Hur mycket surf behöver jag?

Att svara på hur mycket surf just du behöver är helt omöjligt, eftersom det beror helt på dina surfvanor. Tråkigt svar, vi vet. Det är inte alltid helt lätt att veta hur mycket surf som är tillräckligt för det du vill göra på nätet, men det finns vissa saker du kan ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt. Här går vi igenom de viktigaste.

Köp rätt surfmängd och spara pengar

Många tar ofta i i överkant och köper ett abonnemang med väldigt hög surfmängd, eller till och med abonnemang med obegränsad surf, bara för att gardera sig. Trots att den genomsnittliga användningen kanske ligger betydligt lägre än så.

Tänk på! Många operatörer erbjuder i dag mobilabonnemang utan bindningstid, så det är i regel inga problem att ändra surfpotten om du märker att du köpt för mycket eller för lite.

Genom att bli mer medveten om dina egna surfvanor, hur olika appar beter sig och vad du kan göra för att anpassa dataförbrukningen kan du börja göra mer prisvärda val när det gäller surfpotten i ditt abonnemang eller kontantkort.

Vad räcker surfen till?

Det här med surfpott och dataförbrukning kan ju kännas lite abstrakt, och du kanske är osäker på hur långt du egentligen kommer med exempelvis 10 GB? I tabellen nedanför ser du på ett ungefär hur många webbsidor du kan besöka, hur länge du kan lyssna på musik och hur länge du kan kolla på video med ett visst antal GB.

SurfpottWebbsidorMusikVideo
1 GB15014,5 timmar1 timme
5 GB7503 dygn5 timmar
10 GB1 5006 dygn10 timmar
20 GB3 00012 dygn20 timmar
40 GB6 00024 dygn40 timmar
100 GB15 00060 dygn100 timmar

Så mycket surf drar de populäraste apparna

Så, hur mycket surf drar då de populäraste apparna i våra mobiltelefoner? Det är ju allmänt känt att streamingapparna är de största surfslukarna, och här ska du även tänka på att dataförbrukningen kan variera till exempel beroende på ljud- och bildkvalitet. Surfen mäts i megabytes och gigabytes. 1 gigabyte motsvarar strax över 1 000 megabytes.

Så mycket surf drar apparna på en timme

  • Facebook: 80 MB. Mängderna kan dock öka om du till exempel tittar på många videoklipp.
  • Instagram: 720 MB. Drar förvånansvärt mycket surf för att inte vara en streamingapp.
  • Netflix: 1–3 GB. Streamar du i 720p-upplösning drar appen 1 GB/timme, medan streaming i HD-upplösning drar ungefär 3 GB.
  • Podcast: 60 MB. Ingen stor dataförbrukare i sig, men om avsnitten är långa kan surfen dra i väg uppåt.
  • Spotify: 90–115 MB. Detta kan dock variera beroende på ljudkvaliteten.
  • SVT Play: 1 GB. Här kan man ännu inte justera videokvaliteten.
  • Youtube: 1–1,5 GB. Precis som övriga streamingappar varierar mängderna beroende på videoupplösningen.

Så kan du spara på surfen

Om du vill undvika att din dataförbrukning drar i väg och helt enkelt surfa lite smartare och mer prisvärt finns det några saker du kan tänka på. Här nedanför kan du läsa mer om dem.

1. Håll koll på dina surfvanor

Nu för tiden behöver du inte själv föra loggbok över din dataförbrukning varje månad. I de allra flesta nyare mobiler kan du nämligen se din surfstatistik i mobilens inställningar under Dataanvändning eller Mobilnät. Smidigt va? Du kan i regel även se din förbrukning på ditt konto hos mobiloperatören, eller helt enkelt på dina senaste fakturor.

Ett tips här är att inte bara titta på den senaste fakturan utan gå tillbaka några månader i tiden och jämföra förbrukningen över tid.

2. Lär känna dina appar

Olika appar drar olika mycket surf så det kan vara bra att ta en titt på hur det ser ut just i din mobil och om du kan justera något i appens inställningar. Är det någon app du i princip aldrig använder, kan du tillfälligt stänga av appen eller helt enkelt passa på att rensa upp i biblioteket.

3. Justera din dataförbrukning

Att anpassa sina surfvanor behöver inte innebära att du ska surfa väldigt mycket mindre eller kapa ditt videotittande, utan helt enkelt att surfa och streama smartare. Genom att bli mer medveten om hur dina appar fungerar kan du med enkla medel dra ner dataförbrukningen rätt rejält.

Gå igenom inställningarna för dina appar, framför allt video- och musikstreamingappar som tar upp mest data, och dra till exempel ner ljud- och bildkvaliteten. Du kan också passa på att dubbelkolla inställningarna för dina sociala medier och slå av automatisk uppspelning av videos.

Ytterligare ett tips är att passa på att streama, ladda ner och ladda upp innehåll när du är ansluten till wifi, eftersom det då inte dras någon data från ditt abonnemang eller kontantkort.

Behöver jag mer surf till mobilt bredband än till mobilen?

Om du behöver mer surf till ditt mobila bredband än till mobilabonnemanget beror på dina internetbehov och hur du planerar att använda bredbandet. Om du ska ha ditt mobila bredband som den enda källan till uppkoppling i din bostad och vill kunna surfa, streama och ladda ner tyngre filer på din surfplatta eller laptop, ja då kommer du förmodligen behöva mer surf än vad du har på ditt abonnemang till mobilen. Då kan det till och med vara läge att fundera över ett mobilt bredband med obegränsad surf.

Men det är inte så att mobilt bredband i sig själv kräver mer surf än ett mobilabonnemang. Det handlar snarare om att mobilt bredband har lite andra användningsområden där man ofta använder tjänster som förbrukar mer surf.