Vad är ett 4G-simkort?

Ett 4G-simkort ger dig möjlighet att använda operatörens 4G-nät. När du beställer abonnemang eller kontantkort som stödjer 4G får du hem ett 4G-simkort som du placerar i enheten du ska använda, till exempel mobilen eller routern. Simkortet innehåller egentligen bara information om dig som kund och berättar för operatören vad som ingår i tjänsten du har beställt, till exempel vilka nätverk och hastigheter du har tillgång till.

Tips! På vår sida om skillnaderna mellan 2G, 3G, 4G och 5G kan du läsa om hur de olika nätverksteknikerna skiljer sig, och vilka egenskaper nyare tekniker som 4G och 5G har men som äldre tekniker saknar.

I dag har alla tjänster som operatörerna erbjuder stöd för 4G så oavsett vilken tjänst du beställer kommer du att få ett simkort som stödjer minst 4G. Beställer du ett mobilabonnemang eller mobilt bredband som stödjer 5G får du givetvis hem ett 5G-simkort.

Kan man använda 2G och 3G med 4G-simkort?

Ja, 4G-simkort är bakåtkompatibla och stödjer med andra ord även äldre tekniker som 3G och 2G. Med ett 4G-simkort kan du alltså fortfarande använda operatörens 2G- och 3G-nät. Du kan även använda 4G-simkort i en 3G-mobil om du mot förmodan skulle ha en enhet som bara stödjer 2G/3G. Men i det senare fallet kommer inte kunna koppla upp dig mot 4G-nätet utan bara till 3G som högst.

Kan man ha dubbla 4G-simkort i mobilen?

Ja, om din mobil har stöd för dubbla simkort (även kallat dual sim) kan du ha två 4G-simkort i en och samma telefon. I vissa fall kan du välja mellan att ha två fysiska simkort (nano-sim) eller ett fysiskt simkort och e-sim. I andra fall är e-sim en förutsättning för att du ska kunna använda dubbla simkort i samma telefon. Det senare gäller för iPhone, medan många Android-märken ger dig möjlighet att välja om du ska fysiska simkort eller en kombination av fysiskt och digitalt sim.

Däremot går det inte att ta för givet att båda simkorten kan ansluta till 4G-nätet. Om mobilen har stöd för dual sim är det i de flesta fall lösningen Dual Standby som gäller, vilket innebär att det bara är ett simkort som kan vara aktivt i taget. Du får välja vilket som är det primära respektive sekundära simkortet, och även om båda simkorten har stöd för 4G är det bara det primära som kan ansluta både till 4G/3G och eventuellt 2G. Det sekundära kan i regel bara ansluta till 3G/2G.

Finns det mobiler med stöd för dubbla 4G-simkort som är aktiva samtidigt?

Ja, det finns mobiler som har stöd för en dual sim-teknik som kallas Dual Active, vilket innebär att båda simkorten är aktiva samtidigt. Då ska det också finnas möjlighet för båda simkorten att använda 4G-frekvenser. Men mobiler med stöd för Dual Active är fortfarande relativt ovanliga, särskilt på den svenska marknaden.

Kan man ha 4G-simkort i en router?

Ja, om du har beställt mobilt bredband får du ett simkort som stödjer minst 4G och simkortet kan du placera i en router. Det kan du göra för att dela uppkopplingen med fler användare eller för att enheten du ska använda helt enkelt inte är utrustad med simkortsplats.

Info! Du kan ha ett 4G-simkort även i en 5G-router, eftersom 5G (precis som 4G) är bakåtkompatibelt och stödjer äldre nätverkstekniker. Däremot kommer du inte att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet, utan bara mot 4G som högst. För att du ska kunna använda operatörens 5G-nät måste både abonnemanget eller kontantkortet och alla enheter du använder ha stöd för tekniken.

I dag har de allra flesta 4G-routrar inbyggd simkortsplats (både stationära och trådlösa modeller). Men har du en routermodell utan inbyggd plats för simkort behöver du ett externt USB-modem som du placerar 4G-simkortet i och sedan ansluter till routern.

Vilket är det bästa 4G-nätet i Sverige?

Telias mobilnät har under flera år utsetts till Sveriges bästa i flera olika oberoende tester, och det gäller för samtliga nätverk.  Men eftersom täckningen kan variera (vilket påverkar hastigheterna) på både en regional och lokal nivå är det inte säkert att Telias 4G är det bästa just för dig.

Kolla in vår sida om vilka operatörer som har bäst täckning för att bland annat läsa mer om hastigheterna i operatörernas respektive nätverk, faktorer som kan påverka täckningen och varför täckningen är en viktig faktor när man väljer abonnemang eller kontantkort.

Vanliga frågor om 4G-simkort

Kan man ha 4G-simkort i en 5G-mobil?

Ja, man kan ha 4G-simkort i en mobil eftersom 5G även är kompatibelt med äldre nätverksgenerationer. Men du kommer inte att kunna koppla upp dig mot 5G-nätet eftersom ditt abonnemang eller kontantkort inte stödjer det.

Kan man ha 4G-simkort i en 3G-mobil?

Ja, man kan ha 4G-simkort i en 3G-mobil eftersom 4G-simkort är bakåtkompatibla och fungerar även med äldre nätverk. Men eftersom mobilen inte stödjer 4G kommer du inte att kunna koppla upp dig mot 4G-nätet.

Är LTE-simkort samma sak som 4G-simkort?

Ja, det är samma sak. LTE (Long Time Evolution) är benämningen på den mobila radiostandard som används för 4G.

Har alla mobiler stöd för 4G-simkort?

Ja, i alla fall alla nyare mobiler har stöd för minst 4G. Allt fler mobiler stödjer även 5G.