Barn sitter på trappa vid tegelvägg och håller mobil.Osäker på när ditt barn ska få sin första egna mobil, och vilken slags mobil som då passar bäst? Vår guide ger dig svar på vanliga frågor och tips på vad du som förälder bör ha i åtanke. Foto: Ostanina Anna/Shutterstock.com

Föräldraguide

En egen mobil står högst upp på många barns önskelista, och även du som förälder har kanske känt att det vore ett tryggt och säkert sätt att kommunicera med barnet. Men frågan som många föräldrar ställer sig är hur gammalt barnet ska vara när det är dags för den första egna mobilen och vilken slags mobil som då är bäst. På den här sidan rätar vi ut några frågetecken och ger dig som förälder värdefulla tips!

När bör ett barn få sin första mobil?

Enligt Internetstiftelsens senaste upplaga av Svenskarna och internet (2023) har 7 av 10 barn i lågstadiet en egen mobil. Ungefär var femte barn får sin första mobil som de båda kan ringa, skicka sms och surfa med i tioårsåldern, och rapporten visar att de flesta föräldrar anser att det är en rimlig ålder.

Det finns vissa experter på området som menar att det faktiskt finns flera fördelar med att barnet får sin första egna mobil relativt tidigt. Dels får du som förälder då ha din mobil för dig själv, men framför allt kommer du troligtvis ha större chans att kunna sätta regler och hålla koll på barnets mobilanvändning ju yngre barnet är.

Bara du vet när ditt barn är redo

Oavsett statistik och rekommendationer är det dock bara du som förälder som kan avgöra när just ditt barn är redo för sin första egna mobiltelefon. Vissa barn kan säkert hantera en mobil utan problem redan innan tioårsåldern, medan andra behöver några år till på sig. Du måste utgå ifrån ditt barns specifika förutsättningar och behov.

Viktigt att tänka på när du köper barnets första mobil

Sätt regler för mobilanvändandet

Lite beroende på hur gammalt barnet är kan det vara bra att sätta några slags regler för hur och när barnet får använda sin mobil. Exakt vilka regler bestämmer du som förälder så klart själv. Men både på Iphone och Android ska du till exempel kunna begränsa hur länge olika appar kan användas varje dag, vilken tid på dygnet som mobilen kan koppla upp mot nätet och även reglera inställningar för barnvänligt innehåll på internet.

Det finns även möjlighet att ställa in familjedelning eller föräldrakontroll. Med familjedelning kan du då kontrollera om ditt barn ska kunna ladda ner appar till mobilen själv och göra köp inuti appar, och du kan även se var barnets mobil befinner sig.

Du som har Iphone kan läsa mer på Apples sida Ställa in föräldrakontroll via Familjedelning.

Har du en Samsung kan du läsa mer på Samsungs sida Hur du använder Hemskärm för barn.

Prata med barnet om digital säkerhet

Det digitala livet har många fördelar och kan vara fantastiskt på många sätt, även för barn. Men det finns också många risker, och eftersom barn sällan har hunnit utveckla ett kritiskt förhållningssätt till vad de exponeras för (både texter, bilder och personer) är de särskilt utsatta. 

Därför är det viktigt att prata med sina barn om vikten av att vara restriktiv med vad man delar med andra, samt att aldrig klicka på länkar från okända avsändare eller dela med sig av personliga uppgifter på uppmaning av någon annan.

Skydda mot skadligt blått ljus från skärmen

Blått ljus är en färg i det synliga ljusspektrumet som har kortare våglängd och producerar mer energi än till exempel rätt ljus. Det blåa ljus som finns ute i vanligt dagsljus är inte skadligt, men det kan däremot blått ljus som kommer från mobil- och dataskärmar vara. 

Att regelbundet exponeras för blått ljus från skärmar kan leda till överansträngda ögon, koncentrationssvårigheter och sömnstörningar, vilket i sin tur alltså kan påverka ett barn mycket negativt. Lyckligtvis finns det skärmskydd till mobiler som även skyddar mot blått ljus. Ett sådant skydd sitter alltid på och skyddar ju dessutom mobilskärmen från repor och sprickor.

Gratis skärmskydd på Iphone

Med en iOS-enhet, det vill säga en Iphone, kan man få skydd mot blått ljus via ett Nighshift-läge som du ställer in i telefonens inställningar. Fördelen är att det är helt gratis för alla iOS-användare, men nackdelen är att skärmen får en gulaktig ton.

För Android-enheter finns det olika appar som gör i princip samma sak.

Vilken sorts mobil passar bäst för ett barn?

