Finns det mobilt bredband med fri surf?

Ja, det finns några mobila bredband på marknaden som har fri surf. Det innebär att du inte köper en begränsad mängd surf att använda under en viss period, som med andra mobila bredband. I stället betalar du en summa per månad för ett mobilt bredband med obegränsad surf, så att du ska kunna surfa hur mycket du vill i operatörens nät.

Det är i regel bara abonnemang för mobilt bredband som har fri surf, inte kontantkort. Det är också vanligare att de större operatörerna erbjuder fri surf än att mindre operatörer gör det.

Jämför mobila bredband med obegränsad surf

Att jämföra mobila bredband med fri surf är ganska enkelt. Du vet ju redan vilken surfmängd det är du vill ha. Därmed kan du egentligen kolla på priset direkt och se vilket alternativ som är billigast.

Titta både på månadskostnaden och övriga avgifter som kan tillkomma, till exempel startavgift och fakturaavgift. Därefter väljer du den operatör som är billigast. Då försäkrar du dig om att du har det billigaste mobila bredbandet på marknaden.

Innan du går vidare med köpet finns det dock fler saker du måste kolla upp.

Saker att jämföra hos mobila bredband med fri surf

  • Operatörens täckning. Även om du skaffar oändligt med surfmängd spelar det ingen roll om du inte kan koppla upp dig till operatörens nät. Därför är täckningen avgörande för vilket mobilt bredband med obegränsad surf som du bör välja.
  • Med eller utan bindningstid. Så gott som alla mobila bredband är utan bindningstid. Men vissa operatörer kan erbjuda bindningstid som alternativ för att du ska få rabatt. Se till att du vet vad som gäller för abonnemanget du har spanat in.
  • Kundtjänsten. Om det är viktigt för dig att lätt kunna få tag i operatören är kundtjänsten en annan sak att jämföra. Större operatörer har oftast en bredare kundtjänst med telefonservice, medan mindre operatörer satsar mer på chatt och frågeforum.

Bästa mobila bredbandet med fri surf

Comviq erbjuder det bästa mobila bredbandet med fri surf enligt oss. Det är bland det billigaste på marknaden, och du surfar i Tele2:s högkvalitativa nät. Väljer du att binda abonnemanget i 24 månader får du en router på köpet. Men det går också att teckna abonnemanget helt utan bindningstid.

Behöver jag fri surf till mitt mobila bredband?

Huvudregeln när det gäller mobilt bredband är att välja den surfmängd som matchar din internetanvändning. Men det finns flera tillfällen då mobilt bredband med obegränsad surf är både bekvämt och kanske den bästa lösningen för dig.

Exempel på situationer när du kan behöva mobilt bredband med obegränsad surf

  • Mobila bredbandet ska ersätta fast bredband. Med dagens hastigheter kan mobila bredband många gånger ersätta det fasta bredbandet hemma. Då kan det vara läge att välja fri surf för att surfa lika obehindrat som med exempelvis fiber.
  • Ni är flera som ska dela på bredbandet. Är ni många som ska koppla upp er till samma bredband går datan snabbt åt. Med obegränsad surf behöver ingen av er snåla med surfen för att det ska räcka åt alla.
  • Du streamar mycket filmer och serier. Streaming kräver riktigt mycket data jämfört med annat du gör på nätet. Om du ser på film eller serier dagligen och märker att det drar mycket data kan ett obegränsat abonnemang vara något att satsa på.
  • Du vill slippa oroa dig för att surfen tar slut. Det kan förstås finnas andra anledningar till att datamängden springer iväg snabbare än du har planerat. En anledning till att välja fri surf är därmed att helt enkelt vara på den säkra sidan för att slippa tråkiga överraskningar.

Skulle du märka att du hade klarat dig med en lägre mängd surf är ett tips att byta mobilt bredband efter ett tag. De flesta mobila bredband med fri surf är nämligen utan bindningstid. Det är därför inte särskilt krångligt att byta till en lägre surfmängd när det behövs.

Har fri surf verkligen obegränsad datamängd?

Svaret är både ja och nej, beroende på hur man ser det. Har du fri surf på ditt mobila bredband behöver du aldrig betala något för att fylla på med extra surf. Ur den aspekten är datamängden helt obegränsad.

Men det finns operatörer som sätter en gräns för hur hög datamängd du får använda per dygn. Når du upp till den gränsen får du bekräfta via sms att du vill fylla på med ytterligare gigabyte för det dygnet.

Tänk på! Läs operatörens villkor och se ifall det finns någon begränsning för hur mycket data du får använda per dygn.

Dessa påfyllningar kostar ingenting. De allra flesta kommer inte heller att märka av dessa gränser, utan uppleva surfen som helt fri. Dock kan det förstås vara irriterande om du skulle behöva så mycket surf en dag att du når upp till denna begränsning.

