Vad är ett seniorabonnemang?

Flera operatörer erbjuder mobilabonnemang till rabatterade priser för kunder över 55 år, och det är alltså dessa erbjudanden som ibland kallas för seniorabonnemang.

Tänk på! Den nedre åldersgränsen för att kunna teckna ett seniorabonnemang är vanligtvis 55 år, men hos vissa operatörer måste du ha fyllt 65 för att få ta del av rabatten. Till exempel hos Tele2.

Priserna är den största skillnaden mellan seniorabonnemang och ”vanliga” abonnemang. I vissa fall kan även utbudet av surfmängder skilja sig något mellan målgrupperna.

Hur får man seniorrabatt?

Du behöver inte ha gått i pension för att få seniorrabatt, utan det är i regel bara din ålder som spelar roll. Det ska räcka med att du skriver in ditt personnummer när du beställer mobilabonnemanget för att rabatten ska registreras.

Undantaget är om du har fått rabatt genom en särskild pensionärsförening. Då måste du ju kunna bevisa ditt medlemskap för att kunna utnyttja rabatten hos operatören. Men för abonnemangen du ser i tabellen på den här sidan är detta inget du behöver fundera på.

Även ”vanliga” abonnemang kan passa dig som senior

Ett tips är att inte låsa sig till att bara kolla in operatörernas utbud av seniorabonnemang utan även ta en titt på de ordinarie mobilabonnemangen. Beroende på vad du är ute efter kan det i vissa fall faktiskt bli billigare för dig i längden.

Vi visar samtliga alternativ i tabellen ovanför. Där ser du snabbt om du vinner på att teckna ett seniorabonnemang, eller om det är mer prisvärt att satsa på en operatör som har låga priser även utan särskilda rabatter.

Vilket seniorabonnemang ska jag välja?

Oavsett om du är senior eller inte ska du välja abonnemanget som uppfyller de flesta av dina behov och önskemål. Och för att hitta det rätta mobilabonnemanget just för dig måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna preferenser.

Här nedanför ser du vilka frågor som är extra viktiga att ställa sig när man väljer abonnemang som senior.

Vilken operatör har bäst täckning där du bor?

För att du ska kunna använda din mobil fullt ut måste du välja en operatör som har god täckning i mobilnätet där du bor. Operatörernas täckning varierar nämligen mellan olika delar av landet. För att få koll på hur det ser ut just på din adress bör du ta en titt på täckningskartorna på deras respektive hemsidor.

Tänk på! Bor du i norra Sverige eller ute på landsbygden är det ännu viktigare att du studerar operatörernas täckningskartor innan du beställer mobilabonnemang. Av de större operatörerna är det Telia som har bäst täckning i landets norra delar, men det gäller ju även för Fello som går under samma nät. Och Fello kan dessutom erbjuda riktigt prisvärda seniorabonnemang.

Kartorna ger förvisso inga garantier för hur täckningen kommer vara i ditt område, men de kan i alla fall ge en indikation på vad du kan vänta dig.

Vad ingår i mobilabonnemanget?

Fundera på om mobilabonnemanget har allt du behöver. De allra flesta abonnemang inkluderar fria samtal och sms i dag, men om du främst skaffar abonnemang för att kunna ringa och skicka meddelanden bör du dubbelkolla att detta verkligen ingår. Surfen får du ju alltid välja till själv, och det brukar i regel åtminstone finnas tre eller fyra alternativ.

Erbjuder operatören så mycket surf du behöver?

Du behöver som sagt inte fundera så mycket över antalet samtal och sms när du väljer mobilabonnemang. Men desto större valmöjligheter har du när det gäller surfen. Använder du internet på mobilen varje dag för att exempelvis titta på film och serier behöver du mer surf än om du kanske bara läser nyheterna och kollar mejlen någon gång ibland.

Vi brukar rekommendera att man ska välja surf utifrån sin genomsnittliga förbrukning, men det kanske inte heller är det lättaste att hålla koll på. Använd vår funktion här nedanför för att snabbt se hur många gigabytes (GB) som motsvarar din internetanvändning.

Räkna ut hur mycket surf du ska ha på seniorabonnemanget

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Kan du kontakta supporten på de sätt du önskar?

Vi har alla olika behov och önskemål när det gäller operatörens support. Om du vill kunna kunna kontakta kundtjänsten via telefon, och inte bara via chatt eller mejl, bör du välja en operatör som kan erbjuda det.

Du hittar förvisso inte lika många erbjudanden för seniorer bland de större operatörerna, men de kan däremot ofta erbjuda en mer omfattande support än de mindre. För att du ska kunna känna dig trygg och säker på att du får den support du behöver kan det kanske vara värt att betala några kronor extra?

