auktionsklubba i förgrunden och blurrade människor i bakgrundenDen efterlängtade 5G-auktionen beräknades pågå i två till tio arbetsdagar, men var avklarad samma dag som den började. Foto: Gena Melendrez/Shutterstock.com

Mobilnät

Den 19 januari gick den omtalade 5G-auktionen äntligen av stapeln, och efter all väntan hade de budgivande operatörerna siktet inställt på att göra så snabba affärer som möjligt. Auktionen var över på en dag och alla verkar ha fått det utrymme de behöver. Det skriver Dagens industri.

Startsträckan för PTS 5G-auktion har varit både lång och skakig, och bara för några veckor sedan var det fortfarande osäkert om den överhuvudtaget skulle kunna genomföras. Men när den väl kunde komma i gång under tisdagen gick allt i rekordfart.

Telia köpte mest utrymme

Det fanns helt enkelt tillräckligt med 5G-frekvenser för alla budgivande operatörer, vilket Anna Beckius, chef för enheten spektrumanalys på PTS, menar är förutsättningen för en snabb affär.

I det hett eftertraktade 3,5 GHz-frekvensbandet fanns 15 block på sammanlagt 300 MHz. Telia köpte mest med 120 MHz, Net4Mobility (nätbolaget som ägs av Tele2 och Telenor) köpte 100 MHz och Tres nätbolag Hi3G gick hem med 80 MHz. Eller ja, Tre fick även 20 MHz på köpet.

Teracom fick hela utrymmet i 2,3 GHz-bandet

Det var även en fjärde budgivare med i auktionen. Det statliga nätbolaget Teracom la bara ett så kallat kvalificeringsbud i den första rundan av 3,5 GHz-tilldelningen. Det krävdes nämligen för att kunna delta i tilldelningen av det lägre 2,3 GHz-bandet, där de tog hem hela utrymmet.

Teracoms kommunikations- och hållbarhetschef Kristina Ekengren berättar för Dagens industri att de av tekniska skäl har valt att inte dela på utrymmet i 3,5 GHz-bandet.

Måttlig prisutveckling

Per block hade PTS satt ett utgångspris på 100 miljoner kronor, det vill säga totalt 1,5 miljarder. Efter att auktionen gått fyra rundor landade det sammanlagda auktionspriset på cirka 1,9 miljarder. Prisutvecklingen beskrivs som måttlig jämfört med tidigare spektrumauktioner.

Enligt Anna Beckius beror det främst på att det fanns tillräckligt många frekvenser för fyra budgivare, och att man förmodligen hade sett ett annat resultat om PTS bara hade delat ut frekvenser i 3,5 GHz-bandet. Hon tror inte att stridigheterna med Huawei, och osäkerheterna kring det rättsliga utfallet, påverkade slutpriset.