Vilka operatörer har bäst täckning?

Enligt mätföretaget Umlauts senaste test av nätkvaliteten på svensk telekommarknad är det Telia och Telenor som har landets bästa mobilnät. Men operatörernas täckning kan givetvis variera både regionalt och lokalt. Här går vi igenom hur du kollar vilken operatör som har bäst täckning just där du bor, vilka operatörer som delar nät och vad du kan göra för att förbättra bristande täckning.

Operatören med bäst täckning 2022

Mätföretaget Umlaut gör varje år oberoende tester av nätkvaliteten och den faktiska kundupplevelsen vid användning av mobila tjänster hos de fyra största operatörerna i Sverige, det vill säga Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Testet omfattar mätkategorierna tal, data och crowd, där man utser en vinnare i varje kategori och även en vinnare av testet som helhet.

I den senaste mätningen vann Telia totalt sett och i alla mätkategorier. Telenor knuffade ner Tele2 från andraplatsen till plats tre och Tre hamnade ännu ett år på fjärde plats.

Även om ett sådant här test kan ge en fingervisning om operatörernas täckning kan täckningsgraden variera något beroende på var i landet du bor. Så innan du beställer ett mobilabonnemang, kontantkort eller mobilt bredband är det viktigt att du kollar upp hur det ser ut just på din adress.

Jämför operatörernas täckningskartor för 2G, 3G, 4G och 5G

För att hitta operatören med bäst täckning där du bor måste du jämföra operatörernas täckningskartor som visar hur bra täckningen är runt om i landet. Du hittar täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor, men du kan även få en överskådlig bild av kartorna här nedanför.

Telia, Telenor och Tele2 erbjuder 2G, 3G, 4G, vissa även 4G+, och 5G. Tre har inget 2G-nät utan erbjuder ”bara” 3G, 4G och 5G.

5G-näten i Sverige är fortfarande under uppbyggnad och i dagsläget är det svårt att ge en rättvis bild av hur täckningen ser ut i landets olika delar. Kartorna nedanför visar därför bara operatörernas täckning i 2G, 3G och 4G.

Telias täckningskarta

telias täckningskarta

Telia har upprepade gånger fått utmärkelser för sitt mobilnät som har mycket god täckning i hela landet. Även i landets norra delar och ute på landsbygden.

För att få en mer detaljerad bild över mobilnätets täckning just där du bor kan du kolla täckningskartan på Telias hemsida.

De här operatörerna delar nät med Telia

Tele2:s täckningskarta

tele2:s täckningskarta

Tele2:s mobilnät, framför allt i 2G och 4G, har god täckning i stora delar av landet. Vill du se hur täckningen är just på din adress kan du kolla kartan på Tele2:s hemsida.

De här operatörerna delar nät med Tele2

Telenors täckningskarta

telenors täckningskarta i 2g, 3g och 4g

Enligt kartan ovan är Telenors mobilnät starkt i stora delar av landet, men framför allt i de mellersta och södra delarna. Du kan även kolla kartan på Telenors hemsida. Där kan du skriva in din adress och se hur täckningen är precis där du bor.

De här operatörerna delar nät med Telenor

Tres täckningskarta

tres täckningskarta i 3g, 4g och 3g+4g

Här ser du Tres täckning i 3G, 4G och 3G+4G. Precis som kartorna visar är Tres mobilnät som starkast i de mellersta och södra delarna av Sverige. Vill du surfa i 4G ska du helst befinna dig nedanför Gävle.

Men bor du nära eller i en större stad längre ner i landet? Grattis. När Tres nät är bra, ja då är det riktigt bra. Ta en närmre titt på täckningskartan på Tres hemsida.

De här operatörerna delar nät med Tre

Fråga grannarna vilken operatör som har bäst täckning där du bor

Är du ändå osäker på vilken operatör som har bäst täckning där du bor kan du prata med dina grannar. Grannarna kan berätta vilka operatörer de använder och hur bra täckningen är. Genom att få prata med människor som själva använder operatörerna kan du skapa dig en bättre bild av vilken operatör som kan ge dig bäst täckning på din adress.

Faktorer som kan försämra täckningen

Det finns yttre faktorer som kan påverka täckningen negativt. Nedan ser du några exempel på saker i din omgivning som kan hindra signalerna i mobilnätet att nå fram till dig.

Täckningen kan till exempel påverkas av

  • Skog
  • Berg
  • Väder
  • Vind

Men det finns även saker i din egen bostad som kan påverka täckningen. Exempelvis tjocka väggar, fönster, dörrar och annan elektronik kan ”störa” signalerna när de försöker nå fram till den enhet du försöker koppla upp mot nätet.

Hur kan jag förbättra täckningen?

Har du dålig täckning kan du till exempel förbättra den med en extern antenn. Antennen fångar upp signalen och skickar den sedan vidare till din enhet. Men tänk på att inte placera den externa antennen för nära enheten du använder. Då blir signalen inte bättre.

Den externa antennen bör placeras på en plats där signalen till dig och den närmsta mobilmasten är stark.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela finns det alltså vissa operatörer som har starkare mobilnät än andra om man ser till landet som helhet. Men med det sagt kan det finnas både regionala och lokala variationer. Därför bör du alltid kolla upp hur operatörernas täckning ser ut just där du bor eller planerar att använda ditt abonnemang eller kontantkort som mest.

Oavsett operatör är täckningen överlag bättre i landets södra och mellersta delar, framför allt i storstadsregionerna. Bor du i de områdena behöver du alltså inte vara alltför orolig för dålig uppkoppling. I norra Sverige och ute på landsbygden finns något sämre förutsättningar, så här bör du välja en operatör som kan erbjuda god täckning på riksnivå.