Vilka bredband kan jag ha i sommarstugan?

Teoretiskt sett är alla typer av bredband möjliga i en sommarstuga. Men vilken lösning just du kan ha beror på var sommarstugan ligger, hur gammalt huset är och vilka anslutningsmöjligheter som finns. Sedan måste du även fundera på vilka behov av uppkoppling du och eventuellt familjen har när ni är i stugan och hur många ni är som ska dela på uppkopplingen. Nedanför listar vi alla bredbandstyper, men det är som sagt inte säkert att alla är tillgängliga just i din sommarstuga.

Olika former av bredband

Skriv in adressen till sommarstugan i sökfältet här nedanför för att snabbt få svar på vilka bredband som är tillgängliga. Sedan kan du enkelt jämföra erbjudanden och hitta det bästa alternativet just för er.

Mobilt bredband till sommarstugan

Mobilt bredband är en populär lösning att ha i sommarstugan, vilket inte är så konstigt eftersom det är den mest flexibla formen av bredband som du relativt enkelt kan anpassa utifrån dina egna behov. Tänk dock på att du behöver en stabil uppkoppling i sommarstugan för att ditt mobila bredband ska fungera felfritt.

Tips! Det är en fördel om du hittar en operatör som har god täckning både hemma och i sommarstugan. Då kan du enkelt flytta med det mobila bredbandet mellan hemmet och sommarstugan.

På operatörernas respektive hemsidor hittar du deras täckningskartor som kan ge dig en bra indikation på hur täckningen i mobilnätet ser ut i olika delar av landet. Du ska givetvis välja operatören som har bäst täckning där du har din sommarstuga.

Mobilt bredband med kontantkort

Vissa operatörer erbjuder både mobilt bredband med abonnemang och mobilt bredband kontant. Just i sommarstugan kan faktiskt det senare vara att föredra eftersom du inte behöver binda dig en viss månad eller månader. Du laddar kontantkortet när du vet att du ska använda det och betalar således bara för den surf som faktiskt förbrukas.

Tänk på! Det är inte bara laddningen på kontantkortet som har en viss giltighetstid, utan även själva kontantkortet. I regel måste du ladda eller använda kontantkortet minst en gång om året för att det inte ska avaktiveras. Kolla med din operatör vad som gäller för kontantkortet du är intresserad av.

Mobilt bredband kontant är särskilt fördelaktigt för den som bara ska vara i sommarstugan någon månad här och där. Ett bredband utan bindningstid har nämligen ofta en uppsägningstid på en månad, vilket kan innebära att du behöver betala för ditt internet trots att du har sagt upp det efter semestern.

Hur mycket surf behöver jag i sommarstugan?

Om ni bestämmer er för att skaffa mobilt bredband till sommarstugan ska ni även välja en passande surfmängd. Hur mycket ni ska köpa beror helt enkelt på vilka surfvanor- och behov du och familjen har. Fundera på hur många enheter som ska vara uppkopplade samtidigt och vad familjemedlemmarna brukar göra ute på nätet. Att surfa runt på tyngre hemsidor samt streama film och serier drar till exempel mer surf än om ni bara läser nyheterna och lyssnar på musik då och då.

Tips! I vår guideHur mycket surf behöver jag? kan du läsa mer om hur mycket surf olika aktiviteter drar och vad du ska tänka på när du väljer surfmängd.

Är det svårt att avgöra hur många gigabytes ni behöver för att uppfylla surfbehovet i sommarstugan? Använd funktionen här nedanför för att snabbt få bättre koll.

Räkna ut hur mycket surf du behöver i sommarstugan

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Hur mycket surf du behöver i sommarstugan beror också på hur ofta ni ska vara där. Om sommarstugan används av flera personer under stora delar av året kan det vara värt att satsa på ett mobilt bredband med fri surf. Hos Comviq kan du köpa mobilt bredband med fri surf och välja om du vill ha det som abonnemang eller kontantkort.

Comviq Mobilt bredband med fri surf
  • Välj mellan abonnemang och kontantkort
  • Bra täckning över hela landet
  • Passar både hemma och i stugan

Bredband via ADSL

Om sommarstugan är lite äldre kanske det finns ett telejack, vilket är en av förutsättningarna för att kunna skaffa bredband via ADSL. Men det krävs även att det finns plats för er i telefonledningen, och i vissa fall måste ni även ha ett telefonabonnemang.

