Jämför operatörernas erbjudanden på familjeabonnemang

För att du och resten av familjen ska bli nöjda med ert familjeabonnemang måste du välja ett som passar er, och för att hitta det bästa måste ni utgå ifrån era personliga behov och önskemål. Ni hittar snabbt och lätt några passande alternativ genom att jämföra operatörernas erbjudanden i jämförelsetabellen högst upp på den här sidan.

När du jämför familjeabonnemang är det vissa frågor du kan ställa dig för att hitta det bästa alternativet just för er.

1. Vilken operatör har bäst täckning där vi bor?

Mobiloperatörerna har olika bra täckning runt om i landet, och därför är det viktigt att välja ett familjeabonnemang hos en operatör med bra täckning just där ni bor och tillbringar mycket tid. Annars blir det svårt att koppla upp sig mot nätet och surfa. Du kan titta på operatörernas täckningskartor för att få en uppfattning om hur bra täckningen är där ni bor. Täckningskartorna hittar du på operatörernas respektive hemsidor.

2. Hur många kan dela på familjeabonnemanget?

Operatörerna har olika begränsningar för hur många som kan samlas i ett och samma abonnemang. Vissa låter dig ansluta upp till åtta eller nio användare, medan andra har en övre gräns på fem. Är ni en stor familj behöver ni därför börja med att ta reda på om hela familjen kan samlas i samma mobilabonnemang.

3. Hur mycket surf behöver vi och hur fördelas den?

Surfmängden ska motsvara er dataförbrukning. Hos vissa operatörer får alla familjemedlemmar dela på mobilabonnemangets surfmängd, medan ni hos andra får varsin surfmängd. Om ert surfande skiljer sig åt är det bättre att dela på surfen och fördela den bland familjemedlemmarna. Om ni surfar ungefär lika mycket kan det vara bättre att välja ett mobilabonnemang där ni får varsin datamängd.

4. Vilket abonnemang ger oss mest för pengarna?

I slutet av din jämförelse är det så klart viktigt att titta på priserna, men tänk på att jämföra priserna på de familjeabonnemang som faktiskt lever upp till era förväntningar. Billigt är bra men inte alltid bäst. Om ni bara jagar efter det absolut billigaste familjeabonnemanget riskerar ni att teckna ett abonnemang som kanske inte motsvarar era övriga behov och önskemål.

Bästa familjeabonnemanget

Comviq 40 GB surf är det bästa familjeabonnemanget enligt våra rekommendationer. Grundpriset för abonnemanget är lågt, och det är även väldigt billigt att lägga till extra användare. Det är möjligt att lägga till sex extra användare hos Comviq.

Vilka operatörer erbjuder familjeabonnemang?

Flera svenska operatörer erbjuder särskilda familjeabonnemang, och som du ser i listan här nedanför är det vanligare bland marknadens större operatörer. Det är i och för sig inte så konstigt, men då får du vara beredd på att prisnivån är därefter.

Operatörerna som erbjuder abonnemang för familjen

Vem kan teckna ett familjeabonnemang?

Huvudägaren för familjeabonnemanget måste uppfylla kraven som operatören har för ett vanligt mobilabonnemang. Tänk på att du som står som huvudägare till familjeabonnemanget även ansvarar för att fakturan betalas i tid.

Vanliga krav för mobilabonnemang är

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.

I samband med att du tecknar ett familjeabonnemang gör operatören en kreditupplysning på dig. Klarar du inte den får du inte teckna familjeabonnemanget.

Hur fördelas surfen i familjeabonnemang?

Hur surfen fördelas i ett familjeabonnemang varierar mellan olika operatörer. Hos till exempel Tele2, Comviq och Halebop får varje användare sin egen surfmängd. Om du som huvudägare till familjeabonnemanget väljer en surfmängd på 20 GB surf får alla övriga användare lika mycket surf.

Hos Telia, Tre och Telenor får användarna i stället dela på surfmängden som ingår i mobilabonnemanget. Du som huvudägare kan själv fördela surfen och ge mer surf till en av familjemedlemmarna om han eller hon surfar väldigt mycket. Du kan fördela surfen mellan familjemedlemmarna via operatörens app eller på Mina sidor på hemsidan.

Om du tecknar ett familjeabonnemang med obegränsad surf får alla användare tillgång till det. Bra va?

Är familjeabonnemang billigare än separata mobilabonnemang?

Nej, familjeabonnemang behöver inte alltid vara billigare än att teckna flera enskilda mobilabonnemang. Det beror på hur många det är som ska ha ett mobilabonnemang, hur ert behov ser ut och vilken operatör du tecknar mobilabonnemanget hos. 

Ett tips är att jämföra totalkostnaden för flera separata mobilabonnemang med ett familjeabonnemang för att ta reda på vilken lösning som blir billigast för er.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för familjen

Måste alla bo på samma adress för att dela familjeabonnemang?

Nej, i regel behöver ni inte bo på samma adress eller ens vara familj för att kunna dela på ett familjeabonnemang. Men kolla det med operatören för säkerhets skull.

Hur fördelar jag surfen i ett familjeabonnemang?

Du som står på abonnemanget kan fördela surfpotten mellan användarna. Det gör det enkelt för dig att skjuta till extra surf till exempelvis barn som kanske använder mobiltelefonerna i större utsträckning.

Har Tele2 familjeabonnemang?

Ja, Tele2 erbjuder familjeabonnemang. Tecknar du ett abonnemang åt familjen via Tele2 får varje familjemedlem sin egen surfpott. Det gör att Tele2:s mobilabonnemang passar bäst för en familj där alla surfar ungefär lika mycket.

Har Telenor familjeabonnemang?

Ja, hos Telenor kan du teckna familjeabonnemang. Du som tecknar abonnemanget kan lägga till upp till sju personer, och du reglerar själv hur surfen ska fördelas mellan användarna.

Har Tre familjeabonnemang?

Ja, Tre erbjuder familjeabonnemang.