Vad innebär bredband utan bindningstid?
Ett bredband utan bindningstid innebär att du köper ett abonnemang där du inte binder upp dig till en operatör i ett visst antal månader. I stället kommer abonnemanget att fortsätta löpande tills du eventuellt säger upp det.
Det kan alltså jämföras med prenumerationstjänster såsom HBO eller Netflix, där abonnemanget förnyas löpande tills du vill avsluta det.
Men även om ett bredband inte har någon bindningstid finns det ofta en uppsägningstid. Uppsägningstiden för abonnemang som tecknats efter 1 maj 2014 får vara max en månad. Det innebär att du är bunden till abonnemanget i en månad efter att du har sagt upp det.
Kan jag få bredband utan bindningstid?
I de allra flesta fall kan du välja om du vill ha bindningstid eller inte på bredbandet. Det enklaste sättet att ta reda på om du kan få ett bredband utan bindningstid är att söka i adressfältet högre upp på den här sidan. Då får du snabbt fram vilka alternativ som är tillgängliga för dig och kan välja det som passar dig bäst.
Fördelarna med bindningstid
Man kan ju fråga sig varför man skulle vilja köpa ett bredband med bindningstid om man kan välja att inte ha det. Anledningen är att det faktiskt finns vissa fördelar också. Vilka de är kan du läsa om här nedanför.
- Du får rabatt på abonnemanget. Tecknar du bredbandet med bindningstid blir det lite billigare under bindningsperioden. Ofta kan du få rabatt på 50–100 kronor.
- Du vet vilket pris du får under avtalsperioden. Eftersom ni har avtalat om ett visst pris under en viss period vet du att operatören inte kommer höja priset under den perioden. Har du inte någon bindningstid är operatören fri att ändra pris och villkor, om de förvarnar dig en viss tid innan.
- Router ingår i priset. Om du tecknar bredband med bindningstid ingår ofta en router som du får hemskickad från operatören. I några fall är routern dock bara till låns och du får lämna tillbaka den efter bindningstiden, om du inte väljer att fortsätta. Men i flera fall får du behålla routern även om du skulle välja att avsluta abonnemanget.
Om du vet att du kommer bo kvar på samma ställe i ett till två år kan det alltså vara värt att teckna bredbandet med bindningstid. Men vill du vara flexibel och kunna byta bredband när du vill bör du välja ett bredband utan bindningstid.
Fast bredband utan bindningstid
En av de stora fördelarna med ett fast bredband utan bindningstid är att du kan byta mellan leverantörer. Om du exempelvis skulle hitta eller få ett bättre erbjudande hos någon annan kan du byta till dem.
Tänk på! Även om bredbandet inte har någon bindningstid brukar det ändå ha en uppsägningstid på en månad eller mer.
Men det är inte säkert att du kan välja vilken leverantör du vill, särskilt när det gäller fiber. För att du ska kunna välja fiberleverantör måste din fastighet vara ansluten till någonting som kallas för öppen fiber, det vill säga till det öppna fibernätet. Det innebär i sin tur att du kan välja på alla leverantörer som finns tillgängliga på din adress.
Bredband via telejacket utan bindningstid (ADSL)
Det finns även bredband via ADSL utan bindningstid. Det tillkommer dock ofta en startavgift och du kan behöva köpa hem en router och eventuellt ett modem på egen hand.
Ett bredband via telejacket utan bindningstid är en särskilt god idé om du är osäker på vilken hastighet du behöver eller vill ha till ditt internet. Eftersom ADSL har en maxhastighet på 24 Mbit/s finns det vissa som vill ha mer tryck i sitt internet efter ett tag. Då är ett bredband utan bindningstid perfekt, eftersom du enkelt säger upp det och kan byta bredbandstyp helt och hållet.
Bredband utan bindningstid är bra för temporära adresser
Det finns många fördelar med att inte ha bindningstid på sitt bredband. Bland annat fungerar det extra bra för den som bor på en temporär adress. När man flyttar kan nämligen inte ett bredband med bindningstid avbrytas innan bindningstiden är över.
Tips! I vissa fall kan bredbandet flytta med till din nya adress, förutsatt att leverantören även levererar dit. Prata med din operatör för mer information.
Med ett bredband utan bindningstid kan du både få ett fast bredband och samtidigt friheten att säga upp det när du vill.
Bredband utan bindningstid kan vara en fördel för studenter
För studenter är det nästan alltid bättre att inte ha någon bindningstid. Många studenter väljer exempelvis att bo i korridor eller hyr en lägenhet i andra hand. Båda alternativen innebär oftast antingen att man har en temporär adress eller att man kan behöva flytta med kort varsel.
Det är också många studenter som väljer att ta ett utbytesår. Då är det skönt att inte ha någon bindningstid på bredbandet.
Ett bredband utan bindningstid är lätt att säga upp, så att du enkelt kan teckna ett nytt abonnemang på nästa adress.
Glöm inte att köpa en router
Många gånger när man tecknar ett bredband utan bindningstid får man köpa sin egen router – om man inte redan äger en, förstås. Det kan vara bra att veta innan du tecknar ett abonnemang, så att du har all teknik du behöver hemma och kan sätta igång direkt.
Ibland går det dock att köpa en router från operatören för en engångskostnad. Några fördelar med att köpa router från din bredbandsleverantör är att du kan få installationshjälp. Du kan också få support om du skulle få problem med routern.
Oavsett om du väljer att köpa en ”egen” router eller en router från operatören måste du kolla så att routern har kapacitet för den bredbandshastighet du vill ha. Tänk dock på att du behöver köpa en router med kapacitet för ungefär fyra gånger så hög hastighet än den du vill uppnå. Om du har ett bredbandsabonnemang med 100 Mbit/s nedladdningshastighet behöver du alltså en router som har kapacitet för minst 400 Mbit/s.
Tänk på startavgiften
När man tecknar ett nytt abonnemang för bredband brukar man behöva betala en startavgift. Hur mycket startavgiften går på beror bland annat på operatör och bredband. Men några hundralappar brukar man få räkna med.
Mobilt bredband utan bindningstid
Det finns även mobila bredband utan bindningstid, som fungerar på ungefär samma sätt som fast bredband utan bindningstid.
När det gäller mobila bredband finns det nästan inga abonnemang som är med bindningstid, utan standard är att mobila bredband är utan bindningstid. Om du inte hittar något fast bredband som passar dig kan ett mobilt bredband därför vara ett bra alternativ.
Vanliga frågor om bredband utan bindningstid
Du kan avsluta ett bredband utan bindningstid när som helst. Men ofta har bredbandet en uppsägningstid på en månad. Du måste alltså betala för bredbandet i ytterligare en månad efter att du har sagt upp abonnemanget.
Priset varierar beroende på bredbandstyp, hastighet och leverantör. Ofta brukar man få 50–100 kronor rabatt på abonnemanget om man binder sig till operatören.
Nej. Bindningstid är tiden du är knuten till ett avtal med en specifik operatör. Uppsägningstid är tiden från det att du säger upp abonnemanget tills det avslutas. Ett bredband utan bindningstid har ofta en uppsägningstid.
Normalt sett går det inte att säga upp ett bredband med bindningstid. Det kan vara möjligt att göra det hos vissa operatörer, men då måste du betala för de månader som är kvar.
Det betyder att du inte kan säga upp abonnemanget förrän om 12 månader. Du är alltså bunden till operatören under den tiden.