Vilka bredband kan jag ha i sommarstugan?

Du kan ha alla typer av bredband i en sommarstuga. Samtidigt finns det vissa bredband som passar bättre än andra, beroende på vilka behov du har och vad du föredrar.

De vanligaste bredbanden till sommarstugan som finns att välja på är:

  • Mobilt bredband
  • Bredband via ADSL
  • Bredband via kabel-tv
  • Bredband via fiber
  • Bredband via stadsnätet

För att veta vilka alternativ och operatörer som är tillgängliga i just din sommarstuga kan du skriva in din adress i sökfältet nedan. Då kan du enkelt jämföra olika operatörer och alternativ.

Mobilt bredband till sommarstugan

Mobilt bredband brukar vara den mest populära lösningen att ha i sommarstugan. Anledningen är ofta flexibiliteten som kommer med ett mobilt bredband. 

Tips! Kolla upp om din leverantör för mobilt bredband har täckning både hemma och i sommarstugan. Då kan du enkelt flytta med det mobila bredbandet mellan hemmet och sommarstugan.

Med ett mobilt bredband är det dessutom lätt att anpassa hastigheten efter dina behov. Tänk dock på att du behöver en stabil uppkoppling i sommarstugan för att ditt mobila bredband ska fungera felfritt. 

Om din sommarstuga ligger på en plats där täckningen är lite skakig kanske ett annat alternativ för bredband passar dig och din sommarstuga bättre.

Nackdelen med att ha ett mobilt bredband i sommarstugan

Någonting som kan vara värt att tänka på när det gäller mobilt bredband i sommarstugan är om du vill använda det både hemma och i sommarhuset. Beroende på leverantör och abonnemang finns det nämligen risk att du bara kan ha det på en plats i taget.

Det innebär att om en del av familjen är i sommarstugan medan en annan är hemma är det bara en av grupperna som kan använda det mobila bredbandet.

Mobilt bredband med kontantkort

Mobilt bredband kan man ofta få antingen med abonnemang eller med kontantkort. För sommarstugan kan ett mobilt bredband med kontantkort vara att föredra. Anledningen är att du inte binder dig en viss månad eller månader utan får surf så länge kontantkortet är laddat.

Med andra ord betalar du bara för internet när du använder det.

Tänk på! Ladda inte ditt kontantkort med för lite pengar. Det är många som underskattar hur mycket surf de faktiskt använder.

Det här är särskilt fördelaktigt för den som bara ska vara i sommarstugan någon månad här och där. Ett abonnemang utan bindningstid har nämligen ofta en uppsägningstid på en månad, vilket kan innebära att du behöver betala för ditt internet trots att du har sagt upp det efter semestern.

Bredband via ADSL

Många sommarstugor är äldre hus, vilket innebär att det kan finnas ett telejack i fastigheten. Då kan du skaffa bredband via ADSL.

Fördelarna med att skaffa internet till sommarstugan via ADSL är framför allt den stabila uppkopplingen – och att det är ett billigare alternativ till fiber. Den stabila uppkopplingen blir särskilt aktuell under regniga sommardagar när hela familjen vill använda internet samtidigt.

Dessutom är bredband via ADSL också ett prisvärt alternativ för att få fast bredband även i sommarstugan. De begränsade hastigheterna (max 24 Mbit/s) behöver inte heller vara ett hinder eftersom man i regel använder internet mindre i sommarstugan än hemma.

Bredband via kabel-tv

Om din sommarstuga har ett uttag med skruvanslutning för data, det som har kallats för “tre hål i väggen”, kan du antagligen skaffa bredband via kabel-tv till sommarstugan. Förutsättningen är dock att sommarstugan har en koppling till kopparnätet. Genom att skriva in din adress i sökfältet högre upp på sidan kan du ta reda på vilka alternativ för bredband som finns tillgängliga för din sommarstuga

Tänk på! Sladden som kopplar routern/modemet till uttaget kan begränsa hastigheten. Så kolla upp vilken du har innan du köper ett abonnemang.

