Med ett e-sim till din smartwatch behöver du inte koppla klockan till telefonen via Bluetooth för att använda den. För att kunna använda e-sim till smartwatch behöver du teckna ett tilläggsabonnemang hos din nuvarande operatör. Här kan du läsa mer om hur e-sim till smartwatch fungerar och hur du skaffar det.

Hur fungerar e-sim till smartwatch?

E-sim till en smartwatch kommer i form av ett tilläggsabonnemang som du lägger till ditt vanliga mobilabonnemang hos operatören. Det innebär att både din klocka och mobil måste ha stöd för e-sim. Din operatör måste också erbjuda e-sim till just din smartwatch. I tabellen lite längre ner på sidan ser du vilka operatörer som erbjuder e-sim till  Apple Watch och Samsung Galaxy Watch eller endast till en av dessa.

Tänk på! Operatörerna vänder sig främst till kunder med Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch när det gäller e-sim för tilläggsabonnemang. Men i vissa fall kan det fungera även med smartwatches från andra tillverkare, som exempelvis Huawei. Hör av dig till operatörens support och kolla vad som gäller.

Skaffar du e-sim till din smartwatch blir enheten mer fristående. Tack vare tilläggsabonnemanget kan du använda klockans alla funktioner även om din mobiltelefon inte är i närheten. E-sim är dessutom i regel väldigt enkelt att installera och du sköter i princip allt via din smartwatch-app på mobilen.

Här kan du skaffa e-sim till din smartklocka

Det är flera operatörer som erbjuder tilläggsabonnemang via e-sim till smartklockor, och vilka det är ser du i tabellen nedanför. Här ser du även om operatörens erbjudande omfattar både Apple Watch och Samsung Galaxy Watch eller bara en av dessa, samt vad tilläggsabonnemanget kostar i månaden.

OperatörApple WatchSamsung Galaxy WatchPris/mån
HalebopJaJa59 kronor
Tele2JaJa49 kronor
TelenorJaJa49 kronor
TreJaJa49 kronor
TeliaJaJa69 kronor
ComviqNejJa45 kronor

Operatörerna riktar främst sitt e-sim-erbjudande till dig som har någon av Apples eller Samsungs e-sim-kompatibla smartklockor, troligtvis på grund av att det är klockor från dessa tillverkare som de själva säljer. Men även du som har en annan Android-variant, till exempel en Huawei-klocka, kan kolla med operatören om det finns möjlighet att teckna tilläggsabonnemang till din enhet.

E-sim till Apple Watch

I dag finns det många Apple Watch-modeller (med LTE + Cellular) som har stöd för e-sim. Några exempel är Apple Watch Series 3, Series 4, Series 5, Series 6 och Series 7. För att du ska kunna använda e-sim till din Apple Watch måste även din mobil ha stöd för det, vilket inte bör vara något problem om du har någon av Apples senare modeller.

Exempel på Apple-mobiler med e-sim

  • Iphone XR, XS och XS Max
  • Iphone 11-serien
  • Iphone 12-serien
  • Iphone 13-serien

Se även till så att operativsystemet är uppdaterat till åtminstone iOS 12.1. Hur du aktiverar e-simmet på din Apple Watch kan skilja sig något mellan olika operatörer. Vissa rekommenderar att du går via din Apple Watch-app i mobilen, medan andra rekommenderar dig att vända dig till supporten direkt för vägledning. Du hittar gott om info vad som gäller på operatörernas respektive hemsidor.

E-sim till Samsung Galaxy Watch

Många av Samsungs smartwatches har också stöd för e-sim, till exempel Samsung Galaxy Watch, Galaxy Watch Active 2, Galaxy Watch 3 och Galaxy Watch 4. När det gäller utbudet av e-sim-kompatibla mobiler har Samsung en hel del att erbjuda: Galaxy S20-serien, Galaxy S21-serien, Galaxy S22-serien, Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra har alla utrustats med stöd för e-sim.

Enligt informationen på Samsungs egen hemsida ska det finns tre olika sätt att aktivera e-sim på en Samsung Galaxy Watch. Du kan antingen sköta allt via Wearable-appen, scanna en QR-kod du får från din operatör eller kontakta operatörens support för att få vägledning.

Vilket e-sim är bäst för min smartwatch?

Det går egentligen inte att säga vilket e-sim till smartwatch som är bäst. E-simmet består ju av ett tilläggsabonnemang till ditt vanliga mobilabonnemang. Därför är den korrekta frågan att ställa ”Vilket mobilabonnemang är bäst för min smartwatch?”

När du tecknar ett tilläggsabonnemang till din smartwatch delar klockan och mobilen på den surf, samtal och sms som du har i ditt mobilabonnemang. Så om du är nöjd med ditt nuvarande abonnemang och har en operatör som erbjuder tilläggsabonnemang till smartklockor är det bara att teckna ett tilläggsabonnemang så är det klart.

Har du inte en operatör som erbjuder tilläggsabonnemang till klocka? Eller vill du kanske se om du kan få ett bättre abonnemang till lägre pris? Då kan du jämföra mobilabonnemang här på Telepriskollen. 

Vanliga frågor om e-sim till smartwatch

Vad behöver jag för att kunna skaffa e-sim till min smartwatch?

För att du ska kunna skaffa e-sim till din smartwatch behöver du försäkra dig om att du har vissa saker. Du behöver givetvis en smartklocka som stödjer e-sim, men även en e-sim-kompatibel mobil och ett mobilabonnemang hos operatören det gäller.

Vilka operatörer erbjuder e.sim till smartwatch?

I dagsläget är det Telia, Tele2, Telenor, Tre, Halebop och Comviq som erbjuder e-sim till smartwatch. Det är dock inte alla av dessa som erbjuder e-sim både till Apple Watch och Samsung Galaxy Watch, men det ser du i tabellen högre upp på den här sidan.

Kan jag skaffa e-sim till smartwatch om jag har kontantkort?

Nej, det verkar inte fungera att skaffa e-sim, för ett tilläggsabonnemang, om du har kontantkort. Du behöver ha ett mobilabonnemang hos operatören det gäller.

Vilka fördelar finns det med e-sim till smartwatch?

Fördelarna med e-sim till smartwatch är många. Den största är dock att du kommer kunna använda klockan som en fristående enhet, det vill säga utan att ha mobilen i närheten.