Telia har genomfört en undersökning som visar att barn och föräldrar som spelar spel tillsammans har färre familjekonflikter. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com
UndersökningarTelia har undersökt hur barns spelande påverkar konflikterna i en familj. Resultatet visar att familjer där föräldrarna inte är delaktiga i spelandet bråkar mer än i familjer där föräldrarna är med och spelar. Många barn önskar mer kunskap och förståelse från sina föräldrar.
Många barn tycker om att spela spel, både på datorer, surfplattor och i telefoner. I dag är spelen lättillgängliga och det enda som behövs för att spela ett onlinespel är en bra internetuppkoppling. Nu för tiden finns det dessutom så bra mobila bredband att barnen kan ta med sig spelandet var de än befinner sig.
Spelandet leder dock till en hel del konflikter med föräldrarna. I en tidigare rapport från Telia har svenska föräldrar fått tycka till i ämnet. Nu har Telia även låtit barnen säga sitt och ställt resultaten mot varandra i en ny rapport.
I rapporten är det tydligt att det förekommer fler konflikter i familjer där föräldrarna är helt ointresserade av barnens spelande än i familjer där föräldrarna är med och spelar.
Föräldrarna oroar sig för barnens spelande
Telias undersökning visar att en majoritet av alla tillfrågade föräldrar inte var intresserade av att spela tillsammans med sina barn. Många föräldrar var oroade över att barnen skulle spela mer om föräldrarna själva deltog.
Barnen själva ansåg dock att det skulle minska konflikterna i familjen om föräldrarna var med och spelade.
– Resultatet är jätteintressant då det tydligt visar att barn och unga inte gör skillnad på det digitala och fysiska livet och önskar mer förståelse från sina föräldrar, säger Telias hållbarhetschef, Anna Augustson.
Spelandet leder till bättre samarbetsförmåga
Även om många föräldrar inte är insatta i barnens spelande kan de förstå att spelandet leder till bättre samarbetsförmåga, kreativitet och språkinlärning. I dagens samhälle har spelandet även blivit ett sätt för barn att umgås eller träffa nya vänner.
Det finns dock även nackdelar med barns ökade intresse för spel. Bland annat kan det påverka relationer i den verkliga världen. Barnen är dessutom mer utsatta för kränkningar och hot på nätet. Just av den anledningen kan det även vara bra om föräldrarna visar mer intresse för spelandet. Anna Augustsson lyfter även fram att det leder till mer tid tillsammans.