Vilka operatörer har bäst täckning?

Vilken operatör som har bäst täckning beror på var någonstans i landet du bor. De flesta operatörerna kan erbjuda bra täckning i städerna, men på landsbygden och i norra Sverige skiljer den sig ofta åt.

Jämför operatörernas täckningskartor

För att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning bör du jämföra operatörernas täckningskartor. Täckningskartorna visar hur bra täckningen är runt om i landet. Där kan du se vilken operatör som har bäst täckning där du bor.

Tänk på! Vissa mobiloperatörer delar mobilnät. Det innebär att täckningen är exakt lika bra med båda operatörerna.

Operatörernas täckningskartor

Omgivningen kan försämra din täckning

Din täckning påverkas väldigt mycket av din omgivning. Skog, berg, väder och vind är exempel på utomstående faktorer som kan försämra din täckning. De påverkar signalernas möjligheter att nå fram till dig.

Även din egen bostad kan försämra din täckning. I bostaden kan väggar, fönster, dörrar och annan elektronik förhindra signalen från att nå fram till dig och den enhet du använder.

Om du upplever dålig täckning bör du flytta på dig till en annan plats. Du kan även testa att gå ut för att få bättre täckning.

Förbättra dålig täckning med en extern antenn

Har du dålig täckning kan du förbättra den med en extern antenn. Antennen fångar upp signalen och skickar den sedan vidare till din enhet. Men tänk på att inte placera den externa antennen för nära enheten du använder. Då blir signalen inte bättre.

Den externa antennen bör placeras på en plats där signalen till dig och den närmsta mobilmasten är stark.

Telia har bäst mobilnät enligt P3 Connect

P3 Connect är ett världsledande företag som gör kvalitetstester på världens mobilnät. P3 har testat svenska mobilnät. Vinnare för tredje året i rad blev Telia.

Telias mobilnät fick totalt 969 poäng av 1 000. Det är internationell toppklass och det fjärde bästa resultatet av alla världens operatörer som ingår i mätningarna. Aldrig tidigare har en svensk mobiloperatör fått så bra resultat.

Fråga grannarna vilken operatör som har bäst täckning

Är du tveksam till vilken operatör som har bäst täckning kan du prata med dina grannar. Grannarna kan berätta vilka operatörer de använder och hur bra täckningen är. Genom att få prata med människor som själva använder operatörerna kan du skapa dig en bättre bild av vilken operatör som kan ge dig den bästa täckningen.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se