Wifi-samtal

Wifi-samtal innebär helt enkelt att man pratar i telefon via wifi-nätet i stället för mobilnätet. Det kan vara en fördel om du har dålig mobiltäckning där du befinner dig, till exempel i ett garage eller en källare, men har wifi-täckning. De flesta operatörer erbjuder wifi-samtal, och det är inget du behöver betala för. Det enda du kan behöva göra är att aktivera funktionen i din telefon.

Så fungerar wifi-samtal

En stor fördel med wifi-samtal är att man kan prata i telefon även på platser där mobiltäckningen är dålig eller obefintlig. Ofta blir samtalskvaliteten också bättre när man pratar via wifi-nätet.

Skulle wifi-uppkopplingen brytas går samtalet tack vare VoLTE sömlöst över till 4G-nätet i stället, så länge det finns täckning där förstås. Telefonen kan utan problem växla mellan mobiltäckning och wifitäckning utan att samtalet bryts.

Har du bara täckning i 2G- eller 3G-nätet kommer samtalet dock brytas om wifi-uppkopplingen försvinner. Det beror på att varken 2G eller 3G har stöd för den här typen av telefoni.

Vad behöver jag för att använda wifi-samtal?

Det du behöver för att kunna använda wifi-samtal är en telefon som stödjer funktionen, samt ett abonnemang eller kontantkort från en operatör som har stöd för wifi-samtal.

Är du osäker på om din telefon och operatör stödjer wifi-samtal kan du besöka mobiltillverkarens eller operatörens hemsida. Självklart kan du också kontakta tillverkaren eller operatören direkt.

Hur aktiverar jag wifi-samtal på min mobiltelefon?

Har du en Iphone kan du i regel aktivera wifi-samtal på enheten  genom att gå till Inställningar Mobildata Wifi-samtal och sedan klicka i Wifi-samtal på den här telefonen.

Har du en Android-telefon hittar du wifi-inställningarna under Inställningar Nätverk och internet > Mobilt nätverk > Avancerat > Wifi-samtal, där du kan klicka för att aktivera funktionen.

När du slagit på wifi-samtal i telefonens inställningar kan du behöva starta om enheten för att slutföra aktiveringen.

Vad gör jag om wifi-samtal inte fungerar?

Det kan finnas flera orsaker till att wifi-samtal inte fungerar. Här nedan följer en lista på saker som du kan prova för att se om det kommer igång.

Gör det här om wifi-samtal inte fungerar

  • Kontrollera att du är ansluten till ett wifi-nätverk. Om du du har dålig täckning, eller ingen täckning alls, kommer wifi-samtal inte fungera.
  • Kontrollera att din telefon stödjer wifi-samtal. Se också till att du har uppdaterat till senaste versionen av operativsystemt.
  • Säkerställ att din operatör stödjer funktionen.
  • Kontrollera att du har aktiverat wifi-samtal. Du kan läsa hur du aktiverar funktionen högre upp på den här sidan.
  • Starta om din telefon.
  • Anslut till ett annat wifi-nätverk. Vissa wifi-nätverk fungerar inte med wifi-samtal.
  • Inaktivera wifi-samtal och aktivera det igen.
  • Nollställ nätverket på din telefon.
  • Om du har provat allt detta och det ändå inte fungerar bör du kontakta din operatör för att få hjälp.