Vad innebär bredband utan bindningstid?

Ett bredband utan bindningstid innebär att du köper ett abonnemang där du inte binder upp dig till en operatör i ett visst antal månader. I stället kommer abonnemanget att fortsätta löpande tills du eventuellt säger upp det.

Det kan alltså jämföras med prenumerationstjänster såsom HBO eller Netflix, där abonnemanget förnyas löpande tills du vill avsluta det.

Men att inte ha bindningstid innebär inte att du får säga upp bredbandet hur som helst. Flera operatörer har exempelvis en uppsägningstid på en månad eller längre.

Teckna bredband utan bindningstid

Det är enkelt att teckna ett bredband utan bindningstid. Se vilka alternativ som finns genom att skriva in din adress i sökfältet nedan. 

Kan jag få bredband utan bindningstid?

För att ta reda på om du kan få bredband utan bindningstid behöver du veta vilka operatörer och erbjudanden som gäller för din adress och fastighet. Om du exempelvis har ett telejack hemma kan du skaffa bredband via ADSL och om du har fiber draget kan du skaffa bredband via fiber.

Det enklaste sättet att ta reda på om du kan få ett bredband utan bindningstid är att söka i adressfältet högre upp på den här sidan. Då får du snabbt fram vilka alternativ som är tillgängliga för dig och kan välja det som passar dig bäst.

Fast bredband utan bindningstid

En av de stora fördelarna med ett fast bredband utan bindningstid är att du kan byta mellan leverantörer. Om du exempelvis skulle hitta eller få ett bättre erbjudande hos någon annan kan du byta till dem.

Tänk på! Även om bredbandet inte har någon bindningstid brukar det ändå ha en uppsägningstid på en månad eller mer.

Men det är inte säkert att du kan välja vilken leverantör du vill, särskilt när det gäller fiber. För att du ska kunna välja fiberleverantör måste din fastighet ha någonting som kallas för öppen fiber. 

Öppen fiber – ett måste för bredband via fiber utan bindningstid

Öppen fiber innebär att din fastighet är ansluten till det öppna fibernätet. Det innebär i sin tur att du kan välja på alla leverantörer som finns tillgängliga på din adress.

Om du har fiber i din fastighet som är bunden till en specifik operatör kanske ett fast bredband via fiber med bindningstid är ett bättre alternativ för dig.

Bredband via telejacket utan bindningstid (ADSL)

Det finns även bredband via ADSL utan bindningstid. Det tillkommer dock ofta en startavgift och du kan behöva köpa hem en router och eventuellt ett modem på egen hand.

Ett bredband via telejacket utan bindningstid är en särskilt god idé om du är osäker på vilken hastighet du behöver eller vill ha till ditt internet. Eftersom ADSL har en maxhastighet på 24 Mbit/s finns det vissa som vill ha mer tryck i sitt internet efter ett tag. Då är ett bredband utan bindningstid perfekt, eftersom du enkelt säger upp det och kan byta bredbandstyp helt och hållet.

Bredband utan bindningstid är bra för temporära adresser

Det finns många fördelar med att inte ha bindningstid på sitt bredband. Bland annat fungerar det extra bra för den som bor på en temporär adress. När man flyttar kan nämligen inte ett bredband med bindningstid avbrytas innan bindningstiden är över.

Tips! I vissa fall kan bredbandet flytta med till din nya adress, förutsatt att leverantören även levererar dit. Prata med din operatör för mer information.

Med ett bredband utan bindningstid kan du både få ett fast bredband och samtidigt friheten att säga upp det när du vill.

Bredband utan bindningstid kan vara en fördel för studenter

För studenter är det nästan alltid bättre att inte ha någon bindningstid. Många studenter väljer exempelvis att bo i korridor eller hyr en lägenhet i andra hand. Båda alternativen innebär oftast antingen att man har en temporär adress eller att man kan behöva flytta med kort varsel. 

Det är också många studenter som väljer att ta ett utbytesår. Då är det skönt att inte ha någon bindningstid på bredbandet.

Ett bredband utan bindningstid är lätt att säga upp, så att man enkelt kan teckna ett nytt abonnemang på nästa adress.

Glöm inte att köpa en router

Många gånger när man tecknar ett bredband utan bindningstid får man köpa sin egen router – om man inte redan äger en, förstås. Det kan vara bra att ha med sig innan man tecknar ett abonnemang, så att man har all teknik man behöver hemma och kan sätta igång direkt.

Tänk på startavgiften

När man tecknar nytt abonnemang för bredband brukar man behöva betala en startavgift. Hur mycket startavgiften går på beror bland annat på operatör och bredband. Men några hundralappar brukar man få räkna med.

Mobilt bredband utan bindningstid

Det finns även mobila bredband utan bindningstid, som fungerar på ungefär samma sätt som fast bredband utan bindningstid.

När det gäller mobila bredband finns det nästan inga abonnemang som är med bindningstid, utan standard är att mobila bredband är utan bindningstid. Om du inte hittar något fast bredband som passar dig kan ett mobilt bredband därför vara ett bra alternativ. 

Fördelar och nackdelar med ett bredband med bindningstid

Det finns förstås även fördelar med ett bredband med bindningstid.

Ett bredband med bindningstid garanterar exempelvis det avtalade priset under hela avtalsperioden, vilken normalt sett brukar vara antingen 12 eller 24 månader. Dessutom brukar tekniska detaljer, såsom en router, ingå i paketet.

I några fall är routern dock endast till låns och man får lämna tillbaka den efter bindningstiden, om man inte väljer att fortsätta. Men i flera fall får du behålla routern även om du skulle välja att avsluta abonnemanget.

Den största nackdelen med ett bredband med bindningstid är för många att vara knuten till en och samma operatör under hela bindningstiden. Det är alltså inte lika flexibelt som ett bredband utan bindningstid.

Vanliga frågor om bredband utan bindningstid

Kan jag avsluta mitt bredband utan bindningstid hur som helst?

Nej. Ofta finns det en uppsägningstid. Den brukar som minst vara på en månad, så tänk på det när du planerar att säga upp ditt abonnemang.

Vad kostar bredband utan bindningstid?

Priset varierar beroende på vilken bredbandstyp du vill ha, vilken hastighet du är ute efter och om du vill ha någon pakettjänst (exempelvis både bredband och tv). Självklart beror priset också på vilken leverantör du väljer för ditt bredband.

Är bindningstid och uppsägningstid samma sak?

Nej. Bindningstid är tiden du är knuten till ett avtal med en specifik operatör. Uppsägningstid är tiden från det att du säger upp abonnemanget tills det avslutas. Ett bredband utan bindningstid har ofta en uppsägningstid.