En enklare, robust och kanske begagnad mobil är att föredra framför en helt ny och avancerad modell. Oavsett om du köper en ny eller begagnad mobil till ditt barn kan det dock vara bra att skaffa ett skärmskydd och ett tåligt mobilskal för att minimera risken för skador, orsakade av lek eller olyckshändelser. För att barnet enkelt ska kunna hantera mobilen och navigera på skärmen är en mindre mobilmodell ofta bäst.

Äldre Iphone-modeller, som Iphone SE, har mycket att erbjuda både när det gäller pris, hållbarhet och storlek (de tre viktigaste faktorerna när man väljer mobil till ett barn), särskilt om du som förälder eller andra familjemedlemmar också är Iphone-användare. Då kan ni nämligen enkelt dela till exempel platsinformation, kalenderanteckningar och fotoalbum med varandra inom familjen.

Så kan du göra mobilanvändning säkrare för ditt barn

1. Hjälp barnet att aktivera och ställa in skärmlås

En personlig inloggning är det första steget mot en säkrare mobilanvändning, så hjälp ditt barn med en lösenkod som aktiverar skärmlåset. Koden behöver egentligen inte vara svårare än fyra likadana siffror, men ett längre och mer komplicerat lösenord ger givetvis bättre skydd. Du kan även hjälpa ditt barn att ställa in ansiktsigenkänning på mobiltelefonen.

Det kan även vara bra att se till så att skärmlåset aktiveras kort tid efter användning.Ju längre mobilen är olåst, desto större är risken för att någon hinner ta sig in i enheten och komma över känslig information.

2. Spara lösenord och koder på ett säkert ställe

Och det betyder alltså inte att spara lösenord i anteckningarna i barnets mobil, utan här är det bra att du som förälder skriver ner lösenord och andra koder på en lapp som förvaras på ett säkert ställe.

Prata även med barnet om varför man aldrig ska dela lösenord och personliga koder med andra. I vissa appar är det till exempel vanligt att dela sitt inlogg med kompisar, vilket rent säkerhetsmässigt inte är helt optimalt.

3. Uppdatera programvara och appar regelbundet

Det finns en uppsjö av appar och spel som är lockande för många barn att ladda ner till mobilen, men här gäller det för dig som förälder att hålla extra koll både innan och efter apparna och spelen laddas ner. 

Tänk på! Städa upp bland appar och program på mobilen med jämna mellanrum. Gamla ouppdaterade appar kan inte bara utgöra en säkerhetsrisk, utan de tar även upp onödigt utrymme på telefonen.

Säkerhetsbrister finns både i appar och mobilernas operativsystem, så för att minimera riskerna för skadliga koder och intrång bör du regelbundet uppdatera apparna så väl som mobilens programvara. Uppmuntra ditt barn att alltid komma till dig innan en ny app eller spel laddas ner så att du kan läsa igenom omdömen och göra en bedömning av appens eller spelets trovärdighet. Prata också om att man aldrig ska ladda ner en app eller spel på uppmaning av någon annan, oavsett vem denna någon är.

4. Gör mobilen spårbar

Både Iphone och Android-mobiler har funktioner som gör det möjligt att spåra mobilen om den skulle försvinna. På Iphone heter funktionen “Hitta min Iphone” och på Android “Hitta min enhet”. Hjälp ditt barn att aktivera funktionen, och om det finns möjlighet är det även bra att slå på en funktion som gör att man kan låsa mobilen på distans.

Försvinner mobilen, oavsett om den tappas bort eller blir stulen, bör ni anmäla det till Polisen direkt och även spärra simkortet. Om barnet är tillräckligt gammalt för att ha eget mobilt BankID bör ni kontakta banken för att även spärra det. Passa på att byta lösenord till alla tjänster och appar som barnet har på mobilen.

Ska barnet ha abonnemang eller kontantkort till mobilen?

Om ditt barn ska ha mobilabonnemang eller kontantkort till sin första mobil beror på hur barnets mobilanvändning kommer se ut och hur mycket kontroll du som förälder känner att du vill ha. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Med ett abonnemang kommer det alltid att finnas tillgång till samtal och sms (så länge som operatören får in månadsavgiften det vill säga), medan ett kontantkort måste fyllas på med jämna mellanrum för att fungera. Däremot är ett kontantkort mer flexibelt och kan anpassas efter barnets mobilanvändning från månad till månad.

Tips! Det finns flera operatörer som erbjuder specifika barnabonnemang, medan det inte alls är lika vanligt med särskilda kontantkort för barn.

Kolla därför på båda dessa alternativ och fundera på vilket som blir smidigast och mest prisvärt i ditt och ditt barns fall. 

Källor