Vilket abonnemang ger dig mest för pengarna?

När du har valt ut några abonnemang som matchar dina krav gällande täckning, surf och kundtjänst kan du jämföra priserna och ta det billigaste av dina bästa alternativ. På så vis får du det bästa abonnemanget till det lägsta priset.

Billigaste seniorabonnemanget

Fello 3 GB är det billigaste seniorabonnemanget på marknaden just nu. Avgiften ligger på 25 kr/mån i 4 månader, därefter 95 kr/mån (kontrollerat 2024-12-08).

Läs mer & beställ hos Fello

Bästa seniorabonnemanget

Tellus Mobil Senior 15 GB surf är det bästa seniorabonnemanget på marknaden, enligt vår bedömning. Du får fria samtal och sms, god täckning via Tele2:s nät och tillgång till en relativt omfattande kundtjänst.

Så beställer du ett seniorabonnemang

Om operatören har fysiska butiker kan du beställa ditt seniorabonnemang i någon av dessa, men det absolut smidigaste sättet är att beställa abonnemang online på operatörens hemsida. Här nedanför ser du hur processen ser ut steg för steg.

  1. Välj abonnemanget du vill ha, antingen ett särskilt seniorabonnemang eller ett ordinarie.
  2. Fyll i dina person- och kontaktuppgifter.
  3. Välj om du vill ha ett nytt telefonnummer eller behålla ditt befintliga.
  4. Godkänn villkoren och slutför köpet.
  5. Operatören skickar ett simkort till dig som du sätter i din mobil.
  6. Klart!

Ska jag välja seniorabonnemang eller kontantkort?

Om du väljer mellan abonnemang och kontantkort ska du utgå ifrån dina mobilvanor- och behov, oavsett om du är senior eller inte. Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det beror helt enkelt på vad du ska använda mobilen till och hur mycket. Mobilabonnemang är ofta ett mer prisvärt val för dig som behöver mycket surf. Abonnemang inkluderar dessutom nästan alltid fria samtal och sms.

Kontantkort är å andra sidan en lite mer flexibel lösning och du har större möjlighet att själv välja om du vill ha någon surf eller inte. Dock finns det inga seniorrabatter på kontantkort och du måste komma ihåg att ladda kortet varje månad för att det ska fungera.

Kan man köpa en mobiltelefon och seniorabonnemang samtidigt?

Ja, om operatören du vill bli kund hos erbjuder mobiler kan du köpa det tillsammans med ditt seniorabonnemang. I regel får du då först välja mobilen du vill ha och sedan mobilabonnemanget du önskar. Mobilen blir ofta billigare när du köper den tillsammans med abonnemanget, men du får räkna med att bindningstid på 12 eller 24 månader tillkommer.

Vilken mobil ska jag välja som senior?

Operatörerna säljer både Iphones, med operativsystemet iOS, och Androidbaserade smartphones som exempelvis Samsung, Motorola och Nokia. Du har i regel många olika modeller att välja mellan, och du ska helt enkelt ta den som du tycker verkar enkel att använda och ger dig mest för pengarna. 

Är du osäker på vilken mobil som passar dig bäst kan du höra av dig till operatörens support för att få vägledning. Om operatören har en fysisk butik kan du även gå dit och få hjälp.

Vanliga frågor om seniorabonnemang

Vad är det för skillnad mellan seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?

Det är egentligen ingen skillnad. Operatörerna använder bara olika namn på sina abonnemang som riktar sig till en äldre målgrupp. Varje operatör kan dock ha olika ålderskrav på vem som får teckna ett sådant abonnemang. 

Kan jag teckna seniorabonnemang utan surf?

Nej, det finns inget seniorabonnemang som inte har någon surf alls. Däremot finns det kontantkort utan surf om det kan vara ett alternativ för dig. Annars får du helt enkelt teckna ett abonnemang med så låg surfmängd som möjligt.

Är abonnemang bättre än kontantkort för seniorer?

För vissa seniorer kan säkert abonnemang passa bättre än kontantkort, medan det senare är ett mer prisvärt alternativ för andra. Du måste helt enkelt fundera på hur mycket, och till vad, du kommer använda mobilen och göra ditt val utifrån det.

Vilken åldersgräns har seniorabonnemang?

Hos de flesta operatörer som erbjuder seniorabonnemang måste du ha fyllt 55 år för att få ta del av rabatten. Tele2:s rabatter gäller dock bara personer över 65 år.

Vad innebär seniorrabatt på abonnemang?

Om operatören erbjuder seniorrabatt innebär det att du som är över 55 år (i vissa fall över 65 år) får en lägre månadskostnad på ditt abonnemang: helt enkelt mer surf för pengarna.