Händer håller fram mobil med 5g ovanpå.Operatörernas 5G-arbete rullar på, men många hade nog räknat med en betydligt snabbare utbyggnadstakt. Foto: Ira Lichi/Shutterstock.com

Mobilnät

När de omtalade 5G-frekvenserna äntligen kunde auktioneras ut i början av 2021 var det nog många som väntade sig en relativt snabb utrullning av det nya nätet, men så har det alltså inte blivit. Enligt operatörerna har bristen på halvledare och leveransproblemen varit de främsta hindren för utbyggnaden, men alla turer kring auktionen ska också ha haft en negativ inverkan. Det skriver Mobil.se.

I början av året förvärvade landets större operatörer 5G-frekvenser till ett sammanlagt värde av 2,3 miljarder, vilket spåddes vara startskottet på en relativt snabb utbyggnad. Och 5G-tåget tuffar förvisso på, men i ett betydligt lugnare tempo än beräknat.

Två av de främsta anledningarna till förseningen sägs vara bristen på komponenter och strul med transporterna, men alla turer kring 5G-auktionen verkar också till viss del ha påverkat.

Telia och Tele2 satsar på att nå ut till 90 procent av befolkningen om två år

Enligt Telia täcker deras 5G-nät i dagsläget 25 svenska städer, men de uppger inte hur många procent av befolkningen som nätet når ut till. Operatörens mål är dock att 90 procent ska ha tillgång till 5G i slutet av 2023.

Tele2 håller enligt uppgift på att testa och konfigurera sin nya utrustning, samtidigt som deras 5G-nät nu ska vara tillgängligt i cirka 30 städer. Även Tele2 siktar på att nå ut till 90 procent av befolkningen under 2023.

Tre satsar på att kunna erbjuda god 5G-täckning i landets tre storstäder våren 2022

Tres 5G-nät ska i dag täcka sju städer och nå 16 procent av befolkningen. I en kommentar till SvD berättar Per Stigenberg, operatörens teknikchef, att de kommit längst med sin 5G-utbyggnad i Göteborg, men att arbetet pågår för fullt även i Stockholm och Malmö. Enligt Stigenberg har bristen på komponenter påverkat byggtakten.

Tre siktar på att kunna erbjuda god 5G-täckning i landets tre största städer under våren 2022.