Det har även hänt att operatörer satt stopp om kunder har surfat så mycket att de misstänks använda mobila bredbandet till annat än det är tänkt för. Men vid vanlig användning i hushåll och jobb ska du inte behöva oroa dig för att få din datamängd spärrad.

Om du vill ha riktigt hög surfmängd men ett vanligt abonnemang kan du jämföra mobila bredband.

Fibio mobilt bredband 500 GB surf
  • 500 GB surf
  • Ingen bindningstid
  • Ingen startavgift

Kan flera surfa samtidigt med obegränsad surf?

Ja, det går att låta flera surfa på det mobila bredbandet samtidigt. Med hjälp av en router och ett modem kan du skapa ett wifi-nätverk som flera personer sedan kan koppla upp sig mot. Har det mobila bredbandet obegränsad surf kan alla surfa obegränsat, så det finns ingen risk att surfen tar slut.

Kan jag surfa fritt i 4G med mobilt bredband?

Ja, när du tecknar mobilt bredband med fri surf kan du surfa fritt i operatörens 4G-nät. Det är just 4G som används mest för surf än så länge, tack vare den utbredda täckningen och snabba hastigheterna.

Du kan bara använda 4G-nätet på de platser där operatören du väljer har täckning i 4G. Det kan du enkelt se på operatörernas täckningskartor.

Kan jag surfa fritt i 3G med mobilt bredband?

Ja, mobila bredband med fri surf kan även användas med operatörens 3G-nät om det är detta du har täckning i. Tänk på att 3G-nätet inte har lika höga hastigheter som 4G. Därmed kan du inte göra lika krävande saker i 3G även om du har tillräckligt med datamängd.

Även täckningen i 3G kan vara intressant att titta på i operatörens täckningskarta när du ska välja mobilt bredband med fri surf.

Hur många operatörer erbjuder fri surf till mobilt bredband?

De större operatörerna som erbjuder mobilt bredband – TreTelenorTele2 och Telia –har alternativ med fri surf. Även Chili har ett mobilt bredband med fri surf, men i övrigt är det mer ovanligt hos mindre operatörer. Vilka erbjudanden som finns just nu kan du se i tabellen högst upp på sidan.

Värt att nämna är att andra operatörer kan ha mobila bredband med riktigt höga surfmängder, om än inte fri surf. Även om du surfar väldigt mycket kan det vara värt att kolla om 100 eller 200 GB per månad kan räcka, och om det är billigare än de obegränsade abonnemangen.

Gäller fri surf för mobilt bredband även utomlands?

Nej, även om ditt mobila bredband fungerar utomlands får du sällan surfa lika fritt som du kan göra i Sverige. Då finns det ofta en gräns för hur många gigabyte du får använda under resan. Den gränsen kan vara olika beroende på vilket land du reser till, exempelvis i eller utanför EU.

Däremot kostar det inget extra att använda ditt mobila bredband inom EU och EES, enligt de roamingregler som infördes år 2017. En del mobila bredband gäller även i utvalda länder utanför EU. Var uppmärksam på vilka länder som ingår hos din operatör och var det kan kosta extra om du surfar med ditt mobila bredband.

Tänk dock på att en del operatörers mobila bredband inte fungerar utomlands över huvud taget. Ta därför en extra titt på villkoren innan du tar med dig surfen utanför Sveriges gränser.

Du får bara surfa utomlands med mobilt bredband när du är på tillfällig resa. Surfar du mer utomlands än hemma under längre perioder kan mobiloperatören debitera dig extra eller begränsa din surfmängd.

Vanliga frågor om mobila bredband med fri surf

Vad är fri surf?

Fri surf är samma sak som obegränsad surf. För en summa i månaden kan du surfa hur mycket du vill i operatörens nät utan att din datamängd riskerar att ta slut.

Är fri surf verkligen obegränsad för mobilt bredband?

Nej, det finns operatörer som har gränser för hur mycket du kan surfa per dygn med mobilt bredband. Operatören kan också begränsa ditt abonnemang om den höga surfförbrukningen tyder på onormal användning. Om du bara använder surfen till vanliga aktiviteter ska det dock inte vara några större problem.

Kan jag använda mobilt bredband med fri surf med en router?

Ja, har du ett mobilt bredband med fri surf kan du använda det tillsammans med en router. På så sätt kan flera personer dela på samma bredband genom att koppla upp sig via wifi.

Finns mobilt bredband kontant med fri surf?

Nej, det finns inget kontant mobilt bredband som har fri surf, utan bara abonnemang för mobilt bredband.

Finns det mobila bredband med fri surf utan bindningstid?

Ja, så gott som alla mobila bredband är i dag utan bindningstid, även de som har fri surf.

Gäller fri surf för mobilt bredband i 4G?

Ja, med mobilt bredband med fri surf kan du surfa fritt i 4G i din operatörs nät.