Bredband via FiberKoax är en snabb och fast anslutning som, beroende på abonnemang, kan ge teoretiska hastigheter på upp till 1 200 Mbit/s. Om ni är en familj som hänger mycket framför skärmarna i sommarstugan är det här ett bra alternativ.

Bredband via fiber

Det klart stabilaste fasta bredbandet som du kan skaffa till din sommarstuga är bredband via fiber. Bredband via fiber säkrar dessutom att ni behåller en snabb och stabil uppkoppling även vid sommarstormar, vind, regn och köldknäppar. 

Tips! Om du bor i ett sommarstugeområde där fiber ännu inte är draget kan ni gå ihop flera sommarstugeägare och få fiber billigare.

För den familj som tillbringar mycket tid i sommarstugan kan fiber vara en väl värd investering. Det är dessutom det alternativ som är mest framtidssäkert i dag. Med andra ord, om du skaffar bredband via fiber till sommarstugan kommer internet att vara säkrat en bra tid framöver.

Bredband via stadsnätet

Om kommunen som sommarstugan befinner sig i har ett stadsnät kan du skaffa bredband via stadsnätet till sommarstugan. Om det dessutom är ett öppet stadsnät har du friheten att välja vilken operatör du vill.

Det positiva med bredband via stadsnätet är den stabila uppkopplingen och pålitliga hastigheten. Precis som bredband via fiber är bredband via stadsnätet uppbyggt av fiberkablar, men på ett begränsat område. Det gör att du kan komma upp i hastigheter på 10 000 Mbit/s i dagsläget.

För att ta reda på vilket stadsnät din sommarstuga tillhör kan du söka på din adress i sökrutan.

Hur mycket surf behöver jag i sommarstugan?

Du behöver så mycket surf som du använder – och kanske lite till för att vara på den säkra sidan. Egentligen handlar det om samma sak som när du väljer surf till hemmet. Hur många enheter ska vara uppkopplade samtidigt? Vad ska ni göra på internet (streama, lyssna på musik, surfa)? 

Tips! I vår guide Hur mycket surf behöver jag? kan du läsa mer om hur mycket surf olika aktiveter drar och vad du ska tänka på när du väljer surfmängd.

För den familj som använder internet flitigt kan man behöva upp till 3 GB i timmen. Om man vill lyssna på musik krävs det runt 100 MB i timmen, beroende på musikkvalitet. Och för den som slösurfar behövs det ännu mindre.

Andra saker som kan påverka hur mycket surf du behöver i sommarstugan handlar om hur ofta ni ska vara där. Om sommarstugan används av flera personer under stora delar av året kan det vara värt att investera i ett fast bredband.

Säsongsabonnemang kan vara en bra idé

Flera operatörer erbjuder säsongsabonnemang eller korttidsabonnemang. Det innebär att du har internet kortare perioder över året – perfekt för sommarstugan. De här abonnemangen gäller särskilt mobila bredband.

Men det finns också bredband utan bindningstid som kan underlätta för dig om du bor i sommarstugan periodvis.

Vanliga frågor om bredband för sommarstugan

Måste jag betala bredbandet även när jag inte är där?

Det finns vissa operatörer som erbjuder säsongsabonnemang eller korttidsabonnemang för bredband. Då behöver du inte betala för internet när du inte är i sommarstugan. Om du skaffar ett bredband med bindningstid till sommarstugan behöver du dock betala även om du inte är där.

Kan man ha samma bredband hemma och i sommarstugan?

Ja. Du kan välja att antingen ha samma operatör på båda platser eller skaffa ett mobilt bredband som du helt enkelt tar med dig när ni åker till sommarstugan.

Hur ansluter man till mobilt bredband i sommarstugan?

Du ansluter ditt mobila bredband i sommarstugan genom att aktivera simkortet som följer med bredbandet. Beroende på hur många enheter som ska vara uppkopplade mot internet samtidigt kan det vara en god idé att även koppla in en router.