5g.master mot kvällshimmelNu är fyra budgivare godkända som deltagare i Post- och telestyrelsens 5G-auktioner som äger rum den 10 november. Foto: sarayut_sy/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

Snart äger Post- och telestyrelsens omtalade 5G-auktioner rum, och nu har myndigheten presenterat fyra godkända deltagare. Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Telenor och Tele2), Telia och Teracom är aktörerna som kommer strida om 3,5 GHz- och 2,3 GHz-frekvensbanden den 10 november.

Post- och telestyrelsens (PTS) tilldelning av 5G-frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz, de så kallade ”riktiga” 5G-frekvenserna, har varit ett minst sagt hett ämne under en längre tid. Auktionerna har flertalet gånger varit tvungna att skjutas upp, bland annat på grund av skärpta säkerhetskrav, men den 10 november är det alltså äntligen dags för budgivning. 

Efter noggranna prövningar av ansökningarna har PTS nu presenterat fyra godkända budgivare i 5G-auktionen: Hi3G Access, det vill säga Tre, Net4Mobility (Telenor och Tele2 i nätsamarbete), Telia Sverige och Teracom.

Prövning i samarbete med Försvarsmakten och Säpo

I uttagningsprocessen har PTS tillsammans med Försvarsmakten och Säpo gjort en förhandsprövning av ansökningarna enligt lagen om Sveriges säkerhet vid radioanvändning, som trädde i kraft 1 januari 2020. Man har särskilt analyserat aktörernas ägarstrukturer och planerade verksamhet utifrån vissa parametrar och säkerhetsvillkor.

Villkoren för att bli godkänd som budgivare i 5G-auktionen har bland annat handlat om förbud mot eller avveckling av produkter som kommer från mobiltillverkarna Huawei och ZTE.

Säkra 5G-nät vitalt för digitaliseringen

Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsens generaldirektör, är glad över att fyra godkända auktionsdeltagare nu står klara.

– Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling. Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta, säger han i ett pressmeddelande.

En milstolpe för Telenor

En av budgivarna är som sagt Telenor, som i genom ett nätsamarbete med Tele2 bildar Net4Mobility. I ett pressmeddelande berättar Telenor Sveriges vd Kaaren Hilsen att man kommer lansera 5G i Stockholm innerstad redan i slutet av oktober, för att sedan fortsätta med en omfattande nätutbyggnad där man ska etablera flera tusen nya basstationer.

Målet är att erbjuda bättre täckning, hög kapacitet och sömlös uppkoppling över hela landet. Helt enkelt att skapa ett av landets bästa 5G-nät. Att vara godkända som budgivare i 5G-auktionen menar hon är en milstolpe för företaget.