Har du hört talas om fast bredband via mobilnätet men inte riktigt fattat hur det hela fungerar? Bara lugn. Här går vi igenom vad den nya bredbandslösningen innebär, fördelar och nackdelar, hur installationen går till och annat som kan vara bra att tänka på.

Så fungerar fast bredband via mobilnätet

Fast bredband via mobilnätet, även kallat FWA (Fixed Wireless Access), är en kombination av fast bredbandsteknik och bredband via mobilnätet. Oftast är det fiber som används som fast bredbandslösning. Data skickas med höga hastigheter till en radiomast som via det befintliga mobilnätet skickar vidare data till en mottagare med antenner som monteras på utsidan av din bostad.

Därför satsar operatörerna på fast bredband via mobilnätet

Allt fler operatörer har börjat lansera den här bredbandslösningen i syfte att kunna erbjuda uppkoppling och hyfsade hastigheter i områden där fiberutbyggnad inte är möjlig. Men även om fast mobilt bredband via mobilnätet är ett kostnadsseffektivt och på många sätt ett bra alternativ, bör det inte jämföras med fiber eftersom tekniken inte är lika utvecklad. Fiber har fortfarande betydligt större kapacitet och ger högre hastigheter.

Vad kostar fast bredband via mobilnätet?

Kostnaden för fast bredband via mobilnätet varierar något beroende på operatör. Men du får nog räkna med någonstans mellan 400 och 500 kronor per månad. Det tillkommer även en kostnad för installationen av mottagaren, och den brukar starta på cirka 2 400 kronor.

Tips! När du installerar en utomhusmottagare kan det finnas möjlighet att utnyttja rutavdraget för att få ner kostnaderna.

Operatörerna erbjuder i regel någon form av rabatt eller kampanjpris för dig som ny bredbandskund. Tänk bara på att kolla vad det ordinarie priset ligger på så att du inte lockas att beställa något som du inte har råd med när kampanjperioden är slut.

Vilka för- och nackdelar finns det med fast bredband via mobilnätet?

Fast bredband via mobilnätet har precis som så mycket annat både sina för- och nackdelar. Här nedanför ser du några exempel.

Fördelar med fast bredband via mobilnätet

 • Billigare att installera än fiber. Installationen av fast bredband via mobilnätet är ungefär tio gånger så billig som att dra in fiber. 
 • Installationen är inte årstidsbunden. Du kan installera fast bredband via mobilnätet när som helst under året, vilket inte är fallet när man ska dra in fiber. Bredband via mobilnätet kräver inte heller något bygglov, men däremot ett godkännande från en eventuell fastighetsägare för att du ska få montera en antenn på bostaden.
 • Du får alltid obegränsad surf. Med ett abonnemang för bredband via mobilnätet får du alltid obegränsad surf, vilket inte alltid finns som alternativ när du tecknar mobilt bredband.

Nackdelar med fast bredband via mobilnätet

 • Inte lika höga hastigheter som fiber. Eftersom uppkopplingen delvis sker via mobilnätet är hastigheterna begränsade och kan i dagsläget inte på långa vägar mäta sig med de hastigheter som fiberbredband kan ge.
 • Risk för störningar och fördröjningar. Tekniken är ännu inte lika utvecklad som fiberteknik, så det finns risk för störningar och fördröjningar i överföringen.
 • Högre månadskostnader. Priserna på abonnemang för bredband via mobilnätet kan så klart variera något beroende på operatör, hastigheter och din adress, men överlag är månadskostnaden högre än för fiberabonnemang.

Hur går installationen av fast bredband via mobilnätet till?

För att kunna använda fast bredband via mobilnätet måste en fast antenn installeras på din bostad. Om du bor i lägenhet kan uppkopplingen i stället ske via en inomhusrouter.

Efter att du gjort en beställning av fast bredband via mobilnätet gör operatören en första kontroll av din adress. Då tittar de på vilken anslutning som passar bäst för dig och vilka hastigheter du ska kunna uppnå när bredbandet väl är installerat.

När operatören har gjort sin bedömning av läget skickar de en tekniker hem till dig som hjälper till med installeringen och monteringen av mottagaren. Teknikern ska sedan göra en kontrollmätning för att kunna bekräfta att prestandan motsvarar det du har blivit lovad. Om hastigheterna då visar sig vara lägre än vad du betalar för har du rätt att ångra dig.

Hur lång leveranstid har fast bredband via mobilnätet?

Leveranstiden för fast bredband via mobilnätet kan ligga på upp till sex månader efter det att du fått din order bekräftad. Det kan kanske låta lite väl långt, men operatören måste först göra en analys av dina förutsättningar att ha den här typen av bredband där du bor.

