Har du hört talas om fast bredband via mobilnätet men inte riktigt fattat hur det hela fungerar? Bara lugn. Här går vi igenom hur den relativt nya bredbandslösningen fungerar, fördelar och nackdelar med tekniken, hur installationen går till och annat som kan vara bra att tänka på.

Så fungerar fast bredband via mobilnätet

Fast bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fixed Wireless Access), är en kombination av fast bredbandsteknik och bredband via mobilnätet. Oftast är det fiber som används som fast bredbandslösning. Data skickas med höga hastigheter till en radiomast som via det befintliga mobilnätet skickar vidare data till en mottagare med antenner som monteras på utsidan av din bostad.

Precis som ett ”vanligt” fast bredband är bredband via mobilnätet knutet till en specifik adress, i alla fall om anslutningen sker via en utomhusmottagare. 

Din adress och bostad avgör vilken router du ska ha

Vilken typ av utrustning du ska ha för FWA beror dock på din adress och bostadstyp. När du ska beställa bredband via mobilnätet får du först söka på din adress (precis som för fast bredband, till exempel via fiber) så analyserar operatören vilka hastigheter som är möjliga där du bor och föreslår vilken utrustning som passar bäst. Bor du till exempel i lägenhet kommer operatören förmodligen föreslå en inomhusrouter i stället för en utomhusmottagare.

Därför satsar operatörerna på fast bredband via mobilnätet

Allt fler operatörer har lanserat denna bredbandslösning i syfte att erbjuda uppkoppling med hyfsat höga hastigheter i områden där fiberutbyggnad inte är möjlig. Men även om fast mobilt bredband via mobilnätet är kostnadseffektivt och på många sätt ett bra alternativ, bör det inte jämföras med fiber eftersom tekniken inte är lika utvecklad. Fiber har fortfarande betydligt större kapacitet och ger högre hastigheter.

Vad kostar fast bredband via mobilnätet?

Kostnaden för fast bredband via mobilnätet varierar något beroende på operatör. Men du får nog räkna med någonstans mellan 400 och 500 kronor per månad. Det tillkommer även en kostnad för installationen av mottagaren, och den brukar starta på cirka 2 400 kronor.

Tips! När du installerar en utomhusmottagare kan det finnas möjlighet att utnyttja rutavdraget för att få ner kostnaderna.

Operatörerna erbjuder i regel någon form av rabatt eller kampanjpris för dig som ny bredbandskund. Tänk bara på att kolla vad det ordinarie priset ligger på så att du inte lockas att beställa något som du inte har råd med när kampanjperioden är slut.

Vilka för- och nackdelar finns det med fast bredband via mobilnätet?

Fast bredband via mobilnätet har precis som så mycket annat både sina för- och nackdelar. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

  • Billigare att installera än fiber. Installationen av fast bredband via mobilnätet är ungefär tio gånger så billig som att dra in fiber. 
  • Stödjer 5G. Alla operatörer som erbjuder bredband via mobilnätet ger dig tillgång både till 4G- och 5G-nätet, vilket i sin tur ökar möjligheterna till högre hastigheter. Det förutsätter så klart att du bor i ett område där operatörens 5G-nät är på plats och har god täckning.
  • Du får alltid obegränsad surf. Med ett abonnemang för bredband via mobilnätet får du alltid obegränsad surf, vilket inte alltid finns som alternativ när du tecknar mobilt bredband.

Nackdelar med fast bredband via mobilnätet

  • Inte lika höga hastigheter som fiber. Eftersom uppkopplingen delvis sker via mobilnätet är hastigheterna begränsade och kan i dagsläget inte mäta sig med de hastigheter som fiberbredband kan ge.
  • Risk för störningar och fördröjningar. Tekniken är ännu inte lika utvecklad som fiberteknik, så det finns risk för störningar och fördröjningar i överföringen.
  • Högre månadskostnader. Priserna på abonnemang för bredband via mobilnätet kan så klart variera något beroende på operatör, hastigheter och din adress, men överlag är månadskostnaden högre än för fiberabonnemang.

Hur går installationen av fast bredband via mobilnätet till?

För att kunna använda fast bredband via mobilnätet måste en fast antenn installeras på din bostad. Om du bor i lägenhet kan uppkopplingen i stället ske via en inomhusrouter.

Efter att du gjort en beställning av fast bredband via mobilnätet gör operatören en första kontroll av din adress. Då tittar de på vilken anslutning som passar bäst för dig och vilka hastigheter du ska kunna uppnå när bredbandet väl är installerat.

När operatören har gjort sin bedömning av läget skickar de en tekniker hem till dig som hjälper till med installeringen och monteringen av mottagaren. Teknikern ska sedan göra en kontrollmätning för att kunna säkerställa att prestandan motsvarar det du har blivit lovad. Om hastigheterna då visar sig vara lägre än vad du betalar för har du rätt att ångra dig.

Hur lång leveranstid har fast bredband via mobilnätet?

Leveranstiden för fast bredband via mobilnätet kan ligga på upp till sex månader efter det att du fått din order bekräftad. Det kan kanske låta lite väl långt, men operatören måste först göra en analys av dina förutsättningar att ha den här typen av bredband där du bor.

Om operatören måste bygga nya master i ditt område kan leveranstiden vara upp till ett och ett halvt år efter det att du fått en orderbekräftelse.

Vilka operatörer erbjuder fast bredband via mobilnätet?

Telia, Telenor, Tele2 och Tre erbjuder bredband via mobilnätet i dagsläget. Upplägg och villkor varierar dock mellan operatörerna, där vissa är tydligare med vad som skiljer FWA från ”vanligt” mobil bredband än andra. Vi rekommenderar därför att du hör av dig till operatören du är intresserad av för att få veta exakt vad som gäller.

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Normalhastigheterna för bredband via mobilnätet kan ligga mellan 10 och 600 Mbit/s, men det beror helt på vilken operatör du har och hur täckningen är där du bor. Hos vissa operatörer kan du även välja mellan olika hastigheter, men inte heller i det fallet är du garanterad en viss hastighet eftersom bredbandet är beroende av täckningen i mobilnätet och mobilnätet i sin tur är relativt känsligt mot yttre faktorer som väder och vind.

Samtliga operatörer anger 1 000 Mbit/s som den teoretiska topphastigheten, men det är alltså under bästa möjliga förhållanden och förutsätter att du har tillgång till operatörens hastighetsnät (även kallat 5G+).

Kan man titta på tv med bredband via mobilnätet?

Om ditt bredband har tillräckligt hög kapacitet bör digital-tv fungera. Men eftersom uppkopplingen till viss del sker via mobilnätet finns det risk för latens (fördröjning) och buffrande.