Vilka operatörer har bäst täckning?

Vilken operatör som har bäst täckning beror på var någonstans i landet du bor. De flesta operatörerna kan erbjuda bra täckning i städerna, men på landsbygden och i norra Sverige skiljer den sig ofta åt.

Jämför operatörernas täckningskartor

För att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning kan du jämföra operatörernas täckningskartor. Täckningskartorna visar hur bra täckningen är runt om i landet. Där kan du se vilken operatör som har bäst täckning där du bor.

Vissa mobiloperatörer delar mobilnät, vilket innebär att täckningen är exakt lika bra oavsett vilken av operatörerna du väljer. Telekommarknadens fyra giganter Telia, Tele2, Telenor och Tre delar mobilnät med flera, något mindre, operatörer.

Operatörerna som använder samma mobilnät som Telia, Tele2, Telenor och Tre

  • Telia: Halebop, Fello, My Beat, Telness
  • Tele2: Comviq, Com Hem, Katshing, Penny
  • Telenor: A3, Vimla, Universal Telecom
  • Tre: Hallon, Chili

Nedan ser du Telias, Tele2:s, Telenors och Tres täckningskartor. De tre förstnämnda erbjuder 2G, 3G och 4G-nätverk medan Tre erbjuder 3G- och 4G-nät. Tres karta visar därför täckningen i 3G, 4G och 3G+4G.

Telias täckningskarta

telias täckningskarta

Telia har upprepade gånger fått utmärkelser för sitt mobilnät som har mycket god täckning i hela landet. Även i landets norra delar och ute på landsbygden.

För att få en mer detaljerad bild över mobilnätets täckning just där du bor kan du kolla täckningskartan på Telias hemsida.

Tele2:s täckningskarta

tele2:s täckningskarta

Tele2:s mobilnät, framför allt i 2G och 4G, har god täckning i stora delar av landet. 2019 fick mobilnätet högsta betyg av det internationellt ledande mobilnätstestet ”Umlaut Mobile Benchmark”. Vill du se hur täckningen är just på din adress kan du kolla kartan på Tele2:s hemsida.

Telenors täckningskarta

telenors täckningskarta i 2g, 3g och 4g

Även Telenors täckning är bäst i 2G och 4G. Enligt kartan ovan är mobilnätet starkt i stora delar av landet, men framför allt i de mellersta och södra delarna. Du kan även kolla kartan på Telenors hemsida. Där kan du skriva in din adress och se hur täckningen är precis där du bor.

Tres täckningskarta

tres täckningskarta i 3g, 4g och 3g+4g

Här ser du Tres täckning i 3G, 4G och 3G+4G. Precis som kartorna visar är Tres mobilnät som starkast i de mellersta och södra delarna av Sverige. Vill du surfa i 4G ska du helst befinna dig nedanför Gävle.

Men bor du nära eller i en större stad längre ner i landet? Grattis. När Tres nät är bra, ja då är det riktigt bra. Ta en närmre titt på täckningskartan på Tres hemsida.

Omgivningen kan försämra din täckning

Din täckning påverkas väldigt mycket av din omgivning. Skog, berg, väder och vind är exempel på utomstående faktorer som kan försämra din täckning. De påverkar signalernas möjligheter att nå fram till dig.

Även din egen bostad kan försämra din täckning. I bostaden kan väggar, fönster, dörrar och annan elektronik förhindra signalen från att nå fram till dig och den enhet du använder.

Om du upplever dålig täckning bör du flytta på dig till en annan plats. Du kan även testa att gå ut för att få bättre täckning.

Förbättra dålig täckning med en extern antenn

Har du dålig täckning kan du förbättra den med en extern antenn. Antennen fångar upp signalen och skickar den sedan vidare till din enhet. Men tänk på att inte placera den externa antennen för nära enheten du använder. Då blir signalen inte bättre.

Den externa antennen bör placeras på en plats där signalen till dig och den närmsta mobilmasten är stark.

Fråga grannarna vilken operatör som har bäst täckning

Är du tveksam till vilken operatör som har bäst täckning kan du prata med dina grannar. Grannarna kan berätta vilka operatörer de använder och hur bra täckningen är. Genom att få prata med människor som själva använder operatörerna kan du skapa dig en bättre bild av vilken operatör som kan ge dig den bästa täckningen.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@telepriskollen.se