Om operatören måste bygga nya master i ditt område kan leveranstiden vara upp till ett och ett halvt år efter det att du fått en orderbekräftelse.

Vilka operatörer erbjuder fast bredband via mobilnätet?

I dagsläget är det Telia och Telenor som har lanserat fast bredband via mobilnätet. Även Tre har lanserat en bredbandsvariant som de marknadsför som fast bredband via mobilnätet, men här är det ditt val av router-typ som avgör hur fast eller mobilt bredbandet är. Här nedanför kan du läsa mer om deras respektive erbjudanden.

Tres bredband via mobilnätet

Tre har just lanserat bredband via mobilnätet som går under namnet 3Bredband Max. Bredbandet har stöd för Tres höghastighets-5G och ger precis som Telias och Telenors motsvarigheter tillgång till obegränsad surf inom Sverige. Till skillnad från Telia och Telenor verkar dock Tre ge dig möjligheten att själv välja om du vill ha en utomhus- eller inomhusrouter till bredbandet. Men det beror ju såklart också på din bostadssituation – om du till exempel inte äger din fastighet måste fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen godkänna att du monterar en utomhusrouter på fasaden.

Mer mobilt med inomhusrouter

Väljer du en utomhusrouter blir bredbandet mer bundet till hemmet, eftersom man monterar själva utrustningen på bostaden. Med en inomhusrouter blir uppkopplingen mer mobil och du ska enligt Tre kunna ta med dig bredbandet om du behöver. Oavsett router-typ menar Tre att deras bredband via 5G-nätet ska vara ett fullgott alternativ till bredband via fiber, men det hänger ju på att det finns god täckning där du bor. Kolla därför Tres täckningskarta innan du beställer bredband via mobilnätet.

Snabbt bredband via 5G-nätet
 • Stöd för höga hastigheter i 5G
 • Alltid obegränsad surf
 • Välj mellan utomhus- och inomhusrouter

Telias fasta bredband via mobilnätet

Telia erbjuder två olika abonnemang för fast bredband via mobilnätet. Du kan välja mellan Bas och Plus, där det första ska ge hastigheter på mellan 10 och 30 Mbit/s och det senare mellan 30 och 130 Mbit/s. Värt att påpeka är att dessa hastigheter har visat sig kunna variera rätt rejält beroende på Telias täckning där du bor och hur mottagningen är i ditt område.

Oavsett vilket abonnemang du väljer får du obegränsad surf och en wifi-router med på köpet. Abonnemangen har en bindningstid på 12 månader.

Bästa täckningen
 • Surfa i Sveriges bästa mobilnät
 • Möjlighet att välja flera hastigheter
 • Wifi-router ingår vid bindning

Telenors fasta bredband via mobilnätet

Hos Telenor gör du en sökning på din adress för att se om de kan leverera fast bredband via mobilnätet till dig. Telenor gör sedan en kontroll av täckningen i ditt område och kommer utifrån resultatet föreslå en passande utrustning.

Uppkopplingen kan nämligen antingen ske via en utomhusmottagare plus Google Nest Wifi-router, eller via en inomhusrouter. Den senare lösningen passar framför allt dig som bor i lägenhet och har bra inomhustäckning. Oavsett lösning kommer Telenors bredband med stöd för 5G.

Router ingår inte abonnemangskostnaden hos Telenor utan läggs till månadsavgiften. Abonnemanget har en bindningstid på 24 månader.

Stabilt bredband via mobilnätet
 • Stöder 5G-täckning
 • Ett av landets bästa mobilnät
 • Installeras av Smartify

Hur snabbt är fast bredband via mobilnätet?

Eftersom uppkopplingen till viss del är mobil, vanligtvis 4G-baserad, kan hastigheterna variera rätt rejält beroende på hur operatörens täckning är i ditt område. 

Under optimala förhållanden ska fast bredband via mobilnätet kunna ge maxhastigheter på upp till 300 Mbit/s. Operatörerna säger sig kunna garantera 30 Mbit/s, men det är flera kunder som vittnar om att både mottagningen var dålig och hastigheterna för låga när montören kom för att installera bredbandet. Be därför montören göra en noggrann koll av prestandan för att säkerställa att du får de hastigheter du betalar för.

5G kan förbättra förutsättningarna för fast bredband via mobilnätet

När utbyggnaden av 5G kommit tillräckligt långt kommer kapaciteten i näten öka avsevärt, vilket även kommer förbättra hastigheterna i fast bredband via mobilnätet.