Vad är e-sim?

E-sim (embedded sim) är ett digitalt simkort som är integrerat i själva enheten, till exempel en mobil eller smartwatch. Precis som ett fysiskt simkort innehåller ett e-sim information som talar om för din operatör att du har ett mobilabonnemang eller kontantkort hos dem och att du har tillgång till deras mobilnät. Man kan beskriva både e-sim och vanligt simkort som själva länken mellan dig och din operatör.

Info! Det kostar inget att skaffa e-sim i stället för vanligt simkort, och inte heller att byta från simkort till e-sim om du redan har ett abonnemang eller kontantkort hos operatören.

Men e-simmet finns som sagt redan i din enhet, vilket du aktiverar genom en QR-kod som du får av operatören efter att du har beställt ett abonnemang eller kontantkort.

Fördelarna med e-sim

  • Enklare att ha två nummer på en och samma telefon
  • Smidigare och snabbare att installera
  • Snällare mot miljön

Nackdelarna med e-sim

  • Finns inte på alla enheter eller hos alla operatörer
  • Går inte att bara flytta över ett e-sim till en ny enhet

Så skaffar du e-sim för mobilabonnemang

  1. Säkerställ att din mobiltelefon stödjer e-sim.
  2. Välj abonnemanget du vill ha hos en operatör som passar dig bäst.
  3. Välj e-sim i stället för vanligt simkort när du beställer mobilabonnemanget.
  4. Har du redan ett abonnemang och vill byta från simkort till e-sim kan du ofta göra det via Mina sidor eller genom att kontakta operatörens support.
  5. Använd QR-koden du får från operatören för att aktivera e-simmet på din mobil.

I dagsläget är e-sim betydligt vanligare för mobilabonnemang än för kontantkort, så beskrivningen ovanför gäller därför i första hand hur du skaffar e-sim i samband med att du beställer ett abonnemang.

Här aktiverar du e-sim på olika mobiler

  • Iphone: Inställningar > Mobilnät
  • Samsung Galaxy: Inställningar > Anslutning > SIM-kortshanterare
  • Huawei P: Inställningar > Mobilnätverk > SIM-kortshantering
  • Motorola: Inställningar > Nätverk och internet > Mobilnätverk > Avancerat > Operatör

På det stora hela kan man säga att målet är att du ska få en uppmaning att scanna QR-koden med din enhet. Och här ovanför beskriver vi helt enkelt hur du i regel hittar fram till aktiveringen av e-sim på mobiler från olika tillverkare. Det exakta tillvägagångssättet kan dock variera beroende på mobilmodell och vilken operatör du har. För säkerhets skull kan du höra vad som gäller hos operatören du beställt e-simmet hos.

Finns det e-sim för kontantkort?

Ja, det finns e-sim för kontantkort, men det är av någon anledning betydligt vanligare för abonnemang. Om din operatör erbjuder e-sim till kontantkort anger du att du vill ha det i stället för vanligt simkort i samband med beställningen av startpaketet.

Vissa operatörer är dock mer tydliga än andra när det gäller just e-sim-kompatibla tjänster. Vi rekommenderar därför att du kontaktar supporten hos operatören du är intresserad av och hör efter vilka möjligheter som finns.

Hur jämför man e-sim hos olika operatörer?

Du kan inte jämföra själva e-simmen eftersom de precis som vanliga simkort bara innehåller information om ditt abonnemang eller kontantkort. Det är i stället mobilabonnemangen eller kontantkorten du måste jämföra för att kunna avgöra vilket erbjudande som passar dig bäst. 

Det kan du göra snabbt och enkelt med hjälp av tabellen högst upp på sidan.

Kan jag skaffa e-sim till min Iphone?

Ja,om din Iphone-modell har stöd för e-sim kan du välja det som alternativ när du beställer mobilabonnemang (eller kontantkort om operatören erbjuder den möjligheten). 

Du kan ha ett fysiskt simkort och ett e-sim på Iphone XR, Iphone XS, Iphone 11, Iphone 12, Iphone 13, Iphone SE (andra generationen), Iphone 14 och senare (så länge mobilen är köpt utanför USA). På Iphone 13, Iphone SE (tredje generationen) och senare kan du ha två e-sim. 

Har Android-mobiler också stöd för e-sim?

Ja, det finns många mobiler (och även smarta klockor) av Android-typ som stödjer e-sim. De flesta kommer från Samsung och Google, men du hittar även mobiler med e-sim hos till exempel Huawei, Motorola och OPPO.

Hur fungerar e-sim på en smartwatch?

Som vi nämnde tidigare finns det även flera smartwatch-modeller som stödjer e-sim, vilket är en stor fördel eftersom dessa klockor då inte är helt beroende av din mobil för att fungera utan kan användas mer som en fristående enhet. Smartwatches utan e-sim måste parkopplas med mobilen via Bluetooth för att alla funktioner ska fungera.

Tips! På vår sida E-sim till smartwatch kan du läsa mer.

Men för att e-simmet ska fungera på en smartwatch måste du skaffa ett tilläggsabonnemang till ditt vanliga mobilabonnemang, och sådana abonnemang hittar du framför allt hos de större operatörerna. I regel marknadsför de tilläggsabonnemang (kan även kallas klockabonnemang) framför allt till Apple Watch och Samsung Galaxy Watch, så om du har en klocka av något annat märke är det bäst att dubbelkolla vad som gäller.

Tänk på! Ett tilläggsabonnemang är inte gratis, utan det tillkommer en viss månadskostnad som läggs på din vanliga abonnemangsfaktura.

Värt att nämna är att både din smartwatch, din mobil och ditt mobilabonnemang måste ha  stöd för e-sim för att det ska fungera på klockan.

Källor

Vanliga frågor om e-sim

Är e-sim bättre än vanligt simkort?

E-sim är bättre än vanliga simkort ur vissa aspekter, men det finns även vissa nackdelar som är viktiga att ha i åtanke. Du ser både vilka för- och nackdelar som finns med e-sim högre upp på sidan.

Erbjuder alla operatörer e-sim?

Nej inte alla, men nästan. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka operatörer som erbjuder e-sim som alternativ till vanligt simkort.

Kostar det något att skaffa e-sim?

Nej, att skaffa eller byta till e-sim är helt gratis. I alla fall så länge du gör det via operatörens hemsida.

Har både Iphones och Android-mobiler stöd för e-sim?

Ja, det finns både Iphones och Android-mobiler som stödjer e-sim.

Måste jag skaffa nytt e-sim om jag byter mobil?

Ja, i regel måste du skaffa en ny QR-kod för att aktivera e-simmet på den nya mobilen.

Kan man ha flera e-sim på en mobiltelefon?

Ja, vissa mobiltelefoner har stöd för flera e-sim, till exempel Iphone 13, Iphone SE (tredje generationen) och senare. I de flesta fall är det dock ett e-sim per enhet som gäller, och villkoren kan även variera mellan olika operatörer. Kolla med din operatör vad som gäller hos dem.

Vad innebär dual sim?

Dual sim innebär att du kan ha dubbla simkort, det vill säga två olika abonnemang, på en och samma telefon. Och med e-sim blir det enklare än någonsin. Vanligtvis är det dual sim dual standby som gäller, och då kan båda simkorten vara aktiva samtidigt. Däremot är det bara ett av dem som kan användas åt gången, så om du tar ett samtal på sim 1 sätts sim 2 i standby-läge under tiden du pratar.