilabonnemangets kostnader till redovisningen.
Ja, om du har använt mobilen i privata syften kan mobilabonnemanget förmånsbeskattas. Men har du bara använt abonnemanget i jobbsyfte behöver det däremot inte betraktas som en förmån.
Ja, de flesta operatörer kan lägga till ett fast nummer till ditt företagsabonnemang. Dubbelkolla alltid med operatören vilka funktioner som ingår i det abonnemanget du tecknar, så att det inte blir dyrare än tänkt.
Nej, växeltjänster är inget som ingår i de flesta företagsabonnemang. Däremot går det utmärkt att köpa till hos de flesta operatörer.
Ja, oftast kan du flytta ditt privata mobilabonnemang till ett företagsabonnemang. Det gör du genom att helt enkelt flytta över ditt nummer till det nya företagsabonnemanget, vilket är möjligt hos de allra flesta operatörer.