VoLTE

VoLTE, Voice over LTE, är kort förklarat samtal via 4G-nätet, som för med sig flertalet fördelar för dig som mobilanvändare. Häng med så får du veta varför VoLTE har blivit en allt viktigare funktion och vad du behöver för att kunna använda det på din mobiltelefon.

Hur fungerar VoLTE?

Med VoLTE byter telefonen inte mellan olika nätverk utan håller sig till 4G, vilket innebär att du kan använda alla appar och program som vanligt samtidigt som du tar ett samtal. VoLTE ger som sagt även bättre samtalskvalitet, men också snabbare samtalsuppkoppling.

Du kanske inte har tänkt på det, men utan VoLTE byter mobiltelefonen automatiskt till 3G (eller i vissa fall till 2G) när du ringer eller tar emot ett samtal. Det kan ju bli lite problematiskt om du samtidigt är uppkopplad till ett videomöte eller kollar på film via någon streamingtjänst. De äldre nätverken har ju inte tillräckligt höga hastigheter för att hantera den typen av rörlig media.

Eftersom operatörerna nu håller på att avveckla sina 3G-nät, och snart även 2G-näten, kommer VoLTE ha stor betydelse för dig som mobilanvändare framöver.

VoLTE är en förutsättning för wifi-samtal

VoLTE är dessutom en förutsättning för att du ska kunna använda wifi-samtal, eller VoWiFi eller WiFi-calling som det också kan kallas. Precis som namnet skvallrar om är wifi-samtal helt enkelt samtal som du gör via valfritt wifi-nätverk.

Wifi-samtal kan till exempel vara användbart om du befinner dig på platser med dålig täckning i det vanliga nätet, men där det finns tillgång till wifi. Några exempel är källare och garage.

Genom att kombinera VoLTE och wifi-samtal kommer samtalet fortsätta i mobilnätet om du plötsligt skulle förlora wifi-täckningen.

Vad behöver jag för att kunna använda VoLTE?

För att du ska kunna använda VoLTE och måste du både ha ett mobilabonnemang och en mobil som har stöd för funktionen. I dag har i stort sett alla operatörer aktiverat VoLTE, så det ska inte vara något större problem.

Vilka mobiltelefoner har stöd för VoLTE?

Alla Iphone-modeller från och med Iphone 6 med iOS 12.1 eller senare har stöd för VoLTE.

När det gäller Android-telefoner (till exempel Samsung, Sony eller Huawei) har de flesta modellerna som lanserades efter 2018 stöd för VoLTE. Men det kan finnas undantag.

Är du osäker på om just din telefon har stöd för funktionen kan du kontakta telefonens tillverkare eller din operatör. Varje operatörs lösning för 4G-samtal är unik, så därför måste telefonen stödja just den VoLTE-funktion som din operatör har.

Hur aktiverar jag VoLTE på mobilen?

Bara för att mobiltelefonen har stöd för VoLTE är det inte säkert att funktionen är aktiverad. Om du har en Iphone med den senaste iOS-versionen bör du kunna följa stegen nedan för att aktivera VoLTE på enheten.

Aktivera VoLTE på din Iphone så här

  1. Gå till Inställningar och klicka på Mobildata.
  2. Kolla att Mobildata är påslaget och klicka sedan på Alternativ för mobildata.
  3. Klicka på Röst & data.
  4. Bocka i LTE om det inte redan är det.
  5. Slå på VoLTE.

Hur du aktiverar VoLTE-samtal på Android-mobiler, exempelvis Samsung, Huawei, Sony och Xiaomi, kan skilja sig något mellan olika modeller och tillverkare. Men nedan ser du på ett ungefär hur du gör för att aktivera VoLTE på enheten.

Så kan du aktivera VoLTE på din Android

  1. Gå till telefonens Inställningar.
  2. Klicka på Nätverk och internet.
  3. Klicka på Samtal.
  4. Klicka för att aktivera VoLTE.