Hur fungerar simkort till mobilt bredband?

När du beställer mobilt bredband laddas surfen du köper på ett simkort. Det simkortet skickas hem till dig, så att du sedan kan sätta in det i den enhet du vill surfa på.

Precis som det låter är ett mobilt bredband väldigt lätt att bära med sig. Så länge du har ditt simkort har du tillgång till den surf du betalat för.

Tips! Mobilt bredband finns både som abonnemang och kontantkort. Surfar du ofta är det bättre med ett abonnemang medan mobilt bredband kontant passar bättre om du surfar sporadiskt.

Innan du beställer ett simkort behöver du jämföra mobila bredband och avgöra vilket som passar dig bäst. Titta på operatörernas surfmängder, deras täckning och slutligen deras priser. När du har hittat din favorit bland alternativen är det bara att beställa simkortet från den operatören du har valt.

Kan jag skaffa simkort till mobilt bredband gratis?

Ja, simkortet ingår när du beställer mobilt bredband och kostar ingenting. Skaffar du simkort i butik kan startpaketet för mobilt bredband kosta pengar, men inte om du beställer det på nätet. Det är först när du väljer själva abonnemanget eller kontantkortet för mobilt bredband som du betalar något.

Hur använder man simkort till mobilt bredband?

Hur du använder ditt simkort till ett mobilt bredband beror på hur du vill få internet och vilken enhet du använder. Det du behöver förutom själva simkortet och en laddning för mobilt bredband är ett modem att sätta simkortet i.

I många enheter finns ett inbyggt modem och en simkortsplats. Då behöver du bara sätta in ditt simkort direkt i enheten för att börja surfa. Det fungerar exempelvis med mobiltelefoner och de flesta surfplattor.

Om din enhet inte har plats för simkort eller inbyggt modem finns det två sätt att lösa det på: antingen med en router eller med en dongel.

Flera kan koppla upp sig till mobilt bredband med en router

Du kan dela mobilt bredband med en router. Sätt in simkortet i routern så skapas ett wifi-nät, som flera personer eller enheter sedan kan koppla upp sig mot. Det är den perfekta lösningen om ni är flera som ska dela på surfen eller använda den som internet hemma

Det är dock inte alla routrar som har plats för simkort. I så fall behöver du också skaffa ett modem i form av en USB-sticka, som du i sin tur kopplar in i routern.

Hos flera operatörer kan du lägga till en router i beställningen när du skaffar mobilt bredband med tillhörande simkort. Tänk bara på att det i så fall kan tillkomma bindningstid för att du köper en hårdvara.

En dongel kan koppla in simkort via ett usb-uttag

Du kan även få mobilt bredband genom ett externt USB-modem, även kallat dongel. Det är vanligt att använda i bärbara datorer. Då sätter du in ditt simkort i USB-modemet som du i sin tur kopplar in i din dator.

En dongel går också att använda i routrar som har ett USB-uttag. Däremot går det inte att använda i enheter som saknar ett sådant uttag, exempelvis Ipads och andra surfplattor.

Fördela surfen med ett extra simkort

Det är inte bara genom en router du kan fördela surfen mellan flera personer. Hos en del operatörer kan du beställa ett extra simkort till mobilt bredband.

Exempel: Om du har ett mobilt bredband med 20 GB surf och beställer ett extra simkort får alla uppkopplade enheter dela på surfmängden.

Fördelen med ett extra simkort jämfört med en router är att du och personen med det extra simkortet inte behöver vara på samma ställe för att kunna använda det mobila bredbandet.

Hur aktiverar jag mitt simkort?

I de flesta fall är ditt simkort redan aktiverat när det landar i din brevlåda. Det gör att du kan använda ditt mobila bredband direkt. Många simkort aktiveras också automatiskt när du sätter in det i en enhet.

Om simkortet inte är aktiverat kan du aktivera det på operatörens hemsida. Hos vissa operatörer kan du även ringa ett specifikt nummer och följa instruktionerna för att aktivera simkortet till ditt mobila bredband.

Lyckas du inte aktivera simkortet kan du alltid ringa operatörens kundtjänst för att få hjälp.

Kan jag använda ett simkort till mobilt bredband i en mobil?

Ja, du kan använda ett simkort till mobilt bredband i en mobil. Har du laddat simkortet med en prisplan för mobilt bredband ingår det bara surf och inga samtal eller sms. Du kan därmed inte ringa eller sms:a med det simkortet, utan bara surfa.

Vanliga frågor om simkort till mobila bredband

Kan jag ha dubbla simkort till mobilt bredband?

Hos vissa operatörer kan du koppla flera simkort till samma mobila bredband. I så fall behöver du oftast betala för en extra användare för att använda det andra simkortet.

Kan flera ansluta sig till mitt simkort med mobilt bredband?

Ja, om du sätter simkortet i en router kan andra ansluta sig till ditt mobila bredband. Använder du simkortet i mobiltelefonen kan du aktivera mobil hotspot så att fler kan ansluta sig. Ska surfen användas på flera enheter bör du välja ett mobilt bredband där surfmängden räcker till det.

Behöver jag en router till mobilt bredband?

Du behöver en router om flera ska dela på det mobila bredbandet eller om enheten du vill använda inte har plats för simkort. Annars behöver du bara sätta in simkortet direkt i din enhet.

Är det gratis med simkort till mobilt bredband?

Ja, simkortet är alltid gratis när du beställer det från operatören via nätet. Det är bara när du laddar det med en prisplan för mobilt bredband som du behöver betala.

Kan jag använda ett simkort till mobilt bredband direkt i min dator?

Ja, du kan använda ett simkort direkt i datorn, det vill säga utan att behöva någon router. Däremot kan du behöva ett USB-modem att sätta simkortet i för att plugga in det i datorn.

Hur laddar jag ett abonnemang för mobilt bredband på mitt simkort?

Du laddar det abonnemang för mobilt bredband du vill ha på simkortet via operatörens hemsida. Du kan jämföra olika mobila bredband i vår tabell och hitta det abonnemang som passar dig bäst.

Fungerar simkort för mobilt bredband utomlands?

En del operatörers mobila bredband fungerar utomlands, medan andra inte gör det. Chansen är större att du kan använda bredbandet inom EU och EES än utanför. Kolla vad som gäller hos just din operatör.

Kan jag spärra mitt simkort för mobilt bredband?

Ja, du kan spärra ett simkort för mobilt bredband via operatörens hemsida eller genom att kontakta deras kundtjänst.