Router
En router är en elektronisk enhet som ansluter flera uppkopplade prylar mot ett och samma nätverk. Om ni är flera som ska dela på ett bredband, oavsett om det är fast eller mobilt, behövs en router. En router är också en förutsättning för att kunna surfa via wifi. På den här sidan berättar vi hur en router fungerar, vilka olika modeller som finns och vad som är bra att tänka på innan du väljer en router för ditt bredband.
Hur fungerar en router?
Routern upprättar ett lokalt nätverk (LAN) i din bostad, där alla dina uppkopplade enheter ansluts till ett och samma nätverk. Du kan till exempel koppla samman en skrivare för att enheterna ska kunna skicka information mellan varandra.
Info! En router har i regel två olika ip-adresser. Den ena mot det externa nätverket, WAN (Wide Area Network), och den andra mot det lokala nätverket, LAN (Local Area Network).
Routern tar även emot information från det externa nätverket (WAN), det vill säga den uppkoppling som du får från din bredbandsleverantör, och skickar informationen till ditt lokala nätverk. Detta gör alltså att du kan koppla upp dig mot internet och använda olika hemsidor och appar, till exempel via din laptop eller surfplatta.
Hur många enheter kan man koppla till routern?
Rent teoretiskt skulle du kunna ansluta hur många enheter som helst till routern, men det du måste tänka på är att antalet ansluta enheter är en faktor som påverkar routerns prestanda. Generellt bör du kunna lägga till mellan tre och fem enheter utan att det påverkar uppkopplingen, men det beror också på routerns kapacitet.
Nyare routermodeller bör kunna hantera ett större antal enheter samtidigt, men exakt hur många beror alltså på hur hög kapacitet just din routermodell har.
Vad är en wifi-router?
I dag är de allra flesta routrar wifi-routrar, vilka har samma funktion som en “vanlig” router men med skillnaden att du inte behöver ansluta din enhet till routern via nätverkskabel för att koppla upp dig mot nätverket. Du får i stället tillgång till nätverket genom att ansluta trådlöst till routerns wifi.
I ett wifi-nätverk används frekvensband för trådlös överföring av data med hjälp av radiovågor. Både 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvensbanden används i dag för dataöverföring mellan enheter och wifi-routrar. Typiska egenskaper för 2,4 GHz är längre räckvidd men något lägre hastighet, medan 5 GHz har kortare räckvidd men högre hastigheter. Informationen som skickas från de olika enheterna fördelas då på båda dessa frekvenser, vilket bidrar till lägre risk för störningar.
Tidigare hade wifi-routar i regel separata nät för de olika frekvensbanden, vilket orsakade problem för vissa (ofta äldre) tekniska prylar som bara fungerade med 2,4 GHz. 5 GHz baseras på en nyare trådlös nätverksstandard och kan därför ge högre hastigheter. Frekvensbandet har fler kanaler som ger utrymme för fler nätverk inom samma område, vilket innebär att risken för att nätverken stör varandra är betydligt lägre jämfört med i 2,4 GHz-bandet.
Wifi-routrar brukar delas in i tre olika typer, och vi berättar mer om dessa längre ner på sidan.
Måste man skaffa router för att använda fiber?
Nej, rent teoretiskt behöver du som skaffar fiber egentligen inte ha en router för att använda bredbandet. Du kan koppla en nätverkskabel mellan vägguttaget och din enhet, om det bara är du som ska använda bredbandet på en enda enhet det vill säga. Men det är ju inte särskilt smidigt, och inte heller att rekommendera av säkerhetsskäl. Routrar är nämligen utrustade med inbyggda brandväggar som skyddar mot intrång, och saknar du en hårdvara mellan nätverksuttaget och din enhet blir du helt enkelt mer sårbar.
Du måste ha en router för att kunna surfa trådlöst
För att kunna surfa trådlöst och koppla upp fler användare och enheter mot samma bredband måste du ha en router. I många fall ingår en router (i alla fall som lån) när när du skaffar fast bredband, så det är inte alltid du behöver skaffa en router på egen hand.
Har du redan en router där hemma är det inte heller säkert att du behöver skaffa en ny router bara för att du köper nytt bredband, men det beror på routerns kapacitet och kompabilitet. Om du vill använda en egen router till ditt nya bredband bör du därför först säkerställa att den fungerar med bredbandet och kan ge dig de hastigheter du betalar för.
Tänk på! Om en router ingår i bredbandsabonnemanget eller om du väljer att lägga till en i beställningen tillkommer vanligtvis en viss bindningstid. Under den tiden kan du alltså inte byta bredbandsleverantör, och det är inte heller säkert att du kan nedgradera abonnemanget till en lägre hastighet.
Fördelen med att använda en av operatörens routrar är att du är säker på att den är kompatibel med bredbandet som du har valt, vilket också gör det enklare för operatören att ge dig teknisk support om du skulle stöta på problem.
Behövs en router för mobilt bredband?
Ja, om du vill dela det mobila bredbandet med flera enheter och/eller användare behövs en router. I vissa fall kan du lägga till det i din beställning när du köper mobilt bredband, men även i detta fall tillkommer då i regel en viss bindningstid. Är det bara du som ska använda bredbandet på en enhet behöver du ingen router, förutsatt att enheten har egen simkortsplats.
Har du en enhet utan simkortsplats måste du ha en router även av den anledningen. Då sätter du simkortet du får från operatören i routern och ansluter enheten du ska använda till routerns wifi. I dag har de flesta routrar inbyggt modem med simkortsplats, annars behöver du ett USB-modem som du sätter simkortet i och sedan kopplar till routern.
Vilken router ska man välja?