Fördelarna med att skaffa internet via ADSL till sommarstugan är att du får relativt stabil uppkoppling till ett hyfsat lågt pris. Och stabil uppkoppling är kanske särskilt viktigt under regniga sommardagar när hela familjen vill använda internet samtidigt.

Tänk på! Det gamla kopparnätet, som möjliggör bredband via ADSL, håller på att avvecklas i stora delar av Sverige. Kolla därför upp hur det ser ut i området där sommarstugan ligger.

ADSL ger förvisso inte några högre bredbandshastigheter, men det behöver å andra sidan inte vara något större hinder eftersom man i regel använder internet mindre i sommarstugan än hemma. Maxhastigheten ligger på mellan 24 och 30 Mbit/s nedströms, medan uppladdningshastigheterna är betydligt lägre.

Bredband via kabel-tv

Om din sommarstuga har ett uttag med skruvanslutning för data, det som har kallats för “tre hål i väggen”, kan det finnas möjlighet att skaffa bredband via kabel-tv. Skriv in din adressen i sökfältet här nedanför så får du snabbt veta om bredband via kabel-tv är ett alternativ för din sommarstuga.

Bredband via kabel-tv har en teoretisk topphastighet på 1 200 Mbit/s, men de faktiska hastigheterna är ofta betydligt lägre än så. Det är inte en lika stabil bredbandslösning som fiber och ADSL, och inte heller så tålig mot väder och vind.

Bredband via fiber

Fiber är den i dagsläget snabbaste bredbandslösningen som ger lika höga hastigheter både nedströms och uppströms. Även om ni drabbas sommarstormar, vind, regn eller köldknäppar kommer uppkopplingen hålla sig stabil. Nackdelen med fiber är att det är lite dyrare än de andra bredbandslösningarna (dock den överlägset bästa), särskilt om ni själva måste initiera en installation. Och det är ju inte alla som kan, eller ens vill, lägga så stora summor på bredband i sommarstugan.

Tips! Om du bor i ett sommarstugeområde där fiber ännu inte är draget kan ni gå ihop flera sommarstugeägare och få fiber billigare.

Men för en familj som tillbringar mycket tid i sommarstugan kan fiber vara en väl värd investering. Om ni skaffar fiber till sommarstugan kan dessutom värdet på bostaden höjas, vilket kan vara bra att veta om ni skulle vilja sälja i framtiden.

Korttidsbredband kan passa i sommarstugan

Flera operatörer erbjuder så kallade säsongsabonnemang eller korttidsabonnemang. Hos exempelvis IP-Only kan du beställa ett särskilt bredband för sommarstugan. Hastigheterna är i grunden relativt låga, men tanken är att det i alla fall ska räcka för att styra värme, el och larm när du inte befinner dig i stugan. När du ska vara i stugan en lite längre period, som under sommaren, kan du beställa högre hastigheter.

Halebop har ett liknande erbjudande som de kallar för korttidsbredband som gäller i 3, 7 eller 14 dagar. Om din sommarstuga är ansluten till ett stadsnät där Halebops korttidsbredband är tillgängligt kan du beställa ett så kallat 100/100-bredband. Då ska du kunna nå hastigheter på 100 Mbit/s både upp- och nedströms.

Vanliga frågor om bredband för sommarstugan

Kan jag ha bredband via fiber i sommarstugan?

Ja, om fiber är indraget i sommarstugan ska du kunna skaffa bredband via fiber.

Finns det särskilda bredband för sommarstugan?

Ja, vissa operatörer kan ha så kallade korttidsbredband eller bredband särskilt anpassade för sommarstugan. Halebop och IP-Only är två exempel.

Kan jag ha samma bredband hemma som i sommarstugan?

Fast bredband är ju knutet till en specifik adress, så i det fallet går det alltså inte. Men om du har mobilt bredband kan du ta med det till sommarstugan, förutsatt att operatören har lika bra täckning där som hemma hos dig.

Hur ansluter man till mobilt bredband i sommarstugan?

Sätt simkortet du får från operatören direkt i enheten, eller i ett USB-modem eller USB-sticka om enheten saknar simkortsplats. Vill du dela uppkopplingen  med familjen behöver du en router som du placerar simkortet i.