Vilken typ av router du ska ha beror på vilket slags bredband du har eller ska skaffa och vilken kapacitet du vill att routern ska ha. Men ditt val beror även på hur mycket du är villig att betala. Ju mer avancerad routern är och ju högre kapacitet den har, desto högre blir också priset.
Tänk på följande faktorer när du väljer router
- Vilket slags bredband routern ska användas till
- Hur många enheter som kommer anslutas till routern
- Vilka hastigheter och vilken räckvidd routern ska ha
Olika typer av wifi-routrar
Single-band router
Som du kanske förstår av namnet använder en single-band router endast en av de två frekvensbanden som vi gick igenom högre upp på sidan, närmare bestämt 2,4 GHz. De allra flesta enheter stödjer 2,4 GHz-bandet, så en sådan router bör i princip alltid fungera så länge som avståndet mellan routern och enheten inte är alltför långt. Har ni höga krav på prestanda och hastigheter kommer en single-band-router troligtvis inte passa er, men om ni mest ska använda bredbandet för “vanligt” surfande bör den täcka behoven.
Dual-band router
En router av dual-band-modell har stöd för både 2,4 och 5 GHz, vilket innebär att den delar upp trafiken i hushållets nätverk på olika användningsområden och ger således större flexibilitet och bättre prestanda än en single-band router.
2,4 GHz-bandet kan användas för vanlig surf, medan 5 GHz-bandet kan användas när behöver gå snabbare – till exempel vid streaming och gaming.
Tri-band router
En trådlös tri-band router kan överföra data på tre olika frekvensband: ett 2,4 GHz-band och två 5 GHz-band. Detta ger en mer mångsidig anslutning mellan de uppkopplade enheterna och internet, och de extra banden bidrar till högre hastigheter.
Vilken router ska man ha till mobilt bredband?
Vilken slags router du ska ha till ditt mobila bredband beror på hur du kommer att använda det mobila bredbandet. Det finns både portabla och stationära routrar som passar mobilt bredband, och båda har sina för- respektive nackdelar.
Tips! Läs mer på vår sida Dela mobilt bredband via router för att lära dig mer om hur det fungerar och vad som är bra att tänka på.
Portabla routrar är i regel relativt små och har ett laddningsbart batteri, vilket gör de smidiga att ta med sig om du behöver internet ute på språng eller kanske på semestern. En portabel router kan även kallas till exempel “mobil wifi-router”, “4G-router” eller “5G-router”.
En stationär router för mobilt bredband kan passa dig som planerar att använda bredbandet hemma, eftersom den i regel är väggfast och behöver ett vägguttag för strömförsörjning. Denna typ av router är väldigt lik en wifi-router för fast bredband, men med skillnaden att anslutningen sker via mobilnätet och inte ett fast fibernät. Stationära routrar är i regel större än portabla routrar, och alltså inte lika smidiga. Däremot har de ofta högre prestanda och ger högre hastigheter.
När ska man ha en 5G-router för sitt mobila bredband?
Om ditt mobila bredband stödjer 5G måste även routern stödja 5G för att du ska kunna surfa i 5G-hastigheter. I dag finns det ett stort utbud av både 4G- och 5G-routrar hos de flesta återförsäljare, och det har även blivit allt vanligare hos operatörerna.
5G-utbyggnaden pågår fortfarande i Sverige, och även om nätet ännu inte har nått sin fulla potential i alla delar av landet kan det ändå vara en god idé att satsa på en router som stödjer 5G redan nu. En 5G-router är nämligen ett mer hållbart alternativ och kommer kunna ge högre hastigheter i framtiden.
Vad kostar en router?
En router kan kosta allt från några hundralappar till över 10 000 kronor, men det beror helt på routerns hastigheter, räckvidd och kvalitet överlag. Prisnivån kan även variera mellan olika märken och modeller. Du får som sagt vara beredd på att betala mer för högre hastigheter och längre räckvidd, men det innebär å andra sidan inte att du måste skaffa den allra dyraste routern på marknaden.
Du får helt enkelt utgå ifrån hushållets behov och önskemål och försöka hitta en matchande router som även ligger i linje med er budget.
När behöver man byta router?
Ibland kan bredbandsoperatörerna uppdatera sina routrar för att kunderna ska få den senaste tekniken. Om din nuvarande router ingick i bredbandet när du köpte det kan du då få byta ut den mot en ny. I vissa fall kan du behöva skicka tillbaka den gamla routern till operatören, men om den är väldigt gammal är det inte alltid nödvändigt. Operatören kommer att informera dig om hur du ska göra oavsett.
Du behöver i de flesta fall även skicka tillbaka routern till operatören om du säger upp ditt bredband. Det kommer operatören i så fall att informera dig om, och det är viktigt att du följer operatörens krav. Skickar du inte tillbaka utrustningen trots att operatören kräver det får du vanligtvis först ett påminnelsebrev, och returnerar du den ändå inte efter det blir du troligtvis debiterad för det.
Hur länge håller en router?
Livslängden för en router ligger i dagsläget på i genomsnitt två–tre år, vilket kan jämföras med cirka fem år för bara några år sedan. En router åldras helt enkelt snabbare i takt med den tekniska utvecklingen och våra allt högre krav på prestanda.
Du behöver ju dock inte känna att du måste göra dig av med routern efter två–tre år, utan så länge som du inte har några problem eller saknar några funktioner behöver du ju inte byta. Hur länge en router håller beror ju också på routerns kvalitet (och till viss del även prisklass).
Byt router för att få tillgång till ny och bättre teknik
Märker du däremot att bredbandet har blivit långsammare och räckvidden allt sämre kan du behöva uppgradera routern till en nyare modell. Den tekniska utvecklingen går snabbt just nu och det kan ha lanserats flera nyheter sedan du skaffade din nuvarande router, till exempel 5G, wifi 6 och den senaste trådlösa standarden wifi 7.